Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

σκέφτομαι να πάρω την Α7s, αλλά δεν έχω καθόλου full frame φακούς.
Η ερώτησή μου είναι : θα παίζει καλά σε crop mode με τους φακούς της Α5100 που έχω τώρα? 10-18/4, 18-105/4, 24/1.8
H μάλλον για να το θέσω καλύτερα : θα είναι αισθητή η διαφορά στην ποιότητα του βίντεο σε σχέση με την Α5100 ή θα είναι πεταμένα λεφτά?
Ένα συγκριτικό που είχα δει στο EosHd έδειχνε πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της Α7ς, αλλά δε μου φάνηκε πολύ καλά τεκμηριωμένο

Η εκπληκτική απόδοση που έχει η Α7ς σε low light παραμένει εξίσου καλή και σε crop mode?
Τα περισσότερα βίντεο που τραβάω είναι σε εσωτερικούς χώρους, με μέτριο ή κακό φωτισμό και με αρκετή κίνηση

Νομίζω ο Γιάννης Σπύρου είναι ο πιο κατάλληλος να απαντήσει τα ερωτήματά μου.
Θα ήθελα και από τον tzo αν μπορεί να μου πει μια γνώμη για Α7s vs FZ1000 σε 1080p/60 με καλό φως

alzazira...ασχολείσαι με grading σε post processing στο βίντεο?
Εκεί έχω καταλάβει είναι δυνατή η a7s...

Η low-light απόδοση της α7s πέφτει σε aps-c mode, δεν είναι η ίδια με ff, αλλά και πάλι, πιστεύω θα δεις ουσιαστική διαφορά σε σύγκριση με α5100.
Δεν νομίζω ότι θα αντέξεις πολύ καιρό χωρίς ff φακό αφού πάρεις την α7s.
Σε φωτό μην ξεχνάς ότι η ανάλυση πέφτει στα 5MP σε aps-c mode!

Το 1080 της FZ1000 ιδέα δεν έχω πώς είναι, μόνο 4Κ έχω τραβήξει.

αν μιλάμε για φωτό, όχι δεν κάνουν οι φακοί σου γιατί πέφτεις πολύ σε ανάλυση , όπως είπε και ο Tzo.

Για βίντεο θα εσαι καλύτερα, αλλα και η 5100 δεν είναι κακή.
Σε νορμάλ φωτισμό και ημερησια , όχι πολύ καλύτερα .... η διαφορα θα φανεί σε low light.
Αλλα εκεί η Α7s θέλει και κάποιον FF . Eγω πχ έχω τους φακούς σου για ημερησια και 2-3 primes (δεν χρειάζεται να είναι ακριβοί) για βραδινα.

Αν έχεις όρεξη για grading και color correction, θα έχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αλλα θέλει δουλεια και καλο μηχάνημα.
Χρειαζεσαι κάποιο πρόγραμμα σαν το davinci resolve και premiere ή FCPX για μοντάζ.

Τον 10-18 που έχεις μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις σε FF mode στα 15μμ χωρίς πρόβλημα (ελάχιστη βινιέτα ίσως).

Ο 18-105 που τον έχω κι εγώ είναι πολύ καλος all arround ακόμα και σε μέτριο φωτισμό.
Και ο 24 θα είναι ένας πολύ καλος 35αρης για τα βράδυνα.

Η A7s χάνει 1 στοπ περίπου σε crop mode, αλλα κερδίζεις λίγο σε οξύτητα και στο rolling shutter που γίνεται λιγότερο αισθητό.
Αυτα για βίντεο πάντα... για φωτό ξεχνα το. Γι αυτό και κρατάω ακόμα την Α6000!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η Α7s πρέπει ν αντιμετωπιστεί σαν μια μηχανή που θέλει καμποση δουλεια μετά στο post.

Ειναι σαν να τραβας RAW σε φωτό.

Θελει μετά σωστη επεξεργασία, χρωματικές διορθώσεις , αποθοτυβοποιηση κλπ.
Μη ξεχνάμε ότι και τα RAW στις φωτό, θέλουνε δουλεια μετά , γι αυτό και τ αποφεύγουν πολλοί.

