Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

dstill πολύ καλή η παρουσίαση - γνώμη σου.
Η d5300 έχει σταθεροποίηση στο σώμα?
Το μέγεθος της rx10 είναι σαν dslr?

όχι η d5300 δεν έχει σταθεροποίηση στο σώμα. Καμία Νικον από τις dlsr δεν νομίζω ότι έχει. βασίζονται στο VR των φακών (δεν συγκρινεται με τίποτα olympus 5-axis φυσικά).
Αλλά στο βίντεο η σταθεροποίηση είναι για συγκεκριμένες καταστάσεις. Και ήδη έχω καταφύγει σε καταστάσεις DIY για σταθεροποιητές με καλά σχετικά αποτελέσματα.

Η RX10 μου φανηκε πολύ γκουμούτσα. Ειδικά ο όγκος του φακού με χαλάει - έχει πολύ μεγάλη διάμετρο.
Ναι είναι τεράστια σαν DLSR. Η d5300 είναι πιο μικρή σε όγκο με τον kit φακο τουλαχιστον.

Αλλά αυτό για μένα δεν ήταν τόσο σημαντικό. Εδώ παραβλέπω την προβληματική εργονομία της Νικον και έχω αρχίσει και κυνηγώ τιμές.
Αυτό που είναι σημαντικό για εμένα είναι ότι η τιμή είναι υψηλή λόγω των έξτρα χαρακτηριστικών και ευκολιών το οποίο όμως δεν συνοδεύεται από την αντιστοιχη ποιότητα εικόνας για την οποία είχα πειστεί ότι είναι εξωπραγματική διαβάζοντας όλα αυτά τα αρχικά reviews. Αλλά όταν τα έβαλα κάτω και άρχισα να κοιτάζω λεπτομερώς για δείγματα, διαπίστωσα ότι δεν έχω την ίδια άποψη.
Θα πρότεινα σε όλους όσους σκοπευουν να κάνουν μία αγορά να κατεβάσουν οι ίδιοι δείγματα και να συγκρίνουν. Αναλογα με το τι και σε τι συνθηκες τραβαει ο καθενας μπορει να εχει αλλη γνωμη.
Η δική μου είναι ότι το αποτέλεσμα δεν είναι αυτο που περιμενα μετα απο τοσα που εχω ακουσει.

Εγώ αποσύρω το ενδιαφέρον μου για αυτή τη μηχανή οριστικά.
Ούτε το review του dpreview με έπεισε τελικά. Κρίμα και την ζαχάρωνα λόγω δυνατότητας για γρήγορο συγχρονισμό με flash (βολικό για πορτρέτα στον δυνατό ήλιο).
Έπαιξα λίγο μαζί της από κοντά και είναι τεράστια τελικά. Δεν μου αρέσει.
Για να αξιζει η αγορά της πρέπει κατά τη γνωμη μου να πέσει η τιμή της στα 60% με 2/3 αντί κάποιας καλής DSLR+φακό.
Επίσης κατά τη γνώμη μου τα έξτρα δεν πρέπει να ανεβάζουν την τιμή (focus peaking, zebras)

Μα είναι ήδη στο 60% αν θέλεις να πάρεις ίδια κάλυψη (24-200) και αντίστοιχο αποτέλεσμα σε βίντεο με την RX10.

Το λένε και οι ίδιοι σε διάφορα σημεία ότι η τιμή είναι χάλια:
The one setup that consistently beats the DSC-RX10 is Sony's a6000 mirrorless camera mated with its 18-105mm F4 lens. It doesn't quite cover the same range as the RX10 (and we don't think the user experience is as good), but it costs less and is more expandable.

Eγώ πάντως βρίσκω την διαφορά χρηστικότητας 24-200 vs 18-105 (= 27-157) σημαντική τουλάχιστον στο ευρυγώνιο. Και η τιμή (idealo.de) α6000+18-105/f4.0 είναι αρκετά πάνω .. στα 1200
Και το video της a6000 δεν είναι εφάμιλλο της RX10 ...
Η δε απόδοση σε χαμηλό φωτισμό (σε φωτο) δεν είναι και πολύ μεγάλη 1 2/3 στοπ υπερέχει ο αισθητήρας της α6000 αλλά ο φακός χάνει το 1 και μένουν τα 2/3. Σε κροπάρισμα της α6000 στα 200mm FF σχεδόν μηδενίζεται η διαφορά ..
Σε βίντεο προβλέπεται να είναι σχεδόν ίδιος ο θόρυβος λόγω καλύτερης εκμετάλευσης του αισθητήρα απο την RX10 ..

