Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

άκρως εντυπωσιακά τα βίντεο με super slow motion που έχει βγάλει η Sony. (500, 1000 fps).
Αφαιρούν την ανάγκη για software interpolation τεχνικές που δημιουργούσαν artifacts στην εικόνα. (twixtor, etc.).
Αν βάλει αυτή την τεχνολογία και στις action κάμερες που έχει...αντίο GoPro...

Αυτό εμένα με έχει εντυπωσιάσει πιο πολύ από το 4Κ.

Για όσους μείναν πιστοί στα παλιά μοντέλα, κυκλοφορεί (από τον Ιανουάριο) firmware update 1.1 (κάποιος φούρνος γρεμίστηκε σίγουρα). Πριν κάνετε χαρούλες να σας πω ότι οι αλλαγές είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες: α) έγινε πιο ήσυχο το AF και με λιγότερους κραδασμούς - προσωπικά δεν είχα ποτέ πρόβλημα αλλά σε κάποια forum είχαν αναφερθεί ορισμένοι, β) υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης του κουμπιού βίντεο για να μην πατιέται κατά λάθος. Αυτά...

Μπορείτε να κατεβάσετε το απαραίτητο αρχείο από εδώ: http://esupport.sony.com/US/p/model...te_id=1&region_id=1&tab=download#/downloadTab αφού επιλέξετε το λειτουργικό σας.

Το έκανα, αφού πρώτα δούλεψα λίγο την μηχανή για να ακούσω το AF πριν - μετά. Ίσως υπάρχει μια κάποια βελτίωση αλλά δεν είμαι βέβαιος, μου φάνηκε απειροελάχιστα πιο γρήγορη (αλλά μπορεί να είναι ψυχολογικό). Απενεργοποίησα το κόκκινο κουμπί, τώρα δουλεύει μόνο αν η πάνω ροδέλα είναι στο βίντεο - οπότε έχεις καλύτερο "πιάσιμο" μια και δεν κινδυνεύεις να το πατήσεις κατά λάθος. Καλό... αλλά λίγο! Αφού το κάνανε θα μπορούσαν - αν μη τι άλλο - να προσαρμόσουν τα μενού στο "νέο" στυλ των mkIII - mkIV , και να βάλουν μερικές πρόσθετες δυνατότητες (γνωστές στους κατόχους). Στο κάτω-κάτω η mkI ακόμα παράγεται και πωλείται κανονικά...

Κανονικά παράγεται και πωλείται η mk1, αλλά με σοβαρή έκπτωση, σχεδόν μισοτιμής.

Σύμφωνοι, αλλά να σκεφθούμε ότι η fuji έβγαλε προ καιρού update για την X100 που την έκανε "καινούρια" ενώ είχε καταργηθεί...

...ενώ είχε καταργηθεί...

Ακριβώς αυτό το στοιχείο κάνει τη διαφορά.

Όταν μια εταιρία τιμά τους κατόχους κατηργημένης έκδοσης του ίδιου μοντέλου δεν θέτει σε κίνδυνο τις πωλήσεις του τρέχοντος μοντέλου.
Η Sony επέλεξε να διατηρεί όλες τις εκδόσεις των μηχανών σε παραγωγή και να τις πουλά σε αντίστοιχες διαβαθμίσεις τιμών.
Η RX100 πωλείται 3,5 φορές πιο φτηνά από την RX100IV. Δικαιολογείται η μειωμένη υποστήριξη αφού προσφέρεται σε τόσο χαμηλή τιμή.

Εξαρτάται πως το βλέπεις, αφ ενός νομίζω ότι ο σεβασμός στο πελάτη προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα σε βάθος χρόνου και αφ ετέρου όταν κάνεις καινούρια την μηχανή που έχει ο υποψήφιος για αναβάθμιση μοντέλου αγοραστής τον αποτρέπεις να στα "σπρώξει"- αλλά κερδίζεις από την πίστη στο brand που μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά (π.χ. αν έχει την Χ100 να μπεί στο σύστημα της fuji, όπου θα του τα πάρεις χοντρά από σώματα, φακούς, κ.λ.π.). Ως γνωστόν οι καλύτεροι διαφημιστές είναι οι πελάτες σου, και εγώ προσωπικά sony δύσκολα θα αγοράσω ξανά, παρά μόνο μετά από ενδελεχές "ψείρισμα" ώστε να είμαι σίγουρος ότι δεν λείπει κάτι - γιατί θα ξέρω ότι μάλλον δεν θα βελτιωθεί ποτέ - και επίσης δύσκολα θα συστήσω sony σε φίλους και γνωστούς, πλήν ειδικών περιπτώσεων...

Προσωπικά προτιμώ την τακτική της Sony να διατηρεί όλες τις εκδόσεις των μοντέλων σε σταθερή παραγωγή και με διαβαθμίσεις τιμών, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την τεχνολογία όσο πάει στα τρέχοντα μοντέλα. Το ενδιαφέρον της είναι στραμμένο στο τρέχον και στα επόμενα μοντέλα, που είναι και το λογικό.

