Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

να ρωτήσω και εγώ ο σχετικά άπειρος.
τι χρειάζεται για σοβαρή ενασχόληση τηλεφακού; μεγάλο και βαρύ σώμα;
όταν έχεις μεγάλο τηλεφακό, έτσι κι αλλιώς με το ένα χέρι κρατάς το φακό, το υπολοιπο βαρος παει στο κεφάλι που κοιτάζει μέσα απο το OVF/EVF, και το δεξί χέρι απλά πατάει το κουμπί.
Εναλλακτικά στηρίζεσεις με δαχτυλίδι το μεγάλο φακό σε τρίποδο.

Τι χάνω από την εικόνα και γιατί παίζει ρόλο το μέγεθος του σώματος σε αυτό;

δεν παίζει πάντα ρόλο το μέγεθος, παίζει συχνά η μάζα. Που αποσβένει κραδασμούς που προκαλούνται από ένα μεγάλο κλείστρο ή και τον καθρέφτη. Φυσικά η A7R δνε έχει καθρέφτη αλλά έχει κλείστρο μεγάλο. Η Α7 έχει άλλο κλείστρο και δεν παρουσιάζει το ίδιο θέμα-πρόβλημα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι το πιάσιμο της μηχανής. Πιάσε μια μηχανή με κανονική λάβή, μια άλλη με ρηχή λαβή και μια με καθόλου λαβή. Στις μεσαίες εστιακές αποστάσεις δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά, στις μεγάλες όμως όπου μια μικρή κίνηση του καρπού οδηγεί σε αλλαγή μοιρών στην εστίαση ε.. εκεί παίζει ρόλο. Διαφωνώ ότι το χέρι το δεξί απλώς πατά το κλείστρο. Κανονικά είναι αυτό που δίνει την κατεύθυνση στη μηχανή. Συνήθως ορίζουμε το ύψος και τις κινήσεις της μηχανής από το δεξί χέρι (τουλάχιστον οι δεξιόχειρες). Δεν το κάνουμε κουνώντας το φακό με το αριστερό μας χέρι.

Φυσικά όταν έχεις τη μηχανή πάνω σε τριπόδι η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο , πολύ καλύτερο. Και όταν έχεις το φακό με δικό του δαχτυλίδι βαλμένο πάνω στην κεφαλή του τριποδιού, εκεί τα πράγματα είναι ιδανικά.

Βλαση εισαι λιγο υπερβολικος μου φαινεται!

Τον φακο τον εχω δοκιμασει κι εχω βαλει δειγματα.... με την Α7.
O φακος κοστιζει 1350 ευρω περιπου (street price ειναι αρκετα λιγοτερο) , και ο canon 1100 kai o nikon 1150 , διαφορα λιγοτερο απο 30% .
Μη ξεχνας οτι ειναι πολυ φρεσκος φακος, σε λιγο η τιμη θα πεσει στα επιπεδα των νικον - κανον που ειναι στην αγορα ΠΟΛΥ καιρο.

Μη ξεχνας επισης οτι εχει εντελως αλλη σχεδιαση λογω πολυ μικρης αποστασης φλαντζας, που δυσκολευει πολυ τη κατασκευη τηλεφακων (σε αντιθεση με τους ευρυγωνιους).

Η αποδοση του στην Α7 ειναι εξαιρετικη , στην Α7r δε ξερω , αλλα το οτι δε προτεινεται ειναι καθαρα θεμα shutter shock kai oxi ποιοτητας φακου.
Το θεμα αυτο εχει συζητηθει και δεν υπαρχουν οριστικες αποδειξεις, ειδικα με αυτο το φακο στην A7r.

Βλαση εισαι λιγο υπερβολικος μου φαινεται!

Τον φακο τον εχω δοκιμασει κι εχω βαλει δειγματα.... με την Α7.
O φακος κοστιζει 1350 ευρω περιπου (street price ειναι αρκετα λιγοτερο) , και ο canon 1100 kai o nikon 1150 , διαφορα λιγοτερο απο 30% .
Μη ξεχνας οτι ειναι πολυ φρεσκος φακος, σε λιγο η τιμη θα πεσει στα επιπεδα των νικον - κανον που ειναι στην αγορα ΠΟΛΥ καιρο.

