Όπως είχα αναφέρει, χρησιμοποιώ 2 ρυθμίσεις διαφράγματος, μία για το καλύτερο αποτέλεσμα στο κέντρο και μία για το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλο το κάδρο. Φυσικά, ο μικρότερος αισθητήρας βοηθά στο να τα έχεις όλα νετ και με μεγάλο βάθος πεδίου. Φυσικά, οι 2 ρυθμίσεις διαφράγματος μπορεί να είναι και ίδιες για ένα σύστημα (πχ βλέπω ότι στην RX10 το f/5.6 γενικά δίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα).Νομίζω σε μια φωτο landscape το πρώτο μέλημα είναι να διαλέξουμε δια του διαφράγματος το βαθος πεδίου, το να διαλέξουμε το βέλτιστο σε ευκρίνεια διάφραγμα είναι δευτερεύον.
Διαλέγοντας το διάφραγμα με την βέλτιστη ευκρίνεια στο κέντρο χάνεις ευκρίνεια στις περιοχές λιγο ή πολύ μακριά απο την απόσταση εστίασης περισσότερο απότι θα έχανες σε όλο το κάδρο λόγω diffraction και το diffraction blur είναι ομοιογενές σε όλο τα κάδρο και πολεμιέται πιο αποτελεσματικά με ανεβασμένο sharpening.
Ναι, ισχύει αυτό...Μια γρήγορη ερώτηση προς τους κατόχους της RX10... Όταν ο φακός είναι σε κατάσταση πλήρους zoom, αν τον κουνήσετε λίγο πάνω κάτω τον νιώθετε να κουνιέται συγκριτικά με το σώμα σαν να είναι λίγο ξεβιδωμένος???
Μια γρήγορη ερώτηση προς τους κατόχους της RX10... Όταν ο φακός είναι σε κατάσταση πλήρους zoom, αν τον κουνήσετε λίγο πάνω κάτω τον νιώθετε να κουνιέται συγκριτικά με το σώμα σαν να είναι λίγο ξεβιδωμένος???
Όπως είχα αναφέρει, χρησιμοποιώ 2 ρυθμίσεις διαφράγματος, μία για το καλύτερο αποτέλεσμα στο κέντρο και μία για το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλο το κάδρο. Φυσικά, ο μικρότερος αισθητήρας βοηθά στο να τα έχεις όλα νετ και με μεγάλο βάθος πεδίου. Φυσικά, οι 2 ρυθμίσεις διαφράγματος μπορεί να είναι και ίδιες για ένα σύστημα (πχ βλέπω ότι στην RX10 το f/5.6 γενικά δίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα).
...
Στην 700D με τον 18-55 IS STM εστίαζα σε σχετικά μακρινή απόσταση (πχ 6-10 μέτρα) και είδα πως γενικότερα η εστίαση ήταν καλή σε όλο το κάδρο στα f/5.6-f/7.1. Πρέπει να πω επίσης ότι για να επιτύχω στην 700D ικανοποιητικό επίπεδο οξύτητας, ανέβαζα τη σχετική ρύθμιση αρκετά αλλά αν και τότε η οξύτητα ήταν καλή, το τίμημα ήταν τα halos σε 100% διάσταση. Γενικά πρέπει να πω ότι η RX10 δεν έχανε σχεδόν καμία λήψη (σχεδόν όλες οι λήψεις ήταν νεταρισμένες), ενώ η 700D είχε ένα αποτέλεσμα 80% επιτυχία στο νετάρισμα. Σε μακρινές αποστάσεις, το f/2.8 στην RX10 δεν έδινε κάτι αξιόλογο (άρα χρήσιμο μόνο για κοντινές λήψεις). Η 700D έδινε καλύτερα χρώματα και έκανε καλύτερη φωτομέτρηση, ειδικά στα πολύ σκοτεινά και στα πολύ φωτεινά αν και στα χαρτιά έχει κατώτερο dynamic range από την RX10.Και σε ποιό διάφραγμα κατέληξες ως συνολικά καλύτερο για την Canon ??
Σε τί απόσταση εστιάζεις ?. Χρησιμοποιείς την υπερεστιακή απόσταση για το σημείο εστίασης και ποιά υπερεστιακή ??
Η αλήθεια είναι ότι στην Canon 700D δεν είδα σημαντική διαφορά από f/5.6 έως f/11Αν τραβας τοπια , πρεπει να εστιαζεις στην υπερεστιακη αποσταση με το αντίστοιχο διαφραγμα, εγω εχω εφαρμογη στο iphone γι αυτο.
Στην ρχ10 αρκει ενα διαφραγμα 8... στην κανον 11-16
Στην 700D με τον 18-55 IS STM εστίαζα σε σχετικά μακρινή απόσταση (πχ 6-10 μέτρα) και είδα πως γενικότερα η εστίαση ήταν καλή σε όλο το κάδρο στα f/5.6-f/7.1. Πρέπει να πω επίσης ότι για να επιτύχω στην 700D ικανοποιητικό επίπεδο οξύτητας, ανέβαζα τη σχετική ρύθμιση αρκετά αλλά αν και τότε η οξύτητα ήταν καλή, το τίμημα ήταν τα halos σε 100% διάσταση. Γενικά πρέπει να πω ότι η RX10 δεν έχανε σχεδόν καμία λήψη (σχεδόν όλες οι λήψεις ήταν νεταρισμένες), ενώ η 700D είχε ένα αποτέλεσμα 80% επιτυχία στο νετάρισμα. Σε μακρινές αποστάσεις, το f/2.8 στην RX10 δεν έδινε κάτι αξιόλογο (άρα χρήσιμο μόνο για κοντινές λήψεις). Η 700D έδινε καλύτερα χρώματα και έκανε καλύτερη φωτομέτρηση, ειδικά στα πολύ σκοτεινά και στα πολύ φωτεινά αν και στα χαρτιά έχει κατώτερο dynamic range από την RX10.
Αν η λήψη αφορά σε τοπίο, γενικότερα εστιάζω στο 1/3 από το κάτω μέρος του κάδρου εκτός κι αν χρησιμοποιώ τον υπερευρυγώνιο (Canon 10-22) όπου με ενδιαφέρει το νετάρισμα στο απόλυτα εμπρός πεδίο. Η αλήθεια είναι ότι όταν είχα μόνο την 700D, είχα πειραματιστεί σε τοπία με εστίαση σε διάφορα σημεία (από το πιο χαμηλό έως τη μέση του κάδρου) και δεν μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα στο νετάρισμα άλλαξε δραματικά, εκτός κι αν οι περισσότερες λήψεις απέτυχαν στο focus... Έχω κι εγώ ένα DOF Calculator για Android αλλά οι ρυθμίσεις που μου δίνει είναι σχεδόν αυτονόητες. Απλώς, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το μέγεθος του αισθητήρα στο νετάρισμα. Η RX10 τα βγάζει όλα νετ πανεύκολα, σε αντίθεση με την 700D όπου πρέπει να κάνεις προσπάθεια για κάτι ανάλογο (πόσο μάλλον σε μία full frame...)
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.