Δεν γνωρίζω άλλη εταιρία, ακόμη και πέρα από τα φωτογραφικά, που να μην καταργεί τις παλιές εκδόσεις του ίδιου μοντέλου από την παραγωγή. Έτσι ο υποψήφιος αγοραστής μιας RX100x μπορεί να επιλέξει ανάλογα με το μπάτζετ του από την RX100 των 340 ευρώ μέχρι την RXIV των 1150 ευρώ.

Προσωπικά προτιμώ την τακτική της Sony να διατηρεί όλες τις εκδόσεις των μοντέλων σε σταθερή παραγωγή και με διαβαθμίσεις τιμών, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την τεχνολογία όσο πάει στα τρέχοντα μοντέλα. Το ενδιαφέρον της είναι στραμμένο στο τρέχον και στα επόμενα μοντέλα, που είναι και το λογικό.

Δεν γνωρίζω άλλη εταιρία, ακόμη και πέρα από τα φωτογραφικά, που να μην καταργεί τις παλιές εκδόσεις του ίδιου μοντέλου από την παραγωγή. Έτσι ο υποψήφιος αγοραστής μιας RX100x μπορεί να επιλέξει ανάλογα με το μπάτζετ του από την RX100 των 340 ευρώ μέχρι την RXIV των 1150 ευρώ.

Σωστά αυτά που λες άλλα σκέψου π.χ. να αγοράσεις την rxiv στα 1.150 ευρώ και του χρόνου να βγει η έκδοση v και εσύ να μην πάρεις τίποτα σαν update που θα μπορούσες να πάρεις 203 πραγματάκια....εεε εκνευρίζεσαι πως να το κάνουμε....καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο, κάποια update θα μπορούσαν να τα δίνουν οι εταιρίες....δεν είπαμε να δίνουμε τα updates των fuji άλλα όσο να ναι προσθέτοντας που και που κάποιες έστω και μικρές δυνατότητες με update και διορθώνοντας ή βελτιώνοντας κάποια άλλα χαρακτηριστικά δείχνεις ότι σέβεσαι τον πελάτη σου και δημιουργείς μακροχρόνιες σχέσεις, κάνεις τον καταναλωτή να σε προτιμήσει και στο μέλλον ή να πει 2 καλά λόγια για σένα σε κάποιον άλλον υποψήφιο αγοραστή.....

Συμφωνώ με τον tzo και μάλιστα θεωρώ ότι η Sony με την πολιτική της "ξεκουνάει" και τους υπόλοιπους - και τους δίνει και καλούς αισθητήρες... Απλά λέω ότι θέλει προσεκτικό έλεγχο (όπως όλες άλλωστε) γιατί μετά δεν έχει updates κ.λ.π. Αυτό για μένα είναι μια μικρή απογοήτευση από την εταιρία που είχε κάποτε πρόεδρο τον κ. Άκιο Μορίτα - και το μότο ήταν "να δίνουμε στον πελάτη το καλύτερο που μπορούμε, ακόμα και πέρα από τις επιθυμίες του". Δεν μου αρέσουν οι sony? Λάθος! Μου αρέσουν, αλλά γκρινιάζω γιατί θα μπορούσαν να είναι τέλειες, έχουν την τεχνολογία, τα λεφτά και τους ανθρώπους...

Παρεμπιπτόντως μια και έλεγα ότι δεν συστήνω sony, στα 300κάτι η mkI είναι "κλοπή" αν δεν σε πολυενδιαφέρουν τα έτοιμα jpeg :stupido3::smile:

σκέψου π.χ. να αγοράσεις την rxiv στα 1.150 ευρώ και του χρόνου να βγει η έκδοση v και εσύ να μην πάρεις τίποτα σαν update

Μακάρι για μας να γινόταν αυτό, να υπήρχε ισάξιο ενδιαφέρον από μεριά της εταιρίας στην αναβάθμιση του λογισμικού όλων των εκδόσεων του ίδιου μοντέλου.
Και ταυτόχρονα να παράγονται όλες οι εκδόσεις, και ταυτόχρονα να προσφέρεται 3,5 φορές φτηνότερο το τεσσάρων γενιών πίσω μοντέλο.
Ε, όλα μαζί δεν γίνονται.

Προτιμώ να ασχολείται η εταιρία με επαναστατικά νέα χαρακτηριστικά και καλύτερους αισθητήρες στα τρέχοντα και επόμενα μοντέλα, παρά με την υποστήριξη των παλιών εκδόσεων για καλόπιασμα.

Αν αγοράρω την RX100IV θα το κάνω για την τεχνολογία που προσφέρει σήμερα, γνωρίζοντας και περιμένοντας ότι η V ή η VI θα έχει χαρακτηριστικά που δεν θα πιάνει η IV.
Δεν θα γκρινιάζω που σε τέσσερα χρόνια η Sony δεν ασχολείται με το λογισμικό του τεσσάρων γενιών πίσω μοντέλου μου. Ούτε προδοσία ούτε απογοήτευση και λοιπά δακρύβρεχτα θα νιώσω.

