Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Μια γρήγορη ερώτηση προς τους κατόχους της RX10... Όταν ο φακός είναι σε κατάσταση πλήρους zoom, αν τον κουνήσετε λίγο πάνω κάτω τον νιώθετε να κουνιέται συγκριτικά με το σώμα σαν να είναι λίγο ξεβιδωμένος???

Νομίζω σε μια φωτο landscape το πρώτο μέλημα είναι να διαλέξουμε δια του διαφράγματος το βαθος πεδίου, το να διαλέξουμε το βέλτιστο σε ευκρίνεια διάφραγμα είναι δευτερεύον.

Διαλέγοντας το διάφραγμα με την βέλτιστη ευκρίνεια στο κέντρο χάνεις ευκρίνεια στις περιοχές λιγο ή πολύ μακριά απο την απόσταση εστίασης περισσότερο απότι θα έχανες σε όλο το κάδρο λόγω diffraction και το diffraction blur είναι ομοιογενές σε όλο τα κάδρο και πολεμιέται πιο αποτελεσματικά με ανεβασμένο sharpening.
Όπως είχα αναφέρει, χρησιμοποιώ 2 ρυθμίσεις διαφράγματος, μία για το καλύτερο αποτέλεσμα στο κέντρο και μία για το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλο το κάδρο. Φυσικά, ο μικρότερος αισθητήρας βοηθά στο να τα έχεις όλα νετ και με μεγάλο βάθος πεδίου. Φυσικά, οι 2 ρυθμίσεις διαφράγματος μπορεί να είναι και ίδιες για ένα σύστημα (πχ βλέπω ότι στην RX10 το f/5.6 γενικά δίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα).

Μια γρήγορη ερώτηση προς τους κατόχους της RX10... Όταν ο φακός είναι σε κατάσταση πλήρους zoom, αν τον κουνήσετε λίγο πάνω κάτω τον νιώθετε να κουνιέται συγκριτικά με το σώμα σαν να είναι λίγο ξεβιδωμένος???
Ναι, ισχύει αυτό...

Απάντηση: Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Ναι το κάνει και σε μένα σε μικρό βαθμό. Δεν νομίζω ότι έχει πρόβλημα.

Όπως είχα αναφέρει, χρησιμοποιώ 2 ρυθμίσεις διαφράγματος, μία για το καλύτερο αποτέλεσμα στο κέντρο και μία για το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλο το κάδρο. Φυσικά, ο μικρότερος αισθητήρας βοηθά στο να τα έχεις όλα νετ και με μεγάλο βάθος πεδίου. Φυσικά, οι 2 ρυθμίσεις διαφράγματος μπορεί να είναι και ίδιες για ένα σύστημα (πχ βλέπω ότι στην RX10 το f/5.6 γενικά δίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα).

...

Και σε ποιό διάφραγμα κατέληξες ως συνολικά καλύτερο για την Canon ??

Σε τί απόσταση εστιάζεις ?. Χρησιμοποιείς την υπερεστιακή απόσταση για το σημείο εστίασης και ποιά υπερεστιακή ??

Και σε ποιό διάφραγμα κατέληξες ως συνολικά καλύτερο για την Canon ??

Σε τί απόσταση εστιάζεις ?. Χρησιμοποιείς την υπερεστιακή απόσταση για το σημείο εστίασης και ποιά υπερεστιακή ??
Στην 700D με τον 18-55 IS STM εστίαζα σε σχετικά μακρινή απόσταση (πχ 6-10 μέτρα) και είδα πως γενικότερα η εστίαση ήταν καλή σε όλο το κάδρο στα f/5.6-f/7.1. Πρέπει να πω επίσης ότι για να επιτύχω στην 700D ικανοποιητικό επίπεδο οξύτητας, ανέβαζα τη σχετική ρύθμιση αρκετά αλλά αν και τότε η οξύτητα ήταν καλή, το τίμημα ήταν τα halos σε 100% διάσταση. Γενικά πρέπει να πω ότι η RX10 δεν έχανε σχεδόν καμία λήψη (σχεδόν όλες οι λήψεις ήταν νεταρισμένες), ενώ η 700D είχε ένα αποτέλεσμα 80% επιτυχία στο νετάρισμα. Σε μακρινές αποστάσεις, το f/2.8 στην RX10 δεν έδινε κάτι αξιόλογο (άρα χρήσιμο μόνο για κοντινές λήψεις). Η 700D έδινε καλύτερα χρώματα και έκανε καλύτερη φωτομέτρηση, ειδικά στα πολύ σκοτεινά και στα πολύ φωτεινά αν και στα χαρτιά έχει κατώτερο dynamic range από την RX10.