Μη ξεχνας επισης οτι εχει εντελως αλλη σχεδιαση λογω πολυ μικρης αποστασης φλαντζας, που δυσκολευει πολυ τη κατασκευη τηλεφακων (σε αντιθεση με τους ευρυγωνιους).

Η αποδοση του στην Α7 ειναι εξαιρετικη , στην Α7r δε ξερω , αλλα το οτι δε προτεινεται ειναι καθαρα θεμα shutter shock kai oxi ποιοτητας φακου.
Το θεμα αυτο εχει συζητηθει και δεν υπαρχουν οριστικες αποδειξεις, ειδικα με αυτο το φακο στην A7r.

Γιάννη, Γιάννη...

ο 70-200 4.0 της ΝΙΚΟΝ παρουσιάστηκε στα μέσα του 2012. Ο SONY 70-200 4.0 παρυσιάστηκε πριν μερικούς μήνες. Αρα έχει 1,5 χρόνο διαφορά, καθόλου μεγάλη θα έλεγα. Από την πηγή που παίρνεις τον 70-200 4.0 oss παίρνουμε τον 70-200 4.0 της ΝΙΚΟΝ 950 και της CANON 1050 ισως και 1000. Άρα η διαφορά είναι 40%. Να είμαστε τίμιοι...

Στην Α7 μπορεί να αστράφτει, προσωπικά δεν είπα κάτι διαφορετικό, η αντίρρηση που έχω είναι για την Α7 R. Η αντίρρηση που έχω είναι για την τιμή του φακού σε σχέση με την απόδοσή του (και πάντα σε σχέση με τους άλλους). Αν κάποιος ασχολείται με την φωτογραφία τηλεφακού γιατί να προτιμήσει μια Α7+70-200 4.0 στα 2700 ευρώ σύνολο, όταν μπορεί να έχει μια nikon d610 + 70-200 4.0 στα 2550? Μια canon 6d +70-200 4.0 is στα 2450? θα δουλέψει καλύτερα;

Επίσης δεν μας ενδιαφέρει πόσο προβληματική μπορεί να είναι η σχεδίαση του τηλεφακού στις mirrorless, διότι αλλιώς θα μας ενδιέφερε και το πόσο εύκολα σχεδιάζεται ένας υπερευρυγώνιος για τις mirrorless ή δεν σχεδιάζεται για τις dslr. To κάναμε; Δεν το κάναμε, επομένως γιατί να το λάβουμε υπόψη μας τώρα; Και επίσης, δεν θυμάμαι να σου έφερε κανείς αντίρρηση για τον 35-100 2.8 της Panasonic. Εκείνος δείχνει μια χαρά φακός (όπως μας το είπες πρώτος εσύ και μπράβο) και τον αποδεχθήκαμε ως τέτοιο. Γιατί δηλαδή να δεχθούμε τους 24-70/70-200 της sony/zeiss σε υψηλή τιμή όταν η απόδοσή τους δεν είναι ανάλογη; Έχουμε λεφτά για πειράματα;

Για το πρόβλημα του χτυπήματος του κλείστρου στην Α7 R είναι πλέον κοινός τόπος. Εκτός από μια σειρά εξαιρετικών φωτογράφων που λένε ακριβώς γι αυτό τώρα πλέον το βλέπουμε και στα πιο σημαντικά sites π.χ. το Photozone από όπου πήρα και το απόσπασμα που παρέθεσα παραπάνω. Να και το λινκ http://www.photozone.de/sonyalphaff/870-sony70200f4oss?start=1 .

Βλαση , η τιμη του sony (street price ειναι πολυ μικροτερη).... 1200 περιπου. Αρα η διαφορα ειναι 20% περιπου....το εχω ψαξει.

Η τιμη του ειναι παραπλησια με του pany 35-100mm οταν βγηκε, αρα δεν υπαρχει ουσιαστικη διαφορα, κι εδω μιλαμε για φακο FF και οχι m4/3.

Δεν λεω οτι ειναι φτηνος, καθε αλλο.... μια τιμη στο 1000αρικο θα ηταν ιδανικη. Αλλα πιστευω οτι σε 1-2 χρονια (οσα ειναι και οι αλλοι στην αγορα) , καπου εκει θα τον βρισκεις.

