Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

19:11 λεπτά λήψη 4Κ στα 60Mbit/s, μια χαρά!

Υπερόπλο τσέπης τελικά μας βγήκε η RX100IV με τα μέχρι και 19 λεπτά συνεχόμενης λήψης 4Κ.

ακούγεται ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η rx100 V . ελπίζω να έχει οθόνη αφής και καλύτερη σταθεροποίηση στο 4Κ

Μόνιμα σε CAF την έχω την RX100IV και με EyeAF on που δουλεύει εξαιρετικά, σε βαθμό που ξέχασα την έλλειψη οθόνης αφής για τα οικογενειακά snapshots.
Σωτήριο και το EVF στην παραλία με τον ήλιο. Προσφέρει και πολύ καλύτερη σταθερότητα η χρήση του EVF.
Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη μηχανούλα.

H GF7+12-32 μου φαίνεται οπισθοδρομική μπροστά της και πάντα την RX100ΙV αρπάζω.

Last edited:
Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Η RX100 δεν έχει όριο εγγραφής τα 5λεπτά για 4Κ, έχω χάσει κάτι βγήκε κάποιο hack ?

Nαι ουδε μια σχέση έχει η gf7 με τον 12-32 με την rx100IV....άλλα βέβαια αυτό φαίνεται και στην τιμή της, η rx100IV κάνει τα τριπλά χρήματα.....ότι πληρώνεις παίρνεις σε αυτό τον κόσμο!!!χιχι

Re: Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Η RX100 δεν έχει όριο εγγραφής τα 5λεπτά για 4Κ, έχω χάσει κάτι βγήκε κάποιο hack ?

Ναι, για όλες τις Sony που υποστηρίζουν apps βγήκε το OpenMemories-Tweak, που ακυρώνει τα χρονικά όρια.

https://github.com/ma1co/OpenMemories-Tweak

Nαι ουδε μια σχέση έχει η gf7 με τον 12-32 με την rx100IV....άλλα βέβαια αυτό φαίνεται και στην τιμή της, η rx100IV κάνει τα τριπλά χρήματα.....ότι πληρώνεις παίρνεις σε αυτό τον κόσμο!!!χιχι

Ναι, αλλά όποια μικρή m4/3 μηχανή και να πάρω ανεξαρτήτως κόστους, την ευελιξία και τις δυνατότητες της RX100IV σε υβριδική χρήση φωτό/βίντεο πάλι δεν τις φτάνει.
Κι αν είναι να ανέβω λίγο σε μέγεθος, τότε προτιμώ α6300 ή ακόμη και ΝΧ500 παρά τις προτάσεις του m4/3.

Τέτοια ποιότητα 100p της RX100IV δεν την έχει ούτε η GH4!

Μιλώντας φωτογραφικά, η RX100 είναι ακόμα πάρα πολύ πίσω από το m4/3. Η διαφορά στην φορητότητα βέβαια είναι αρκετή, γι αυτό έχω κι από τα δύο...

Ναι, αλλά όποια μικρή m4/3 μηχανή και να πάρω ανεξαρτήτως κόστους, την ευελιξία και τις δυνατότητες της RX100IV σε υβριδική χρήση φωτό/βίντεο πάλι δεν τις φτάνει.
Κι αν είναι να ανέβω λίγο σε μέγεθος, τότε προτιμώ α6300 ή ακόμη και ΝΧ500 παρά τις προτάσεις του m4/3.

Τέτοια ποιότητα 100p της RX100IV δεν την έχει ούτε η GH4!

Δεν έχεις άδικο, η rx100 σαν συνδυασμό βίντεο/φώτο και σύμφωνα και με το μέγεθός της δεν έχει αντίπαλο....απλά αν κάποιος δεν θέλει στο βίντεο κάτι τόσο εξεζητημένο και απλά καλύπτεται με ένα αξιοπρεπή 1080p τότε είναι καλές οι λύσεις του m4/3 καθώς και με έναν φωτεινό φακό prime θα έχεις και ποιότητα εικόνας αρκετά ανώτερη από την rx100....είναι θέμα αναγκών!!!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μιλώντας φωτογραφικά, η RX100 είναι ακόμα πάρα πολύ πίσω από το m4/3. Η διαφορά στην φορητότητα βέβαια είναι αρκετή, γι αυτό έχω κι από τα δύο...

