Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Γιαννη και Αλεξη...

τι ειναι το καλυτερο που εχετε κερδισει με την a7?

τι ειναι αυτο που κανει την διαφορα?

υπαρχει κατι που θα σας γυριζε σε crop?

Πολύ εύστοχα ερωτήματα.
Και θα συμπληρώσω ρωτώντας αξίζει πραγματικά τα χρήματα της η a7?
Γιατί κάποιος να την αγοράσει και να μην προτιμήσει μία δοκιμασμένη ff dslr?
Ποια λεπτομέρεια θα διορθώνατε στην διάδοχο της a7?

Ενδιαφέρον νήμα στο FM Forum για την επίδραση της συμπίεσης που υφίστανται τα RAW στο τελικό αποτέλεσμα και υπο ποιές συνθήκες.

Σε κάποιο σημείο γίνεται αρκετά τεχνικό, αλλά για όποιον ενδιαφέρεται λίγο παραπάνω αξίζει να αφιερώσει λίγο χρόνο.

http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1267511/0

Γι αυτο παιζει μεγαλο ρολο η σωστη εκθεση.... παντα στις νεες μηχανές εκθετουμε ETTR, σε γλυτώνει απο πολλα βασανα!

Πολύ εύστοχα ερωτήματα.
Και θα συμπληρώσω ρωτώντας αξίζει πραγματικά τα χρήματα της η a7?
Γιατί κάποιος να την αγοράσει και να μην προτιμήσει μία δοκιμασμένη ff dslr?
Ποια λεπτομέρεια θα διορθώνατε στην διάδοχο της a7?

Πολλα τα ερωτηματα και σοβαρα....
Αν και δεν εχω δυστυχως ακομη δουλεψει οσο θα ηθελα τη μηχανη, εχω καποιες πρωτες απαντησεις.

Για μενα, η πρωτη sony nex 5 που επιασα στα στα χερια μου ηταν μια αποκαλυψη.
Με απελευθερωσε απο πολυ βαρος και ογκο (ειχα την κανον 7d), μου εδωσε αντιστοιχη εικονα σε πιο οικονομικο πακετο, και μου εδωσε τη δυνατοτητα να βαλω οτι φακο ηθελα πανω της. Επισης, μου εδωσε τη δυνατοτητα να φωτογραφιζω σε χαμηλο υψος , για θεματα που το απαιτουσαν (παιδια , σκυλια κλπ) και φωτο δρομου χωρις να ενοχλω το θεμα.
Ειχε πολυ καλη συμπεριφορα στα υψηλα iso, αλλα οχι τοσο οσο μια ff μηχανη.
Το βαθος πεδιου εντυπωσιακο, αλλα παλι ηθελα κατι παραπανω....
Επισης, με νευριαζε οτι καθε φακος δεν απεδιδε ακριβως οπως επρεπε, οπως ειχε σχεδιαστει... και οτι μετετρεπε καθε εσταικο μηλος σε 1,5χ.

Πηγα σε μ4/3 για να δοκιμασω κυριως το καταπληκτικο βιντεο της gh3, οπου πραγματικα ηταν μια ξεχωριστη εμπειρια.

Μολις ανακοινωθηκε η Α7 , καταλαβα οτι μαλλον ειχα μπλεξει (παλι)!

Ο ερωτας με τις νεξ ξαναφουντωσε και ομολογω οτι δεν το μετανοιωσα...
Μαζι με τους νοκτον και 1-2 ακομη φακους, θεωρωοτι εχω ακριβως αυτο που ηθελα (σε φωτογραφια τουλαχιστον).
Ανεση ν ανεβω αρκετα σε υψηλα ισο, υπεραρκετα ρηχο βαθος πεδιου, ωραιο κρατημα , πολυ καλυτερη εργονομια και μπολικα κουμπια για customize, τρομερο EVF, focus peaking kai focus magnification ακομα και στο βιντεο, και επιτελους τη δυνατοτητα να χρησιμοποιησω ολους τους φακους που ηθελα στη κανονικη τους εστιακη αποσταση.

