Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Απάντηση: Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Μου φαίνεται αρέσει η υπερβολή .. απίθανες φωτογραφίες !!. Για τους χρήστες premium-compact ισως ..

Ολοι προσφέρουν κατι παραπάνω σε premium προϊόντα, άλλος 25-600/f2.8 άλλος καλύτερη εργονομία (fully articulated οθόνη) αλλος πραγματικά μεγάλο αισθητήρα, άλλος πραγματικά γρηγορη απόκριση-ταχύτητες ..κλπ πολλά.

Η RX-10 ισορρόπησε σε αρκετά καλά προς πολύ καλά χαρακτηριστικά σε πολλούς τομείς αλλά δεν παύει να είναι ενας συμβιβασμός. Και σε μια τιμή που (τωρα που έπεσε απο τα αρχικά επίπεδα) δικαιολογείται με αυτά που προσφέρει.
Θα μπορούσα να πω πως το video της είναι άριστο αν είχε καλύτερο in camera encoding/bitrate. Aλλά δεν έχει και για να γίνει άριστο προϊόν χρειάζεται HDMI εγγραφέα που όμως ανεβάζει τα κοστολόγια ..

Τωρα τελικά τι είναι η RX10 ?. Ιδανική ολα σε ενα για τον μέσο αρχαριο χρήστη (όπου φαίνεται να βρίσκει κοινό σε αυτό το νήμα) για τον ψαγμένο ερασιτέχνη ? για τον επαγγελματία γενικώς ? για τον φτωχό επαγγελματία ?.
Οπου και να την βάλεις έχει ανταγωνισμό δεν παίζει μόνη της και μερικές φορές είναι σκληρός ανταγωνισμός και γίνεται σκληρότερος οσο εξελίσσονται τα πράγματα.

Νομίζω ότι ο Ηλίας διατύπωσε την ευφυέστερη και πιό ισορροπημένη άποψη για ένα προϊόν των ~1000
Μην τρέφετε αυταπάτες, δεν συναγωνίζεται μια dslr στην φωτογραφία, δεν μπορεί να κοντράρει έναν μεγαλύτερο αισθητήρα....φυσικοί νόμοι.
Για έναν αρχάριο είναι πολύ καλή, για έναν ερασιτέχνη συμπληρωματική και για τον επαγγελματία ένα παιχνίδι που θα το πάρει μαζί του σε μια εκδρομή.
Έχει καλό βίντεο.
Μέχρι εκεί.

Ας μήν χαλάμε τις καρδιές μας άλλο και ας τραβήξουμε καμμιά φωτογραφία.
Αυτό τελικά δεν επιδιώκουμε?

Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Μου φαίνεται αρέσει η υπερβολή .. απίθανες φωτογραφίες !!. Για τους χρήστες premium-compact ισως ..

Ολοι προσφέρουν κατι παραπάνω σε premium προϊόντα, άλλος 25-600/f2.8 άλλος καλύτερη εργονομία (fully articulated οθόνη) αλλος πραγματικά μεγάλο αισθητήρα, άλλος πραγματικά γρηγορη απόκριση-ταχύτητες ..κλπ πολλά.

Η RX-10 ισορρόπησε σε αρκετά καλά προς πολύ καλά χαρακτηριστικά σε πολλούς τομείς αλλά δεν παύει να είναι ενας συμβιβασμός. Και σε μια τιμή που (τωρα που έπεσε απο τα αρχικά επίπεδα) δικαιολογείται με αυτά που προσφέρει.
Θα μπορούσα να πω πως το video της είναι άριστο αν είχε καλύτερο in camera encoding/bitrate. Aλλά δεν έχει και για να γίνει άριστο προϊόν χρειάζεται HDMI εγγραφέα που όμως ανεβάζει τα κοστολόγια ..