Ασε που βλέπω γενικά οι φακοί της Sony να χάνουν σημαντικά σε transmission (o αντίστοιχης κατηγορίας 55-210 OSS μετρήθηκε με Τ5,7 .. αντι του ονομαστικού F4.5) .. δεν ξέρουμε βέβαια πως τα πάει και ο φακός της RX10 σε αυτόν τον τομέα.

Βίντεο: το review στα βίντεο ειναι χάλια. Οι τύποι εκεί μας θεωρούν χαζούς; Στατικά βίντεο. Χαίρω πολύ.
Με τόσα λίγο mbps...υπάρχουν άλλα reviews που έχουν καλύτερα βίντεο όπου φαίνεται ότι το βίντεο είναι φοβερό αν σκεφτείς τον μικρό αισθητήρα αλλά έχει πρόβλημα ακόμα moire και aliasing παρόλλο το θεωρητικό ολοκληρωμένο και σωστό διάβασμα του αισθητήρα (και θορυβου στο λίγο φως αλλά αυτό αναμενόμενο).

Απαράδεκτο όντως το review στο κομμάτι του video (καί όχι μόνο).

Απόσο έχω δεί πάντως τα moire - aliasing εμφανίζονται μόνο στα 50-60p. Eκεί κάτι δεν γίνεται όπως πρέπει ..
Πάλι στα 50-60p εκτός απο το μικρό bitrate, αν σκάψεις στο αρχείο φαίνεται οτι χρησιμοποιείται ποιό απλός αλγόριθμος συμπίεσης (χωρίς μετασχηματισμό 8Χ8 που δίνει κάπου 10-12% καλύτερη απόδοση) και επιπλέον το κάδρο είναι χωρισμένο σε 4 slices δηλ. και πάλι δεν χρησιμοποιούνται το ίδιο αποδοτικά τα bits σε άλλο slice στερεύουν οι πόροι σε άλλο περισσεύουν ..

Ομως νομίζω το HDMI out θα καλύψει αυτό το κουσούρι της συμπίεσης ..

Μια περίπτωση που φαίνεται aliasing-moire σε μηχανές που συνήθως δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα είναι με φακούς που αυτόματα διορθώνονται απο την μηχανη σε σχέση με παραμόρφωση. Το βλέπαμε στην GH2 όπου με τον μανίσιο Panasonic φαινόταν aliasing αλλά φορώντας της π.χ. Canon .. τέλος το aliasing. Και ο φακός της RX10 έχει πολλές περιοχές που θέλουν διόρθωση π.χ. στο κάδρο του Dpreview υπάρχει αρκετά μεγάλη παραμόρφωση pincushion παρολλο που είναι μεσαίο ζοομ (αντίστοιχο των 85mm FF)

Στο βίντεο αυτή τη στιγμή η γνώμη μου είναι πως η καλύτερη οικονομική που κυκλοφορεί (με βάση τα δείγματα) είναι της nikon d5300 (κατά λάθος το πέτυχε αυτό μάλλον η Νικον). ΔΕΝ έχει moire!!! Στο review του dpreview ελεγε οτι εχει, το κατεβασα...πουθενά...

Εχεις άλλα λινκ με out of camera video της D5300 εκτος των dpreview - Imaging Resource ?. Nα ρίξουμε μια ματιά ..

Εν τω μεταξύ αν δει κάποιος τα βίντεο που τράβηξαν στο dpreview θα καταλάβει ότι έχουν φτηνή κεφαλή στο τρίποδο.
Σε αντίθεση με τα στατικά βίντεο της RX10, στα βίντεο της d5300 φρόντισαν να κουνούν την κάμερα σαν αρχάριοι.
Αλήθεια με αυτό αρχίζω και πιστεύω ότι στο dpreview δεν είναι αντικειμενικοί τελικά.:argue:
Η συγκεκριμένη μηχανή (d5300) ναι μεν έχει εχθρική προς το βίντεο εργονομία...(έχω την d5100 και έχει τα ίδια θέματα) αλλά αν δείτε ποιότητα...ειδικά σε low light...εφάμιλλη και καλύτερη από κάτι combos μηχανής+φακού Canon 3.500 ευρώ...έχω πάθει πλάκα.
Και η εργονομία συνηθίζεται. Εγώ πλέον δεν έχω πρόβλημα. Επίσης αν θέλω έξτρα σαν focus peaking, κτλ. υπάρχουν εξωτερικοί εγγραφείς που τα προσφέρουν με την οθονίτσα τους. Και το επιπλέον κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο.
Αλλά κάποιος για να θέλει τέτοια pro-χρήση που χρειάζεται αυτές τις ευκολίες... καλυτερα να πάρει με δόσεις μία GH4.