Τελος, καποιος που ασχολειται επαγγελματικα με φωτο σπορ - αγριας ζωης κλπ , δεν λεω οτι θα παρει την Α7 + Σονυ FE 70-200... καθε αλλο!
Αλλα αν εχεις ηδη την Α7-Α6000 , οπως εγω, μια χαρα θα ειναι ο φακος αυτος (αν ειχα τα λεφτα βεβαια).
Και με το grip της Α7 , βελτιωνεται πολυ το κρατημα και η αυτονομια.

Το εχουμε ξαναπει... οι mirroless μηχανες ειναι πασπαρτου... μπορεις να τις εχεις με εναν μικρο φωτεινο prime ή εναν collapsable zoom για pocket camera, me εναν zoom τηλεφακο σαν κι αυτον , ή με καποιον παλιο manual φακο για special καταστασεις.

Δεν ειναι η ιδανικη λυση φυσικα για action φωτογραφηση, αλλα ποιος απο μας κανει κατι τετοιο επαγγελματικα?

..

Γιάννη δεν είναι πιο δύσκολη η σχεδίαση των tele στις mirrorless, απλά σε αυτούς η κοντή φλάντζα δεν δίνει πλεονέκτημα όπως δίνει στους ευρυγώνιους.

Aν είναι κάτι περιοριστικό θα μπορούσε να πεί κανείς οτι η διάμετρος της φλάντζας μπορεί να παίζει ενα ρόλλο και λέγεται οτι η Canon έχει πλεονέκτημα λόγω μεγαλύτερης διαμέτρου υπάρχει ελευθερία χρήσης πιο μεγάλων οπίσθιων στοιχείων.

View attachment 104212

Δες στο σχήμα οτι απλά έχουν προεκτείνει το σασί για να φτάσουν στην φλάντζα χωρίς να πάνε κοντά τα κρύσταλλα... εύκολη λύση μηδενικού κόστους.

Απο διαστάσεις είναι πολύ κοντα με τον Nikon 80X175-840gr vs 78x177-850gr οποτε τελικά ο συνδυασμός Sony βγαίνει απλά λίγο πιο κοντος κατα 20mm από την διαφορά απόστασης της φλάντζας και είναι λίγο πιο κοντόχοντρη σχεδίαση (αν αφαιρέσεις το κούφιο πίσω μέρος) με μεγαλύτερα εμπρόσθια κρύσταλλα (φίλτρο 72mm έναντι 67mm )

lenses_detail_img_2_modal.jpg

View attachment 104211

Attachments

• Canon-Nikon_70-200f4.jpg
    Canon-Nikon_70-200f4.jpg
    126 KB · Views: 3
  • Dist_registro_tabla_A.jpg
    Dist_registro_tabla_A.jpg
    73.4 KB · Views: 3

Ηλια, το θεμα ειναι οτι εχουμε ενα φακο λιγο πιο ακριβο, αλλα οχι πολυ.
Δεν ειπα οτι ειναι φτηνος φυσικα, το αντιθετο. Αλλα με το καιρο η τιμη θα πεσει λιγο, στα επιπεδα των αλλων 2.

Οι mirrorless προφανως και δεν ειναι δανικες για μεγαλους τηλεφακους, μονο με καποιο grip λυνεται το θεμα του πιασιματος.
Αυτο δε σημαινει ομως οτι αν εχει καποιος μια mirrorless δε μπορει να εχει στη κατοχη του εναν τετοιο φακο.

Τελος, στο θεμα σχεδιασης φακων, ειναι γεγονος οτι οι κατασκευαστες των mirrorless εχουν το "αγχος" να προσπαθουν να φτιαξουν "μικρους" φακους, κατι που δεν υπαρχει στις DSLR. Γι αυτο και η sony διαλεξε ena diafragma f/4 kai oxi 2.8.
Δυστυχως στο θεμα των φακων, ειδικα αν μιλαμε για FF φακους, δε γινονται θαυματα στο μεγεθος.

με τα flash πως τα παει η Α7? Ρωτάω γιατί η εμπειρία μου με τις Pentax δεν ήταν και η καλύτερη. Ποιο flash θα προτεινατε επισης?

Ηλια, το θεμα ειναι οτι εχουμε ενα φακο λιγο πιο ακριβο, αλλα οχι πολυ.
Δεν ειπα οτι ειναι φτηνος φυσικα, το αντιθετο. Αλλα με το καιρο η τιμη θα πεσει λιγο, στα επιπεδα των αλλων 2.