Εντάξει δεν είναι τόσο πίσω...ειδικά αν συγκρίνεις φακούς κιτ του m4/3....προσωπικά με την rx10 και την em10II με τον 12-32 δυσκολεύομαι να βρω από ποια μηχανή είναι η κάθε φώτο....μόνο σε iso υπερέχει ο συνδυασμός em10II+12-32 άλλα εκει η rx10 με τον τον ποιο φωτεινό φακό υπερκαλλύπτει τις όποιες διαφορές....σε dynamic range χωρίς υπερβολή θα έλεγα ότι είναι ισάξιες καθώς ο ποιο σύγχρονος αισθητήρας back illuminated της rx10 πλησιάζει πάρα πολύ τον αισθητήρα της em10ΙΙ...σαφώς αν βάλεις έναν φωτεινό φακό prime πάνω στην em10II τότε το πράγμα αλλάζει κατά πολύ υπερ της em10II....βασικά μόνο αν δουλεύεις με φακούς prime ή πανάκριβους ζουμ (π.χ. olympus 12-40f2,8) θα δεις διαφορές σε σχέση με μηχανές όπως οι rx100/rx10.....να ξαναπώ πάλι ότι είχα και τον olympus 14-150II Και μου έκανε εντύπωση πόσο καλύτερος συνολικά ήταν ο φακός της rx10.....έχει κάνει τρομερή δουλειά εδώ η sony σε σημείο που δεν το πιστεύεις, σχεδόν αψεγάδιαστη εικόνα σε όλα τα εστιακά μήκη και σε όλα τα διαφράγματα μέχρι f8....

Tόνισα για υβριδική χρήση, και χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις στα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Δεν βρίσκω μοντέλο από m4/3 που να προσφέρει συνδυασμό 4Κ, άψογο 1080, εξαιρετικό 100p, ταυτόχρονα με EyeAF που στην RX100IV λειτουργεί θαυμάσια και σε CAF (η RX100III προσέφερε μόνο SAF EyeAF) και όλα αυτά σε λιλιπούτειο μέγεθος και με EVF μάλιστα.

Κρατάς πατημένο το EyeAF με CAF και είσαι πάντα εστιασμένος στο μάτι στα οικογενειακά snapshots, άσχετα αν κινείται μόνιμα το θέμα σου.
Δεν χρειάζεται να κοιτάς καν την οθόνη, ιδανικό και για όταν θέλεις να συμπεριλάβεις και τον εαυτό στο κάδρο.
Δεν χάνω στιγμή με την RX100IV, με ταχύτατη και ακριβή εστίαση είτε σε φωτογραφία είτε σε βίντεο.

Από m4/3 ούτε η GH4 δεν μου πρόσφερε τέτοια συνολική απόδοση όσο η μικροσκοπική RX100IV.

Tι να το κάνω αν σε επιμέρους τομείς και με καλούς φακούς παίρνει το προβάδισμα φωτογραφικά το m4/3; Το αποτέλεσμα μετράει, και στην καθημερινή χρήση που κάνω της μηχανής, συνολικά μου έχει χαρίσει περισσότερες ποιοτικά απαθανατισμένες στιγμές φωτό/βίντεο από όλες τις μηχανές m4/3 μαζί που είχα τα τελευταία χρόνια.

Εξάλλου αν θέλω κάτι πιο σοβαρό φωτογραφικά ούτε μηχανή m4/3 ούτε 1'' θα πιάσω.
Για αργή κίνηση βίντεο όμως δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να πιάσω την RX100IV, αφού στo high frame mode από 100p και πάνω δεν έχει αντίπαλο.

