Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Αν αναφερεσαι σε μενα Γιαννη, δεν σχολιασα την αποδοση των jpg της σονυ, αλλα το αν πρεπει/θελουμε να ειναι "καθε φετος και καλυτερα".... (ειτε εχουμε σκοπο να τα χρησιμοποιησουμε, ειτε οχι, μπορει στο κατω κατω να δειχνουν και το ποσο προσπαθησαν οι μηχανικοι να βελτιωσουν συνολικα και οχι μεμονωμενα ή σε βαρος αλλων χαρακτηριστικων)...

Ενας ακομη εμπειρος επαγγελματιας, που δοκιμαζει ολες τις μιρορλες και οχι μονο, δηλωνει το ιδιο για το jpg.

http://soundimageplus.blogspot.com/2014/01/dpreview-did-they-do-their-sony-a7.html

Ηλια, εγω νομιζω το ξεκαθαρισα απο την αρχη, το ιδιο και οι περισσοτεροι που την επιασαν στα χερια τους.... εχει καλυτερο jpg απο τις προηγουμενες nex. Και ο Αλεξ επισης.... αυτο δειχνει οτι η σονυ προσπαθει, το αν το καταφερνει και σε ποιο βαθμο, ειναι αλλο θεμα.

The final one about the jpgs. and one that has apparently affected their review of the camera is total b******s. 'The areas that need the most improvement are related to JPEG image quality. While we recognize that some a7 shooters will be using Raw exclusively, those who are shooting JPEGs will see smudged details and strange artifacts, which are amplified if you edit and re-save them.' Quite simply having minutely examined the jpgs. from my A7 and A7r, I have no idea what they are writing about. Plus they give an example from one of their test shots, which try as I might I just cannot see. In fact I take the complete opposite position to them. I think the jpgs. from these two cameras are the best I've ever seen. 'These issues include posterization and clumsy sharpening and noise reduction algorithms.' Clumsy sharpening? This is complete rubbish. And in fact again the complete opposite is what I've found. The sharpening on the jpgs. is in fact very subtle, preserves fine detail and is free of those white 'ghosting' halos that plague other cameras conversions. If this is 'clumsy' then I wish all other camera manufacturers would be this 'clumsy' too. As I and others have noted, the jpgs, are an especially good feature of both FE cameras and I find it's actually sometimes hard to improve on these jpgs. using raw files, particularly in terms of reproduction sharpening. 'smudged details and strange artifacts' ???? This is the basis of my question - did they do this Sony A7 review on acid? Just exactly where are these artefacts? I don't see anything remotely like this on any of my jpg. files I've looked at. And I don't believe anybody else apart from Dpreview has either (Bad Trip?). I certainly haven't read anything anywhere else either that sees these problems.

Και η μεγαλυτερη ανακριβεια που γραφτηκε , οτι δηλ. δεν ειναι και τοσο καλη η μηχανη οσον αφορα το χειρισμο της με μανουαλ φακους?
Ειμαστε σοβαροι.... ειναι η καλυτερη μηχανη γι αυτη τη δουλεια, by far!
Το ιδιο αναφερουν ολοι οσοι την δοκιμασαν , και ολοι εδω μεσα.
Εχει οτι χρειαζεσαι, πολλα customized κουμπια, πολυ καλο focus peaking kai focus magnifiaction , ακομα και στο βιντεο.

Ειδικα αυτη η διαπιστωση , με κανει εξαλλο οπως και πολλους αλλους χρηστες ακομη και στο ιδιο το dpreview.... και οχι μονο.

Δεχομαι οτι δεν εχει το γρηγοροτερο focus, ουτε τη καλυτερη αυτονομια, αλλα δεν ειναι καλη για μανουαλ φακους....?:flipout:

I really don't understand the third party lenses quibble. One button press to bring up a magnified view and focus peaking. Both work really well and I haven't used anything that's any better than this. Their comments - 'With so many adapters available, the a7 is a very attractive option for owners of third-party lenses (which is discussed in more depth in this article). While Sony has provided tools for focusing these old lenses - such as magnified view and focus peaking - they don't work as well as we'd hoped.' really don't make any sense to me. The whole method works fine for me, it's quick, accurate and reliable. What's their problem?

Finally, if I worked in Sony's marketing department, I'd have been on the phone to the lawyers immediately after reading that review, since a lot of people take notice of Dpreview reviews and it may well affect sales of the camera. However as of today. at this I.P. address, the number of people who take their reviews seriously has decreased by one.