Τωρα τελικά τι είναι η RX10 ?. Ιδανική ολα σε ενα για τον μέσο αρχαριο χρήστη (όπου φαίνεται να βρίσκει κοινό σε αυτό το νήμα) για τον ψαγμένο ερασιτέχνη ? για τον επαγγελματία γενικώς ? για τον φτωχό επαγγελματία ?.
Οπου και να την βάλεις έχει ανταγωνισμό δεν παίζει μόνη της και μερικές φορές είναι σκληρός ανταγωνισμός και γίνεται σκληρότερος οσο εξελίσσονται τα πράγματα.

Όλες οι φωτογραφικές λύσεις αποτελούν ένα συμβιβασμό. Δηλαδή αν ψάχνεις την απόλυτη φωτογραφική ποιότητα, δεν κάνεις συμβιβασμό σε φορητότητα, ευελιξία και κυρίως σε κόστος; Όλα έχουν το τίμημά τους. Έγραψα και πιο πάνω ότι σίγουρα η RX-10 δεν είναι καλύτερη στα πάντα και ξέρω τα όριά της. Ψάχνουμε την αξιολόγηση μέσα από το τελικό αποτέλεσμα στη φωτογραφία. Που το ψάχνουμε όμως; Στην εκτύπωση; Αν ναι, σε πόσο μεγάλη εκτύπωση; Το ψάχνουμε στην οθόνη του Η/Υ? που ακριβώς; Όλα σχετικά είναι. Αν κάποιος είναι purist, απλά δεν ψάχνει τίποτα λιγότερο από FF και φακούς με κόκκινα δαχτυλίδια ή μπλε ταμπέλες.

Σε κάθε περίπτωση, καμμία μηχανή δεν μπορεί να είναι κατάλληλη για όλους και κάθε φωτογραφικό θέμα. Όπως έγραψα και πιο πάνω, για εμένα που με ενδιαφέρουν περισσότερο τα τοπία, σίγουρα δεν θα έδινα την RX-10 αλλά θα έπαιρνα και μία Nikon D7100 μαζί με 1-2 πολύ καλούς φακούς (οπωσδήποτε καλούς) για χρήση όταν θα έχω στη διάθεσή μου χρόνο και άνεση να ασχοληθώ προσεκτικά με μία λήψη, όταν δηλαδή βγω αποκλειστικά για φωτογράφηση κι όχι όταν τύχει να βρεθώ σε φωτογραφικό θέμα. Τότε λοιπόν θα έδινα άλλα 2500 ευρώ αλλά και πάλι δεν θα ήμουν πλήρης. Θα ήθελα επιπλέον 1-2 prime φακούς, 1 macro, 1 tele, 1-2 καλά software και τελικά 1 γεμάτο βιβλιάριο τραπέζης για να είμαι τεχνικά καλυμένος.

Τότε έρχεται ένας μεγαλύτερος-γενικότερος συμβιβασμός: Αξίζει να επενδύσω τόσα πολλά χρήματα αν δεν εκτυπώνω, αν δεν βγάζω λεφτά από τη φωτογραφία, αν δεν έχω απίστευτο χρόνο για φωτογραφήσεις κλπ; Όπως βλέπετε, ο συμβιβασμός επεκτείνεται παντού και τελικά που καταλήγουμε; Ότι πάνω και περισσότερο απ' όλα αξία έχει η στιγμή της φωτογραφίας και το συναίσθημα που αποτυπώνεται σε αυτή. Αν τώρα ο θόρυβος είναι πάνω από όσο θα ήθελα, σίγουρα δεν βοηθά σε μία άρτια φωτογραφία αλλά από το να χάσω τη στιγμή, καλύτερα ας χάσω κάτι από την ποιότητα.

Re: Απάντηση: Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Νομίζω ότι ο Ηλίας διατύπωσε την ευφυέστερη και πιό ισορροπημένη άποψη για ένα προϊόν των ~1000
Μην τρέφετε αυταπάτες, δεν συναγωνίζεται μια dslr στην φωτογραφία, δεν μπορεί να κοντράρει έναν μεγαλύτερο αισθητήρα....φυσικοί νόμοι.
Για έναν αρχάριο είναι πολύ καλή, για έναν ερασιτέχνη συμπληρωματική και για τον επαγγελματία ένα παιχνίδι που θα το πάρει μαζί του σε μια εκδρομή.
Έχει καλό βίντεο.
Μέχρι εκεί.