Συνολικά για μηχανή που έχω πάντα μαζί, και χωρά στην μπανάνα μαζί με το πορτοφόλι στην ίδια τσέπη, δεν θα μπορούσα να ελπίσω σε κάτι καλύτερο.
Και με τη Fantasea υποβρύχια θήκη, το υπερόπλο RX100IV συνεχίζει τη δράση του και μέσα το νερό.
http://www.sonydive.com/

Last edited:

Δεν διαφωνώ σε τίποτα από όσα λες TZO, είναι όλα σωστά...απλά κάποιοι άνθρωποι δεν δίνουν τόση σημασία στο βίντεο και κυρίως δεν έχουν τα χρήματα να επενδύσουν σε μια rx100IV + μια ακόμα μηχανή με εναλλάξιμους φακούς...σε αυτή την κατηγορία έρχεται το m4/3 που με μια π.χ. Panasonic gx80 και τον 12-32 + τον panasonic 25mmf1,8 έχεις ένα καλό σύστημα και σε λιγότερα χρήματα από όσο έχει η rx100IV.....σαφώς κάπου θα χάνει κάπου θα κερδίζει, τα βάζεις κάτω και βλέπεις σε ποιους τομείς δίνεις μεγαλύτερη βάση....π.χ. στην em10II έχω κάποια χαρακτηριστικά που δεν θα τα άλλαζα εύκολα, όπως εκπληκτικό ibis που δουλεύει τρομερά τόσο σε βίντεο όσο και σε φώτος, μεγάλο φωτεινό και ποιοτικό σκόπευτρο, touch οθόνη που απλά πατώντας στην οθόνη τραβάς ακαριαία φώτος με εστίαση εκεί που θέλεις, εξαιρετικό jpeg για τις περιπτώσεις που δεν θέλω ή δεν έχω χρόνο να επεξεργαστώ τα raw και βάζοντας πάνω και έναν φωτεινό prime φακό αναβαθμίζω συνολικά την ποιότητα εικόνας μου.....όλα αυτά δεν τα έχω με την rx100IV και τα θεωρώ (για τα δικά μου δεδομένα) ποιο χρήσιμα από το 4Κ....
Είναι όπως είπαμε όλα θέμα αναγκών και προτιμήσεων.....συνολικά η rx100IV είναι τρομερή μηχανή απλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω τα 1.000 ευρώ που κάνει σύμφωνα με τις δικές μου ανάγκες.....γύρω στα 500-600 ευρώ σαφώς και θα την σκεφτόμουν σοβαρά να την πάρω.....
Αντίθετα την πρώτη rx10 που έχω λόγω του φακού της, της ποιότητας του σώματος, την αδιαβροχοποίηση κλπ. την λατρεύω και ας μην έχει 4k, EYE CAF κλπ....
Ευτυχώς υπάρχουν μηχανές για όλους μας....συνολικά πάντως η rx100IV + την υποβρύχια θήκη που προτείνεις έχεις πάει στα 1.500 ευρώ!!! και στην τελική πάλι χρειάζεσαι και άλλη μηχανή αν θέλεις κάτι καλύτερο φωτογραφικά, για καλύτερο έλεγχο του βάθους πεδίου, για καλύτερο σώμα, για αδιαβροχοποίηση κλπ....

Υ.Γ. Το έγραψα και σε άλλο νήμα πριν, άλλα εχτές πήρα και μια panasonic gf7 στα 170 ευρώ καινούρια, ναι δεν είναι σαν την rx100IV άλλα αν σκεφτείς πόσο κάνει, είναι τρομερό Value for money και μπορεί να σε καλύψει σε πολλές περιπτώσεις ικανοποιητικά και κυρίως χωρίς να ξοδευτείς ιδιαίτερα......σαφώς αν είχα τα χρήματα θα αγόραζα την Rx100IV δεν το αρνούμαι αυτό!!!

Aυτό είναι το ατού της RX100IV. Δεν χρειάζεσαι δεύτερη μηχανή ούτε πολλαπλούς φακούς.
Τραβάς και τις φωτογραφίες σου και τα βιντεάκια σου ποιοτικά και αποτελεσματικά και όλα αυτά με τον ελάχιστο όγκο και βάρος.
Ούτε με έλλειψη 4Κ συμβιβάζεσαι, ούτε στην απόδοση του 1080, ούτε στην αργή κίνηση, ώστε να πρέπει να έχεις και δεύτερη μηχανή μόνο για βίντεο.

Έχω περάσει και με μόνο μία m4/3 και τίποτε άλλο, αλλά με μεγάλους συμβιβασμούς, και σε δυνατότητες και σε όγκο εξοπλισμού όσο πρόσθετα φακούς, αλλά κυρίως σε αποτέλεσμα, αφού το CAF δεν ήταν αποδοτικό ακόμη και στην GH4 που στο τέλος απέκτησα στην πορεία μου στο m4/3.

Πολύ ιστορία για το τίποτα, όταν πλέον κάνω τη δουλειά μου των καθημερινών οικογενειακών λήψεων πιο αποτελεσματικά με τη λιλιπούτεια RX100IV.
Το Εye CAF είναι σωτήριο, πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεται κανείς που δεν το έχει χρησιμοποιήσει.

H GX80 που προβάλλεται ως το τρέχον δυνατό υβριδικό μοντέλο του m4/3 είναι ογκοδέστατο μπροστά στην RX100IV ακόμη και σκέτο το σώμα χωρίς φακούς να το συγκρίνεις.
Και αν είχε τέλειο CAF ποιος έσκαγε, αλλά έλα που δεν έχει.

Πάλι σωστά όσα λες άλλα προσωπικά δεν με καλύπτει πάντα 100% η ποιότητα των φώτος από τον 1 ίντσα αισθητήρα, όπως και το βάθος πεδίου, όπως και όταν θέλω low light και θα χρειαστώ ανοιχτό διάφραγμα.....και εκεί μπαίνει μια m4/3 που με τον πάφτηνο panasonic 25mmf1,8 θα σου δώσει απόδοση, dof και low light δυνατότητες που δεν μπορείς με τις rx10/rx100...οπότε αναγκαστικά θα χρειαστώ και δεύτερη μηχανή....όσο καλή και αν είναι η rx10 πάντα χρειάζομαι και έναν φωτεινό prime για όταν θέλω καλύτερη οπτική απόδοση, low light και ρηχό βάθος πεδίου...μια rx100 λειτουργεί για μένα συμπληρωματικά μιας mirrorless/dslr και όχι σαν υποκατάστατο...
Η gx80 είναι ποιο ογκώδης από την rx100IV άλλα έχει μεγαλύτερο σκόπευτρο, μεγαλύτερο αισθητήρα με ότι αυτό συνεπάγεται, καλύτερο ibis και οθόνη touch....
Για το caf οκ δεν είναι τόσο άσχημο και στην τελική να σου πω τι κάνω εγώ με την em10II όταν τραβάω τα μικρά μου φώτος....βάζω την μηχανή χαμηλά, σηκώνω την οθόνη και απλά όταν δω στην οθόνη μια στιγμή που μου φαίνεται καλή για φωτογραφία απλά πατάω στην οθόνη και ακαριαία έχω έτοιμη μια φωτογραφία με υψηλό keeper rate.....ακόμα και σε κινούμενα αντικείμενα το πολύ γρήγορο saf και η Touch οθόνη βοηθάνε και έχω πετύχει πάρα πολλές sharp φώτος με αυτό τον τρόπο ακόμα και με παιδιά που έτρεχαν προς την μηχανή....οκ δεν είναι Sony A6000 άλλα αν μάθεις να την χειρίζεσαι σωστά βγάζεις πολλές καλές φώτος ακόμα και σε sport....και φαντάζομαι η gx80 που έχει και το DFD θα είναι αρκετά καλύτερη!!
Και να στο πω αλλιώς τι κάνεις αν με την rx100 χρειαστείς τηλεφακό, υπερυρυγώνιο, macro ή απλά ρηχό dof???? Απλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα...για αυτό λέω ότι η Rx100 όσο καλή και αν είναι πάντα θα λειτουργεί συμπληρωματική μιας dslr/mirrorless....ενώ μια m4/3 όπως η Panasonic gx80 μπορεί υπό προϋποθέσεις και με τους κατάλληλους φακούς να κάνεις τα πάντα μαζί της....άλλα στην τελική όπως βολεύεται ο καθένας....όπως είπαμε για αυτό υπάρχουν τόσες μηχανές και φακοί....συνολικά και εμένα μου αρέσει όπως είπα η rx100IV απλά για τις δικές μου ανάγκες μου φαίνεται ακριβή....ποιο εύκολα θα έδινα άλλα 400-500 ευρώ για να πάρω την rx10III παρά τα 1.000 της rx100IV....