Σήμερα στο σπίτι μου ηρθε ένας φίλος με την canon mark III φορούσε 24-70mm f2.8 αν δεν κανω λάθος
Γραφω δίχως να πάρω την άδεια του .. θα το κάνω για τις φωτογραφίες...
Στην Sony φορούσα τις Nikon 28-300mm f/3.5-6.5 .. δεν θα χαρακτηρισω αυτόν τον φακό
Στα ίδια mm ίδια iso ταχύτητα με μικρές παρεκκλίσεις, η Canon auto focous, σας πληροφορώ ότι ή έβγαλε περισσότερο θόρυβο λιγότερη οξύτητα και λεπτομέρεια επίσης
Προς το παρόν θα μείνετε με τον λόγο μου ως να πάρω την έγκρισή του.

Υπερβολικό τον βρίσκω. Δεν έγινε η Σονυ ξαφνικά Ολυμπους.
Στα χαμηλά ISO είναι μια χαρά, αλλά μόλις ανεβαίνεις αρχίζει και μεγαλώνει η ψαλίδα με το τί μπορείς να πάρεις απο το RAW.

Για μένα η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.
Υπάρχει περιθώριο για βελτίωση και μακάρι να θορυβηθούν απο αυτό το review και να δώσουν ένα καλό firmware update.

Πάντως όποιος θέλει να δεί OOC JPEGs απο την Α7, ας το πεί να του στείλω μερικά.

Μηπως να χαλαρωσουμε ΟΛΟΙ παιδια ???
ΕΔΩ ΜΕΣΑ :
Καποιοι ειναι πιο ενθουσιωδεις...
Καποιοι ειναι πιο μετρημενοι...
Καποιοι ειναι πιο μεθοδικοι...
Καποιοι ειναι πιο αυστηροι...
Καποιοι ειναι πιο απαιτητικοι...
Καποιοι ειναι πιο ουδετεροι...
Καποιοι ειναι πιο προκατειλειμενοι...
Καποιοι...
Καποιοι...

ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Κ@ΛΟΠΑΙΔΟ...

Αρα...
Υπαρχουν καλα και κακα στα μηχανηματα που ζαχαρωνουμε, που αγοραζουμε, που ειχαμε...
Ας τα δεχτουμε με ΟΣΟ μπορουμε ΠΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ μυαλο...
Και ας συνεχισουμε να εχουμε αυτη την ωραια παρεα...
(μην μου πειτε οτι δεν εχετε συναντησει εδω μεσα, χαρακτηρες που εκτιμουσατε ή αποφευγατε στην πραγματικη σας ζωη, αλλα παρολα αυτα συνεχιζατε να τους κανετε παρεα, αποδεχομενοι τα ελαττωματα τους ???)

Παμε απο την αρχη λοιπον...

Για το φοκους πηκινγκ της σονυ, καπου ειχα διαβασει οτι δεν ειναι ακριβες και δεν μπορεις να το εμπιστευτεις, ειδικα οσο ανοιγει το διαφραγμα και μικραινει το βαθος πεδιου... μπορει να εννοουν κατι τετοιο...

Για αλλη μηχανη, ελεγαν οτι η μεγενθυση στο EVF, εριχνε δραματικα την αναλυση με αποτελεσμα να μη μπορεις να βγαλεις ακρη...

Δεν διαβασα το ρηβιου και δεν ξερω πως το δικαιολογουν...

Εχω τοσα πολλα να γραψω για τη sony a7, που ειλικρινα #εστηκα για το τι γραφει το Dpreview.
Αλλα δε μπορω τις υπερβολες και τις ανακριβειες....

Εγραψα πχ για μια πολυ σημαντικη προσθηκη , το zebra metering , που ουτε καν αναφερθηκε στο review.
Εχει τοσες εφαρμογες και κανεις δεν ενδιαφερθηκε να ρωτησει τι ακριβως κανει....
Το θεωρω πιο σημαντικο ν αναλυσω τετοιες μικρες λεπτομερειες απο το μπλεκομαι σε ανουσιες αντιπαραθεσεις.

Υπερβολικό τον βρίσκω. Δεν έγινε η Σονυ ξαφνικά Ολυμπους.
.

Ναι είμαι νέος εδώ αυριο με το καλο θα τις ανεβάσω μακαρι να μου δωσει την αδεια ιδαλως δε θα ξαναμιλησω

Για το φοκους πηκινγκ της σονυ, καπου ειχα διαβασει οτι δεν ειναι ακριβες και δεν μπορεις να το εμπιστευτεις, ειδικα οσο ανοιγει το διαφραγμα και μικραινει το βαθος πεδιου... μπορει να εννοουν κατι τετοιο...