Ας μήν χαλάμε τις καρδιές μας άλλο και ας τραβήξουμε καμμιά φωτογραφία.
Αυτό τελικά δεν επιδιώκουμε?

Αυτό περί αυταπάτης είναι γενίκευση. Νομίζω πως μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε μία Canon 700D ή σε μία Nikon D5300 αν μιλάμε για χαμηλά ISO γιατί χρειάζεσαι οπωσδήποτε και αρκετούς πολύ καλούς φακούς για να "αποκαλύψεις" την υπεροχή του μεγαλύτερου αισθητήρα. Πραγματικά δεν είδα κάτι σημαντικά καλύτερο από τη Sony NEX-6 με τον SEL1670Z, τη Nikon D5300 με τον 15-85 ή την Canon 700D ακόμα και με τον 17-55.

Το έθεσες όμως σωστά, για τον ερασιτέχνη είναι συμπληρωματική (αν έχεις το χρήμα να τη χρησιμοποιήσες ως τέτοια...).

αυτο περιπου εκανα κι εγω....

Γι αυτο και εδωσα τις m4/3 (με τους καλυτερους ζοομ στη κατηγορια τους) και τις APSC μηχανες.
Για μενα αυτες ακριβως ειναι ο μεγαλυτερος συμβιβασμος!

Αν θες τη καλυτερη δυνατη ποιοτητα , πολυ καλη αποδοση σε υψηλα ISO και χαμηλο φωτισμο , υψηλη αναλυση και πολλα Megapixels ,μεγαλη δυναμικη περιοχη , τοτε μονο μια καλη Full frame μπορει να σε καλυψει , συνοδευομενη με μερικους καλους prime.

Αυτο λοιπον ακριβως αποφασισα... μια Sony A7 , με εικονα που ακομα δε μπορω να πιστεψω οτι εχω απο ενα τοσο μικρο και οικονομικο σωμα, με μερικους μικρους και φωτεινους φακους ( βλ. Nokton) και για ΟΛΑ τα υπολοιπα μια RX10 που με καλυπτει απολυτα (στα υπολοιπα) .

Εχω βγαλει πραγματικα πολυ καλες φωτο μ αυτην (αυτο θελουμε αλλωστε) , ευκολα και γρηγορα.

Για τις περιπτωσεις που δε με καλυπτει, ουτε μια m4/3 θα με καλυπτε (το ειδα αλλωστε στο συγκριτικο μου με την GH3) , ουτε καμια APCS θα ηταν η λυση.

Αρα, με τα λεγομενα του Ηλια, οι m4/3 kai APSC μηχανες ειναι απλα ενας συμβιbασμος , που ειναι θεμα χρονου ποτε θα εκλειψουν , για να παμε σε ολοκληρωμενες λυσεις τυπου RX10 για το "πολυ" κοινο και σε FF (dslr-mirrorless) για τους "ψαγμενους".

Last edited:

κι επειδη τα πολλα λογια ειναι φτωχεια....
Απο τη σημερινη μου βολτα στο Παρκο Τριτση.

DSC00555.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00558.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00571.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00628.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00627.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00581.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00593.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00598.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00600.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00603.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00622.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00644.jpg by toxotis70, on Flickr

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

@Anon Πολύ ενδιαφέρουσες οι τοποθετήσεις σου στο θέμα.

Αν θέλεις, ανέβασε καμιά φωτό ή/και crop από 100% όπου σύγκρινες την D700 με την RX10.

...