Επισης, αν και η A7s έχει λιγότερο θόρυβο από τις άλλες, η κυρια διαφορα της είναι ότι έχει πολύ λεπτομέρεια σε υψηλα ISO και full sensor readout.
αυτό σημαίνει ότι ο θόρυβος που θα έχεις είναι εύκολα επεξεργάσιμος, λεπτοκκοκος και κυρίως μπορεί ν αφαιρεθεί χωρίς πτωση της λεπτομέρειας.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν είσαι Αθηνα , μπορείς να έρθεις να τη δεις από κοντα και να τη συγκρίνουμε αμμεσα με την 5100.

Ευχαριστω πολύ για όλες τις απαντήσεις. Δυστυχως δεν εχω χρόνο ούτε ιδιαίτερα δυνατό μηχάνημα για post processing. Απλά προσπαθω να συλλέγω αναμνήσεις στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, με την ελπίδα να βρω χρόνο κάποια στιγμη να κάνω επεξεργασία στα βίντεο που τραβάω. Απότι κατάλαβα δεν ειναι μηχανή για μενα που ειμαι απειρος στο video editing. Και όντως το γεγονός ότι πέφτει στα 5 megapixel η φωτογραφία σε crop mode είναι πολυ περιοριστικό.

Συγκριτικό Rokinon 135 f/2 vs Zeiss 135 f/1.8 πάνω στην α7r:

http://lcap.tistory.com/entry/Samyang-135mm-f2-vs-Sony-ZA-135mm-f18

Bildschirmfoto-2015-01-19-um-19.04.04.png

τελικά ο "φτηνός" Yashica 50mm 1.7 ML , αποδεικνύεται αντάξιος της φήμης του, πολύ ωραιο bokeh, πολύ οξύς , ωραια χρώματα , ελάχιστη βινιέτα, άριστος για τα λεφτά του.
Οποιος θέλει έναν φωτεινο , καλο και φτηνό 50αρη ας τον έχει υποψην του!

Είναι αρκετά οξύς και ανοιχτός, βελτιώνεται στα 2.8 στο κεντρο και "τερματίζει σε f/4.
Για τα ακρα χρειάζεται να τον κλείσεις σε f/5.6 και είναι το ίδιο οξύς όπως στο κεντρο από εκεί και πέρα.

Μέχρι f/11 είναι το ίδιο οξύς , σε f/16 το diffraction αρχίζει και γίνεται αισθητό .

Λίγα δείγματα από τη Κυριακάτικη βόλτα .... (όπως πάντα, δείτε τες καλύτερα στο Flickr)

Sony A7s - Yashica 50mm 1.7 ML by toxotis70, on Flickr

Αυτό ισχύει για όλες τις μηχανές της Sony (πχ και a6000) ή μόνο για τις a7;

εγώ πάντως που ασχολούμαι μονο με RAW και πολύ pοστ, δεν το έχω αντιμετωπίσει ποτε.
Νομίζω μπορεί να φανεί ως banding σε ελαφρές τονικές διαβαθμίσεις (το χρώμα του καθαρού ουρανού, στο ηλιοβασίλεμα, η θάλασσα σε long exposure κλπ.). Το έχω αντιμετωπίσει κι εγώ αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμη και τα ίδια τα προγράμματα επεξεργασίας και κυρίως τα filter plugins δημιουργούν τέτοια προβλήματα...

σωστό... καλο είναι κάποιος να ξέρει τα υπέρ και τα κατά της μηχανής του.
Έτσι, μπορεί να αποφεύγει τις "κακοτοπιές" και να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες της.

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους!
Μετά από πολλά χρόνια με Nikon αποφάσισα να αφήσω την εταιρία και τις ογκώδεις μηχανές και να πάω σε Sony.
Συγκεκριμένα στην a7II. (αν και μπήκα σε πειρασμό να περιμένω την a7000 αλλά από την 6000 με ενοχλούσε το EVF που ήταν μικρό και είπα να μην ασχοληθώ, εκτός αν την πάρω αργότερα για 2ο σώμα).