Για αλλη μηχανη, ελεγαν οτι η μεγενθυση στο EVF, εριχνε δραματικα την αναλυση με αποτελεσμα να μη μπορεις να βγαλεις ακρη...

Δεν διαβασα το ρηβιου και δεν ξερω πως το δικαιολογουν...

Το focus peaking δεν ειναι για να εστιαζεις με απολυτη ακριβεια σε ολες τις συνθηκες.
Εχει τις αδυναμιες του, που υπαρχουν λογω του contrast detection. Σε καλες συνθηκες φωτισμου και με συγχρονους φακους, δινει πολυ καλο αποτελεσμα, με λιγο φωτισμο και παλιοτερους φακους , ειν;ι λιγοτερο αξιοπιστο.

Εχω ομως δοκιμασει ολες τις μηχανες με fp κι εχουν παρομοιο αποτελεσμα.
Υπαρχουν τεχνικες , που τις εχω αναλυσει, που βοηθουν ακομη περισσοτερο την ακριβεια της εστιασης.

Ειναι ομως το πιο παραμετεοποιησημο απο ολες τις μηχανες , εχει χρωματικη επιλογη και επιλογη εντασης , που δεν εχει καμια αλλη.
ΜΑΖΙ με το focus magnification ειναι πολυτιμο εργαλειο, ακομη και στο βιντεο, οπου στις περισσότερες μηχανές το απενεργοποιουν.

Εχει επισης μια ΠΟΛΥ σημαντικη λειτουργια , που σχεδπν κανεις δεν την εχει αναφερει με το focus peaking και τους manual fakous.
Σου δειχνει με μεγαλη ακριβεια το πραγματικο βαθος πεδιου , αναλογα με το διαφραγμα που εχεις .
Θα προσπαθησω στο ΣΚ να βαλω ενα μικρο βιντεο για να το δειξω στη πραξη.

Αναφερόμουν βασικά στο review που ανέβασε ο Γιάννης, απλά όσο έγραφα πρόλαβες και πόσταρες!

Γιάννη, και εμένα το DPR μου φαίνεται οτι έκανε στο σύνολο του ενα λίγο τσαπατσούλικο τεστ. Αναλώνονται σε δυο σελίδες για ένα θέμα που μπορεί η οχι να εμφανιστεί σε jpeg στις default ρυθμίσεις σε υψηλές ευαισθησίες και σε συγκεκριμένα θέματα, και περνάνε στο ντούκου ένα σωρό άλλα...

Ηλία, όσον αφορά την εστίαση. Ξέρεις οτι γενικά χρησιμοποιώ MF φακούς, και το κάνω σε διάφορες μηχανές. Δεν έχω βρεί πιο βολικό σύστημα εστίασης χειροκίνητα απο αυτό που έχει η Σονυ, στην ΝΕΧ7 πριν και στην Α7 τώρα. Πιθανή εξαίρεση το σύστημα της Leica με το rangefinder, αλλά και εκεί έχεις περιορισμούς που δεν έχεις στην Σονυ. Σε αυτό το κομμάτι είναι απλά μπροστά απο τον ανταγωνισμό. Γιαυτό και δεν καταλαβαίνω το τί θέλουν να πούνε στο DPR με το πρόβλημα με την χρήση third party φακων.

Υπαρχουν τεχνικες , που τις εχω αναλυσει, που βοηθουν ακομη περισσοτερο την ακριβεια της εστιασης.

πως θα γινει να ανοιξει ενα νημα "Tips", ας πουμε, με τετοιες τεχνικες ή άλλα σημαντικα θεματα που χανονται μεσα στις σελιδες???

δυσκολο αλλα με την βοηθεια ολων μας (να ενημερωνουμε καποιον admin για κατι σημαντικο) πιστευω οτι μπορει να γινει και να βοηθησει πολυ...

To θετικότερο όλων είναι ότι sony και με την a7 και με την rx10 πρωτοπορεί, δείχνει το δρόμο , πάει ένα βήμα μπροστά, προσφέρει κάτι νέο.
Σε αντίθετη πλευρά nikon,canon με μία από τα ίδια έχοντας το σταθερό τους πελατολόγιο.
Στον ίδιο δρόμο και η apple στα τηλέφωνα και τα tablet δίνοντας την έναρξη αλλά μένοντας εκεί με ξαναζεσταμένο φαγητό κάθε τρεις και λίγο.
Το έχω ξαναγράψει η sony κάνει ξανά επανάσταση παντού σε tv,video games,photo cameras,camcoders,projectors και όχι μόνο.
Έφαγαν μάλλον καλή δόση ραδιενέργειας οι Ιάπωνες και μεταλλάχτηκαν.