Πριν 3 εβδομάδες αγόρασα την RX-10 και με μία φράση αναφέρω ότι από αύριο βγάζω σε αγγελία την 700D. Θα μου πείτε "μήπως είσαι λίγο υπερβολικός;", "μήπως βιάζεσαι;". Το σκεπτικό μου με την αντικατάσταση είναι το εξής: Εδώ και 2-3 εβδομάδες έχω τραβήξει εκατοντάδες συγκριτικές φωτογραφίες μεταξύ των δύο μηχανών. Αυτό που έψαχνα να βρω ως αξιολόγηση ήταν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα με έκαναν να δουλέψω καλύτερα με τη μία ή την άλλη μηχανή και να πάρω αποτελέσματα που θα με ευχαριστούσαν. Αναφέρω και πάλι ότι ασχολούμαι 90% με τοπία κι όχι με πορτραίτα, σπορ, μακρινές με πουλιά κλπ. Τα κριτήρια ήταν:

...

Καλώς τον, και μεγειά το εργαλείο.

Γενικά βρίσκω υπερβολική την κατα 99% προτίμηση στην RX10 αλλά δεν μου πέφτει λόγος και δεν στέκομαι σε αυτό.

Θα σταθώ όμως σε αυτό που έκανες δηλ. συγκριτικό in the field και αναφορά σε αυτό .. και το εκτιμώ πολύ.

Αν μπορείς να ανεβάσεις μερικά ζευγάρια RAW απο αυτές τις συγκριτικές λήψεις θα βοηθούσε πιο πολύ. Προσωπικά ενδιαφέρομαι πιο πολύ για την κόντρα με τον 10-22 αν και δεν βλάπτει να ανεβάσεις οτιδήποτε μπορείς απο τετοιες συγκρτικές λήψεις με RAW αρχεία.

Το www.filebin.net βολεύει για uploads.

Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Anon σε περιμένουμε με ανυπομονησία να ανεβάσεις δείγματα.....
Γιάννη το πρωί πέρασα και εγώ από το συγκεκριμένο πάρκο με την μικρή μου κόρη, αλλά χωρίς την Rx10......
Πολύ καλές οι φωτογραφίες σου.

Στου Γιάννη τις φωτό μια χαρά 3D pop αποτυπώνεται.

Το λέω γιατί θυμάμαι το review του Steve Huff, που έγραψε ότι η RX10 στερείται αυτού του 3D pop, και αποτυπώνει με περισσότερο ρεαλισμό την πραγματικότητα, περισσότερο όπως τη βλέπουμε με τα μάτια.

http://www.stevehuffphoto.com/2013/11/11/the-sony-rx10-review-one-amazing-superzoom/

Re: Απάντηση: Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Αυτό περί αυταπάτης είναι γενίκευση. Νομίζω πως μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε μία Canon 700D ή σε μία Nikon D5300 αν μιλάμε για χαμηλά ISO γιατί χρειάζεσαι οπωσδήποτε και αρκετούς πολύ καλούς φακούς για να "αποκαλύψεις" την υπεροχή του μεγαλύτερου αισθητήρα. Πραγματικά δεν είδα κάτι σημαντικά καλύτερο από τη Sony NEX-6 με τον SEL1670Z, τη Nikon D5300 με τον 15-85 ή την Canon 700D ακόμα και με τον 17-55.

Το έθεσες όμως σωστά, για τον ερασιτέχνη είναι συμπληρωματική (αν έχεις το χρήμα να τη χρησιμοποιήσες ως τέτοια...).

Mέχρι την 700D να συμφωνήσω (εξαρτάται και απο τον φακό ..) αλλά η D5300 έχει 1,5+ στοπ υπεροχή στην δυναμική περιοχή και αυτό δεν χρειάζεται καν καλό φακό για να φανεί. Αρκει να συγκρίνεις στα δύσκολα .. δεν μιλάω για ψηλά ISO, για το βασικό ISO μιλάω ..

Γιάννη είδα τραβούσες με Apperture priority με αποτέλεσμα κάποιες να έχουν ISO400 και βλέποντας το original μέγεθος είδα αρκετό κόκο. Για παράδειγμα στην DSC00571.jpg με τις πάπιες στη σκουρόχρομη πάπια αλλά και στις καλαμιές. Έχει δυνατότητα η RX10 να επιλέξεις στατικό ISO σε συνδυασμό με το Apperture Priority?