Δεν ειναι τελεια, , απεχει αρκετα απ αυτο....

Λειπει η εσωτερικη σταθεροποιηση που θα εδινε αλλο αερα στους prime, η οθονη αφης για γρηγορη επιλογη σημειου εστιασης , καποιες επιπλεον δυνατοτητες παραματετροποιησης (θα ηθελα πχ να μπορω να βαλω ενα κουμπι σαν επιλογεα μεταξυ monitor-evf).
Ξερω επισης οτι η μηχανη δεν ειναι πολυ γρηγορη , δε κανει για φωτογραφηση σπορ, εντονης δρασης κλπ
Το βιντεο της ειναι παρομοιο με των προηγουμενων νεξ, με ολα τα καλα και τα κακα αυτων.

Θα ηθελα να μην εχει line skipping στο βιντεο, καλυτερο burst mode, γρηγοροτερη εγγραφη στη καρτα σε ριπη.

Μερικα απ αυτα γινονται με καποιο firmware update, κ;ποια αλλα οχι.... ισως σε επομενο μοντελο .

Γι αυτο αλλωστε κατεληξα σε διπλο συστημα, σονυ α7 κυριως για φωτο με σταθερους φακους και δυσκολες φωτιστικες συνθηκες και σονυ ρχ10 για βιντεο και οπου χρειαζεται μεγαλο ζοομ , χωρις αλλαγες φακων.

Αν εβγαζε η ολυ και η fuji μια ff μηχανη, δε θα δισταζα να τις δοκιμασω .... μεχρι τοτε, ελπιζω!

Φίλος πήρε πριν λίγο καιρό την nex-7 και ψάχνει αντικαταστάτη.
Δεν ασχολείται με τεχνικά θέματα,τραβάει πάντα σε jpeg και συχνά σε auto.
Έχει βάλει στο μάτι την a7,την omd-e1 και την rx10.
H τελευταία μάλλον του ταιριάζει καλύτερα νομίζω.

Για μένα η μηχανή αξίζε και το τελευταίο cent που έδωσα. Απο την μηχανή δεν λείπει τίποτα απο όλα τα χαρακτηριστικά που θέλω και χρειάζομαι.
Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής ικανή να αντέξει κ να με ακολουθήσει παντού. Βρίσκομαι συνέχεια στην ύπαιθρο, είτε ειναι παγετώνες των Άλπεων, ψιλόβροχο σε δάσος, είτε καλοκαιρινή αρμύρα κ το θεωρώ σημαντικό παράγοντα.
Το μέγεθος κ βάρος. Είναι σημαντικά μικρότερη κ ελαφρύτερη απο οτιδήποτε (εκτός της Μ240) με συγκρίσιμη ποιότητα εικόνας. Η Nikon D610 πχ. είναι κατα πολύ βαρύτερη κ μεγαλύτερη. Όχι οτι δεν έχω κ μεγαλύτερη μηχανη. Έχω κ την χρησιμοποιώ πού κ πού. Αλλα είναι μεσαίου φορμά κ είναι για ειδικές αποστολές. Για κυρίως σύστημα δεν ξαναγυρνάω σε DSLR και αυτό είναι μια προσωπική προτίμηση.

Η ποιότητα εικόνας είναι εξαιρετική. Τουλάχιστον τα δικά μου δειγματα με έχουν εντυπωσιάσει. Δυναμικό εύρος, χρωματικό βάθος, απουσία θορύβου, δυνατότητα επεξεργασίας κ ανακτησης πληροφορίας. Και παρόλο που σηκώνουν πολυ επεξεργασία, βρίσκω τα αρχεία της τόσο καλά που δεν χρειαζεται τελικά παρα ελάχιστη...