Ναι είμαι νέος εδώ αυριο με το καλο θα τις ανεβάσω μακαρι να μου δωσει την αδεια ιδαλως δε θα ξαναμιλησω

Αναφερόμουν στο ποστ πιο πάνω απο το δικό σου, σε αυτά που έγραφε ο reviewer που πόσταρε ο Γιάννης.

Θα πρότεινα να χαλαρώσουμε όλοι γενικά. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι, κουβέντα κάνουμε για μια φωτογραφική μηχανή, για το χόμπυ μας δλδ. Για ασήμαντα ουσιαστικά πράγματα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να παίρνουμε τα πάντα προσωπικά, ούτε να κάνουμε προσωπικά σχόλια...

Σήμερα στο σπίτι μου ηρθε ένας φίλος με την canon mark III φορούσε 24-70mm f2.8 αν δεν κανω λάθος
Γραφω δίχως να πάρω την άδεια του .. θα το κάνω για τις φωτογραφίες...
Στην Sony φορούσα τις Nikon 28-300mm f/3.5-6.5 .. δεν θα χαρακτηρισω αυτόν τον φακό
Στα ίδια mm ίδια iso ταχύτητα με μικρές παρεκκλίσεις, η Canon auto focous, σας πληροφορώ ότι ή έβγαλε περισσότερο θόρυβο λιγότερη οξύτητα και λεπτομέρεια επίσης
Προς το παρόν θα μείνετε με τον λόγο μου ως να πάρω την έγκρισή του.
Για να συγκρινεις δυο πραγματα πρεπει να ειναι ολα ιδια και να αλλαζει μια παραμετρος και οχι χιλιες.Ακομα το dpreview (και αλλοι) δεν το εχει μαθει αυτο και στις μηχανες τις canon(αυτες μου ετυχε να εχω) εχει διαφορετικες ρυθμισεις μεταξυ τους (βλεπε exif) και δεν μπορεις να τις συγκρινεις(ειδικα στο jpeg),απορω πως το καταφερνουν,εγω κατεβαζω τα raw και στο DPP(canon) βαζω τις ιδιες ρυθμισεις για να μπορεσω να τα συγκρινω αλλα το διαφραγμα δεν μπορω να το αλλαξω.Ακομη και ο φωτισμος δεν ειναι παντα ο ιδιος.
Η Α7r μου εκανε εντυπωση σε μια φωτο που κατεβασα απο το image resource η οποια εχει λεπτομερειες που οι υπολοιπες (d 800,5d mk iii,6d,70d,A7) δεν εχουν.
Βεβαια και εκει πασχει το τεστ στο φωτισμο διοτι ειναι σε εξωτερικο χωρο και φωτιζεται απο τον ηλιο με διαφορετικες γωνιες καθε φορα και αλλη εποχη αλλα καμια αλλη δεν δειχνει τις λεπτομερειες της Α7r(στη σκεπη του κτηριου).
Η SONY εβγαλε δυο καλες μηχανες ισαξιες-καλυτερες του ανταγωνισμου και σε καλη τιμη.Μενει να τις υποστηριξει με φακους.

Ηλία, όσον αφορά την εστίαση. Ξέρεις οτι γενικά χρησιμοποιώ MF φακούς, και το κάνω σε διάφορες μηχανές..

Επειδη το ξερω, γι αυτο και δινω περισσοτερη βαση σε σενα, η τον Γιαννη ή γενικοτερα σε απλους χρηστες, παρα στα διαφορα σαιτς, ακομη και τα θεωρουμενα αξιοπιστα... ειδικα μετα απο αυτα που διαβασα για την νικον V1 απανταχου στο διαδικτο και αυτα που ειδα με τα ματακια μου... :afro:

Μπορει να λενε αυτο που πρεπει να πουν, αλλα με τοση διπλωματια που πρεπει να εισαι κολλητος τους για να το αντιληφθεις...
Αντιθετα ενας χρηστης, που δεν τραβαει κανενα ζορι, θα τα πει χυμα και τσουβαλατα και θα σε βαλει στο κλιμα, θελοντας και μη...:flipout:
Το αν θα τον πιστεψεις, αν θα σε επηρεασει κτλ. ε... στο διαδικτυο ειμαστε, μεγαλα παιδια ειμαστε, ξερουμε με τι εχουμε να κανουμε...