Και εμένα μου φαίνεται μη αντικειμενικό το Dpreview σε αυτό τουλάχιστον το review .. πολύ πουσάρισμα .. Στα συγκριτικά δείγματα της έδωσαν μπόλικη υπερέκθεση σε σημείο να καίγονται τα resolution charts - το έκαναν για να φανεί λιγότερος ο θόρυβος και το πέτυχαν σε ενα μέρος ..

Γιατί βγάζεις έξω την GH3 ?. Στα 800 πάει το σώμα ..

Φωτογραφία: δεν είναι κάτι εξαιρετικό. δεν με εντυπωσίασε. απλά το τύπου leaf shutter που έχει μου ήταν εκλυστικό. αλλά μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτό.

Απο την στιγμή που μάλλον την συγκρίνεις με την D5100 .. αν σε εντυπωσίαζε θα πέφταμε απο τα μπαλκόνια ..

Last edited:

ξεχνας επισης κατι πολυ σημαντικο για πολλους.
η rx10 εχει cAF στο βιντεο , ισοδυναμο ή και καλυτερο των βιντεοκαμερων... οι nikon οχι.
Πρεπει να κανεις manual focus, γιατι το δικο της af στο βιντεο ειναι αργο , θορυβωδες και αναξιοπιστο.

Επισης , οταν αρχισεις την εγγραφη στο βιντεο, δε μπορεις ν αλλαξεις τιποτα (iso, διαφργαμα και ταχυτητα) , ayto kai μονο για μενα τη καθιστα αχρηστη.

Last edited:

Τωρα ειμαι λιγο οφ τοπικ, αλλα ολοι οσοι θελετε να δωσετε ενα χιλιαρικο για 1 ιντσα αισθητηρα και ειστε περισσοτερο της φωτογραφιας, εχετε δει δειγματα απο χρηστες και οχι απο γκουρου ρηβιουερς ?

Στο 100% θεαση και σε σκιερο (οχι σκοτεινο) θεμα στα μολις 400 iso ... με τη νικον 1 (αγορασμενη ακριβα στα 250 ευρω με εναν φακο, λιγο αργοτερα ειχε ιδια τιμη και με τον δευτερο ζουμ) που αρκετοι τη συνεκριναν μεχρι και με... μ4/3... !!!!

Δειτε λεπτομερεια και θορυβο και... κλαψτε ελευθερα (λετε η σονυ -και οι λοιπες- να ειναι τοοοοσο καλυτερη ...)?

1/2000 f5,3 100,09 mm (272 FF) 400 iso

_DSC7339 by 1L1as, on Flickr

1/3200 f5,3 97,2 mm (262 FF) 400 iso

_DSC7353 by 1L1as, on Flickr

με τον 30-110 που θεωρειται αξιοπρεπης φακος... και μη μου πειτε θα τραβουσα στα 100 iso γιατι εχω f2,8 γιατι αν ανεβασω και δειγματα 100 iso θα βαλω κι εγω τα... κλαματα :flipout::flipout:

συγνωμη... εσυ σ αυτες τις φωτο προσεξες το θορυβο και οχι το περιεχομενο ? :p

ΥΓ... περα απο τη πλακα, αυτες τις μηχανες τις παιρνεις γιατι ειναι καλες σε ενα ευρυ φασμα απαιτησεων σε φωτο και βιντεο.

Δεν διεκδικουν το απολυτο , ειδικα σε φωτογραφια (στο βιντεο δεν εχω δει κατι καλυτερο σ αυτα τα λεφτα).

Τα συγκριτικα που εκανα εγω με την GH3 , εδειξαν παρπλησια εικονα , με 1/2 στοπ διαφορα περιπου και ιδια σχεδον οξυητα και λεπτομερεια (με τους καλυτερους ζοομ φακους του συστηματος, συνολικης αξιας 3600 ευρω!)

Last edited:

συγνωμη... εσυ σ αυτες τις φωτο προσεξες το θορυβο και οχι το περιεχομενο ? :p

:AFADF0:

ΥΓ... περα απο τη πλακα, αυτες τις μηχανες τις παιρνεις γιατι ειναι καλες σε ενα ευρυ φασμα απαιτησεων σε φωτο και βιντεο.

Δεν διεκδικουν το απολυτο , ειδικα σε φωτογραφια (στο βιντεο δεν εχω δει κατι καλυτερο σ αυτα τα λεφτα).

Nαι, αλλα να τα λεμε και αυτα που και που... ενα χιλιαρικο ή αντε και 750 δεν τα δινεις και να εχεις απο ολα μεν, απο λιγο δε...

