Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Απάντηση: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

A-ΘΟΡΥΒΗ εύχομαι ναναι να την χαρείς , και ο SAMYANG 85/1.5 αρκετα καλός για τα χρηματα του , εχω τον φωτογραφικό και στον μικρο αιςθητηρα 4/3 ξυρίζει , σε FF σιγουρα θα ειναι πιο μαλακός στα ακρα.

Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

Ευχαριστώ φίλοι μου! Όνειρο 17 ετών η απόκτηση μηχανής φωτό+βίντεο με καλό (υπερ)υψηλό iso, επιτέλους πραγματικότητα.
6 μήνες κρατιόμουν μακριά από την 7s, αφού με πλάνεψαν οι χάρες της GH4+Nocticron.
Οι θετικές εντυπώσεις από τον κορυφαίο συνδυασμό σε μ4/3 είναι πολύ φρέσκες, οπότε θα φανεί σύντομα αν έκανα καλά.

Από το μεσημέρι και ακόμη δεν είδαμε τίποτε .. καθυστερείς δεν ειναι για αγκαλιά μόνο

Περίμενα να νυχτώσει! :p

Καλορίζικη! Πάρε όμως και κανέναν ζουμ βρε χριστιανέ, ούτως ή άλλως κρατάνε στα 12mp της 7s. Ακόμη και τον απλό του κιτ να πάρεις μια χαρά θα είναι για κάθε μέρα.

Re: Απάντηση: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

A-ΘΟΡΥΒΗ εύχομαι ναναι να την χαρείς , και ο SAMYANG 85/1.5 αρκετα καλός για τα χρηματα του , εχω τον φωτογραφικό και στον μικρο αιςθητηρα 4/3 ξυρίζει , σε FF σιγουρα θα ειναι πιο μαλακός στα ακρα.

Α-θόρυβη ή και "ευ-θόρυβη" ελπίζω να αποδειχθεί. :smile:

Ο Samy 85 T1.5 σε ανθρώπους θα χρησιμοποιηθεί, οπότε τα άκρα δεν πειράζει να είναι μαλακά.

Εξάλλου για "ξύρισμα" στα 75mm προορίζω τη Sigma DP3M. Τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο που θα βγει ο FE90/2.8 OSS μάκρο της Sony.

Δεν είναι για ξύρισμα το 85ρης Σαμυανγκ. Έχει καλή απόδοση από ανοικτός, απλά δεν έχει τη βελτίωση με το κλείσιμο των κορυφαίων πχ Zeiss-Canon-Nikkor. Έχει καταπληκτικό ξεφοντάρισμα όμως ανοικτός, τα reviews τον βγάζουν εφάμιλο ή και καλύτερο των "ακριβών" στο 1,4.

Γιάννη, τον 14ρη να πάρεις, θα μη θυμηθείς. Άλλο punch τα χρώματα και το κόντραστ του (πέρα από την extreme προοπτική του -θέλει προσοχή μην φωτογραφίσεις και τα πόδια σου!)

Καλορίζικη! Πάρε όμως και κανέναν ζουμ βρε χριστιανέ, ούτως ή άλλως κρατάνε στα 12mp της 7s. Ακόμη και τον απλό του κιτ να πάρεις μια χαρά θα είναι για κάθε μέρα.

Δίκιο έχεις, ναι. Στην 7s ο 24-70/4 OSS θα ταίριαζε. Εντάξει, ας αφήσουμε κατά μέρος τον 28-70.
Απλά προσωπικά δεν είμαι των zoom στα μεσαία εστιακά μήκη. Προτιμώ την ευελιξία των zoom να την έχω στα άκρα, υπερευρυγώνια και σουπερτελέ. Σε 35-50-85-135mm προτιμώ γρήγορους μονοεστιακούς.
Θεωρώ ότι η 7s είναι ικανή να αναδείξει τις αρετές των γρήγορων primes, παρά τη χαμηλή της συγκριτικά ανάλυση.
Θα μας το επιβεβαιώσει ο Apollwn αυτό.

Για τον Samy 14mm T/3.1 καλή η πρόταση. Να δούμε όμως πρώτα τις επιδόσεις του 16-35/4 OSS της Sony.
Βέβαια άλλο 14 άλλο 16mm. Τα γνωρίζω τα 14mm από τον 7-14 που είχα στην GH4.

Σε 35-50-85-135mm ότι καλύτερο για τα γούστα μου
όπως έχω ξαναγράψει απεχθάνομαι τους 24-70 λόγο της παραμόρφωσης που έχουν από 24 -35mm .. τους έχω δει σε nikon canon sony....
στην A7S με τρέλανε ο 70-200 και 55αρις όσο για τον 16-35mm θαρρώ θα είναι καλός στο βίντεο όπως και ο powerzoom

Γιατί προτιμάς τις Cine εκδόσεις των Samyang?