Εχει επισης μια ΠΟΛΥ σημαντικη λειτουργια , που σχεδπν κανεις δεν την εχει αναφερει με το focus peaking και τους manual fakous.
Σου δειχνει με μεγαλη ακριβεια το πραγματικο βαθος πεδιου , αναλογα με το διαφραγμα που εχεις .
Θα προσπαθησω στο ΣΚ να βαλω ενα μικρο βιντεο για να το δειξω στη πραξη.
Πολυ ενδιαφερον.

Απάντηση: Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να πώ ότι εδώ και καιρό έχω πάψει να θεωρώ ακριβες το dpreview σε αυτα που γραφουν, τους εχω τσεκαρει πολλες φορες και οι ρυθμισεις που βαζουν στις μηχανες , οι φωτισμοι κλπ. ειναι αλλου , αυτο βεβαια ειναι κατι που συμβαινει σε ολα τα τεστ - review και αλλων φωτογραφικων site, πολλές φορές δεν εχουν χρόνο να μελετήσουν σε βαθος ολες τις ρυθμισεις.
Ειδικά με τις Olympus που ξερω και χειρίζομαι στο παρελθον έπεφτε μεγαλο θαψιμο, αλλά και τωρα τελευταία υπαρχουν πολλες ανακριβειες με μεγαλυτερη αυτή που εγινε με την Ε-Μ1 στο τεστ συμβατότητας με τους 4/3 φακους, ανέφεραν λανθασμενα ότι η μηχανη εστιαζε πολυ πιο αργα απο την Ε-5 με ολους τους φακους 4/3 και αφου εφαγαν κραξιμο απο χρηστες και απο αλλα site, ανακατασκευασαν εν μερη την αποψή τους. Ανάλογο θεμα παρουσιαστηκε με το φαινομενο του shutter shock στην Ε-P5 (δεν ξερω αν περνουν 2-3 demo στις στις δοκιμες του για ελεγχο οπως π.χ. κανει το lensrental).
Πλεον κοιτω τα αρνητικα μιας μηχανής στα review τους και το 30-40% έχω την εντυπωση οτι δεν ισχυει.

Στο θεμα της βοήθειας εστίασης των χειροκίνητων φακών στα νέα ακάθρεπτα σωματα εχω να πω ότι το fp, η αυτόματη μεγενθυνση με την περιστροφη της ροδελας εστίασης , η επιλεκτικη και βηματική μεγενθυνση σε 5Χ-14Χ σε οποιοδηποτε σημειο - στοχο με ενα απλο αγγιγμα της οθονης κ.α ειναι τρομερα βοηθηματα για τους χρηστες και ειδικα για αυτους που η ορασή τους δεν ειναι και η καλύτερη. Προσωπικά μόλις η ορασή μου άρχισε να μειωνεται τα τελευταια χρόνια εχασα το ενδιαφερον για τους χειροκινητους φακους και πουλησα τους περισσοτερους που ειχα στην κατοχή μου, αλλά βοηθήματα και υλοποιησεις οπως αυτα που εχει η Sony A7 με εκαναν να αλλάξω γνωμη, π.χ. το καλοκαίρι εβγαλα θαυμασιες φωτο με το Lensbaby 3G με Focus Peaking στην Panasonic G6.
Tα βοηθηματα αυτα με το καιρό θα γινονται καλυτερα και θα προσαρμοζονται αυτοματα π.χ. θα ηταν ευχης εργον να μπορουσε η μηχανή να προσαρμοζει το FP ανάλογα με την φωτεινοτητα της σκηνής ή να ειχες ενα τροπο γρηγορα να επιλεξεις το χρωμα του FP.
Kατα την γνωμη μου το μεγαλύτερο βοηθημα όλων στην χειροκίνητη εστίαση είναι η συνολική πoιοτητα του ΕVF , και η αποκρισή του σε κακές φωτιστικές συνθηκες, μεταφέροντας την εμπειρία μου απο την Ε-Μ1 που εχει το καλυτερο EVF απο αυτες που εχω χρησιμοποιησει (η Sony εχει περιπου το ιδιο ) δεν χρειαζεται να καταφευγω σε βοηθηματα παρα μόνο στο 20-30% των περιπτωσεων και αυτο συμβαινει σε νυχτερινα που θελω να τσεκαρω εστιαση του AF (έχω ανοιχτο AF+MF) και σε τηλεφακούς.
Στο δευτερο η υλοποιηση της Ολυ υπερέχει απο το σύνολο των μηχανών λόγω του ότι έχει κατι που δεν το βρίσκεις ευκολα, στην εστιαση χειροκίνητων τηλεφακών εκτος του ότι σταθεροποεί τον φακό (δηλωνοντας την εστιακή του) - τον σταθεροποιει και στο EVF, οποτε εχεις την ανεση με την μεγενθυνση να νεταρεις και οχι να παρεις σακουλα να ξερασεις απο το κουνημα.
Συνοψίζοντας να πω ότι συμφωνω με τον Γιαννη οσο αναφορα την αναφορά τους για τους MF φακους - δεν καταλαβαίνω τι βρηκαν ελλιπες στην Sony (εκτος φυσικα απο την σταθεροποιηση που ετσι κιαλλιως δεν εχει) αφου και καλό EVF εχει και ενσωματωνει σχεδόν ολες τις ψηφιακές ευκολιες (οι οποιες σίγουρα επιδεχονται μελλοντικής βελτίωσης).

Υ.Σ.
Γιαννη η ευκολία της φωτομέτρησης με την τεχνική Zebra είναι σημαντική, εδώ και 2-3 χρόνια έχω πεταξει το ιστόγραμμα (αφου ετσι και αλλιως δεν δουλευει σωστα με εκθεση εκτος 3EV πανω - κατω) ουτε συμβουλευομαι παντα την LCD και χρησιμοποιω κατι αντιστοιχο στις Ολυ , την ενδειξη highlights - shadows με δική μου ρυθμιση απο 0-255 ωστε να βλέπω σωστα τα καμενα λευκα ή τα σκοτεινα και προσθετω-αφαιρω εκθεση συνολικά ή με την πρόσθετη καμπυλη που μπορω να εχω με ενα κουμπί να κανω επιλεκτική διόρθωση σε καποια ακρη του ιστογραμματος.
Σε λίγα χρόνια θα αναρωτιώμασταν πως βγαζαμε φωτό παλιότερα :furious3:

Απάντηση: Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Θα συμπληρώσω και κάτι άσχετο (μου ηρθε φλασια με το θεμα του Zebra αλλά και της αποδοσης των JPeg της μηχανης) αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμο και ισως πολλοι δεν το ξερουν.
Ως γνωστον σε ολες τις μηχανες υπαρχει μεσα στα μενου ρυθμιση για SRGB ή Adobe RGB κάτι που αφορά στην ουσία όσους θέλουν να περνουν εξαρχής σωστο χρωματικό χωρο στο Jpeg ανάλογα τον εξοπλισμό τους (οθονη - προγραμμα επεξεργασιας κλπ.). Για αυτους που δουλευουν με RAW η ρυθμιση είναι αδιαφορη , σωστό ?
Απο οσο διαβασα τελευταία μάλλον λάθος (κυρίως για τις ακαθρεπτες μηχανες),
αυτο που βλέπουμε στην οθονη ή στο ψηφιακό σκοπευτρο μιας ακαθρεπτης μηχανής (εκθεση - χρώμα κλπ.) και το ρυθμιζουμε αναλογα είναι στην ουσια ενα preview του Jpeg που θα δωσει η μηχανή και οχι του RAW.
Αν λοιπόν εχει ρυθμιστει το JPEG ως SRGB (στο μενου) θα παρω τις περισσότερες φορες πιο σωστο και ακριβες JPEG στον υπολογιστή αν χρησιμοποιω αυτον το χρωματικο χωρο στις οθονες μου αλλά πιθανον δεν θα παρω πιο ακριβες RAW,
o λόγος ειναι οτι το εξαγωμενο RAW απο την μηχανη έχει βασιστει στο SRGB JPEG που βλεπω στην LCD οθονη το οποιο αν το ρυθμισω σε Adobe RGB θα βλέπω συνολικη πληροφορία πιο κοντα στο RAW αλλα τοτε πιθανον το εξαγωμενο Jpeg να χανει πληροφορια στην επεξεργασια του σε SRGB στον υπολογιστή.

Δεν ξερω φυσικα τι απο αυτα ισχυουν στις ακαθρεπτες Sony ουτε καν αν εγινα κατανοητος μιας και ειναι πλέον τόσες πολλες οι παραμετροι που επηρεαζουν την τελικη εικονα σε μια ακαθρεπτη μηχανή που μερικες φορες χάνεσαι.