Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

Οι 2-3 φακοι σε νικον μοντουρα που εχω τωρα, δενεστιαζουν στο απειρο δυστυχως.
Και μαλιστα εστιαζουν σε πολυ μικροτερη αποσταση.
Δοκιμασα 2 ανταπτορες διαφορετικους αλλα τα ιδια και περιμενω κι εναν τριτον.
Ολοι οι φακοι εχουν 3 μικρες βιδες στο δαχτυλιδι εστιασης .... Μηπως γνωριζει κανεις αν μπορει να διορθωθει αυτο μεσω αυτων των βιδων ή καποιο αλλο τροπο?

Υπαρχει καποιος που μπορει να τους καλιμπραρει ?

δεν έχει σχέση με τη κάμερα... αυτό που έχουν οι sony στο menu είναι για τους alpha mount και τον ανταπτορα LAEAx , gia auto focus..

Βασικά δεν έχει σχέση αμμεσα με την Α7.... το ερώτημα αφορα και αλλα σωματα και φακούς.

το έχω ξανααναφερει , αν κάποιος δε θέλει grading , LUT κλπ, βάζει το PP6 - PP4 picture profile .
Χάνεις 1 stop περιπου από δυναμική περιοχή , αλλα κερδίζεις σε ευκολία χρήσης .

Το καλυτρεο είναι να φτιάξεις ένα δικό σου picture profile, me Gamma κάποιο από τα Cine1-4 kai color mode ITU709 Matrix.

Μπορείς ακόμα και να απενεργοποιήσεις τα :P και να βάλεις κάποιο από τα κλασσικα creative styles.

Χθες δοκίμασα όλα τα Picture Profiles. Το Slog2 (pp7) έχει το μειονέκτημα για μένα ότι είναι τελείως φλατ και ότι ξεκινάει από τα 3200 iso.
Πιο καλά μου έκατσε το PP3 και το PP4, το οποίο ήταν σαν το 3 αλλά λίγο πιο κορεσμένο.
Δοκίμασα και λίγο editing με το FCPX. Οι βασικές διορθώσεις δεν είναι τίποτα, απλά θέλει λίγο χρόνο.
Γιάννη, τί γνώμη έχεις για το PP3 αν το έχω μόνιμα και για μέσα και για έξω?
Για χιονισμένο βουνό έχεις κανένα tip? Να βάλω φίλτρο ND?

to PP7 για να το δουλέψεις θέλει το LUT utility και να χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα LUTs. Το έχω εξηγήσει αυτό αναλυτικά, αν θες να δεις προν λίγες σελίδες.
Eιναι επιτηδες Flat .... δεν είναι για να το πάρεις κατευθείαν και να το δείξεις .

Κάνε αυτό που σου είπα, φτιάξε εσύ τα PP όπως θες .
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, κάνε αυτό που σ αρέσει περισσότερο και σου βγάζει τη καλύτερη εικόνα ΓΙΑ ΣΕΝΑ !

Εγώ τραβάω συνήθως σε slog2 gamma και αλλάζω μονο το χρωματικό πρότυπο (cinema - REC709) αν δε θέλω να κάνω color correction.
Είναι όντως θέμα τα 3200 ISO γιατί απaιτουν ND variable σε εξωτερικό χώρο.

Στη τελική, μη τραβας με κανένα picture profile αν δε σε βολεύει.
Βαλε απλα κάποιο creative style (neutral, standart, landscape κλπ ) και καθαρισες!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

τελικά , κατάφερα να εστιάσω στο άπειρο με κάποιους από τους manual φακούς που έχω, αφού φυσικά έπαθα περικα μικρά εγκεφαλικά ξεβιδώνοντας και ρυθμίζοντας τα δαχτυλίδια εστίασης !
Ειαι αρκετά περιπλοκη διαδικασία και θέλει πολύ υπομονή και χρόνο.
Αν και δεν είναι τελεια η ρύθμιση που έκανα, δουλεύει καλυτρεα από πριν .

.
Γιάννη, τί γνώμη έχεις για το PP3 αν το έχω μόνιμα και για μέσα και για έξω?
Για χιονισμένο βουνό έχεις κανένα tip? Να βάλω φίλτρο ND?

