Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Ναι το βράδυ τα κινητά είναι δράμα, άλλα την μέρα και σε καλό φωτισμό είναι πλέον αρκετά κοντά σε καλές compact ή σε mirrorless και κιτ φακό...
Πάντως γενικότερα ότι και να λέμε όλα είναι σχετικά, άλλος βολεύεται με την rx100, άλλος με την Nikon D750, άλλος με την Fuji xt1 άλλος με το iphone 6s....και πάει λέγοντας....καλός ή κακός δεν υπάρχει ιδανικός συνδυασμός που να ταιριάζει σε όλους....συνολικά πάντως όσο καλή και αν είναι η rx100IV, δεν θα έδινα 1.000 ευρώ για αυτήν...τα θεωρώ πάρα πολλά για μηχανή με τόσο μικρό αισθητήρα, τόσο μικρό εύρος φακού και κυρίως χωρίς να μπορείς να αλλάξεις φακό....φυσικά άλλοι έχουν διαφορετική άποψη ανάλογα με τις ανάγκες τους....

Καμια σχεση Ηλια. Τα κινητα ακομη και τα πολυ καλα ειναι στη κατηγορια "αμα-πεσει-ο-ηλιος-δε-βγαζω-φωτογραφια".

Είμαι ο τελευταίος που θα προτιμούσε το κινητό για φωτογραφία.
Απλά θέλω να τονίσω ότι η ΑΠΟΛΥΤΗ φορητοτητα συνεπάγεται θυσίες στην ποιότητα και προσωπικά ΔΕΝ θα ήταν η επιλογή μου στο δίλημμα που έθεσα στον επίλογο μου.

Κανείς δεν θέλει να κάνει θυσίες στην ποιότητα και υποχωρήσεις στις δυνατότητες.

Αυτό ακριβώς λέω, αλλά από την αντίθετη πλευρά.
Δηλαδή ότι η RX100IV μού προσφέρει τέτοιο συνδυασμό ποιότητας, απόδοσης και δυνατοτήτων σε υβριδική χρήση που δεν είχα και δεν έχω με κανέναν άλλον συνδυασμό m4/3. Κι έχουν περάσει από τα χέρια μου ουκ ολίγες μηχανές, από την ταπεινή E-PM1 με κιτ φακό μέχρι την GH4+42.5/1.2 Nocticron.

Ακόμη και ανεξαρτήτως κόστους και μεγέθους, δεν βρίσκω σήμερα μοντέλο m4/3 ικανό να με καλύψει περισσότερο από την RX100IV στην καθημερινή χρήση που της κάνω.

Η αργή κίνηση 100p ξεπερνά σε ποιότητα ακόμη και τα 1080/25 της α6000, τι να λέμε τώρα:
http://avclub.gr/forum/showthread.p...ι-mkIV?p=1057523914&viewfull=1#post1057523914

Τέτοια απόδοση δεν είχα ούτε με την GH4, που τα 96p της είναι ποιότητας upscaled 720p.

Έκανα κι ένα τεστ συνεχόμενης λήψης 1080/25.

1,5 ώρα, όσο διαρκεί δηλαδή η μπαταρία. Μια χαρά!

Αν σε ενδιαφέρει το βίντεο ίσως, αλλά επαναλαμβάνω ότι καθαρά φωτογραφικά οι m4/3 είναι σε άλλο επίπεδο - απλά μη συγκρίσιμες...

Καμία Sony δεν είναι ξεκομμένα και αποκλειστικά φωτογραφική. Μόνο ο κάτοχός της αν θέλει να τη χρησιμοποιεί έτσι.

Οι κριτικές μου πάντα αφορούν την υβριδική χρήση κάθε μηχανής.

Μιλώντας για το φωτογραφικό κομμάτι της μηχανής και για την απαθανάτιση οικογενειακών στιγμών η RX100IV είναι υπερεπαρκής, και χάρη στο Continuous EyeAF πολύ πιο αποδοτική από οποιαδήποτε m4/3, συμπεριλαμβανομένης της GH4 που είχα παλιότερα.