Παίρνει όλους τους φακούς μου. Φακούς που δεν μπορεί να πάρει καμία DSLR. Έχω με τα χρονια συγκεντρώσει μια αξιόλογη γκάμα σταθερών με χαρακτηριστικά που με ευχαριστουν. Κ μπορω να τους χρησιμοποιήσω χωρίς κροπ. Ε, αυτό ειναι απο μόνο του μοναδικό, δεν το προσφέρει κανένας άλλος.

Ένα ωραίο φωτεινό πεντάπρισμα μιας καλής SLR είναι σίγουρα πολύ ωραίο πράγμα, αλλά το EVF της Α7 είναι ανώτερο απο σχεδόν ολα τα οπτικά σκόπευτρα των μηχανών που κυκλοφορουν με εξαίρεση των παραπάνω. Αλλα κ εκει, η δυνατότητα άμεσης επισκόπησης του τί βγάζεις, με τα εφέ κ την έκθεση είναι πολύ χρήσιμο κ συχνά ανώτερο για μένα.

Αρνητικά έχει, όπως έχει κ καθε μηχανη. Τα έχω αναφέρει αρκετές φορες. Όπως έχω αναφέρει οτι είναι πράγματα που προσωπικά με αφήνουν αδιάφορο. Αν η μπαταρία κρατάει για 300 λήψεις αντί για 800. Πφφ... Απο τα χριστούγεννα δεν την έχω φορτίσει ακόμα κ εχω βγάλει καμια 200αρια καρε... Η ταχύτητα εστίασης είναι επαρκής, η ταχύτητα χρήσης επίσης. Δεν ξέρω αν μερικούς τους ενοχλούν αυτά στα χαρτιά, εμένα αυτή είναι η εμπειρία μου μετά απο 3μήνες εντατικής χρήσης.

Δλδ με μια κουβέντα. Δεν υπάρχει για μένα αυτή την στιγμη καμία μηχανή στην αγορά που να μου προσφέρει αυτά που μου προσφέρει η Α7 ανεξαρτήτως τιμής η κατηγορίας. Κάθε άλλη μηχανή απαιτεί απο μέρους μου κάποιον συμβιβασμό χωρίς να κερδίσω κάτι ουσιαστικό.

Απάντηση: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

τι λέει η Α7 για να χρησιμοποιηθεί σε γάμους ?
αργεί η εστίαση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού?

Οχι δεν πιστεύω οτι είναι το κατάλληλο εργαλείο για γάμο. Όχι οτι δεν μπορεί να το κάνει κάποιος με καλή τεχνική και γνώσεις και όρεξη. Εδώ υπάρχουν πολλοί (στο εξωτερικό) που τραβάνε γάμος αποκλειστικά με φιλμ ή με Leica, που δεν εχει καν AF.
Αλλά γενικά υπάρχουν καλύτερες επιλογες για κάτι τέτοιο.
Ούτε τους φωτεινούς ζουμ έχει αυτην την στιγμή, ούτε σύστημα φλας, έχει μόνο μια θέση για κάρτα κλπ.

Αν ήμουν επαγγελματίας που τραβάει γάμους θα έπερνα άλλη μηχανή.

συμφωνω.... στα περισσοτερα.

Φλας απ οσο γνωριζω παιρνει ολα της σονυ , μαλιστα ετοιμαζομαι να παρω καποιο τωρα ακριβως γι αυτο το λογο.

Δε θα εχω ομως native φακο , αλλα εναν μινολτα 24-105 f/3.5-4.5 , με τον ανταπτορα της sony LA-EA4
Mε αυτον, εχεις κανονικο phase detection , με επιδοσεις μιας Α65 (υπεραρκετη για γαμους και βαφτησια).
Δυστυχως θ αργησει ακομα (Μαιο) , οποτε θα ενημερωσω σχετικα αργα...

Στις παλιες nex που ειχα τον αντιστοιχο ανταπτορα , δουλεψε μια χαρα και δεν μου ελειψε ταχυτητα ή ακριβεια (εχει δυνατοτητα και μικροριθμισης αν χρειαστει.