Συμφωνώ, και για αυτό είπα ότι με βάση τι τραβάει κανείς πρέπει να κρίνει. Δε διαφωνούμε ουσιαστικά.
Απλά ενώ είναι η καλύτερη bridge, το να την πλασάρουν ως το καλύτερο βίντεο σε σχέση με τις DSLR με βρίσκει αντίθετο. Απλά έχει πολλά καλούδια.
Για μενα καλύτερο βίντεο είναι βαριά έκφραση και με ενοχλησε η υπερβολική προώθηση από αυτό το review.

Στα βίντεο που τραβώ, σχεδόν πάντα manual focus κάνω. Επίσης ποτέ δεν αλλάζω την ώρα του βίντεο τις ρυθμίσεις (αλήθεια πως το κάνεις αυτό χωρίς να κουνήσεις καθολου τη μηχανή;). Τραβώ μικρά βίντεο και αν δεν βγει καλό ξανατραβάμε τη σκηνή.
Αλλά δε μιλώ για εργονομία (η Νικον ειναι χαλια ετσι κι αλλιως σε αυτο με οποια και αν τη συγκρινεις).
Απλά λέω ότι η εργονομία δεν με νοιάζει καθόλου. Εδώ με τη χάλια d5100 και τα πάω μια χαρά. Δεν ειμαι επαγγελματίας να με νοιάζουν οι ευκολίες αυτές. Αν ήμουν όμως δε θα κοιτούσα αυτές τις μηχανές.
Με νοιάζει η καλή ποιότητα που μπορεί να καλύψει την έλλειψη εξοπλισμού και μέσων (π.χ. για επιστημονική διόρθωση θορύβου και colour correction).

Αν χρειάζεσαι εξωτερικό εγγραφέα για την RX10, τότε βγαίνει αρκετά ακριβή. Για αυτό είπα, αν πας σε τέτοια χρήματα τελικά, γιατί να μην πάρεις μία GH4? η GH3 θα βγει πιο φτηνή. Δεν την αποκλείω, απλά πρότεινα την πιο hype που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ειπα την GH4 με τη σκεψη οτι εαν καποιος δωσει τοσο χρηματα, η διαφορά σε δυνατότητες είναι μεγάλη.
Με δόσεις είναι μια χαρά προσεγγίσιμη.

Τα 60p που αποτύχαν στην RX10 είναι αυτά που θέλω καθώς τραβώ συνήθως με κίνηση κάμερας και κίνηση θέματος ταυτόχρονα.

Μην με παρεξηγείτε, δεν πάω να τη βγάλω άχρηστη. Απλά σημειώνω ότι για τα λεφτά αυτά είχα αρχικά την αίσθηση για κάτι εξωπραγματικό (λόγω των άρθρων που διάβαζα) και απογοητεύτηκα τελικά.

Link για την d5300: ουσιαστικά διάβαζα ένα d5300 review στο eoshd (όπου έκραζε την d5300), και στο σχολιασμό οι διάφοροι χρήστες έκραζαν με τη σειρά τους τον Mr.eosHD για το μονοπλευρο review. Εκεί στα σχόλια διάφοροι είχαν βάλει τη δουλειά τους και δείγματα στο vimeo και κοιτουσα αυτά. Εντυπωσιάστηκα και άρχισα να ενδιαφέρομαι για την d5300 αρκετά. Είδα ότι έχει και d7100 επίπεδο φωτογραφίας και χάζεψα. Μετά συνέχισα στο vimeo & στο youtube και έψαχνα για d5300 βίντεο. Πάνε μέρες και δεν έχω κρατήσει τα λινκ. Αλλά είναι από τα πρόσφατα reviews στο EOSHD. Εντοπίζεται εύκολα.

Μετά από αυτό - και λόγω του γεγονότος ότι εξοπλισμό Nikon μεταχειρισμένο βρίσκεις πανεύκολα - αποφάσισα να την κυνηγήσω. Έχασα μία ευκαιρία μεταχειρισμένη από αγγελία και ψάχνω γενικότερα μπας και πετύχω ξεστοκάρισμα.

το εγραψα ξανα.... η συγκριση με την GH3 δεν εβγαλε καθαρο νικητη, και μιλαμε γα τη καλυτερη (μεχρι τοτε) μηχανη του συστηματος , ειδικα σε βιντεο (οπου ειναι και το μεγαλο οπλο της) , με τους καλυτερους ζοομ φακους , πολλαπλασιας αξιας.
Δεν θα βρει κανεις κατι καλυτερο για βιντεο , οσο και να ψαχνει σ αυτα τα λεφτα.
Στη φωτο , ναι ...

Nαι, αλλα να τα λεμε και αυτα που και που... ενα χιλιαρικο ή αντε και 750 δεν τα δινεις και να εχεις απο ολα μεν, απο λιγο δε...