Last edited:

Μακάρι για μας να γινόταν αυτό, να υπήρχε ισάξιο ενδιαφέρον από μεριά της εταιρίας στην υποστήριξη όλων των εκδόσεων του ίδιου μοντέλου.
Και ταυτόχρονα να παράγονταν όλες οι εκδόσεις, και ταυτόχρονα να προσφέρεται 3,5 φορές φτηνότερο το τεσσάρων γενιών πίσω μοντέλο.
Ε, όλα μαζί δεν γίνονται.

Προτιμώ να ασχολείται η εταιρία με επαναστατικά νέα χαρακτηριστικά και καλύτερους αισθητήρες στα τρέχοντα και επόμενα μοντέλα, παρά με την υποστήριξη των παλιών εκδόσεων για καλόπιασμα.

Αν αγοράρω την RX100IV θα το κάνω για την τεχνολογία που προσφέρει σήμερα, γνωρίζοντας και περιμένοντας ότι η V ή η VI θα έχει χαρακτηριστικά που δεν θα πιάνει η IV.
Δεν θα γκρινιάζω αν σε τέσσερα χρόνια η Sony δεν ασχολείται με το τεσσάρων γενιών πίσω μοντέλο μου.

Ε αν το πάρεις έτσι έχεις δίκιο!!! Και εγώ το προτιμώ απλά πρότεινα ποια θα ήταν η ιδανική περίπτωση....αν με έβαζες να επιλέξω ανάμεσα σε πολλά updates ή στο να προχωρά η τεχνολογία και να βλέπω νέα πράγματα συνεχώς ε προτιμώ 1.000 φορές την δεύτερη περίπτωση....π.χ. η Fuji ναι μεν δίνει συνεχώς update άλλα μεταξύ μας τώρα λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από την xpro1 σε σχέση με την xt1....και αν εξαιρέσεις το τελευταίο Update που έδωσε καλύτερο af....μιλάμε ότι σχεδόν όλες οι fuji είναι οι ίδιες μηχανές και απλά αλλάζει το κέλυφος κάθε φορά....έφτιαξε την xpro και εδώ και τόσα χρόνια κάνει μικροβελτιώσεις και απλά βάζει τα σωθικά της σε άλλα σώματα....είμαι κάπως ισοπεδωτικός άλλα αυτή την εντύπωση μου δίνει η fuji.....αν ήταν στο χέρι της ακόμα film θα είχαμε!!!!

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, άλλα μεγέθη η μια εταιρεία με την άλλη, τα διαθέσιμα resources είναι μη συγκρίσιμα. Επίσης η κάθε εταιρεία έχει άλλη προσέγγιση, δες την γκάμα φακών της fuji σε σχέση με τους FF της sony και θα καταλάβεις τι εννοώ...

Mήπως εννοείς τους φακούς aps-c της Sony; Γιατί η υποστήριξη τoυ ff συστήματος είναι συνεχής και με εξαιρετική ποιότητα νέων φακών.

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, άλλα μεγέθη η μια εταιρεία με την άλλη, τα διαθέσιμα resources είναι μη συγκρίσιμα. Επίσης η κάθε εταιρεία έχει άλλη προσέγγιση, δες την γκάμα φακών της fuji σε σχέση με τους FF της sony και θα καταλάβεις τι εννοώ...

Το σύστημα FF σε Mirroless της sony είναι ποιο καινούριο και τώρα στήνεται σιγά σιγά, άλλα συνολικά μέχρι τώρα ε δεν τα πάει και άσχημα συνεχώς βγάζει φακούς και οι περισσότεροι ποιοτικότατοι, είναι μεν ακριβοί άλλα και οι fuji δεν πάνε πίσω...ουσιαστικά μόνο το σύστημα m4/3 μπορείς να πεις ότι έχει σχεδόν ολοκληρωμένη γκάμα φακών, όλοι οι άλλοι την χτίζουν ακόμα, οπότε ας περιμένουμε να δούμε πως θα καταλήξουν.....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Mήπως εννοείς τους φακούς aps-c της Sony; Γιατί η υποστήριξη των FE φακών είναι συνεχής και με εξαιρετική ποιότητα.

Βασικά το ίδιο θα πρόσθετα...οι φακοί FF τις sony για τις Mirorless είναι πλέον αρκετοί και βγαίνουν συνεχώς και άλλοι με πολύ καλό ρυθμό....

Ωραίο πράμα η ποικιλία παίδες! Να το κλείσουμε εδώ, χάλια το κάναμε το νήμα - θα αυτομπαναριστώ... :flipout:

Η δική μου απορία είναι πόσες εκδόσεις RX100x θα συνεχίσουν να παράγονται ταυτόχρονα.

Φτάσαμε ήδη στις τέσσερις εκδόσεις!