Αν τραβας τοπια , πρεπει να εστιαζεις στην υπερεστιακη αποσταση με το αντίστοιχο διαφραγμα, εγω εχω εφαρμογη στο iphone γι αυτο.

Στην ρχ10 αρκει ενα διαφραγμα 8... στην κανον 11-16

Αν τραβας τοπια , πρεπει να εστιαζεις στην υπερεστιακη αποσταση με το αντίστοιχο διαφραγμα, εγω εχω εφαρμογη στο iphone γι αυτο.

Στην ρχ10 αρκει ενα διαφραγμα 8... στην κανον 11-16
Η αλήθεια είναι ότι στην Canon 700D δεν είδα σημαντική διαφορά από f/5.6 έως f/11

Η διαφορα ειναι στο βαθος πεδιου.... οχι τοσο στην οξυτητα.
Ενας φακος για κανον αποδιδει καλυτερα , συνηθως, 2 στοπ απο το μεγιστο διαφραγμα... στη ρχ10 στο 4-5,6

Στην 700D με τον 18-55 IS STM εστίαζα σε σχετικά μακρινή απόσταση (πχ 6-10 μέτρα) και είδα πως γενικότερα η εστίαση ήταν καλή σε όλο το κάδρο στα f/5.6-f/7.1. Πρέπει να πω επίσης ότι για να επιτύχω στην 700D ικανοποιητικό επίπεδο οξύτητας, ανέβαζα τη σχετική ρύθμιση αρκετά αλλά αν και τότε η οξύτητα ήταν καλή, το τίμημα ήταν τα halos σε 100% διάσταση. Γενικά πρέπει να πω ότι η RX10 δεν έχανε σχεδόν καμία λήψη (σχεδόν όλες οι λήψεις ήταν νεταρισμένες), ενώ η 700D είχε ένα αποτέλεσμα 80% επιτυχία στο νετάρισμα. Σε μακρινές αποστάσεις, το f/2.8 στην RX10 δεν έδινε κάτι αξιόλογο (άρα χρήσιμο μόνο για κοντινές λήψεις). Η 700D έδινε καλύτερα χρώματα και έκανε καλύτερη φωτομέτρηση, ειδικά στα πολύ σκοτεινά και στα πολύ φωτεινά αν και στα χαρτιά έχει κατώτερο dynamic range από την RX10.

Aς πάρουμε την περίπτωση που εξετάζεις σε 100% το αποτελέσματα σε μια τυπική οθόνη 100-120ppi (με τις πολύ πυκνές retina αλλάζει το πράγμα)

Με το Barnack σε ρύθμιση 2pixel-COC (κατάλληλη ρυθμιση για 100% επισκόπιση) βρίσκω για ενα τυπικό "ευρυγώνιο" κάδρο στα 20mm (32mm FF) οτι έχει

- σε f/5.6 υπερεστιακή 8,2m,
για εστίαση στα 8,2μ = DOF απο 4,1μ εως άπειρο - για εστίαση στα 6,0μ DOF απο 3,5μ εως 22,0 μ (δεν έχεις νετ ουτε τα κοντινά ούτε τα μακρυνά) - για απόσταση εστίασης 8,0μ DOF 4.0-275m (τα κοντινά θολά ..)

- σε f/7.1 υπερεστιακή 6,5m,
για εστίαση στα 6,5μ = DOF απο 3,3μ εως άπειρο - για εστίαση στα 6,0μ DOF απο 3,1μ εως 72,0 μ (δεν έχεις νετ τα πολύ κοντινά, αρκετά καλύτερα τα μακρυνά), για απόσταση εστίασης 8,0μ DOF 3.6-άπειρο (τα κοντινα χειροτερεύουν ..)

Στα παραπάνω πρέπει να προτεθεί και το diffraction blur αλλά δυσκολεύει το πράγμα .. πάντως γενικά η επήρρεια του diffraction είναι λιγότερη απο του defocus στα διαφράγματα που εξετάσαμε και πάντως έως το f/9.0 για APS-C δεν πολυχρειάζεται να το υπολογίζουμε.

Bλέπεις οτι λήψεις χωρίς ίδιο DOF μπορεί να σε γελάσουν και καλά είναι να είναι το DOF σωστό για αυτό που θέλουμε ..

Αν η λήψη αφορά σε τοπίο, γενικότερα εστιάζω στο 1/3 από το κάτω μέρος του κάδρου εκτός κι αν χρησιμοποιώ τον υπερευρυγώνιο (Canon 10-22) όπου με ενδιαφέρει το νετάρισμα στο απόλυτα εμπρός πεδίο. Η αλήθεια είναι ότι όταν είχα μόνο την 700D, είχα πειραματιστεί σε τοπία με εστίαση σε διάφορα σημεία (από το πιο χαμηλό έως τη μέση του κάδρου) και δεν μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα στο νετάρισμα άλλαξε δραματικά, εκτός κι αν οι περισσότερες λήψεις απέτυχαν στο focus... Έχω κι εγώ ένα DOF Calculator για Android αλλά οι ρυθμίσεις που μου δίνει είναι σχεδόν αυτονόητες. Απλώς, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το μέγεθος του αισθητήρα στο νετάρισμα. Η RX10 τα βγάζει όλα νετ πανεύκολα, σε αντίθεση με την 700D όπου πρέπει να κάνεις προσπάθεια για κάτι ανάλογο (πόσο μάλλον σε μία full frame...)

Αν η λήψη αφορά σε τοπίο, γενικότερα εστιάζω στο 1/3 από το κάτω μέρος του κάδρου εκτός κι αν χρησιμοποιώ τον υπερευρυγώνιο (Canon 10-22) όπου με ενδιαφέρει το νετάρισμα στο απόλυτα εμπρός πεδίο. Η αλήθεια είναι ότι όταν είχα μόνο την 700D, είχα πειραματιστεί σε τοπία με εστίαση σε διάφορα σημεία (από το πιο χαμηλό έως τη μέση του κάδρου) και δεν μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα στο νετάρισμα άλλαξε δραματικά, εκτός κι αν οι περισσότερες λήψεις απέτυχαν στο focus... Έχω κι εγώ ένα DOF Calculator για Android αλλά οι ρυθμίσεις που μου δίνει είναι σχεδόν αυτονόητες. Απλώς, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το μέγεθος του αισθητήρα στο νετάρισμα. Η RX10 τα βγάζει όλα νετ πανεύκολα, σε αντίθεση με την 700D όπου πρέπει να κάνεις προσπάθεια για κάτι ανάλογο (πόσο μάλλον σε μία full frame...)

http://www.avclub.gr/forum/showthre...άριους?p=1057065983&viewfull=1#post1057065983

@Anon

http://www.focus-numerique.com/test...y-rx10-precision-colorimetrie-11.html#p020101

Λεπτομερής παρουσίαση στα διάφορα εστιακά μήκη.

Χμμ θα έλεγα οτι στα ευρυγώνια 24mm & 35mm καλύτερη ευκρίνεια έχει το f/2.8 στα μεσαία 100mm το f/5.6 και στο τέλε 200mm το f/4.0 ...
Ελπίζω να μην έχουν κάνει τιποτα λάθος ...
Επίσης τα ανωτερω ειναι για την συγκεκριμένη μέτρηση που είναι near field ... σε μεγαλύτερες αποστάσεις ισως αλλάζουν τα πράγματα ..

Επαναφέρω το θέμα της διαφοράς στη λεπτομέρεια και την ποιότητα του αισθητήρα+φακού της RX10 σε σχέση με μία μηχανή με αισθητήρα APS-C όπως η μεγάλη της αδελφή, η ΝΕΧ-6. Παραθέτω εδώ μία σημαντική σημείωση του dpreview:

The RX10's constant F2.8 zoom means that, even if you put a constant F4 lens on the NEX, then you could still use it "one ISO setting lower than the NEX" - substantially decreasing the difference. The gap narrows still further if you use a more modest lens on the NEX.

Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν χρησιμοποιήσεις πχ τη ΝΕΧ-6 με τον Zeiss 1670Z f/4 (ο καλύτερος διαθέσιμος μεσαίου ζουμ), δεν θα πάρεις καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την RX10 γιατί δουλεύεις σε 1 ISO ψηλότερα. Ειδικά αν χρησιμοποιήσεις κάποιο φακό πιο χαμηλών προδιαγραφών όπως ο SEL18200, η διαφορά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Δεν σας κρύβω ότι ακόμα με προβληματίζει το αν θα δω καλύτερο αποτέλεσμα σε μία APS-C έως το ISO400, ίσως και έως το ISO800. Φυσικά όλα έχουν σχέση με το μέγεθος προβολής και αν μιλάμε για εκτυπώσεις έως Α4, τότε τα αποτελέσμα διαφέρουν ελάχιστα. Πολλές φορές κάνω το "λάθος" να συγκρίνω ποιότητες σε προβολή 100% στον Η/Υ. Εδώ μιλάμε για μέγεθος μεγάλου πόστερ και αλλοίμονο στις APS-C αν η RX10 ήταν καλύτερη!

Και με το ενα στοπ χαμηλότερα στο ISO θα χάνει 2/3 στοπ σε σχέση με α6000 αντι για 1 2/3 που είναι η διαφορά λόγω μεγέθους αισθητήρων. Αντε αν βάλουμε οτι είναι και πιο αποδοτικός ο BSI αισθητήρας κατι λιγότερο απο 2/3 στοπ ..πες 1/2 στοπ.

Αυτή όμως η σύγκριση αφορά την απόδοση σε χαμηλό φωτισμό. Οταν ο φωτισμός είναι επαρκής σε σχέση με την έκθεση που μπορούμε να έχουμε αυτό που ενδιαφέρει είναι η δυναμική περιοχή και εκεί δεν επηρρεάζει ο φακός ..

Το διάγραμμα του Dpreview που δείχνει αυτη την διαφορά των 2/3 στοπ ..

apertures-001.png

Ηλία συμφωνώ αλλά αυτές είναι τεχνικές διαφορές. Κατά πόσο είναι και οπτικές διαφορές? Πόσο και σε τι διαστάσεις έχουν νόημα αυτές οι διαφορές στο μάτι? Μήπως δυιλίζουμε τον κώνωπα ενώ οπτικά θα δούμε διαφορές μόνο σε ένα πόστερ?

Μόνο με δοκιμή μπορείς να το απαντήσεις αυτό. Εννοώ δοκιμή σε εκτύπωση σε καλό χαρτί και στο μέγεθος που σε ενδιαφέρει. Eνα κροπ του μισού κάδρου σε Α4 μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για προσομοίωση εκτυπωσης Α3 ..

Σίγουρα μια εκτύπωση 240-300 dpi κάνει τον θόρυβο λιγότερο εμφανή απο την οθόνη μας των 100 dpi. Μια προσομοίωση μπορεί να γίνει και επι της οθόνης με resampling σε 1920 (μια 24αρα είναι σχεδόν Α3 ..) αλλά δεν είναι το ίδιο .. εκτός αν έχεις καμμιά retina ;)