Η απάντησή μου είχε να κάνει με την δυσκολία-κόστος κατασκευής τέλε σε κοντή φλάντζα .. που δεν υπάρχει .. έχεις αμφιβολία μετα απο την παραθεση του διαγράμματος ??

Το αυξημένο κόστος* είναι κυρίως θέμα τιμολογιακής πολιτικής και όγκου παραγωγής.

* Με τις τιμές παιζουν περίεργα παιχνίδια.
Στο αμερικάνικο BHphotovideo οι τιμές είναι πρακτικά ίδιες και στους τρείς 70-200/4
Στο idealo.de ο Σονυ είναι 30% πιο ακριβός
Στο skroutz.gr ο Σονυ είναι 23% πιο ακριβός απο Canon και 18% απο Νικον (η τιμή του Σονυ είναι πιο μικρή στην Ελλάδα αποτι στην Γερμανία !!! ενω των Canon-Nikon πιο ακριβές .. παίζει προδφορά απο Σονυ ?? )

Πάντως και το 20% δεν θα τόλεγα μικρή διαφορά.

Οι mirrorless προφανως και δεν ειναι δανικες για μεγαλους τηλεφακους, μονο με καποιο grip λυνεται το θεμα του πιασιματος.
Αυτο δε σημαινει ομως οτι αν εχει καποιος μια mirrorless δε μπορει να εχει στη κατοχη του εναν τετοιο φακο.

Αν και πρέπει να ξεφύγει το πράγμα απο το ότι mirrorless=small φαίνεται οτι το παλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση .. εννοώ οτι δεν φτάνει μόνο το γκριπ .. για να μπορείς να πιάσεις ενα -μικρό σώμα/μεγάλο φακό πρέπει να χωράνε τα δάχτυλα ανάμεσα σε γκριπ-φακό και ισως γιαυτό η Σονυ εκανε στενό λαιμό .. ;)

Τελος, στο θεμα σχεδιασης φακων, ειναι γεγονος οτι οι κατασκευαστες των mirrorless εχουν το "αγχος" να προσπαθουν να φτιαξουν "μικρους" φακους, κατι που δεν υπαρχει στις DSLR. Γι αυτο και η sony διαλεξε ena diafragma f/4 kai oxi 2.8.

Το μικρό μέγεθος-βάρος και κυρίως τιμή όλοι το θέλουν και φαίνεται οτι το f/4 σε FF είναι υπεραρκετό γιαυτό τα f/4 μοντέλα πουλάνε πολύ καλύτερα και στις Dslr. Τωρα η Sony καλά έκανε και ξεκίνησε απο τα f/4 είναι απείρως πιο ισσοροπημένη επιλογή ειδικά για μικρά σώματα .. αλλά νομίζω κυρίως τιμολογιακά το είδε .. ;)

Δυστυχως στο θεμα των φακων, ειδικα αν μιλαμε για FF φακους, δε γινονται θαυματα στο μεγεθος.

Ουτε στην εργονομία σε σχέση με το μέγεθος γίνονται θαύματα ..

η δυσκολια ειναι Ηλια να κρατησεις το μεγεθος μικρο , σε συναρτηση με την αποσταση φλαντζας και ταυτοχρονα να εχεις σχεικα μεγαλο διαφραγμα και OS.
αυτο ειπα, αν ηθελαν ναβγαλουν μεγαλους φακους , θα ηταν πιο ευκολα κατασκευαστικα και σχεδιαστικα.
αυτο συμβαινει παντου, οχι μονο στα οπτικα.... το μικρο μεγεθος δυσκολευει πολυ αυτη τη προσπαθεια.
Εκει ειναι η παρατηρηση μου....

στα υπολοιπα συμφωνω, δε θα προτεινα μια mirrorless gia spor φωτογραφηση ή wild life κλπ.

Γιάννη, δεν καταλαβαίνω τι λές .. η κοντή φλάτζα γιατί επιβαρύνει τις tele σχεδιάσεις ?. Μην μου πείς για το μακρύ λαιμό .. δεν είναι ουτε δυσκολο ούτε ανεβάζει το κόστος πανω απο 1-2% ..

προφανως και δεν εχεις καταλαβει τι εννοω...