... δεν υπάρχει κανένα PP ή ρύθμιση για εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς! Αν πηρες την Α7s για την βάλεις απλα σ ένα preset και να τραβας παντού το ίδιο... δυστυχώς ατύχησες! :p

θα το παλέψω, δεν το βάζω κάτω εύκολα :music-smiley-005: ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Αφού καταφέρω και τη ρυθμίσω όπως μου αρέσει μετά θα έχω άλλο "άθλο", να ρυθμίσω και την Α5100 ώστε να μην απέχει πολύ χρωματικά.
Το έχω δει αυτό με τα LUT που είχες γράψει, αλλά αυτά είναι επί πληρωμή αν δεν κάνω λάθος

Παρέλαβα σήμερα τον LA-EA4.
Αποφάσισα να ασχοληθώ με τους A mount Minolta για να συμπληρώσω τα όποια κενά έχω σε φακούς, μιας και απο την Sony ακόμα οι επιλογές που μου δίνει δεν με βολεύουν για τον έναν ή τον άλλον λόγο.

Ήρθε μαζί και ο Minolta AF 24mm f/2.8, στο δρόμο είναι και ο 70-210 f/4 Beercan και καλοκοιτάζω μερικούς ακόμα αν η απόδοση του συστήματος με ικανοποίήσει. Τις επόμενες μέρες θα κάνω μερικά τεστ και γενικότερη χρήση και θα αναφέρω εντυπώσεις.

Αν θυμάμαι καλά, ο Γιάννης είχε χρησιμοποιήσει τον συνδιασμό στο παρελθόν με τον 17-35 και τον 70-210. Αν έχεις καμια συμβουλή, τιπ κλπ θα σου ήμουν ευγνώμων.

ναι τον είχα για λίγο καιρο, αλλα οι φακοί που είχα ήταν πολύ θορυβώδης στην εστίαση, ήταν παλιοί , όχι SSM.

Φυσικά έχεις καλη εστίαση , αλλα χάνεις σε σταθεροποίηση .... ειδικά ο μινολτα 70-210 το χρειαζετα
Φυσικά εγώ το ήθελα κυρίως για βίντεο κι εκεί είναι εμφανής η έλλειψη αυτή.

χρησιμοποιεις σταθεροποιηση σε video?
σε κινηση παν/τιλτ δεν κανει τις ενοχλητικες μικροδιορθωσεις?

όταν χρησιμοποιείς τριπόδι - μονοποδο - slider κλπ δεν χρειάζεσαι σταθεροποίηση.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως χρειάζεσαι... και είναι πολλές αυτές.

Κυρίως σε προσωπικό επίπεδο και λιγότερο σε επαγγλεματικο βεβαια.
Τις μηχανές εγώ τις χρησιμοποιώ και στους 2τομεις και ανάλογα πρατω.

κανένα νεωτερο... εντυπώσεις ?

Παρέλαβα σήμερα τον LA-EA4.
Αποφάσισα να ασχοληθώ με τους A mount Minolta για να συμπληρώσω τα όποια κενά έχω σε φακούς, μιας και απο την Sony ακόμα οι επιλογές που μου δίνει δεν με βολεύουν για τον έναν ή τον άλλον λόγο.

Ήρθε μαζί και ο Minolta AF 24mm f/2.8, στο δρόμο είναι και ο 70-210 f/4 Beercan και καλοκοιτάζω μερικούς ακόμα αν η απόδοση του συστήματος με ικανοποίήσει. Τις επόμενες μέρες θα κάνω μερικά τεστ και γενικότερη χρήση και θα αναφέρω εντυπώσεις.

Αν θυμάμαι καλά, ο Γιάννης είχε χρησιμοποιήσει τον συνδιασμό στο παρελθόν με τον 17-35 και τον 70-210. Αν έχεις καμια συμβουλή, τιπ κλπ θα σου ήμουν ευγνώμων.

Μετρήσεις του IBIS στη Sony a7II από τον Jim Kasson:

180mm:
http://blog.kasson.com/?p=8358
The 180 is solid to 1/125 second using IBIS, providing virtually the same level of performance as 1/1000 without it.

55mm:
http://blog.kasson.com/?p=8344
1/15 second is marginal with SteadyShot on, and just plain soft with it off.
1/30 second is OK with SteadyShot on, and just plain soft with it off.
1/60 second is good with SteadyShot on, and just marginal with it off
1/125 and 1/250 second, SteadyShot makes a small improvement in the average image sharpness.

28mm:
http://blog.kasson.com/?p=8554
1/(half the focal length) appears to work well with the 28mm with IBIS on.

16mm:
http://blog.kasson.com/?p=8614
1/(half the focal length in mm) is eminently usable, and better than 1/(twice the focal length in mm) without IBIS.
However, at 1/4 second, IBIS isn’t much help at all.
It’s a small effect, but we saw it in the case of the 28mm lens, and we see it here: at high shutter speeds, IBIS might actually hurt a little. I wouldn’t worry about it.

προσωπικά, το IBIS δεν μ ενδιαφέρει τόσο για να κατεβω πολύ χαμηλά σε ταχύτητα όσο σε 2 αλλα πράγματα.

1) Στο βίντεο.... προφανώς!

2) Στη καλύτερη και σταθερότερη στόχευση και εστίαση με φακούς μεγάλης εστιακής απόστασης (που δεν έχουν σταθεροποίηση) , που τώρα είναι πολύ δύσκολο (πχ με τον μινολτα 70-200mm f/4) και τον 135mm f/2.8
Έτσι θα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει καλύτερα όλους του manual φακούς και τους alpha mount (που υπάρχουν πολλοί) , πιο εύκολα .

Σε όλες τις ταχύτητες έγιναν οι λήψεις, ξεκινώντας από 1/1000 και κατεβαίνοντας.

Ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα του τεστ και η παραστατική παρουσίασή τους σε γραφήματα.

όπως και στις alpha mount που είχα , 2-3 στοπ είναι περίπου το κέρδος .

Αυτό είχα διαπιστώσει τότε και στις Α55-Α65-Α77 kai ta περισσότερα τεστ τώρα το ίδιο δείχνουν και με την Α7ΙΙ

Όσο η sony δε βγάζει κάποιους φακούς χαμηλου κόστους, η μονη λύση για πολλούς (όπως εγώ) είναι οι manual φακοί άλλων συστημάτων και οι φακοί alpha mount.
Με το IBIS αυτό γίνεται πια απολύτως εφικτό και μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη γκάμα φακών που υπάρχουν.

Πχ μπορείς να έχεις έναν Tamron 28-75 , enan sigma 24-70 με ελάχιστο κόστος σε σχέση με τους ακριβούς zeiss FE.
Μπορείς επίσης να έχεις και φακούς που δεν υπάρχουν καν στο σύστημα και δεν φαίνεται να βγαίνουν σύντομα, όπως ο πολυπόθητος για μένα Sigma 24-105 f/4
Με αυτόν το φακό κι 1-2 primes όπως ο sony 50mm f/1.4 AF , μπορείς να χτίσεις ένα πλήρες σύστημα με μικρο κόστος.

H βελτίωση κατά τη στόχευση/εστίαση όντως είναι σημαντικό στοιχείο. Αλλιώς είναι να βλέπεις στο EVF μια floating εικόνα και αλλιώς τρεμάμενη, ειδικά όταν είσαι σε μεγέθυνση.
Το IBIS εγώ το θέλω όλως παραδόξως για τον Mitakon 0.95.

Απ' ό,τι φαίνεται όλες οι εκδόσεις α7 θα αποκτήσουν σταθεροποίηση.

Μειονέκτημα βέβαια ότι τα σώματα θυσιάζουν λίγο το κομψό-μικρό μέγεθος και χαμηλό βάρος της πρώτης γενιάς. Και με το γουργούρισμα του IBIS δεν θα είναι πλέον τελείως αθόρυβα.

Ναι, έχει γραφτεί ότι είναι πολύ χαμηλότερος ο θόρυβος του ΙΒΙS της α7ΙΙ σε σχέση με την Ε-Μ1.

Στην α7ΙΙ ακούγεται το IBIS είτε το έχεις ON είτε OFF (πλησιάζοντας το αυτί στη βάση της μηχανής).