Απάντηση: Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Οχι δεν πιστεύω οτι είναι το κατάλληλο εργαλείο για γάμο. Όχι οτι δεν μπορεί να το κάνει κάποιος με καλή τεχνική και γνώσεις και όρεξη. Εδώ υπάρχουν πολλοί (στο εξωτερικό) που τραβάνε γάμος αποκλειστικά με φιλμ ή με Leica, που δεν εχει καν AF.
.

Κοίταξε, και συγχωρεμένος ο φωτογράφος του γάμου των γονέων μου, μου έλεγε ότι είχε τραβήξει τις φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων και ένα υπέροχο ολόσωμο πορτραίτο της μητέρας μου το οποίο είχε για χρόνια βιτρίνα στο μαγαζί του, με μια Rolleiflex TLR. Αλλά μάλλον ο φίλος μας εννοεί εάν εμπίπτει στο πώς καταλαβαίνουν οι εδώ επαγγελματίες του είδους το "εξοπλισμός κατάλληλος για μυστήριο". Το οποίο είναι ένα μυστήριο από μόνο του.

προφανως ,για να κανεις δουλεια τετοιου τυπου , θ απευθυνθεις σε αλλες μηχανες.

Εγω απλα, λογω εμπειριας μπορω να κανω δουλεια με οποιαδηποτε αναλογη μηχανη, αλλα δεν θα το συνιστουσα στο καθενα.

Εδω ενα τεστ του ανταπτορα ...

https://www.youtube.com/watch?v=C1a2FqRzss0

Re: Απάντηση: Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Κοίταξε, και συγχωρεμένος ο φωτογράφος του γάμου των γονέων μου, μου έλεγε ότι είχε τραβήξει τις φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων και ένα υπέροχο ολόσωμο πορτραίτο της μητέρας μου το οποίο είχε για χρόνια βιτρίνα στο μαγαζί του, με μια Rolleiflex TLR. Αλλά μάλλον ο φίλος μας εννοεί εάν εμπίπτει στο πώς καταλαβαίνουν οι εδώ επαγγελματίες του είδους το "εξοπλισμός κατάλληλος για μυστήριο". Το οποίο είναι ένα μυστήριο από μόνο του.

Αυτό λέω. Μια χαρά δουλεία μπορείς να κάνεις αν ξέρεις τι θέλεις και πως να το πετύχεις.
Αλλά δεν είναι αυτό που θα σκεφτόταν κάποιος αυθόρμητα ως εξοπλισμός για μυστήριο που λες και εσύ. Και έχει να κάνει κυρίως με το θέμα του φωτεινού ζουμ, της μπαταρίας (βέβαια σε αυτήν την περίπτωση βάζεις και το γκριπ) και της μη ύπαρξης διπλής κάρτας. Υποθέτω δλδ, δεν έχω καμια προσωπική εμπειρία απο το θέμα, για την πλάκα μου τραβάω, αν χάσω και καμια λήψη το πολύ πολύ να στεναχωρηθώ...

επειδη εχω τραβηξει αρκετα μυστηρια , ακομα και με nex, τα πραγματα δεν ειναι τοσο δυσκολα αν ξερεις τι κανεις.
Σιγουρα καποια καλη dslr ειναι προτμοτερη, αλλα μπορεις να τα βγαλεις περα και με την Α7.

Πρωτον, δε χρειαζεσαι πολυ φωτεινο ζοομ.... ειναι μυθος αυτο.
Γιατι στο μυστηριο , αυτο που σ ενδιαφερει ειναι να πιασεις τη στιγμη και να βγουν εστιασμενες οι φωτο.

Το πρωτο απαιτει γρηγορη εστιαση, που με τον ανταπτορα την εχεις.

Το δευτερο απαιτει (σε FF μηχανη) διαφραγμα μεταξυ 4 kai 5.6. Με 2.8 κινδυνευεις να βγαλεις μονο τον εναν απο τους 2 (ή απο το γκρουπ ανθρωπων) εστιασμενο!

