Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Το θέμα που έχει δημιουργηθεί έχει να κάνει με την A7R και τους κραδασμούς από το κλείστρο (από όσο φαίνεται η πρώτη κουρτίνα) σε ταχύτητες γύρω στα 1/100 (1/80 με 1/125). Αυτό σε τρίποδο. Αν διάβασα καλά είναι πιο έντονο όταν στο τρίποδο είναι μόνο η μηχανή βιδωμένη και δεν εμφανίζεται οταν μηχανή και φακός είναι en bloc τοποθετημένα σε βάση και μετά στο τρίποδο.

Το 1/60 δεν είναι και η ιδανική ταχύτητα για καθαρές φωτογραφίες. Όχι οτι δεν μπορείς να βγάλεις, αλλά με φακούς άνω των 35μμ και στα 36ΜΡ, δεν χρειάζεται να έχεις Πάρκινσον για να έχεις ελάχιστο κούνημα. Δεν είναι ταχύτητα αναφοράς για critical sharpness.

Βλάσση, αν μου επιτρέπεις ένα σχόλιο. Φαντάζομαι οτι ισχύει και για τον Γιάννη αυτό... Επειδή πήρα την Α7 γιατί τα χαρακτηριστικά της μου άρεσαν και τα μειονεκτήματα της δεν με ενοχλούσαν, δεν σημαίνει οτι ανέλαβα ρόλο υπερασπιστή της Sony. Το θέμα με το Shutter Vibration αναφέρθηκε πιο πριν. Ρώτησε και ο Κώστας (kbouk) γιαυτό. Επειδή την A7R που έχει και το θέμα δεν την έχω, πέρα απο το να πώ το τι διάβασα στα φόρουμ, δεν έχω να προσθέσω κάτι. Η Α7 δεν το έχει αυτό το πρόβλημα, το δήλωσα και τέρμα. Δεν βλέπω δλδ τί άλλο θα μπορούσα να κάνω γιαυτό. Ούτε προσπάθησα να θάψω το θέμα, ούτε το αγνόησα. Αν την είχα την μηχανή και μπορούσα να κάνω τεστ για να το αναδείξω, ευχαρίστως. Αλλά απο το πουθενά τί να βγώ να πώ?

Πέρα απο αυτό, θα περιμένω να δώ πως θα εξελιχθεί το θέμα με ενδιαφέρον. Η αίτηση έχει αρχίσει να μαζεύει κόσμο, και αργά η γρήγορα η Sony θα αναγκαστεί να ασχοληθεί. Το αν τελικά υπάρχει ή όχι θέμα μένει ακόμα να αποδειχθεί, καθώς δεν είναι ακόμα καθολική η αποδοχή του.

Εδω εκανε καποια τεστ που δειχνουν οτι στο συγκεκριμενο συνολο δεν εχει τετοιο φαινομενο.
Οχι οτι δεν υπαρχει καποιο θεμα, αλλα οτι αυτο εξαρταται πολυ απο το συνολο...φακος, ανταπτορας, τριποδι, ταχυτητα κλπ

http://beforethecoffee.com/sony-a7r-vibration-comparison-with-nikon-d3-and-sony-nex-7/

Οπως ειπε και ο Αλεξ, δεν ειμαστε εδω για να υπερασπιστουμε τη σονυ, αλλωστε τ αρνητικα της τα επισημαναμε αμεσως, χωρις πολυ σκεψη.

Αυτο το φαινομενο ομως, περα απο το οτι ειναι περιπλοκο και εχει πολλους παραγοντες, δεν μπορουμε καν να το ψαξουμε.
Μακαρι να ειχαμε καποια Α7ρ να το ελεγχαμε.

Το θέμα που έχει δημιουργηθεί έχει να κάνει με την A7R και τους κραδασμούς από το κλείστρο (από όσο φαίνεται η πρώτη κουρτίνα) σε ταχύτητες γύρω στα 1/100 (1/80 με 1/125). Αυτό σε τρίποδο. Αν διάβασα καλά είναι πιο έντονο όταν στο τρίποδο είναι μόνο η μηχανή βιδωμένη και δεν εμφανίζεται οταν μηχανή και φακός είναι en bloc τοποθετημένα σε βάση και μετά στο τρίποδο.

Το 1/60 δεν είναι και η ιδανική ταχύτητα για καθαρές φωτογραφίες. Όχι οτι δεν μπορείς να βγάλεις, αλλά με φακούς άνω των 35μμ και στα 36ΜΡ, δεν χρειάζεται να έχεις Πάρκινσον για να έχεις ελάχιστο κούνημα. Δεν είναι ταχύτητα αναφοράς για critical sharpness.

Βλάσση, αν μου επιτρέπεις ένα σχόλιο. Φαντάζομαι οτι ισχύει και για τον Γιάννη αυτό... Επειδή πήρα την Α7 γιατί τα χαρακτηριστικά της μου άρεσαν και τα μειονεκτήματα της δεν με ενοχλούσαν, δεν σημαίνει οτι ανέλαβα ρόλο υπερασπιστή της Sony. Το θέμα με το Shutter Vibration αναφέρθηκε πιο πριν. Ρώτησε και ο Κώστας (kbouk) γιαυτό. Επειδή την A7R που έχει και το θέμα δεν την έχω, πέρα απο το να πώ το τι διάβασα στα φόρουμ, δεν έχω να προσθέσω κάτι. Η Α7 δεν το έχει αυτό το πρόβλημα, το δήλωσα και τέρμα. Δεν βλέπω δλδ τί άλλο θα μπορούσα να κάνω γιαυτό. Ούτε προσπάθησα να θάψω το θέμα, ούτε το αγνόησα. Αν την είχα την μηχανή και μπορούσα να κάνω τεστ για να το αναδείξω, ευχαρίστως. Αλλά απο το πουθενά τί να βγώ να πώ?

Πέρα απο αυτό, θα περιμένω να δώ πως θα εξελιχθεί το θέμα με ενδιαφέρον. Η αίτηση έχει αρχίσει να μαζεύει κόσμο, και αργά η γρήγορα η Sony θα αναγκαστεί να ασχοληθεί. Το αν τελικά υπάρχει ή όχι θέμα μένει ακόμα να αποδειχθεί, καθώς δεν είναι ακόμα καθολική η αποδοχή του.

Αλέξη δεν αναφερόμουν σε σένα. Καθόλου... Στο Γιάννη αναφέρομαι που είναι ενθουσιώδης με κάθε νέα αγορά του. Και γιατί όχι θα μου πείτε;; Ναι σε αυτό δεν υπάρχει θέμα, δεν τίθεται ζήτημα. Ζήτημα τίθεται όταν μέσα στον ενθουσιασμό του προωθεί (τονίζω χωρίς καμιά ιδιοτέλεια και κανένα σκοπό πέρα από τη χαρά της κατοχής και χρήσης) θέματα που δεν είναι ακριβώς έτσι. Έγινε με το θέμα της ευκολίας ή μη της εστίασης των nex . Μετά από καιρό μάθαμε ότι η nex δεν ήταν η πρώτη σφαίρα στην εστίαση. Ήταν επίσης η ποιότητα του 18-55. Πολύ ικανοποιητικός, αλλά στα δικά μας μάτια και στις μετρήσεις των sites έδειξε μπάζο (για τους συγκεκριμένους αισθητήρες). Κλπ. κλπ.

Φυσικά μας έκανε και πολλές αποκαλύψεις όπως την ποιότητα των φακών της sigma , τη χρήση των μηχανών σε βίντεο κλπ. Και πολλά άλλα. Προς το θετικό.

Αλλά όταν φθάνουμε εδώ ψηλά, όταν δηλαδή παίζουμε με χιλιάρικα και με μηχανές με καταπληκτικές δυνατότητες, έ θα πρέπει να δούμε όλες τις παραμέτρους και όλες τις συμβάσεις. Οι δυο sony A7 δείχνουν ικανές για το τέλειο. Όχι όμως με τον οποιονδήποτε φωτογράφο και τον οποιονδήποτε φακό και σε οποιαδήποτε κατάσταση, έτσι δεν είναι; Αυτό φάνηκε κι από τις πρώτες φωτο του Γιάννη σε υψηλά iso που σχεδόν δεν είχαν κοντράστ.

Για το θέμα του θολώματος από την αρχή εγώ μίλησα για την Α7R. Δεν είναι σίγουροι όμως αυτοί που τεστάρουν αν είναι θέμα κλείστρου ή αν είναι θέμα μάζας ή έλλειψής της. Γι αυτό και ζητούν να μάθουν από τη sony τί συμβαίνει. Και ίσως δεν είναι μόνο θέμα της sony αλλά των πολύ υψηλών αναλύσεων σε συνδυασμό με τους φακούς. Π.χ. ο κανόνας 1/εστιακή απόσταση που ξέραμε (στο FF) και +50% στο DX/APSC δεν ισχύει στα 30+ μέγα. Ο μακαρίτης ο Δημήτρης από την πρώτη στιγμή που έπιασε d800 στα χέρια του μίλησε για ελάχιστη ταχύτητα εστιακή απόσταση Χ2.

Ποτε δεν ειπα οτι η σονυ εστιαζουν γρηγορα σε low light.
Επισης το θεμα των κιτ φακων το εχω ξαναπει... και αναλυσει.
Για τα λεφτα τους ειναι μια χαρα κι επιμενω σ αυτο, ακομη και για τον τελευταιο 28-70,και υπαρχουνπολλοι που το υποστηριζουν επισης.
Δε γινεται να συγκρινουμε ανομοια πραγματα, ολα ειναι σχετικα.... δεν εχει σημασια σε ποια κατηγορια αναφερομαστε.
Ενας κιτ φακος κοστους 200€, πρεπει ν αντιμετωπιζεται αναλογα!

Για τον παλιο 18-55των νεξ , το photozone.de λεει αυτα που λεω κι εγω.... για τον νεοτερο περιμενουμε καποιο αναλογο τεστ.

Verdict

The Sony E 18-55mm f/3.5-5.6 OSS is a decent "kit" zoom lens but it is, of course, not flawless. The image center is very sharp whereas the border/corner region is softer although still acceptable. A weakness is the high amount of lateral CAs at 18mm and 35mm which decreases the subjective quality perception quite a bit if you don't care about it during post-processing. The distortion characteristic is about average for a lens in this class - heavy barrel distortion at 18mm and slight to moderate pincushion distortion towards the long end of the range. The vignetting is well-controlled although we suspect some sort of auto-compensation by the camera here.
Sony's OSS seems to be as efficient as the more established systems by Nikon and Canon. The AF is virtually silent and as such also very usable for shooting movies. A really nice aspect, and that's typical for all Sony E lenses so far, is the build quality. A kit lens with a body made of mag-alloy is pretty much unique and it's certainly a differentiator when comparing different systems in shops out there - a smart move by Sony for sure here.

Sony A7R Δύο φωτογραφίες θα να τις κρίνεται σύμφωνα με όσα έχετε γράψει πιο πάνω.
Έχετε την εμπειρία και δείτε πιθανότατα κάτι που δεν βλέπω εγώ.

View attachment 100428View attachment 100429

iso 25.000
1/125 και 1/50

συγγνώμη για τη προχειρότητα

Attachments

• DSC02238-2.jpg
    DSC02238-2.jpg
    64.1 KB · Views: 9
  • DSC02236-2.jpg
    DSC02236-2.jpg
    73.1 KB · Views: 9
Απάντηση: Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Για το φαινόμενο του shutter shock επειδή το παρακολουθώ και διαβαζω γιαυτο πανω απο 2-3 χρονια να πω ότι το προβλημα υπάρχει και σε πολλές αλλες μηχανές αλλά δεν ειναι ορατο ευκολα, μπορει κανεις να μην το διαπιστωσει ποτέ και μονο αν κανει πολυ συγκεκριμένα τεστ να το βρεί και να εκτιμήσει ανάλογα ποσο σημαντικό είναι. Στην Α7R είναι πιο εμφανες λόγω μεγάλης ανάλυσης.

Πολλές φορες αποδιδουμε σε δικο μας λαθος - κρατημα το κουνημα σε μια φωτογραφια αλλά μπορεί να είναι καλιστα shutter shock, ειδικα αν η ταχυτητα της μηχανης ειναι κοντα στο ευρος 1/80-1/160. Δεν θα το καταλαβουμε ευκολα αν ανεβασουμε ταχυτητα (θα το θεωρησουμε αυτονοητο οτι η μηχανη αποδιδει σωστα) αλλα μπορεί να το καταλαβουμε αν πετύχουμε καλυτερες και πιο καθαρες φωτο με τον ιδιο φακό σε πολυ χαμηλότερες ταχυτητες π.χ. 1/40 και πιο κάτω.

Δεν έχει σχεση με την τοποθετηση της μηχανης σε τριποδι ουτε με αστοχία της σταθεροποιησης φακού ή μηχανής οπως καποιοι το απεδωσαν. Ειναι ενα πολυ συνθετο προβλημα που σχετιζεται με την κατανομη βαρους της μηχανης - φακού που αδυνατεί να απορροφήσει σωστα τους κραδασμους του κλειστρου, οι εταιριες προσπαθουν να το λυσουν με διαφορους τρπους - εξελισσοντας τα κλειστρα και μετατρέποντας τα σε ηλεκτρονικά μερικώς (πρωτη κουρτινα) ή ολικως.

Δεν ξερω γιατι η σονυ δεν εβαλε ηλεκτρονικο κλειστρο και στην Α7ρ... τεχνικοι λογοι ισως?
Ειναι οντως πολυ συνθετο προβλημα που εχει αναφερθει γιαολλες μηχανες.... υπαρξε σε καποια απ,αυτες μια λυση, software -hardware?

Με ποιο φακο ;

Με τον 35αρη Zeiss. Δεν είμαι βέβαιος ωστόσο αν οφείλεται στο αναφερθέν πρόβλημα ή στο γεγονός ότι στην 1/60 ταχύτητα η λήψη απαιτεί πολύ σταθερό χέρι, σε συνδυασμό με την έλλειψη σταθεροποιητή. Θα κάνω και δοκιμή με τρίποδο και θα ενημερώσω.

Eγω στις Ολυ για να εχω το κεφαλι μου ησυχο στις κρισιμες ταχυτητες οταν δεν εχω ριπη βαζω 1.8' antishock καθυστερηση κλειστρου, βεβαια εκτος απο μια E-PM1 που σε ταχυτητες 1/160-1/200 επερνα πολυ blur με ενα 40-150mm και στην G-6 που καποιες φορες με το ηλεκτρονικο κλειστρο εβλεπα σημαντικη διαφορα δεν εχω παρατηρησει εντονα προβλήματα αλλά δεν τεσταρω και καθε μηχανή που πεφτει στα χερια μου γιατι θα αρχισω να βλεπω εφιαλτες.

Noμίζω ότι απο εδώ διαμόρφωσαν γνωμη για τον χειρισμό των χειροκίνητης φακων εστιασης στις δυο Σονυ και δικαιολογουν την άποψη που μετέφεραν στο review τους:

http://www.dpreview.com/articles/6018399843/using-third-party-lenses-on-the-sony-a7-a7r

Re: Απάντηση: Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Noμίζω ότι απο εδώ διαμόρφωσαν γνωμη για τον χειρισμό των χειροκίνητης φακων εστιασης στις δυο Σονυ και δικαιολογουν την άποψη που μετέφεραν στο review τους:

http://www.dpreview.com/articles/6018399843/using-third-party-lenses-on-the-sony-a7-a7r

Επιεικώς απαράδεκτες φωτογραφίες....

Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Με φακους των 30 , κρινουν μηχανη των 1500 ... πολυ ωραια!

Δεν συμφωνώ με την παρατήρηση σου Γιάννη και εξηγούμε, καταρχήν όλα τα προβλήματακια που κάνουν αναφορά τα αναλύουν επαρκώς και δεν μιλώ τόσο για την απόδοση των φακων που χρησιμοποίησαν αλλά για τις ψηφιακές ευκολίες και πως αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην χειροκίνητη εστίαση, αυτό ήταν άλλωστε που αναρωτιωμασταν λίγο πριν και το είχαν γράψει στο review τους

Π.χ. Το ότι η μηχανή δεν έχει χαμηλο συντελεςτη μεγέθυνσης οπότε με Νορμαλ φακό και τηλεφακο τρέμει πολύ το σκόπευτρο και δεν μπορείς να εστίασεις ένα πολύ φωτεινό φακό ή το fp με την υλοποίηση του δεν είναι πάντα αποτελεσματικό και το εξηγούν γιατί , ή οτι πρέπει να κανείς 2-3 πατήματα για να μπεις στην μεγενθυνση ή οτι η έλλειψη αφής δεν σε αφήνει να πας γρήγορα το σημείο εστίασης όπου θες ή να κανεις μετά προεπισκόπηση εκεί ακριβώς

Τώρα για την απόδοση των φθηνών χειροκινητων έχω και εκεί μια ένσταση γιατί υπάρχουν πραγματικά διαμάντια σε τιμές χώμα π.χ. o ΟΜ 50mm/1.8 mc των 30 ευρώ αποδίδει σχεδόν ισάξια με τον εξαιρετικό mzuiko 45mm/1.8 των 300 ευρώ σε σώμα Ολυ, το ίδιο λίγο πολύ πιστεύω θα συμβαίνει και στην sony, με τους ευρυγωνιους υπάρχει θέμα λόγω των όσων έχουμε ήδη αναφέρει εκτενώς.

o vivitar 17 και ο pentax 35 πρέπει να μην έχουν καμιά σχέση με τους σύγχρονους φακούς και τις απαιτήσεις των αισθητήρων. Όμως ο konica ar 57 είναι άλλη περίπτωση . Γράφει πολύ καλά στο 2.0 (δηλαδή έχει και κοντράστ), δεν είναι πεθαμένος με τρελή βινιέτα. Και φεύγει πάνω από 400 ευρώ.

Δεν είναι θέμα τιμής. Μια χαρά φακούς βρίσκεις και με 50Ε.
Αλλά με το review για τους third party lenses πραγματικά γελάει ο κόσμος...

Δείχνει πραγματικά αυτό που έγραψα και πάνω, μια προχειρότητα στην αντιμετώπιση του θέματος. Παραπονιέται για την λειτουργία που έχουν τα διάφορα κουμπιά, όταν μπορείς να τα αλλάξεις και να τα βάλεις όπως θες. Και εμένα δεν με βόλευε το default κουμπί για το Focus Magn., το άλλαξα και τέλειωσε το θέμα.

Λέει οτι δυσκολεύεται να βγάλει καθαρή φωτογραφία με φακό 58αρη 1,2 στo 1 μέτρo που το βάθος πεδίου δεν είναι ουτε 2 εκατοστά...

Για το focus peaking τα έχουμε πει πολλές φορές. Είναι ενα χρήσιμο εργαλείο, που δουλεύει με άλλους φακούς καλύτερα και με άλλους ενδεικτικά. Όσο πιο μαλακός είναι ο φακός τόσο πιο πολύ αδρή είναι η ιδέα που σου δίνει για το τί είναι εστιασμένο. Εγώ το χρησιμοποιώ πάντα με συνδιασμό με το focus magn. και πλέον μετά απο 3 χρόνια χρήσης εστιάζω πιο εύκολα και γρήγορα απο οποιδήποτε άλλο σύστημα που έχω. Και όχι μόνο αυτό. Με αυτό το σύστημα εστιάζουν με μεγάλη επιτυχία και όλοι όσοι τους έχω δώσει να βγάλουν φωτογραφία με την μηχανή, εκεί που πριν 7 στις 10 ήταν αλλού για αλλού...

Γενικά απογοητευτικό το review. Όχι γιατί δεν είναι θριαμβευτικό. Η μηχανή δεν είναι τέλεια και το είπαμε και εμείς εδώ, και αρκετοί σοβαροί reviewers. Αλλά γιατί δείχνουν μια τρομερή προχειρότητα και κυρίως μια ανικανότητα να εστιάσουν στα σοβαρά θέματα. Μιλάνε για πράγματα που διορθώνονται με δυο κλικ στο μενού και άλλα τέτοια. Επίσης, κατέβασα τα samples τους, και δεν κατάφερα να δώ το θέμα που λένε με το posterazation, δεν ξέρω αν δοκίμασε κανένας άλλος... Κοιτάω στα δικά μου αρχεία μήπως βρώ κάτι τέτοιο αλλά ούτε εκεί έχω τύχη.

Αλέξη τα περισσότερα reviews είναι τέτοια. Λες και πληρώθηκαν από τη sony για να γράψουν κείμενα με τέτοιο τρόπο ώστε απλώς να "ανεβάσουν' χρήστες κι αγοραστές από τις Nex στις Α7. Σχεδόν κανένας δεν μας έδωσε κείμενα σαν αυτά που μας έγραψε ο kbouk (Κώστας;; δεν θυμάμαι τ όνομά του..) για την EM1. Κείμενα που περιέγραφαν τις εντυπώσεις από τη αρχική χρήση της μηχανής και πώς αυτές άλλαζαν με τις αλλαγές και τις παραμετροποιήσεις. Και πώς αντιδρά η μηχανή με primes ή με zooms σε κάθε συνθήκη.

Πραγματικά έτσι είναι, ελάχιστοι κάνουν ανάλυση της προκοπής πέραν των τυποποιημένων. Χρειάζονται κι αυτές βέβαια για να έχεις μια σχετικά ίση σύγκριση, αλλά πέραν αυτού...

Ούτε κι εγώ είδα, όμως στη φωτο του Απολλώνιου έχει.... βεβαια κάτι πρέπει να έχει κάνει ο ίδιος μεε το κοντράστ και τον κορεσμό.

http://www.avclub.gr/forum/showthre...orless?p=1057002482&viewfull=1#post1057002482

Αν δε το έκανε αυτό το κάτι .. και μάλιστα από αντίδραση βλέπετε υπερβολή... θα ήταν ξέπλυμα

Υ.Γ. Δεν βλεπω που απενεργοποίησα το το αυτόματο ζουμ στην εστίαση, καμμία βοήθεια;