ναι, φυσικα μπορεις να εχεις στατικο (και auto) ISO se A/S mode.

Ειχα απλα ενεργοποιημενο και το Nd filter, γιατι τραβαγα και βιντεο και αναγκαζομουνα να ανεβασω το iso (βιαζομουνα αρκετα γιατι δεν ημουν μονος μου).
Επισης, τραβηξα μονο jpg , θελοντας να δω και τη συμπεριφορα της με αυτα.
Σε γενικες γραμμες ειμαι ευχαριστημενος, αλλα για να παρεις το 100%, θελεις RAW.

Αν ειχα λιγο χρονο περισσοτερο θα ημουν πιο προσεκτικος.:slapface:

Last edited:

πω πω παιδιά...δεν ήθελα να δημιουργήσω flame στο θέμα.
Απλά ξενέρωσα με την προωθηση του dpreview και το οτι τελικά δεν ήταν αυτό που έψαχνα (εγώ).
Αν ήξερα ότι θα δημιουργηθούν μετά 15 σελίδες με κόντρα δε θα μιλούσα καθόλου!

δεν υπαρχουν μπαμπουλες εδω... οποιος θελει, λεει οτι θελει (αρκει να μη προσβαλει τον αλλο φυσικα).

Απο τετοιες συζητησεις και ενστασεις προκυπτει η γνωση , βγαινουν χρησιμα συμπερασματα (ελπιζω) και μαθαινουμε ολι τις δυνατοτητες των μηχανων μας.

να βάλω ένα λιθαράκι και εγώ. χωρίς παρεξήγηση πάντοτε!

Μάλλον έχει χαθεί λίγο η έννοια του "μέσου οικογενειάρχη". Ο μέσος οικογενειάρχης (ο Έλληνας μέσος οικογενειάρχης) λοιπόν αρχικά ψωνίζει σε ένα τεράστιο ποσοσστό από μεγάλους retailers. Με μια πρόχειρη αναζήτηση θα δει ότι ΚΑΝΕΙΣ από τους τρεις μεγάλους δεν την έχει καν στην έκθεση. Ο "μέσος οικογενειάρχης" αγοράζει άντε καμια NIKON 830 ή αντίστοιχες των άλλων εταιριών. Βαριά 300 εάν όχι παρακάτω. Ο πολύ μεγάλος όγκος των πωλήσεων αφορά μοντελάκι από 65 έως 200 ευρώ. Εγώ συμπεραίνω ότι με 1000 ευρώ τιμή, ε ,δεν απευθύνονται και σε μεγάλο κοινό.

Διυλίζουμε τον κώνωπα όταν μιλάμε για γρήγορο AF τη νύχτα, για μεγάλα iso. Στους 10 ανθρώπους-πελάτες-φίλους 1 ξέρει παραπάνω από το "είναι αυτόματη, έτσι;". Από τους υπόλοιπους οι 8 γράφουν εδώ και ένας κάπου κρύβεται. Ακόμη δεν έχω βρει ΕΝΑΝ! άνθρωπο να με βγάλει μια καλή φωτο με τη nexc3 με οποιοδήποτε φακό (για μάνουαλ δεν το συζητώ καν), η κομμένο μέτωπο, ή πόδια στο γόνατο ή στη μέση της φωτογραφίας ή, ή, ή.

Κρίνουμε λίγο εξ ιδίων τα αλλότρια με βάση το βαλάντιό μας ή το χόμπι μας και χάνουμε την μεγάλη εικόνα.
Από τους μέσους οικογενειάρχες, μέσους εργένηδες, μέσες selfielovers είναι ζήτημα ένα 1% να στενοχωριέται που δεν μπορεί να βγει σαφάρι για φωτογραφία, που δεν έπιασε τη στιγμή, που δεν μπορεί να παράγει κάτι αξιόλογο.

Κλικ και φύγαμε... Ολόσωστα το έθεσε ο admin.