Από την FF τετράδα της Samyang (βέβαια εγώ τους έχω σε φίρμα Wallimex, το ίδιο είναι, έτσι κυκλοφορούν στη Γερμανία), έχω τους τρεις, αλλά σε απλές (φωτογραφικές) εκδόσεις. Πλην του 35ρη της, διότι έχω τον Sigma Art. Και ο 24/1,4 είναι πολύ αξιόλογος φακός. Εξωτικά γρήγορος για αυτό το εστιακό μήκος, και άριστος οπτικά.

Γιατί προτιμάς τις Cine εκδόσεις των Samyang?

Για τους προφανείς λόγους.
1) Μικροαλλαγές στο διάφραγμα κατά τη λήψη βίντεο χωρίς κλικ.
2) Δόντια για follow focus rig.
3) Στο πλάι οι ενδείξεις, που εξυπηρετεί όταν η μηχανή είναι σε rig με φωτιστικά και ένα Atomos Shogun μόνιτορ/εγγραφέα 4Κ από πάνω.

Δεν βρίσκω τον λόγο να μην προτιμώ τις cine εκδόσεις για μηχανή σαν την 7s.

Ξεκινώντας με την εργονομία:

Το πιάσιμο της 7άρας δεν βοηθάει καθόλου. Και handstrap έβαλα αλλά είναι άχρηστο, αφού εκτός του ότι το γκριπ είναι λεπτό, το κλείστρο είναι ψηλά και πίσω, κι έτσι ο δείκτης του χεριού πρέπει να στραβώνει προς τα πίσω. "Two-finger-strap" στην ουσία χρειάζεται, για τον μεσαίο και τον παράμεσο.
Αν μπει το χέρι σωστά στο handstrap με την παλάμη να χουφτώνει το grip (όσο μπορεί δηλαδή), το κλείστρο ουσιαστικά πατιέται από τον αντίχειρα.

Το στήσιμο του grip της μηχανής είναι τέτοιο ώστε να πιάνεις τη μηχανή με τα τρία δάχτυλα ενωμένα, σαν να κάνεις τον σταυρό σου και τα ανοίγεις λίγο, με τον δείκτη από πάνω να πατάει το κλείστρο. Όπως δηλαδή σε οποιαδήποτε κόμπακτ μηχανή. Σαν να τραβάω με τη Ricoh GR. Καμία, μα καμία σχέση, με το αλά-dslr grip των GH4-FZ1000. Πολύ φοβάμαι ότι ούτε το battery grip θα βοηθήσει στο πιάσιμο, παρά μόνο στις κάθετες λήψεις, γιατί χωρίς battery grip για να πατήσεις το κλείστρο σε κάθετη λήψη, πρέπει να στραβώσεις τόσο πολύ τον καρπό και ταυτόχρονα τον δείκτη σου που παθαίνες αγκύλωση. Δεν είχα σκοπό να πάρω το battery grip, αλλά βλέπω πως δεν το γλυτώνω.

Αντίθετα, η εργονομία στην πράξη του φακού Samyang 85mm T/1.5 με εξέπληξε. Στην ουσία ο φακός είναι κοινός για τις VDSLR και ο αντάπτορας E-Mount είναι ενσωματωμένος στον φακό εσωτερικά. Αυτό δίνει ένα κενό στη βάση του φακού, όπου μπορείς να τον πιάσεις. Μάλιστα στον cine καταλήγω σε διαφορετικό ανάποδο πιάσιμο, με την παλάμη δηλαδή να πιάνει τον φακό από πάνω. Ο αντίχειρας κάτω από τη βάση του φακού να τον στηρίζει, που είναι κενή από δαχτυλίδια, ο δείκτης να κυκλώνει τον φακό προς τα πάνω, και μ' αυτόν τον τρόπο, το μεσαίο δάχτυλο πέφτει ακριβώς πάνω στα δόντια του δαχτυλιδιού διαφράγματος και ο παράμεσος και το μικρό δάχτυλο στο δαχτυλίδι εστίασης. Παιχνιδάκι και απόλαυση έτσι η αλλαγή διαφράγματος και η χειροκίνητη εστίαση. Και κουβαλάς σώμα και φακό με το αριστερό σου χέρι να χουφτώνει τον φακό, με τη μούρη προς τα πίσω όταν έχεις κατεβασμένο το χέρι. Και η θέση της παλάμης μένει στην ίδια θέση όταν σηκώνεις τον φακό/μηχανή στο μάτι σου, με τη μηχανή πάντα στον αέρα. Αφού λέω να βάλω λουράκι καρπού στην αριστερή θέση της μηχανής, αφού το δεξί χέρι χρησιμεύει μόνο για επιλογή ταχύτητας/iso/πάτημα του κλείστρου.

cacau και john, ευχαριστώ πολύ.