Το προτερημα των mirrorless (ενα απ αυτα) ειναι η μικρη αποσταση φλαντζας και για αυτο οι ευρυγωνιοι και κανονικοι φακοι εχουν πλεονεκτημα κατασκευης (αρα πιο μικροι και ελαφριοι απο αντιστοιχους DSLR)

Αυτο δεν ισχυει για τους τηλεφακους , γι αυτο και δεν μπορουν να κατασκευασουν ευκολα μικρους κι ελαφρυς φακους , οπως πχ ο σονυ 10-18 φ/4 που ειναι πολυ μικρος .

Σε τηλεφακους , τα μεγεθη πλησιαζουν τους αντιστοιχους των dslr , και πρεπει ετσι κι αλλιως να προσθεσεις το μακρυ λαιμο , αρα μεγαλυτερο μεγεθος και βαρος.

Επισης δε συμφωνω για τη τιμη.... 20% μεσοσταθμικα για νεο φακο σε σχεση με 2 χρονων των υπολοιπων, εγω το θεωρω νορμαλ διαφορα (και για τετοια μεγεθη παραγωγης). Ειναι και το θεμα ποιοτητας κατασkευης που ενδεχεται να ειναι καλυτερη (τουλαχιστον εγω που τον ειδα απο κοντα , εμεινα ενθουσιασμενος με τη ποιοτητα του).
ειπαμε, δεν ειναι φτηνος, αλλα μην υπερβαλουμε κιολας.... ειστε γενικως αρνητικοι απεναντι στη sony ( οχι οτι με νοιαζει φυσικα).
αλλα τη θεωρω μια εταιρεια που τουλαχιστον προσπαθει να δειξει νεα πραγματα , σε σχεση με τον υπνο των ανταγωνιστων (canon-nikon μιλαω).
Το ιδιο προσπαθουν και οι αλλες εταιρεις με τις mirrorless που τη θεωρω σαν μια πολυ σημαντικη εξελιξη στο θεμα των φωτογραφικων .

το σχολιο μου Ηλια , ηταν οχι για να "αποδειξω" οτι το κοστος δικαιολογειται μονο, αλλα κυριως για να πω αυτο που λες κι εσυ... οτι το μεγεθος δικαιολογειται κυριως σε τηλεφακους .

Ισως να μην εγινα κατανοητος :p (ειμαι και με πυρετο εδω και 5 μερες) .....-bye-

Mα πώς να καταλάβω ... αφου στα μηνύματα που απαντούσες στον Βλάση και έγραψες οτι επιβαρύνει το κόστος η κοντή φλάντζα, η σύγκριση γινόταν με τον Nikon 70-200/f4 . Δεν υπήρχε θέμα μεγέθους-βάρους (είναι ίδια) αλλά τιμής σε σχέση με ποιότητα και τα τέστ δείχνουν οτι ο Nikon υπερτερεί σε ποιοτητα αν και φθηνότερος.

http://www.dxomark.com/Lenses/Compa...00mm-F4-G-OSS-on-Sony-A7R___1071_814_1246_917

θεμα βαρους και μεγεθους υπαρχει , για εμας που εχουμε mirrorless, και θελουμε μικρους και ελαφρυς φακους....
Το οτι ειναι ιδιο μεγεθος και βαρος με canon-nikon , ειναι μειονεκτημα για μας... αυτο ειπα.

Ο σονυ υπερτερει αππο canon και σε καποιες περιπτωσεις (οξυητα στο κεντρο) και απο Νικον.
Χανει λιγο στα ακρα στα σε wide kai tele ακρο, se f/4.

http://www.dxomark.com/Reviews/Sony.../Sony-FE-70-200mm-F4-G-OSS-versus-competition

View attachment 104225

Attachments

• Screen Shot 2014-05-29 at 14.35.24.jpg
    Screen Shot 2014-05-29 at 14.35.24.jpg
    109.8 KB · Views: 3

Γιάννη έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Δεν σημαίνει ότι θα το δεχθούμε και οι άλλοι ως σωστό. Στο f4 στα 200 έχει μεγάλη πτώση της απόδοσης στα άκρα. Από εκεί και πέρα τίποτε... από πού προκύπτει η διαφορά των 20% στην τιμή; Που δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν; Γιατί ούτε στην Ελλάδα τη βρήκα, ούτε και στη Γερμανία. Αν βρεις ένα κατάστημα που να έχεις τον ένα προσφορά και τους άλλους σε στοκ, τέλος πάντων αποδεκτό ως δείγμα ότι μπορεί να ακολουθήσουν και οι άλλοι. Και μακάρι...

