Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Απάντηση: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Σε 20ρηδες, από όσους έχω (δεν είναι πολλοί) θεωρώ καλό τον Φλέκτογκον 20/4, καλούτσικο τον Μιρ, συμπαθητικό έναν Nikkor 20/3,5 UD, μέτριο τον Τάκουμαρ 20/4.5 (τον έχω εξάλλου με καταφαγωμένο το πρόσθιο στοιχείο, οπότε περισσότερο σοφτ παλιακό εφέ παίρνω από αυτόν), μάλλον μέτριο (δεν τον χρησιμοποίησα ιδιαίτερα και δεν θυμάμαι πού τον έχω) έναν μεγάλο Panagor 21mm. Συμπαθητικός σε πιο ευρυγώνια είναι ένας Tamron 17/3.5 (Adaptall). Γενικώς πάντως, 20ρη (και παρακάτω) σε slr φακό και μαζεμένο σε διαστάσεις δεν θα βρεις, εκτός εάν μιλάμε για αργό φακό. Πχ ο Τακουμαρ 20/4.5 είναι αρκετά μικρός, όπως και οι Nikkor 20/3.5 (όχι ο δικός μου) και 20/4.

Υπάρχει επίσης η περίπτωση του 16ρη Ζενιταρ fish-eye, που είναι σχετικά μαζεμένος.

Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

το θεμα ειναι οτι οι τηλεμετρικοι φακοι σε Α7 αποκλειονται λογω smearing kai purple casting... τη βινιετα τη παραβλεπω , αφου διορθωνεται σχετικα ευκολα (οχι παντα).
εχω βρει εναν nikon ΑΙS 20mm f/3.5 sta 280 ευρω, θεωρω οτι ειναι υψηλη τιμη.... τι λετε ?

υπαρχει και μια περιπτωση να βρω καποιον sigma 19mm f/2.8 , με αφαιρεση της οπισθιας πλαστικης μπαφλας, λενε οτι ειναι αρκετα καλος (λιγη βινιετα που αφαιρειται ευκολα).
Αν τον βρω ευκαιρο θα τον δοκιμασω .... γινεται περιπου ενας 22-24mm σε FF, μικρος κι ελαφρυς με auto focus επισης.

Δημήτρη, γνωστό και σεβαστό.

Δεν ξέρω αν αφορμή για να το ξαναγράψεις είναι το ότι η απαιτούμενη τηλεκεντρικότητα θα οδηγήσει σε κάπως μεγαλύτερο μέγεθος - βάρος, αλλά για να μην μένουν κενά να πούμε οτι αυτό θα επηρρεάσει μόνο τους ευρυγώνιους-υπερευρυγώνιους με μεγάλο διάφραγμα. Και μήν φανταστείς καμιά κατάσταση σαν αυτή με το σύστημα 4/3 (το παλιό εννοώ) όπου ηταν μεγάλη η απαίτηση τηλεκεντρικότητας που οδηγούσε σε αντίστοιχα μεγάλη αύξηση ογκου-βάρους. Απλά οι υπερβολές τυπου Biogon κομμένες ..

Ηλία, καμία αφορμή. Απλά αυτό που λέω: χαίρομαι που βγήκε FF τόσο μικρή και μαζεμένη, και θα περιμένω τον εμπλουτισμό της γκάμας των "κανονικών" φακών, ελπίζοντας το μέγεθός τους να κρατηθεί σε αντίστοιχα πλαίσια. Ήδη ο 35άρης μου αρέσει αρκετά, οπότε (να είμαστε καλά) σε έναν χρόνο και βάλε μπορεί να μπω στον πειρασμό...

Γιαννη αν συμβιβάζεσαι με 24αρη και έχεις ανταπτορα για pentax k mount πες μου να σου δώσω να δοκιμάσεις εναν sigma που έχω. Σαν μεγεθος και βάρος έχω την αίσθηση ότι θα ταιριάζει πολύ.

ευχαριστω για τη προσφορα.. δυστυχως δεν εχω pentax ανταπτορα.
Θα δω μαλλον σημερα ενα sigma 19mm e mount, να δω ποσο θα βινιεταρει στην A7.

Απάντηση: Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

ευχαριστω για τη προσφορα.. δυστυχως δεν εχω pentax ανταπτορα.
Θα δω μαλλον σημερα ενα sigma 19mm e mount, να δω ποσο θα βινιεταρει στην A7.

Τόσο
TS1600x1600~forums%2F52649096%2Fcb9380a0a3bf4d59ad54f18de1e046de

Αυτό φαίνεται να είναι f/11, ανοικτός βινιετάρει κατά τι λιγότερο, πάλι με κανονικότατη παραδοσιακή βινιέτα μέσα στο κάδρο.
Δεν πειράζει, παλιά μερικοί αγόραζαν φιλτράκι για αυτό το λουκ. Μπορείς βέβαια να κροπάρεις εντελώς τα άκρα στα πιο ανοικτά διαφράγματα, και να πάρεις ένα κάδρο 1,2:1.

σκοπευω να βγαλω και τη πισω μπαφλα, μηπως βελτιωνει λιγο τη βινιετα.
Στην ουσια, αν κροπαρω λιγο, θα εχω εναν 24mm 2.8 με AF , μικρο κι ελαφρυ... θα δουμε.

Κροπάροντας σε 3:2 σου μένουν κάπου 17mp... πάλι με κάποια βινιέτα απλά δίχως μαύρο.

...ίσως και κάτι παραπάνω. Ο φακός φαίνεται να καλύπτει κάτι παραπάνω από φορμά APS-H, ίσως 1,2x, αντιστοιχώντας ουσιαστικά σε φακό 23mm.

Ίσως δεν είναι και κακή ιδέα τελικά, ιδίως εάν μπορεί να έχει κανείς έτοιμες μάσκες για κάδρα 1,2:1 (περίπου υποτετράγωνο) και κανονικά 3:2. Στο πρώτο, ο φακός θα κρατάει στο κάθετο κανονικά την κάλυψη ενός 19ρη. Ίσως είναι και καλύτερα από την άποψη των επιλογών που έχει έτσι κανείς. Έχεις δλδ και την ευχέρεια να τον κροπάρεις ακόμη και σε 2,35:1, διατηρώντας οριζόντια κάλυψη φακού σχεδόν 20mm.

πολυ καλα αποτελεσματα εχεις και με τον sony sel 10-18mm , αφου καταφερνει να ειναι χωρις βινιετα απο τα 12-13mm και πανω... καθολου ασχημα.
http://www.photoclubalpha.com/2013/12/03/using-the-10-18mm-oss-zoom-on-full-frame/

Με καποιο profile μαλιστα, διορθωνονται και οι οποιες οπτικες ατελειες..... αλλα φυσικα ειναι αρκετα ακριβος για να "επενδυσει" καποιος σε εναν τετοιο φακο.
Ελπιζουμε η σονυ του χρονου να βγαλει καποιον υπερευρυγωνιο, σταθερο ή ζοομ.

Δεδομένης της έλλειψης φακών, στα χρήματα που προσφέρεται (+200-250 ευρώ στο κιτ) πρέπει κανείς να έχει σοβαρό λόγο για να μην τον πάρει. Στα άλλα FF συστήματα τι θα έπαιρνε δλδ κάποιος με τόσα (ή και με διπλάσια ακόμη) χρήματα;

Mολις εφτασε στα χερια μου ο sigma e mount 19mm f/2.8
Εχει αρκετη βινιετα , αφαιρεσα την οπισθια πλαστικη μπαφλα και βελτιωθηκε λιγο η κατασταση.
Κροπαροντας και λιγο την εικονα , εχουμε το παρακατω αποτελεσμα.

Το πρωτο καρε ειναι με τη μπαφλα, το δευτερο χωρις, τριτο κροπαρισμενη εικονα και η τελευταια ειναι απο τον κιτ φακο στα 28mm...
Tι λετε ?

11438506844_f3791edd0d_o.gif

Η τελευταία με τον κιτ μου φαίνεται πολύ καλύτερη , ζωηρά χρώματα και πιο 3d αίσθηση .

το καδρο κοιταμε εδω... οχι τα χρωματα.

Αυτα ερχονται, διαφορετικοι φακοι ειναι αλλωστε. Με λιγη δουλεια στο LR δεν υπαρχει διαφορα, ειδικα αν τραβας raw.