Ελπίζω να με βολέψει. Αλλιώς ξαναγυρνάω σε dslr. Πρέπει να κάνω κράτει με τα γομάρια-φακούς, γιατί βλέπω το σώμα περιορίζει στο κράτημα.
GH4+PanaLeica Nocticron 42.5/1.2 ζύγιζε 985γρ. και χαιρόσουν να το κρατάς, σαν προέκταση του χεριού σου. Δεν ήθελες να το βάλεις ξανά στην τσάντα.
α7s+Samyang 85/Τ1.5 ζυγίζει 1087γρ. και είπαμε πώς το κουβαλάς.

Δοκίμασε το κλείστρο με τον αντίχειρα θα δεις άνεση και καλύτερη σταθεροποίηση ιδιαίτερα σε βαρύς φακούς
.. ουπς το είχες γράψει συγνώμη....

Η κάθε κάμερα θέλει το χρόνο της προσωπικά προσαρμόστηκα γρήγορα.

Κάθε tip ευπρόσδεκτο.

Ναι, θέλοντας και μη, με χρήση handstrap ο αντίχειρας είναι αυτός που ακουμπά το κλείστρο. Δεν βολεύει όμως με τον αντίχειρα να πατάς το κλείστρο για τρεις λόγους:
1) Είναι αδύνατον να πλησιάσεις το προσοφθάλμιο στο μάτι σου, έχοντας τον αντίχειρα στο κλείστρο.
2) Πατιέται μεν αλλά με δυσκολία το C1 για μεγέθυνση για χειροκίνητη εστίαση, επειδή ενοχλεί o επιλογέας της αντιστάθμισης έκθεσης.
3) Για να φέρεις τον αντίχειρα στον περιστροφικό επιλογέα για αλλαγή των iso, με τα υπόλοιπα δάχτυλα να παραμένουν σφιχτά στην ίδια θέση, παθαίνεις αγκύλωση.

δεν την έχεις συνηθίσει ... εγώ με nex τόσα χρονια μου φαίνεται απολύτως φυσιολογικό το κράτημα της.
Αν έχεις παράλληλα κι άλλες μηχανές, μάλλον θα σε δυσκολέψει ν αλλάξεις συνήθειες.

Πάντα προσαρμόζομαι. Και στην 7άρα θα προσαρμοστώ. Δεν είναι θέμα ιδιοτροπίας ή συνήθειας χρήστη.

Το handstrap στο γκριπ της 7άρας δεν μπορώ να προσαρμόσω, κι αυτό δεν είναι θέμα συνήθειας, αφού ουσιαστικά δεν υφίσταται γκριπ. Ειδικά με το κλείστρο πάνω ψηλά και πίσω, ακόμη και να υπήρχε γκριπ, πάλι δεν θα γινόταν να την έχεις τη μηχανή γερά μέσα στη χούφτα σου. Θες δε θες, αντίχειρας-δείκτης-παράμεσος είναι κοντά, σχεδόν όπως όταν κάνεις τον σταυρό σου. Αφού έτσι είναι σχεδιασμένες οι θέσεις των κουμπιών και οι καμπύλες του γκριπ ώστε τα δάχτυλα να φωλιάσουν σε αυτήν τη θέση.

Συγγνώμη...αλλά η θέση του κουμπιού του κλείστρου είναι φυσιολογικοτατη για χρήση με τον δείκτη. Με το μέσο να γυρνάει την μπροστινή ροδέλα. Όπως σε αρκετές nikon. Αντίθετα αντιεργονομικο είχα βρει το πιάσιμο σε canon όπως την 1100d που πατούσα το κλείστρο με τον μέσο και γύριζα τη ροδέλα με τον δείκτη.

Είσαι σίγουρος;

Κοίτα πως φωλιάζει στην παλάμη το γκριπ της GH4, με τον δείκτη να έρχεται αρμονικά πάνω στη θέση του κλείστρου. Το ίδιο και σε κάθετες λήψεις.

Όσο ζορίζεται ο δείκτης να στραβώσει προς τα πίσω για να φτάσει το F1 στην GH4, άλλο τόσο ζορίζεται ο δείκτης να φτάσει το κλείστρο στην α7s (αν χουφτώσει κανείς το γκριπ και δεν το κρατά με τις άκρες των δακτύλων του).

GH4-top.jpg

7top.jpg