Sony α6500 φωτογραφία

Re: Sony A6500 φωτογραφία

Νικόλα όταν με το καλό βρεθούμε θα πιάσεις την 6500 στα χέρια σου.
Συμφωνώ μαζί σου για τους φακούς μάλιστα τα χρώματα από Minolta φακό που έπεσε στα χέρια μου τρελάθηκα.

Βασίλη και Γιάννη σας εκτιμώ σας αγαπώ αλλά θα διαφωνήσω και με τους 2 σας ως ένα βαθμό.

Ειδικά όσον αφορά ανθρώπους, ταπεινή μου γνώμη Canon, τις τελευταίες Nikon (πχ D750) και τις Olympus (λιγότερο, δεν τις πολυσυμπαθεί το lightroom) τις θεωρώ καλύτερες από Sony στο χρώμα. Πάντα για raw όπως ανοίγουν στο lightroom. Βέβαια δεν έχω δει raw από τελευταίες sony. Οι sony μου φαίνονται πιο digital σαν αίσθηση. Αλλά αυτό έχει να κάνει και με τα προφίλ εισόδου για κάθε μηχανή. Αν πχ δοκιμάσετε να ανοίξετε raw αρχεία με άλλα προφιλ εισόδου (πχ nikon αρχεία με Canon προφίλ) οι διαφορές μπορεί να είναι πολυ μεγάλες!

Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που επιτρέψτε μου έχουμε αγνοήσει: o φακός. Ακόμα και στο χρώμα!!

Ο φακός είναι που θα δώσει το mood και τον χαρακτήρα στη λήψη, το contrast, την ευκρίνεια εκεί που μετρά, το γενικό rendering, τον χαρακτήρα. Στοιχεία που δεν τα φέρνεις στην επεξεργασία.

Κι εγω σ αγαπω... ! :p
Αυτο δεν αλλαζει τιποτα, τα RAW ειναι RAW.
ειχα τη τυχη να εχω δουλεψει πολλες απο τις τελευταιας γενιας μηχανες, και φετος ακομα και fuji - oly.
Σε RAW δεν ειδα καμια σημαντικη διαφορα (στο χρωμα)... σχεδον πανομοιοτυποες ηταν. Δες τα δειγματα παραπανω (απο xt2 -6500) και θα καταλαβεις

Στο jpg γινεται το μαγειρεμα, κι εκει σαφω ς υπαρχουν οι γνωστες διαφορες (πχ canon skin tones , πρασινο - πορτοκαλι Fuji και Ολυ klp)

Αν θελει μαλιστα καποιος , μπορουμε , κατω απο ελεγχομενες συνθηκες να οργανωσουμε ενα μινι συγκριτικο για το συγκεκριμενο θεμα .

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

για τους φακους, προφανως και υπαρχουν διαφορες, γι αυτο μαλιστα το καλυτερο ειναι να γινει ενα συγκριτικο με τον ιδιο φακο (με ανταπτορα).

Δε θα κοιταξουμε οξυτητα κλπ , μονο χρωμα.

Απάντηση: Sony A6500 φωτογραφία

Έκανα λάθος γιατί πόσταρα σε λάθος κατηγορία.

Αναφερόμουν με βάση την εμπειρία μου στο βίντεο.

Για το raw δεν έχω εμπεριστατωμένη άποψη αν έχει διαφορά, όσοι το έχετε ψάξει θα γνωρίζετε καλύτερα.

Τελευταία το raw μπερδεύεται με το log.

Τα υπόλοιπα θέματα για το χρώμα δεν γνωρίζω αν ισχύουν και στη φωτογραφία.

Όσοι ασχολείστε με το βίντεο, προφανώς θα ξέρετε τα θέματα που έχουν οι sοny με το χρώμα.

Απ' ό,τι έχω καταλάβει κάποιοι έχετε πάρει και το προφίλ από το eoshd, οπότε...

Σόρι για το off topic. :smash:

ώπα μεγάλε μας εσκισες. για βίντεο μιλούσες τόση ώρα;
άκυρο λοιπόν και ίσως να πρέπει να μεταφερθεί στο βίντεο το σχόλιο σου.
Για φωτογραφία το raw είναι απλά δεδομένα πιο πλούσια από ότι απεικονίζονται στην οθόνη και Εσύ επιλέγεις τελικά τι θα εμφανίσεις.
Για εμένα είναι η αξία του να έχεις καλή μηχανή μαζί με το μέγεθος αισθητήρα.
Αυτά τα δύο μαζι δικαιολογούν τις υψηλές τιμές.
Αλλιώς πάμε για κινητά τηλέφωνα.

ΥΓ... δεν μ ενδιαφερει η "πραγματικη" απεικονηση...αλλα αυτη που εχω στο μυαλο μου! :ernaehrung004:

Και πώς θα μπουμε στο μυαλό σου ρε Γιαννη .. μόνο απο αυτά που μας δείχνεις .. για τα οποία δεν ξέρουμε αν αυτο που βλέπεις εσύ είναι ίδιο με αυτο που βλέπουμε εμείς .. ειδικά στα screenshot

Εδω βλέπουμε δείγματα σε Browser .. πιστεύω όλοι να έχουν ενεργοποιημένο το color management στον Browser τους
- Οι φωτο είναι σε sRGB αρα όσοι έχουν color managed browser θα είναι ΟΚ .. εκτός αν κάνει μκιες το flickr ..
- Τα screenshot δεν έχουν χρωματικό προφίλ .. άρα ανάλογα με τις ρυθμίσεις color management του καθένα και την οθόνη του μπορει να διαφέρουν πολύ π.χ. αυτά που βλέπω εγώ απο αυτα που βλέπεις εσυ.

Hλια, (1) εκανα πολλες εκδοσεις για πειραματισμο...αφου το ανεφερα ειναι RAW.
Δεν υπαρχει κιτρινιλα, πρασινιλα κλπ στο RAW, οτι θες το κανεις.
Εβαλα μια εκδοση απλα για να δειτε ενα δειγμα, το χρωμα το φερνεις εκει που θελεις.

(2) και οταν το θεμα σου ειναι πορτραιτο, που πιανει το 50% της εικονας , το ιστογραμμα ειναι ακριβες...δε χρειαζεται crop.

(1) Και δηλ. τι συνέβη και το screenshot μου δείχνει καλύτερο ?. Αφορούσε διαφορετική επεξεργασία ?? .. και έπρεπε να το μαντεψω και αυτό ? ... ή είναι το διαφορετικό color management που φταίει ?.

(2) Σορρυ αλλά ουτε 10% της εικόνας δεν πιανει η επίδερμίδα στην φωτο με την κοπέλα και 5% με τον πιτσιρικά ..

οριστε κι ενα (απο τα γνωστα) δειγμα απο Raw 2 μηχανων , απο τις πιο τελευταιες ... μαντεψτε ποιες!

Δεν υπαρχουν σημαντικες διαφορες (αν υπαρχουν), και προφανως καμια που να μη μπορει να "διορθωθει¨.

color2 by John Spirou, on Flickr

color1 by John Spirou, on Flickr

color3 by John Spirou, on Flickr

Ο λαιμος της κοπέλλας είναι πολύ διαφορετικός χρωματικά αλλά και σε κοντραστ διαφέρουν οι δυο φωτο και στα χρώματα και στο μπλέ κυρίως αλλά και το κόκκινο και το χρώμα επιδερμίδας (Α2)

Ελπίζω να μην είναι και αυτα απο screenshot ...

Screenshots είναι από τα original Raw, μικρές οι διαφορές.
Όχι κάτι που να φανερώνει ποια μηχανή είναι ποια.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Μπορείς να τις δεις στο dpreview Ηλία...

Sent from my iPhone using Tapatalk

και γω βλεπω αρκετες διαφορες, και ας τα βλεπω απο λαπτοπι
τα βραδακι θα τα δω στην οθονη μου...
και για τα raw,
το πιο δυσκολο raw το εχω στην ricoh gr.... δεν παιζετε:ADFADF1:

Ηλια, προφανως δεν εχεις καταλαβει τι λεω...

Δεν ειπα ποτε οτι θελω να μπειτε στο μυαλο μου, αλλα απλα οτι το χρωμα μου φερνει καποια συναισθηματα που δεν εχουν σχεση με τη πραγματικοτητα και τα ρεαλιστικα χρωματα.

Υπαρχει ολοκληρη θεωρια για το τι θεωρειται σωστο-αποδεκτο skin tone.

Μπορω να την αναφερω για οποιον ενδιαφερεται.

Και στα παραπανω Raw οι διαφορες ειναι ασημαντες , δεν εχουν καμια σχεση με τις διαφορες σε jpg που ειναι αμμεσα ορατες (απο ολους, οχι απο σενα) .
Εδω (στα Raw) μιλαμε για διαφορες μικρες , που ερχονται με λιγα κλικ, και μονο λιγα ματια τις βλεπουν

Εχει πολλα raw παραδειγματα το dpreview (και οχι μονο) απο πολλες μηχανες.... στα δικα μου ματια ειναι πολυ μικρες και δεν φανερωνουν παντα την μηχανη.

για "νορμαλ" skin tones, το R>G>B

Xοντρικα...

R: Y + (15-20)
G: μεσος ορος των R και B
B: R -€“ (15-20)

πιο ειδικα... για Καυακασιους τονους εχουμε πχ

R: 80%; G: 70%; B: 60%
R: 86%, G: 78%; B: 70%

κλπ... οι αναλογιες μετρανε κυριως.

Στις δικες μου φωτο , δεν ειπα οτι εχω "σωστους" τονους, αλλα τη προσωπικη μου εκτιμηση , αναλογα τη στιγμη .
Αν σε καποιον δεν αρεσουν , ειναι αποδεκτο....
αλλα οχι οτι δε μπορεις να τις φερεις εκει που θελεις.
Δεν εχει τιποτα το ιδιαιτερο το Raw των sony πχ σε σχεση με των oly-canon Κλπ

Ενα απο τα πολλα δειγματα που μπορει να βρει καποιος, ειδικα απο τη pantone που εχουμε εμεις σαν οδηγο ....

17sijv6fhf5aejpg.jpg

Last edited:

εννοειτε Γιαννη οτι ειναι δυσκολο να μαντεψεις τα raw απο πια μηχανη ειναι
στο παραδιπλα ομως νημα, συμφουριτης ειναι διαθεσιμος να σκασει αρκετα χρηματα για μηχανη
-θελει ομως να τραβα μονο σε jpg και να μην ασχολειται παραπανω

τοτε καλο ειναι να παρει αυτο που ταιριαζει στο γουστο του.
Αλλωστε κι εγω ειχα Oly Και Fuji πριν λιγο, με πολυ καλες εντυπωσεις απο τα jpg, και δεν τις αλλαξα γι αυτο, το εχω αναφερει διεξοδικα νομιζω.

αλλα αν καποιος εχει λιγη ορεξη και θεληση για επεξεργασια, τοτε δεν εχει ιδαιτερο νοημα (για μενα τουλαχιστον και απο τα δειγματα που εχω δει) η μηχανη (στο τελικο χρωματικο αποτελεσμα).

Μετρανε αλλα πραγματα για μενα , οπως μεγεθος αισθητηρα, δυνατοτητες κι ευκολιες σε φωτο και βιντεο κλπ

συμφωνα με το παραπανω "κανονα" που εβαλα, μπορεις ευκολα να φερεις τα χρωματα στους "σωστους" τονους, που οπως ειπε και ο Νικος ακολουθουν αυτους τους κανονες.

Μπορει καποιος, να βρει ακριβως τις τιμες για τα RED και BLUE καναλια, και να παιξει (λιγο αυθεραιτα εδω) με τις τιμες του GREEN, αλλα μεσα στα ορια που εβαλα.

Εδω λοιπον το "σωστο" αποτελεσμα... (που δεν ταιριαζει μ αυτο που ειχα εγω στο μυαλο μου εκεινη την ωρα !) .
Υποθεση 2-3 κλικ ηταν μονο...

DSC00196.jpg by John Spirou, on Flickr

η ιδια παρανοηση γινεται και με τα slog αρχεια που παραγει η sony στο βιντεο... ολοι λενε οτι εχει "πρασινοκιτρινη" χροια... λαθος ειναι και το εχω εξηγησει γιατι στο νημα της a7s.

Το slog ειναι αρχειο με πολυ μεγαλυτερο ευρος απ αυτο που βλεπουμε και πρεπει να το φερουμε ΕΜΕΙΣ εκει που πρεπει (ή θελουμε).

Για Sony είναι αρκετά βελτιωμένο το jpeg αλλά όπως σωστά είπε και ένας φίλος δεν είναι το jpeg και μόνο είναι ο φακός, ο επεξεργαστής της μηχανής και πολλά άλλα.

Παιδιά έλεος με τα jpeg...Στα μισά νήματα μιλάμε για jpeg....3 κλικ είναι από raw και έχεις έτοιμο jpeg....Διαβάσω τώρα 5-6 σελίδες σε αυτό το νήμα και ασχολούμαστε μόνο με χρώματακια....Αντί να μάθουμε τίποτα για την μηχανή και τις δυνατότητες τις το μόνο που μας νοιάζει είναι τα χρώματακια της.....Έχει γίνει πολύ κουραστικό πλεον....Ας ανοίξουμε ένα θέμα που να μιλάμε για jpeg μηχανών,δείγματα κλπ. Και ας μιλάμε στα νήματα των μηχανών για τις μηχανές, τις εμπειρίες μας κλπ...

Φίλε 100 άτομα εδώ μέσα μιλάνε για τα jpeg.
Τα jpeg αποτελούν το 90% της φωτογραφίας αυτή τη στιγμή στον πλανήτη γη.
Μαθαίνοντας τη μηχανή ανη μας μαθαίνουμε και τα χρώματα της και το τελικό αποτέλεσμα της φωτογραφίας που είναι το ζητούμενο.
Καλα είναι χωρισμένα τα νήματα σε φωτο και βίντεο δεν χρειάζονται άλλοι διαχωρισμοί.

Ναι βρε Παναγιωτη, αλλα το 90% δεν θα παρει συστημα χιλιαδων ευρω. Δεν φανταζομαι καποιον να εχει παρει a6500 ή xt2 κ να μην τραβαει raw...

Απάντηση: Re: Sony A6500 φωτογραφία

Αν δεν μιλήσουμε για τα χρώματα γιατί θα μιλήσουμε;

Είναι σαν να μιλάς για φαγητό και να μην σχολιάζεις τη γεύση!

Τα jpeg με 3 κλικ τα έχεις έτοιμα και τέλος....Όλα τα άλλα είναι κολλήματα μερικών....Αφού είναι τόσο σημαντικά τα jpeg απορώ πως οι canon..nikon πουλάνε αφού δεν έχουν καλές μηχανές jpeg...Πρεπει να είναι πολύ άσχετοι αυτοί που τις αγοράζουν....Προσωπικά σπάνια ασχολουμε με τα jpeg της μηχανής και δεν είναι λόγος καν να κοιτάξει κάποιος αυτό το κομμάτι...Βάζεις dxo και έχεις ότι jpeg θέλεις...Προσωπικά έχω κουραστει αφάνταστα με αυτό το θέμα...Έχω ένα σωρό γνωστούς φωτογράφους λόγω δουλειάς και κανένας δεν ασχολείται με τα jpeg της μηχανής....Φαντάζομαι όλοι αυτοί είναι και αυτοί άσχετοι...Έλα τώρα ας είμαστε σοβαροί....

Ε μα πεστα....Αυτό λέω και εγώ...Θα δώσεις χιλιάδες ευρώ και θα στηρίζεται στα jpeg της μηχανής;;; Απλά τραγικό...Έλεος ποια με τα jpeg των μηχανών.....