Last edited:

Κι εγώ υπέρ της οθόνης αφής και του γρήγορου SAF με DFD ήμουν μέχρι πρόπερσι με την GH4.
Σε σημείο που απορούσα γιατί τόσος ντόρος να γίνεται για το CAF και τα burst.

Mε την RX100IV και το Continuous EyeAF της κατάλαβα τα μεγάλα οφέλη που προσφέρει η συγκεκριμένη λειτουργία. Είτε κινείς τη μηχανή, είτε κινείται το θέμα σου, η εστίαση είναι καρφωμένη στο μάτι του θέματος, χωρίς να ασχολείσαι καν να κοιτάς την οθόνη και να αγωνιάς πότε θα πατήσεις το κλείστρο για να πετύχεις τη στιγμή. Το ίδιο τώρα και με την α6300.

Παίρνοντας την RX100IV μαζί μου, ξέρω ότι έχω στο τσεπάκι μου πολύ δυνατό εργαλείο για κάλυψη οποιαδήποτε ανάγκης φωτό/βίντεο. Αυτή την αίσθηση δεν την έχω με κανένα m4/3 σώμα. GM1-GM5-GF7 από τις μικρές δεν προσφέρουν καν 4K/αργή κίνηση, ενώ οι GH4/GX80 είναι ογκώδεις, και με όλες θα καταλήξω να θέλω πολλαπλούς φακούς, χάνοντας την ευελιξία και την αμεσότητα στη λήψη snapshots που έχω με την RX100IV, και χάνοντας και το Eye CAF.

https://www.youtube.com/watch?v=hiP01WoxVIw

ναι αλλά στις m4/3 μπορείς να φορέσεις φακό που γράφει LEICA πάνω και να ονειρεύεσαι ότι έχεις μια Leica Q mini :smile:

ναι αλλά στις m4/3 μπορείς να φορέσεις φακό που γράφει LEICA πάνω και να ονειρεύεσαι ότι έχεις μια Leica Q mini :smile:

:flipout:

Οι m4/3 είναι εκτός των άλλων, σύστημα.
Η RX100I-II-III-IV είναι μια παρα πολύ καλή compact .
Άλλη ευελιξία το ένα άλλη το άλλο.
Αν τελικά θέλω τη ΑΠΟΛΥΤΗ φορητοτητα, παίρνω ένα πολύ καλό κινητό που το έχω πάντα μαζί μου χωρίς να πιάνει EXTRA χώρο.
Και με αυτό θα κάνω υποχωρήσεις σε κάποιους τομείς, όπως και με τα άλλα ( στα spec sheets όλα είναι τέλεια, στην πράξη βλέπουμε τις αδυναμίες και τα ... ψιλά γράμματα )
Το ζητούμενο μας λοιπόν ποιο είναι :
Ποιότητα vs φορητοτητα;

Αν τελικά θέλω τη ΑΠΟΛΥΤΗ φορητοτητα, παίρνω ένα πολύ καλό κινητό που το έχω πάντα μαζί μου χωρίς να πιάνει EXTRA χώρο.

Καμια σχεση Ηλια. Τα κινητα ακομη και τα πολυ καλα ειναι στη κατηγορια "αμα-πεσει-ο-ηλιος-δε-βγαζω-φωτογραφια".