Από όσα έχω διαβάσει είναι μια μάλλον καλή επιλογή, με πολλά υπέρ και πρόβλημα ίσως τους φακούς.
Εδώ θα ήθελα τη βοήθειά σας.
Η χρήση που κάνω είναι κυρίως φωτογραφία (πολύ λίγο βίντεο), φωτογραφίζω κτίρια άρα μου χρειάζεται ένας φακός περίπου στα 19-21mm (ο 24άρης με βόλευε οριακά στο 80% των περιπτώσεων), έναν φακό για πορτρέτα (στη Nikon χρησιμοποιούσα 85άρη) και ένα all around καλό zoom.
Τον κιτ φακό μάλλον δεν θα τον πάρω.

Ποιες είναι οι επιλογές μου για να έχω και AF;
Οι Sigma είναι μια καλή λύση;
Ακόμα, αν πάρω την 6000 (ή την 7000) για 2ο σώμα, οι FF φακοί κουμπώνουν πάνω τους;

Οικονομικά μπορώ να πάρω έναν ακριβό φακό (κοντά στο 1000άρικο) και στη συνέχεια σιγά-σιγά φθηνότερους.

Νative AF φακοί δεν υπάρχουν τρίτων κατασκευαστών σε FF emount.

Sigma , tokina , tamron κλπ μπαινουν μονο με τον Sony LAEA4 ανταπτορα και φυσικά οι φακοί πρέπει να είναι Α mount .

Γι αυτά που θέλεις se FF , ο sony FE 16-35 f/4 OSS είναι η πρωτη και μοναδική επιλογή , για κτίρια, τοπια κλπ (1300 ευρω)

Για πορτραιτο υπάρχει προς το παρόν μονο ο sony FE 55mm 1.8 , απίστευτος φακός , αλλα ακριβός (γύρω στα 900 ευρω)

All around δεν έχει βγει ακόμα, υπάρχει ο sony 24-70mm f/4 και ετοιμάζεται να βγει ο 24-240mm f/3.5-6.3 , και οι 2 στο χιλιάρικο περίπου.

Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να πας σε μια A6000 (ή να περιμένεις λίγο την Α7000) .
Εκεί έχεις περισσότερες επιλογές και οι FF fakoi μπαίνουν σ αυτήν .

δες εδώ ένα μίνι συγκριτικό Α6000 - Α7ΙΙ http://admiringlight.com/blog/sony-a7-ii-vs-sony-a6000-landscape-use/

Δεν θα δεις μεγάλες διαφορες , μονο αν τις ψάξεις πολύ.

Με την Α6000 έχεις αρκετές επιλογές.

Υπάρχει ο 10-18 (15-27 35mm eq) f/4 OSS gia τα ευρυγώνια πλανα που θες.
Υπάρχουν 2 all around φακοί, ο zeiss 16-70mm f/4 OSS και ο Σονυ 18-105mm f/4 OSS
Και υπάρχει ο 50mm OSS 1.8 (που γίνεται 75mm στην Α6000) για πορτραιτα.
Υπάρχει επίσης ο καταπληκτικός sigma 60mm f/2.8 gia πορτραιτο (90mm eq).

Και οι sigma 19mm - 30mm 2.8 είναι καταπληκτικοί.

Γνώμη μου είναι πάντως να κανεις λίγο υπομονή, μήπως ανακοινώσει κάτι καλο η sony τον επόμενο μηνα σε APSC.

Θα έλεγα να ξεκινήσεις με τον FE16-35 f/4 και τον FE55 f/1.8.

Oι ff φακοί κουμπώνουν στα aps-c σώματα, όπως και οι aps-c φακοί στην a7II (δίνοντας αρχείο 10MP).

Σας ευχαριστώ πολύ.
Και γω νομίζω ότι η crop μου πάει πιο πολύ.
Αν και είχα απωθημένο να πάω σε FF!