εσυ ομως μιλας για στημενα σκηνικα , οπου μπορεις να ξαναπας το γυρισμα , με ελεγχομενο φωτισμο κλπ.
Αν κοιτας κατι τετοιο, τοτε γιατι δε πας σε μια Black magic pocket?

Αν τραβας πχ εκδηλωσεις, μυστηρια , κλπ δεν εχεις τετοιες "ευκολιες" ... η νικον εκει ειναι αχρηστη.

H GH4 ακομη δε βγηκε, μη τη βαζεις στη συγκριση... αλλωστε μιλαμε γι αλλες τιμες αν υπολογισεις και τους 2 φακους που θα χρειαστεις.
Ειχα την GH3 και ξερω τι σου λεω.....

Συμφωνώ, και για αυτό είπα ότι με βάση τι τραβάει κανείς πρέπει να κρίνει. Δε διαφωνούμε ουσιαστικά.
Απλά ενώ είναι η καλύτερη bridge, το να την πλασάρουν ως το καλύτερο βίντεο σε σχέση με τις DSLR με βρίσκει αντίθετο. Απλά έχει πολλά καλούδια.
Για μενα καλύτερο βίντεο είναι βαριά έκφραση και με ενοχλησε η υπερβολική προώθηση από αυτό το review.

Στα βίντεο που τραβώ, σχεδόν πάντα manual focus κάνω. Επίσης ποτέ δεν αλλάζω την ώρα του βίντεο τις ρυθμίσεις (αλήθεια πως το κάνεις αυτό χωρίς να κουνήσεις καθολου τη μηχανή;). Τραβώ μικρά βίντεο και αν δεν βγει καλό ξανατραβάμε τη σκηνή.
Αλλά δε μιλώ για εργονομία (η Νικον ειναι χαλια ετσι κι αλλιως σε αυτο με οποια και αν τη συγκρινεις).
Απλά λέω ότι η εργονομία δεν με νοιάζει καθόλου. Εδώ με τη χάλια d5100 και τα πάω μια χαρά. Δεν ειμαι επαγγελματίας να με νοιάζουν οι ευκολίες αυτές. Αν ήμουν όμως δε θα κοιτούσα αυτές τις μηχανές.
Με νοιάζει η καλή ποιότητα που μπορεί να καλύψει την έλλειψη εξοπλισμού και μέσων (π.χ. για επιστημονική διόρθωση θορύβου και colour correction).

Αν χρειάζεσαι εξωτερικό εγγραφέα για την RX10, τότε βγαίνει αρκετά ακριβή. Για αυτό είπα, αν πας σε τέτοια χρήματα τελικά, γιατί να μην πάρεις μία GH4? η GH3 θα βγει πιο φτηνή. Δεν την αποκλείω, απλά πρότεινα την πιο hype που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ειπα την GH4 με τη σκεψη οτι εαν καποιος δωσει τοσο χρηματα, η διαφορά σε δυνατότητες είναι μεγάλη.
Με δόσεις είναι μια χαρά προσεγγίσιμη.

Τα 60p που αποτύχαν στην RX10 είναι αυτά που θέλω καθώς τραβώ συνήθως με κίνηση κάμερας και κίνηση θέματος ταυτόχρονα.

Μην με παρεξηγείτε, δεν πάω να τη βγάλω άχρηστη. Απλά σημειώνω ότι για τα λεφτά αυτά είχα αρχικά την αίσθηση για κάτι εξωπραγματικό (λόγω των άρθρων που διάβαζα) και απογοητεύτηκα τελικά.

Link για την d5300: ουσιαστικά διάβαζα ένα d5300 review στο eoshd (όπου έκραζε την d5300), και στο σχολιασμό οι διάφοροι χρήστες έκραζαν με τη σειρά τους τον Mr.eosHD για το μονοπλευρο review. Εκεί στα σχόλια διάφοροι είχαν βάλει τη δουλειά τους και δείγματα στο vimeo και κοιτουσα αυτά. Εντυπωσιάστηκα και άρχισα να ενδιαφέρομαι για την d5300 αρκετά. Είδα ότι έχει και d7100 επίπεδο φωτογραφίας και χάζεψα. Μετά συνέχισα στο vimeo & στο youtube και έψαχνα για d5300 βίντεο. Πάνε μέρες και δεν έχω κρατήσει τα λινκ. Αλλά είναι από τα πρόσφατα reviews στο EOSHD. Εντοπίζεται εύκολα.

Μετά από αυτό - και λόγω του γεγονότος ότι εξοπλισμό Nikon μεταχειρισμένο βρίσκεις πανεύκολα - αποφάσισα να την κυνηγήσω. Έχασα μία ευκαιρία μεταχειρισμένη από αγγελία και ψάχνω γενικότερα μπας και πετύχω ξεστοκάρισμα.

Και για να τελειωσω το οφ τοπικ και να μην ειμαι αδικος, να και μια στα 400 iso με αισθητηρα 7 ετιας και βαλε απο κροπ (κανον 40D) με φακο 70-200/4 is στα 1/1000 με f5 και 200 mm (320 FF).

Δεν ειναι και πολυ καλυτερη, αλλα... ειναι καλυτερη... :firstprize:

_MG_4161 by 1L1as, on Flickr

καλυτερη απο τη νικον σου παλι... οχι απο την rx10 !

YG... το καλυτερη ειναι σχετικο ετσι κι αλλιως, υπαρχουν πολλοι παραμετροι .
ΥΓ2... στο παραπανω setup , ο φακος μονο κοστιζει οσο η Rx10....

ΥΓ3... αυτη τη στιγμη, σε κανενα συστημα, δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο της RX10, μια μηχανη δηλ. με αισθητηρα τουλαχιστον 1 ιντσας με ισοδυναμο φακο και αντιστοιχες ευκολιες.
Αρα ειναι ατυχης οποια συγκριση.

Last edited:

Αφού είναι ατυχής η σύγκριση τότε γιατί τα reviews επιμένουν να συγκρινουν το βίντεο της με άλλες;
Η κουβεντα αρχισε απο την τιμή. Αν ηταν στη τιμη που λεγόταν για το powerbuy θα την ειχα αγοράσει και εγώ μάλλον (Υ.Γ. παιζει μια μεταχειρισμενη αυτη την περιοδο σε αλλο φορουμ σε αυτη την τιμη παντως).

Οι Black Magic θελουν αλλα τοσα χρηματα και χρόνο για να παρεις εξοπλισμο για σωστο grading του raw μετά. Είμαι μια κατηγορία κάτω. Το grading ειναι περιορισμένο και οσο γινεται πιο ελαφρύ για να μειωθει το rendering time.

Μυστήρια κτλ...μα για να τραβαει καποιος συχνα τετοιες εκδηλωσεις μαλλον ειναι επαγγελματιας. Δεν νομιζω οτι αυτες οι μηχανες απευθυνονται σε επαγγελματιες.
Ο επαγγελματιας θα επενδυσει και θα παρει κατι πιο καλο.

Για μενα που με ενδιαφέρει το hybrid (video+still ή still+video αναλογα την εποχη), απογοητευτικα απο το βιντεο που ειχα την αισθηση οτι θα ειναι εξωπραγματικο με αυτα που διαβαζα.

Τωρα ειμαι λιγο οφ τοπικ, αλλα ολοι οσοι θελετε να δωσετε ενα χιλιαρικο για 1 ιντσα αισθητηρα και ειστε περισσοτερο της φωτογραφιας, εχετε δει δειγματα απο χρηστες και οχι απο γκουρου ρηβιουερς ?

Στο 100% θεαση και σε σκιερο (οχι σκοτεινο) θεμα στα μολις 400 iso ... με τη νικον 1 (αγορασμενη ακριβα στα 250 ευρω με εναν φακο, λιγο αργοτερα ειχε ιδια τιμη και με τον δευτερο ζουμ) που αρκετοι τη συνεκριναν μεχρι και με... μ4/3... !!!!

Δειτε λεπτομερεια και θορυβο και... κλαψτε ελευθερα (λετε η σονυ -και οι λοιπες- να ειναι τοοοοσο καλυτερη ...)?

1/2000 f5,3 100,09 mm (272 FF) 400 iso

..

1/3200 f5,3 97,2 mm (262 FF) 400 iso

με τον 30-110 που θεωρειται αξιοπρεπης φακος... και μη μου πειτε θα τραβουσα στα 100 iso γιατι εχω f2,8 γιατι αν ανεβασω και δειγματα 100 iso θα βαλω κι εγω τα... κλαματα :flipout::flipout:

Λιάκο,

Με το χιλιάρικο παίρνεις εναν συνδυασμό ισοδύναμο με ΑPS-C Canon (βάλε όποια σύγχρονη τριψήφια θες) + 15-125/f4.8 .. και να σε είχαν δεμένο να μην αλλάξεις τίποτε απο το πακέτο :flipout:
+ πολύ καλύτερο video ακόμα και σε θόρυβο.

Βάζω παράδειγμα την Canon γιατί είναι πρώτη σε πωλήσεις .. μην σκεφτείς τίποτα άλλο :grinning-smiley-043

Αυτά χωρίς να βάλουμε στο λογαριασμό διαφορά τεχνολογίας του BSI exmorR με τους 18mp Canon που υπάρχει και δεν είναι ασήμαντη.