Για την ταμπακέρα εγώ τόσο ζωντανή φωτό με το περιστέρι όπως ο Γιάννης δεν έχω βγάλει με C3K και Sigma. Εξοπλισμό πάτο δεν το λες. Οπότε μάλλον ο φωτογράφος είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στη φωτο. Μετά η μετέπειτα επεξεργασία. και μετά το RAW.

Πάρτε χαμπάρι, τέτοιες κουβέντες δεν κάνουν μέσοι οικογενειάρχες. ο μέσος οικογενειάρχης άντε να πει καμιά κουβέντα για την μπανάθα και τα πολιτικά.

Πολυ (πολυ ομως) κοκκος στις φωτος του Γιαννη εκτος απο 2-3.

Θελω να πω πως δεν ειναι φωτος για να διαφημισει καποιος την ικανοτητα της μηχανης. Και σε ιδανικες συνθηκες φωτισμου μαλιστα...

Κιτρινη καρτα Γιαννη, να επανορθωσεις το συντομοτερο -bye-

Αυτά που είπε ο Αντώνης ήθελα να τα γράψω και εγώ.
Στους πιο πολλούς που λέω για τις φωτογραφικές μου ανησυχίες είμαι εξωγήινος.
Δεν τους κατηγορώ, η κρίση βάθυνε παραπάνω φέτος.
Ευτυχώς ο χειμώνας ήταν ήπιος αλλά πετρέλαιο σε λίγα σπίτια μπήκε.
Οι έχοντες παιδιά ζορίστηκαν παραπάνω και μείωσαν τα έξοδα στο ελάχιστο.
Κατήφεια και γκρίνια παντού στις συζητήσεις.
Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και η πίστη μου στο Θεό δε με αφήνει να απελπιστώ.
Αλλά δύσκολο να πιστέψω ότι ο μέσος οικογενειάρχης προβληματίζεται για την rx10.
Προβληματίζεται και για την πανάθα αλλά έχει και σοβαρότερα να ασχοληθεί.
Ευτυχώς τουλάχιστον εδώ στο νησί έχουμε πολύ ήλιο και ανεβάζει τη διάθεση.

Ανεβάζω μία φώτο από λήψη χωρίς τρίποδο με Auto-HDR. Δεν την τράβηξα στις καλύτερες συνθήκες φωτισμού, ούτε και με manual focus (jpeg).

13162412374_83749422ce_o.jpg

Ανθισμένες μηλιές στη Νάουσα Ημαθίας...

Καλή λύση σαν allround μηχανή, κι άριστη βιντεοκάμερα αλλά με υψηλή τιμή. Εκτιμώ ότι στα 750 αξίζει η αγορά της. Γι αυτό και το έθεσα σαν τιμή στόχο για το powerbuy. Από εκεί και πάνω όμως δε βλέπω να αξίζει η αγορά της, τουλάχιστον γι αυτούς που δεν θα ασχοληθούν επαγγελματικά με τη βιντεολήψη και την επεξεργασία βίντεο.

Και για να μην ξεχνιόμαστε από αποθήκες Ευρώπης πλέον μπορείς να πάρεις sony nex 7 στα 600-630, sony nex 6 με φακό στα 450 για να μην πάμε μακριά. Αν φύγουμε και πάμε στις ακατανόμαστες που δεν κάνουν τίποτε παραπάνω από τη θαυματουργή (στα specs) μηχανή τότε η nikon d5200 (με το σύστημα AF της 7100) παίζει στα 400 και λίγο πιο κάτω, η nikon d610 στα 1250. Κι αν ξαναέλθει η συζήτηση στο 2.8 του φακού να θυμίσουμε ότι υπάρχουν και μικρότεροι αισθητήρες που έχουν παρόμοια φωτεινούς υπερφακούς. Και ο γνωστός νησιώτης μας πήρε το νέο του πακέτο από τη fuji σε τέτοια τιμή που πριν μερικούς μήνες κρίναμε λογική τιμή μόνο για το φακό του κιτ (18-55 2.8-4.0).

Last edited: