Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless
Δεν συμφωνώ με την παρατήρηση σου Γιάννη και εξηγούμε, καταρχήν όλα τα προβλήματακια που κάνουν αναφορά τα αναλύουν επαρκώς και δεν μιλώ τόσο για την απόδοση των φακων που χρησιμοποίησαν αλλά για τις ψηφιακές ευκολίες και πως αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην χειροκίνητη εστίαση, αυτό ήταν άλλωστε που αναρωτιωμασταν λίγο πριν και το είχαν γράψει στο review τους
Π.χ. Το ότι η μηχανή δεν έχει χαμηλο συντελεςτη μεγέθυνσης οπότε με Νορμαλ φακό και τηλεφακο τρέμει πολύ το σκόπευτρο και δεν μπορείς να εστίασεις ένα πολύ φωτεινό φακό ή το fp με την υλοποίηση του δεν είναι πάντα αποτελεσματικό και το εξηγούν γιατί , ή οτι πρέπει να κανείς 2-3 πατήματα για να μπεις στην μεγενθυνση ή οτι η έλλειψη αφής δεν σε αφήνει να πας γρήγορα το σημείο εστίασης όπου θες ή να κανεις μετά προεπισκόπηση εκεί ακριβώς
Τώρα για την απόδοση των φθηνών χειροκινητων έχω και εκεί μια ένσταση γιατί υπάρχουν πραγματικά διαμάντια σε τιμές χώμα π.χ. o ΟΜ 50mm/1.8 mc των 30 ευρώ αποδίδει σχεδόν ισάξια με τον εξαιρετικό mzuiko 45mm/1.8 των 300 ευρώ σε σώμα Ολυ, το ίδιο λίγο πολύ πιστεύω θα συμβαίνει και στην sony, με τους ευρυγωνιους υπάρχει θέμα λόγω των όσων έχουμε ήδη αναφέρει εκτενώς.
Kωστα, οταν θελεις να δοκιμασεις οχι μονο τη ποιοτητα των φωτο , αλλα κυριως τη δυνατοτητα εστιασης και χρησης των manual φακων , χρησιμοποιεις τουλαχιστον 1-2 καλους φακους και ισως καποιους αλλους. Στη συγκεκριμενη περιπτωση , ο reviewer οχι μονο χρησιμοποιησε φακους με χαμηλη οξυτητα και κοντραστ, αλλα δεν ξερει και τη μηχανη!
Κι εξηγουμαι κι εγω...
Η σονυ , χρησιμοποιει το fp (focuς peaking) σαν τελευταιο layer επεξεργασιας.... αυτο σημαινει κυριως οτι καθε επεμβαση που κανουμε στην εικονα τη βλεπουμε kai sto fp.
Δηλ. αν απο μονη της η εικονα ειναι με χαμηλο κοντραστ και εχουμε καποιο φακο παλιο και οχι τοσο οξυ , το fp θα δυσκολευτει πολυ να δουλεψει και να βρει τα σημεια με εντονο κοντραστ και οξυτητα.....
Το θεμα ομως ειναι οτι το dperview σταματησε εκει (δεν ξερω το λογο , ισως ελλειψη χρονου) και δεν πηγε στη λυση του προβηματος με τετοιους φακους.
Και ποια ειναι αυτη ? Την εχω αναφερει πολλες φορες, αλλη μια δε βλαπτει.
Πρωτον τραβαμε σε RAW+jpg και ρυθμιζουμε τη μηχανη σε BW (ετσι στο τελος θα εχουμε απειραχτο RAW για επεξεργασια).
Δευτερον, Εχουμε τη δυνατοτητα ν αλλαξουμε το χρωμα του fp για πιο καθαρη εικονα (εγω χρησιμοποιω το κιτρινο συνηθως).
Τριτον , μπορουμε να παιξουμε με τη τιμη του threshold (low-medium-high) αναλογα με το φακο.
Και το
κυριοτερο, που σχεδον κανεις δεν το αναφερει, ειναι οτι λογω της αρχικης ιδιοτητας που ειπα (το fp ειναι στο τελος της αλυσιδας επεξεργασιας) , μπορεις να αυξησεις το κοντραστ και την οξυτητα απο τις ρυθμισεις στο τερμα (ή οσο εσυ θελεις και χρειαζεσαι ) και το fp τοτε δουλευει με ολους τους φακους ακομη και τους πιο παλιους και soft!
Φυσικα αυτο ουτε που το ανεφεραν πουθενα , αμφιβαλλω αν το ξερουν κιολας.
Δειτε εδω ενα προχειρο βιντεο που εκανα και δειχνει ακριβως αυτο... και πως μπορεις ευκολα να βγαλεις λαθος συμπερασματα αν δεν ξερεις ή δεν εχει ψαξει πρωτα καλα τη μηχανη (την οποια μηχανη)