Tώρα για μένα αφου κατανοηθούν οι ισοδυναμίες και ξέρεις τι να περιμένεις δεν γενάται θέμα ποιότητας φωτο, όποιος θέλει να την βγάλει με έναν kit φακό με αξιοπρεπές (εως πλήρες) εύρος ζοομ διαλέγει RX10 βγαίνει και πιο φτηνα και πιο βολικά, όποιος θέλει ποικιλία και ποιοτητα με την χρήση primes παει σε εναλλάξιμους φακούς .. συνήθως αυτό βγαίνει ακριβότερο αλλά πολλοί τα καταφέρνουν οικονομικά .. νομίζω το κυριότερο κριτήριο αυτό είναι.

Η V1 συγκρινόταν άνετα με τις m4/3 των 12Mp της εποχής εκείνης στα ψηλά ISO (800+) όπου ο παλιός αισθητήρας της Panasonic καρέρρεε εύκολα. Στα χαμηλά δεν ..
Η κιτρινιάρα θάβει την σειρά ακομα με το να μην προσφέρει φωτεινούς φακούς ..

Οι αισθητήρες της Sony EINAI πολύ καλύτεροι απο της Aptina ειδικά στα μεσαία-χαμηλά ISO. Δοκίμασε να πουσάρεις στα χαμηλού ISO (έως 400) δείγματα του Dpreview που έχουν υποεκτεθειμένα σημεία .. low light (λαμπα + το κουτάκι Print 8mp για να έχεις ίδιο μέγεθος παρουσιασης αν βαλεις στη σύγκρισή αισθητήρα με διαφορετικά mp) . Εγώ βρίσκω οτι αντέχουν πουσάρισμα.

Οχι οτι είναι τόση η διαφορά τεχνολογίας αλλά είναι διαφορετικές οι προτεραιότητες με την Aptina-Nikon να δίνει προτεραιότητα (μονο?) στην ταχύτητα ριπής που είναι εκπληκτική. Αν πουσαριστεί και ο Sony στα ίδια επίπεδα θα χάσει σε επιδόσεις θορύβου, είναι νόμος .. bandwidth vs noise :).

Δεν λεω οτι δε μπορεις να συγκρινεις την rx10 με καμια αλλη... αλλωστε ημουν ο πρωτος στο φορουμ που την συγκρινα διπλα-διπλα με την GH3 .
Αλλα εξαρταται τι θελει ο καθενας. Εγω πχ ηθελα την ιδια (σχεδον) ποιοτητα εικονας (φωτο και βιντεο) , με περισσοτερες ευκολιες (power zoom, fovus peaking, zebra, ενσωματωμενο nd filter) , χωρις να εναλλασω φακους .
Η Gh3 λοιπον μου κοστισε 3600 ευρω και δεν ειχα τις ιδιες ευκολιες. Με την rx10 πηρα σχεδον την ιδια εικονα, με το 1/3 της τιμης.

Αυτο ισχυει και για καθε αλλη μηχανη + φακο , που να καλυπτει τα γνωστα 24-200 mm και μαλιστα με σταθερο διαφραγμα.

Προφανως δε κανει για ολες τις δουλειες, οπως δε κανει και καμια μηχανη αλλωστε.

Εγω τραβαω μεγαλη γκαμα βιντεο και φωτο, απο απλα στιγμιοτυπα ταξιδιου, μεχρι πορτραιτα και απο μυστηρια μεχρι βιντεο κλιπ και μικρου μηκους ταινιες.
Δεν τα καλυπτει ολα με την ιδια ποιοτητα-ευκολια, αλλα ΑΝ ειχα να διαλεξω μια μηχανη , αυτη θα ηταν η επιλογη μου για τις περισσοτερες αναγκες μου.

Αφού είναι ατυχής η σύγκριση τότε γιατί τα reviews επιμένουν να συγκρινουν το βίντεο της με άλλες;
Η κουβεντα αρχισε απο την τιμή. Αν ηταν στη τιμη που λεγόταν για το powerbuy θα την ειχα αγοράσει και εγώ μάλλον (Υ.Γ. παιζει μια μεταχειρισμενη αυτη την περιοδο σε αλλο φορουμ σε αυτη την τιμη παντως).

Οι Black Magic θελουν αλλα τοσα χρηματα και χρόνο για να παρεις εξοπλισμο για σωστο grading του raw μετά. Είμαι μια κατηγορία κάτω. Το grading ειναι περιορισμένο και οσο γινεται πιο ελαφρύ για να μειωθει το rendering time.