Γι αυτο και οι πιο πολλοι επαγγελματιες τραβανε μεν με καποιο 24-70 kai 70-200 f/2.8 , αλλα σχεδον παντα με f/5.6 (και λογω φλας).

Οποτε δεν χρειαζεσαι πολυ φωτεινο φακο (εγω θα χρησιμοποιησω 24-105 f/3.5-4.5)

Για μπαταρια , εννεοιται οτι πας με 2-3 και ακομα καλυτερα με γκριπ.

και κατι ακομα...

Τωρα τελευταια, σε πολλα μυστηρια , δε χρησιμοποιουμε φλας , γιατι υπαρχουν ισχυρα φωτα απο τους βιντεαδες , οποτε τα φλας ειναι περιτα.
Ειναι καλυτερη λυση, γιατι και ενοχλεις με τα φλας και φαινονται οι φλασιες στο βιντεο ασχημα.

Συμφωνώ για το flash και το f5.6 απλά πιστεύω ότι μία dslr σε καλύπτει πιο απροβλημάτιστα για γάμο ή βάφτιση.
Ουσιαστικά με λιγότερη σκοτούρα μπορείς να πάρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

προφανως, αν εχεις dslr ή αν σκοπευεις να παρεις κατι για τετοιες εκδηλωσεις, ειναι προτιμοτερη μια dslr .
Αν ομως εχεις μια nex , μπορεις να την εκμεταλευτεις αναλογα... o ανταπτορας σου λυνει τα χερια, οχι μονο της phase detection εστιασης, αλλα και της πληθωρας φακων που σου προσφερει με αυτοματη εστιαση , ποικιλια τιμων , μεγαλων διαφραγματων κλπ. (και απο τριτους κατασκευαστες - sigma -tokina - tamron).

Πολύ σωστά τα παραπάνω. Βέβαια οι επαγγελματίες προτιμούν τους γρήγορους φακούς γιατί το 2.8 το χρησιμοποιούν σε πολλά κοντινά, διαφορετικά στα γενικά πλάνα το 5.6 είναι το μίνιμουμ για FF. Επίσης οι γρήγοροι φακοί, ειδικά τα αστέρια της Canon και της Nikon, μη ξεχνάμε ότι σε f/4-5.6 σε ξουρίζουν κόντρα, ενώ το ότι είναι f/2.8 βοηθάει πολύ στην εστίαση, δεν σημαίνει ότι επειδή 5.6 είναι και ένας κοινός φακός κιτ, ότι κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά.

Νομίζω πάντως ότι σε επαγγελματία φωτογράφο μυστηρίων που θέλει να τη βγάλει σχετικά φθηνά, μια Canon 6D κιτ με τον κλασικό 24-105/4 L is είναι ό,τι πρέπει. Όλα τα άλλα βγαίνουν ακριβότερα.

να δεις πως ξυριζει ενας Sony Zeiss 24-70 SSM ki ενας 70-200 SSM f/2.8 !:p

Ειχα δοκιμασει επισης κι εναν sigma 70-200 HSM 2.8 OSS κι εκει να δεις ταχυτητα εστιασης και εικονα!

Τεσπα, δε νομιζω οτι κανενας επαγγελματιας θα μας ρωτησει .... εδω μιλαμε κυριως για ερασιτεχνικη χρηση.

Δεν είχα την τύχη να δω τον 70-200 της Σόνυ, και δεν αντιλέγω, ότι (ακόμη και ο Σίγμα) τέλειος είναι για χρήση επαγγελματία μυστηρίων, πάντως τα τεστ άλλα λένε, καμία σχέση με τον Canon 70-200/2.8 L is ΙΙ. O τελευταίος (όπως και ο Nikkor VR II) είναι κατά γενική ομολογία σε άλλη κλάση, είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σε 70-200. Μόνο που είναι πανάκριβος ο αφιλότιμος.