Ποιός είναι κατά της SONY ; Για πες;;; Εγώ που έχω αγοράσει ήδη 5 φωτογραφικές μηχανές της SONY και είχα μέχρι πριν ένα μήνα; Που ήθελα να πάρω μια RX10 αλλά σε σωστή τιμή μαζί με άλλους 10 αλλά κάποιος SONAκιας έκρινε ότι δεν είναι σωστό να ζητούμε τέτοια έκπτωση από τα κατααστήματα και την αντιπροσωπεία;

Κι έστω ότι εγώ είμαι κατά της SONY. Έστω.... για να ακούσω πώς λέγεται αυτός που έχει να πιάσει dlsr μηχανή από το 2009 (canon 7d) και τις απορρίπτει συλλήβδην με βάση την εμπειρία του 2009; Που είναι η τεκμηρίωση με δικό του υλικό για τον αφορισμό που απευθύνει για τη μεγαλύτερη κατηγορία εξοπλισμού;

Βλαση οι τιμες ειναι απο μαγαζια του κεντρου στην /αθηνα, δε τα βγαζω απο το μυαλο μου.

Dslr πιανω καθε μερα στη δουλεια μου... και canon και νικον .
Προσφτα επιασα στα χερια μου και τις νεες nikon 5200-5300 - canon 70D και μου φανηκαν το ιδιο παλαιολιθικες και δυσχρηστες (για φωτο και βιντεο ομως) , οπως παλια.

Canon 5D mark III kai II χρησιμοποιουμε για τα γυρισματα πολλων σποτ , και τα ιδια προβληματα που ειχα παλια , εχω και τωρα.

Στο τομεα εικονας δεν εχω δει καμια βελτιωση , ειδικα με τη canon , που εχει μεινει πολυ πισω και το ξερεις.
Η Α7 εχει πολυ καλυτερη εικονα απο 5d , kai se δυναμικη περιοχη και σε low light .

Δεν εχω κανενα λογο να γυρισω πισω ... γιατι πισω γυρναω με τις dslr .

και κατι ακομα....

Ο σονυ 70-200, οπως και οι περισσοτεροι τηλεφακοι του ειδους, απευθυνονται σε κοινο που ειτε τραβαει εκδηλωσεις , ειτε wild life kai spor με το θεμα στο κεντρο.
Δεν καιγομαι λοιπον αν πεφτει στα ακρα η αποδοση στα 200μμ σε f/4 !

αν θες τοπια με 200μμ ή αρχιτεκοτνικη φωτο, δε βαζεις ετσι κι αλλιως φ/4, αλλα τουλαχιστον φ/8... κανω λαθος?

και κατι ακομα....

Ο σονυ 70-200, οπως και οι περισσοτεροι τηλεφακοι του ειδους, απευθυνονται σε κοινο που ειτε τραβαει εκδηλωσεις , ειτε wild life kai spor με το θεμα στο κεντρο.
Δεν καιγομαι λοιπον αν πεφτει στα ακρα η αποδοση στα 200μμ σε f/4 !

αν θες τοπια με 200μμ ή αρχιτεκοτνικη φωτο, δε βαζεις ετσι κι αλλιως φ/4, αλλα τουλαχιστον φ/8... κανω λαθος?

Συνυπογράφω εδώ

το ξαναλεω... δεν ειναι φτηνος, το ειπα και παραπανω.

Το ιδιο ειχα πει και για τον πανυ 35-100mm στα 1300 που ειχε οταν βγηκε !
Αλλα τον πηρα γιατι δεν υπηρχε αλλη λυση και γιατι με ικανοποιουσε σα φακος, και σα μεγεθος.

Τον σονυ, δεν θα το επαιρνα, ακομα και αν ειχα τα λεφτα, γιατι για μενα ειναι μεγαλος και βαρυς , ειδικα πανω στην Α6000 που τον θελω.

Εχω βολευτει με τον 18-105 f/4 (27-160mm) και δε χρειαζομαι κατι παραπανω.