Μυστήρια κτλ...μα για να τραβαει καποιος συχνα τετοιες εκδηλωσεις μαλλον ειναι επαγγελματιας. Δεν νομιζω οτι αυτες οι μηχανες απευθυνονται σε επαγγελματιες.
Ο επαγγελματιας θα επενδυσει και θα παρει κατι πιο καλο.

Για μενα που με ενδιαφέρει το hybrid (video+still ή still+video αναλογα την εποχη), απογοητευτικα απο το βιντεο που ειχα την αισθηση οτι θα ειναι εξωπραγματικο με αυτα που διαβαζα.

Και για να τελειωσω το οφ τοπικ και να μην ειμαι αδικος, να και μια στα 400 iso με αισθητηρα 7 ετιας και βαλε απο κροπ (κανον 40D) με φακο 70-200/4 is στα 1/1000 με f5 και 200 mm (320 FF).

Δεν ειναι και πολυ καλυτερη, αλλα... ειναι καλυτερη... :firstprize:

http://www.flickr.com/photos/1l1as/13312670454/
_MG_4161 by 1L1as, on Flickr

Αυτή την συγκεκριμένη την βγάζει άνετα η RX10 με 200mm + crop 1.6X στα 8mp με f2.8 ISO 125 ή 160 .. απο θόρυβο μάλλον καλύτερη θα ήταν, DOF το ίδιο - δεν ξέρω μόνο αν θα σε παίδευε το AF :)

Kαι η ευκρίνεια δεν νομίζω να ήταν αισθητά χαμηλότερη γιατι λόγω κροπ θα χρησιμοποιούσες το καλό κεντρικό μέρος .. όπως άλλωστε και η 40D ..

Οι αισθητήρες της Sony EINAI πολύ καλύτεροι απο της Aptina ειδικά στα μεσαία-χαμηλά ISO. Δοκίμασε να πουσάρεις στα χαμηλού ISO (έως 400)

Οχι οτι είναι τόση η διαφορά τεχνολογίας αλλά είναι διαφορετικές οι προτεραιότητες με την Aptina-Nikon να δίνει προτεραιότητα (μονο?) στην ταχύτητα ριπής που είναι εκπληκτική. Αν πουσαριστεί και ο Sony στα ίδια επίπεδα θα χάσει σε επιδόσεις θορύβου, είναι νόμος .. bandwidth vs noise :).

Το ξερω οτι ειναι καλυτεροι οι αισθητηρες της σονυ και αρκετα μαλιστα, ποσο μαλλον οι τελευταιας γενιας οπως της RX 10.

Για το πουσαρισμα ομως, οπως και για τη σχεση bandwidth - noise, το εχω ξαναγραψει και παλιοτερα, οτι η νικον εχει κανει μαγικα... υπερεκθετει -νομιζω- τα σκοτεινα κρατωντας τα φωτεινα στην προσπαθεια της να μη βγαλει παραπανω θορυβο απο τον πολυ που βγαζει ηδη απο τα 100 ισο... κατι σα να εχει ενα φιλτρο σαν και αυτα τα D-lightning ή High Tone Priority ή οπως τα λενε, συνεχως ενεργοποιημενο...

Δες κλασσικο V1 ιστογραμμα σε φωτο με σκιερα... τα μαυρα απλα δεν υπαρχουν... πρεπει να παει το σλαιντερ στο -39 για να δειξει κρασσαρισμα το τριγωνακι (και το εχω ρυθμισμενο στο 250)... αρα σπανια χρειαζεται να φωτισεις τα σκοτεινα...

Untitled by 1L1as, on Flickr

Τελος παντων, για να μη χαλαμε το νημα, εγω απλως ηθελα να προειδοποιησω τους pixel peepers κυριως, οσους θελουν κροπ και οσους ενοχλουνται απο τον... κοκκο... να ειναι προετοιμασμενοι καπως...

Αυτή την συγκεκριμένη την βγάζει άνετα η RX10 με 200mm + crop 1.6X στα 8mp με f2.8 ISO 125 ή 160 .. απο θόρυβο μάλλον καλύτερη θα ήταν, DOF το ίδιο - δεν ξέρω μόνο αν θα σε παίδευε το AF :)

Kαι η ευκρίνεια δεν νομίζω να ήταν αισθητά χαμηλότερη γιατι λόγω κροπ θα χρησιμοποιούσες το καλό κεντρικό μέρος .. όπως άλλωστε και η 40D ..

Ναι, μονο που αυτη με το κροπ εγινε 0.7 mp και οχι 8 συν του οτι ειναι τερμα ακρο και οχι κεντρο :antlers:

Untitled1 by 1L1as, on Flickr