Λαμβάνοντας υπόψη και το εξωπραγματικά μικρό της μέγεθος που χωράει και pop-up EVF, είναι όντως μη συγκρίσιμη με οποιαδήποτε m4/3, αφού δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με τέτοιες δυνατότητες.

Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

ολες οι Olympus εχουν Εye detection (εκτος του face detection) εδω και τρεις γενιες και δουλευει περιφημα (L-R-κοντινο ματι κατεπιλογη) αλλα αυτο δεν ειναι πανακεια για εστιαση, π.χ. αν το παιδι σου λεει την προσευχή και κοιταει κάτω και ειναι στην ακρη του καδρου τι κανεις ? τυχαιο παραδειγμα και καποιος αλλος μπορει να πει ότι αλλο του κατεβει που δεν αφορά εστιαση με Continuous EyeAF.

Πραγμα περίεργο όμως να διαβαζω την ίδια τοποθέτηση σε 3-4 συνεχόμενα ποστ και με τα ιδια επιχειρήματα, η μηχανή αποτελεί την κορυφαία φορητή υβριδική μηχανή αυτή την στιγμή γιαυτο και η Sony την τιμολογεί ανάλογα, αυτο δεν αναιρεί τα σύν και πλήν των υπολοίπων μηχανών - συστημάτων που για καποιους είναι VFM για τις δικες τους αναγκες.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Τονίζω στα ποστ μου ότι μιλώ για τις δικές μου ανάγκες και για υβριδική χρήση φωτό/βίντεο και τι ακριβώς μου προσφέρει εμένα η μηχανή, κρίνοντάς την ως σύνολο.

Έχω αποτέλεσμα/ευχρηστία/ευελιξία/αμεσότητα συνολικά σε φωτογραφία και βίντεο που δεν είχα με καμία m4/3.

H αναφορά στο m4/3 γίνεται γιατί είναι το μόνο (λόγω μεγέθους) που μπορεί να προσφέρει κάτι καλύτερο συνολικά σε μια μελλοντική GMx, αν θέλουμε να μιλάμε για ίδιου μεγέθους μηχανή.
Μελλοντική τονίζω, γιατί από τα τρέχοντα μοντέλα GM1/GM5/GF7 δεν υπάρχει κάτι να πλησιάζει καν.

Διαφωνώ ριζικά! Έχω την RX100 mkIII η οποία κατά γενική ομολογία είναι μισό κλικ καλύτερη σαν φωτογραφική ποιότητα από την mkIV, έχω και την GM5 (σε αντικατάσταση της GM1). Ως ποιότητα εικόνας δεν έχουν απολύτως καμία σχέση, ανεξάρτητα από ευκολίες κ.λ.π. Το γεγονός ότι έχω και τις δύο κάτι πρέπει να σημαίνει με βάση την δική μου (αλλά και αρκετών άλλων) φωτοκεντρική λογική...

Ναι φωτογραφικά καμία rx10/rx100 δεν μπορεί να συναγωνιστεί μια m4/3 με έναν φακό prime....βάζω πάνω στην em10II τον panasonic 25mmf1,7 και παίρνω φώτος που δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση με μια rx100....από εκει και πέρα είπαμε ο καθένας έχει τα γούστα του, τις ανάγκες του και κυρίως τις προτεραιότητές του...

Διαφωνώ ριζικά! Έχω την RX100 mkIII η οποία κατά γενική ομολογία είναι μισό κλικ καλύτερη σαν φωτογραφική ποιότητα από την mkIV, έχω και την GM5 (σε αντικατάσταση της GM1). Ως ποιότητα εικόνας δεν έχουν απολύτως καμία σχέση, ανεξάρτητα από ευκολίες κ.λ.π. Το γεγονός ότι έχω και τις δύο κάτι πρέπει να σημαίνει με βάση την δική μου (αλλά και αρκετών άλλων) φωτοκεντρική λογική...

Oύτε τη μία ούτε την άλλη (RX100IV-GF7 στην περίπτωσή μου) θα πιάσω για σοβαρή φωτογραφική ποιότητα.
Tις συγκεκριμένες μηχανές τις κρίνω ως σύνολο στη συγκεκριμένη χρήση που κάνω (μηχανή για πάντα μαζί, απαθανάτιση οικογενειακών στιγμών).
Αν δεν έχει 4Κ απορρίπτεται, όπως επίσης αν δεν έχει καλή αργή κίνηση, αν δεν έχει καλό AF στο βίντεο, και αν δεν έχει καλό CAF γενικά, και Eye CAF συγκεκριμένα, όπως και σπαστή οθόνη (κατά προτίμηση πλήρως αναδιπλούμενη).
Aκόμη και να μπορούσα να προσθέσω τα χαρακτηριστικά και των τριών GM1-GM5-GF7 σε μία μηχανή, πάλι όσα κάνει η RX100IV δεν θα τα 'χω.

Δεν κρίνω ξερά specs, αλλά μιλώ εκ του αποτελέσματος στην καθημερινή χρήση (και όχι συγκρίνοντας αρχεία), διαπιστώνοντας ότι με την RX100IV έχω καθημερινά περισσότερες καλά εστιασμένες και με καλή ποιότητα φωτογραφίες και βίντεο, που με τις λύσεις από το m4/3 δεν θα είχα, είτε γιατί η μία δεν θα είχε σπαστή οθόνη, είτε γιατί δεν θα είχε 4Κ η άλλη, είτε γιατί δεν θα είχε καλό tracking μια τρίτη Χ μηχανή.

Δεν θα κάτσω να συγκρίνω Α/Β τα αρχεία με απόλυτα φωτογραφικά κριτήρια, ούτε αν με τον Χ φακό του m4/3 θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα φωτογραφικά.
Η θέση μου βασίζεται στο σύνολο των ευκολιών που μου προσφέρει η μηχανούλα άμεσα και αποτελεσματικά.
Όλα-σε-ένα με το απόλυτα μικρότερο μέγεθος.

Tην RX100III που ανέφερες με τίποτα δεν θα την έπαιρνα (όπως και δεν την πήρα όταν είχε βγει), αφού στο βίντεο δεν έχει ούτε 4K ούτε High Frame Rate για super slowmotion και στη φωτογραφία δεν έχει EyeAF σε CAF, ενώ και το EVF έχει τη μισή ανάλυση.

Last edited:

Ναι φωτογραφικά καμία rx10/rx100 δεν μπορεί να συναγωνιστεί μια m4/3 με έναν φακό prime....βάζω πάνω στην em10II τον panasonic 25mmf1,7 και παίρνω φώτος που δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση με μια rx100....από εκει και πέρα είπαμε ο καθένας έχει τα γούστα του, τις ανάγκες του και κυρίως τις προτεραιότητές του...

Ε, κι εγώ θα έπαιρνα μαζί μου α6300+FE28/2 αν ήθελα ποιότητα σε συμμαζεμένο σχετικά μέγεθος. Έτερον εκάτερον.
Kατά πάσα πιθανότητα όμως ή δεν θα την είχα πάρει μαζί μου, ή θα είχα άλλον φακό επάνω και η μηχανή δεν θα ήταν σε ετοιμότητα.
Ίσον λιγότερες απαθανατισμένες στιγμές.

Tην RX100IV τη βάζω σε μπανάνα στην κεντρική τσέπη της μαζί με το πορτοφόλι. Ούτε καν η GF7+12-32 δεν χωράει στην ίδια θέση.
Είναι πάντα σε ετοιμότητα, και με την πλήρως αναδιπλούμενη οθόνης της, και με το EVF της στον ήλιο και με το ND της και με το ενσωματωμένο φλασάκι της σε συνδυασμό με πολύ καλό 4Κ, 1080 και 100p (με κερασάκι και τα High Frame Rates), και το πολύ βολικό Continuous EyeAF, που μακάρι σε μελλοντική υλοποίηση να λειτουργεί και στο βίντεο.
Μηχανή για πάντα μαζί χωρίς συμβιβασμό στις προσφερόμενες δυνατότητες και ευκολίες.

Αν θελει καποιος ΜΟΝΟ φορητοτητα παει σε κινητο (ειδικα κατι πολυ μικρουλια των 50ε ειναι στο top ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑΣ). Αν καποιος θελει ΜΟΝΟ ποιοτητα απειρες επιλογες μεγαλυτερου ογκου.

H σειρα rx100 ειναι στην κορυφη της λιστας οσον αφορα μεγιστη δυνατη φορητοτητα με μεγιστη δυνατη ποιοτητα, δε διαφωνει κανενας σε αυτο, σωστα;

Αν κανω λαθος με διορθωνετε γιατι εδω και χρονια ψαχνω να αλλαξω την xz2 σε κατι που θα συνδυάζει φορητοτητα και ποιοτητα (μακρια απο μενα οι φακοι) οχι πανω απο 0,6k ευρω.

Μέγιστη δυνατή φορητότητα με τον καλύτερο και πληρέστερο συνδυασμό δυνατοτήτων για κάλυψη των καθημερινών μου αναγκών σε φωτογραφία και βίντεο ήταν αυτό που αναζητούσα και το βρήκα στην RX100IV και αυτό εξηγώ στα post μου.

Μέγιστη δυνατή φορητότητα με μέγιστη δυνατή φωτογραφική ποιότητα (με υποχωρήσεις στο βίντεο ή και εξαιρώντας το) είναι κάτι διαφορετικό.
Με αυτό το κριτήριο είχα επιλέξει πρόπερσι τη Ricoh GR.

Η GR μου είχε βγει στα 500 ευρώ περίπου πρόπερσι και η RX100IV 680 ευρώ πριν 6 μήνες, καινούριες από amazon warehouse deals και οι δύο.

Last edited:

Μέγιστη δυνατή φορητότητα με μέγιστη δυνατή φωτογραφική ποιότητα (με υποχωρήσεις στο βίντεο ή και εξαιρώντας το) είναι κάτι διαφορετικό.
Με αυτό το κριτήριο είχα επιλέξει πρόπερσι τη Ricoh GR.

Δε παω στην gr λογω έλλειψης σταθεροποιησης. Πιο πιθανη ειναι για μενα μια rx100. Παιζουν αρκετες compact ομως και αναμενω να δω.

Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Oύτε τη μία ούτε την άλλη (RX100IV-GF7 στην περίπτωσή μου) θα πιάσω για σοβαρή φωτογραφική ποιότητα.
Tις συγκεκριμένες μηχανές τις κρίνω ως σύνολο στη συγκεκριμένη χρήση που κάνω (μηχανή για πάντα μαζί, απαθανάτιση οικογενειακών στιγμών).

Mάλλον γιαυτο μιλάς άλλη γλώσσα, για καποιους απο εμας η μηχανή που θελουμε να έχουμε πάντα μαζί ακόμη και για την απαθανάτιση οικογενειακών στιγμών θέλουμε να έχει σοβαρή φωτογραφική ποιότητα και να μπορει να καλυψει με τον κατάλληλο φακό τα ΠΑΝΤΑ, π.χ. με ένα φωτεινο prime μια βραδυνή εξοδο ή με ένα ευρυγώνιο ένα τοπίο, με ένα ελαφρύ τηλεφακό τον ποδοσφαιρικό αγώνα του υιού ή την θεατρική παρασταση της κόρης. Προσωπικά δεν απαξιώνω ούτε τοποθετώ τις οικογενειακές φωτογραφίες στο club των snapshot και πάντα προσπαθώ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Οι περισσότεροι δεν ειμαστε επαγγελματίες αλλά ακόμη και νάμασταν με τον ιδιο βασικό εξοπλισμό (m43σώμα ή αλλο crop σώμα) μπορούμε να καλύψουμε το 80-90% των περιπτώσεων.

Απλά για να έχω πλήρη άποψη σε αυτό που γράφεις μπορείς να τοποθετηθείς σε ποιο τομέα ακριβώς είναι οι απαιτήσεις σου για σοβαρή φωτογραφική ποιότητα (αφου απεκλεισες τις καθημερινές αλλά και τις οικογενειακές φωτό) μιάς και σπάνια αναφέρεσαι σε αυτό και ακόμη πιο σπάνια δίνεις και φωτογραφικό υλικό οπότε δεν μπορώ να καταλάβω ούτε να κρίνω αν το τελικο αποτέλεσμα δικαιώνει τα λεγόμενα σου.

Βρήκες άνθρωπο να πεις ότι υποτιμώ ως προς τον εξοπλισμό που χρησιμοποιώ τις οικογενειακές στιγμές! :flipout:
(Αστειεύομαι αυτοσαρκαζόμενος)

Μηχανή για πάντα μαζί δεν σημαίνει ότι δεσμεύομαι να χρησιμοποιώ τη συγκεκριμένη μηχανή για όλες τις δουλειές.

Αλλά σημαίνει ότι αν τύχει και δεν έχω κάτι καλύτερο μαζί μου παρά μόνο την RX100IV (π.χ. στα ψώνια στο σούπερ-μάρκετ, στη βόλτα στο πάρκο ή στο μπάνιο στη θάλασσα με την οικογένεια) δεν θα με περιορίσει η μηχανή λόγω κάποιας έλλειψής της να τραβήξω και το 4Κ βιντεάκι, και την αργή κίνηση με τη βέλτιστη ποιότητα, και το snapshot και το selfie μου με το ένα χέρι το μωρό και το άλλο τη μηχανή, και τη βούτα στη θάλασσα με την αδιάβροχη θήκη.

Την ποικιλία φακών και την κάλυψη όλων των υπόλοιπων εκδηλώσεων-δραστηριοτήτων και προσωπικής μου ευχαρίστησης για φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση την αναθέτω στις υπόλοιπες μηχανές μου aps-c και ff.

Την περίπτωση να έχω μία και μόνο μηχανή m4/3 και με αυτήν να καλύπτω τα πάντα (και μικρό μέγεθος και δυνατότητες/ευκολίες και ευχαρίστηση/ποιότητα) με σύστημα φακών τη θεωρώ υποδεέστερη για πολλούς λόγους.
Οι λόγοι που αφορούν την RX100IV και είναι και το θέμα μας είναι ότι η μηχανούλα συγκεντρώνει στο μικρότερο δυνατό μέγεθος πλήρη γκάμα ευκολιών/δυνατοτήτων που προσωπικά προσθέτουν στη συλλογή μου πολλές επιπρόσθετες απαθατισμένες στιγμές.
Τέτοιον συνδυασμό δυνατοτήτων δεν βρίσκω σε κάποιο σώμα m4/3 αντίστοιχου μεγέθους.
Γιατί έστω και ελάχιστα μεγαλύτερο να είναι το σώμα + την προεξοχή κάποιου φακού σημαίνει τσαντάκι, και τότε δεν έχω λόγο να αφήσω τις aps-c και ff μηχανές μου για το m4/3.

Τη λύση του 1'' αισθητήρα τη βρίσκω πιο κατάλληλη ως συνοδευτική συστημάτων ff/aps-c απ' ότι ένα πρόσθετο δευτεροτρίτο σύστημα m4/3 υποτίθεται χάρη στο μικρό του μέγεθος.

Last edited:

Για την rx100 νομίζω ότι συμφωνούμε ότι είναι εξαιρετικός συνδυασμός φορητότητας - ποιότητας. Τώρα... Τις ανάγκες του ο καθένας τις ορίζει μόνος του, αλλά μια και κυκλοφορούν πλέον αρκετοί επαγγελματίες που τις καλύπτουν αποκλειστικά με m4/3, δεν μας λες κι εμάς τι θέματα τραβάς και δεν σου φτάνει το IQ? Για φωτογραφία μιλάμε, το βίντεο προσωπικά μου είναι αδιάφορο (όπως και σε πολλούς άλλους).

Kι εγώ μπορώ να πω ότι σε πολύ περισσότερους από τους "πολλούς άλλους" που λες εσύ δεν είναι καθόλου αδιάφορο το βίντεο, αλλά αντίθετα καίριας σημασίας.
Ειδικά με την έλευση του 4K που ουσιαστικά είναι 8MP x 25/λ, χρησιμοποιώ και καρέ βίντεο που περνάνε κανονικά σαν φωτογραφίες και κοσμούν και φωτογραφικά άλμπουμ.

Το αν καλύπτονται επαγγελματίες με τα καλά μοντέλα m4/3 και φακούς δεν μου λέει κάτι, όπως επίσης δεν μου λέει κάτι αν ερασιτέχνες αρκούνται στα μικρά μοντέλα m4/3 με ελλιπείς δυνατότητες/ευκολίες.
Έφτασα μέχρι τον συνδυασμό GH4 (για καλή) - GM1 (για μικρή) με σειρά φακών. Τώρα έχω μόνο την GF7+12-32 από m4/3, που δυστυχώς παραμένει διακοσμητική, αφού την RX100IV πάντα προτιμώ να αρπάξω.

Και δυστυχώς δεν βλέπω άλλο μοντέλο από m4/3 (Panasonic - Olympus) που να αξίζει να πάρω για τυχόν αναβάθμιση από την RX100IV.

Το IQ του m4/3 γιατί να πρέπει ντε και καλά να μου φτάσει από τη στιγμή που εξυπηρετούμαι καλύτερα από άλλα συστήματα;
Είτε λόγω της ελβετικού σουγιά RX100IV που συνδυάζει τα πάντα στο ελάχιστο μέγεθος, όσον αφορά τις μικρές, είτε λόγω πολύ πιο δυνατών μηχανών, όσον αφορά το μεγάλο μέγεθος;
Τι να που πει π.χ. η GH4 που είχα πριν σε σύγκριση με NX1 που έχω τώρα; Απείρως περισσότερο με εξυπηρετεί και με καλύπτει η δεύτερη. Ακόμη και ξερά φωτογραφικά κρινόμενες.
Πόσο πιο ψηλά να έφτανα από GH4 + PanaLeica 42.5/1.2; Δεν υπάρχει ακόμη και τώρα κάτι καλύτερο σε υβριδική m4/3. Ελπίζω κάτι δελεαστικό να δώσει παραπάνω η GH5.
Αν θέλω πορτραίτο, σε σύγκριση με GH4 + Nocticron θα προτιμούσα α7rII + FE85/1.4GM από όλες τις απόψεις.
Το m4/3 με περιορίζει ασφυκτικά, και μου αφαιρεί και την προοπτική εξέλιξης τόσο σε θέμα αισθητήρα και σωμάτων όσο και φακών.

Φυσικά και θα μπορούσα κάλλιστα να έχω ένα και μόνο σύστημα και να αρκούμουν στην GF7 και να περιμένω μια επερχόμενη GH5 ή E-M1II για καλή, αλλά δεν με δελεάζει αυτή η προοπτική, αφού προϋποθέτει πολλούς συμβιβασμούς που δεν θέλω να κάνω.

Επί του θέματος, όσον αφορά την ποιότητα της φωτογραφικής εικόνας και μόνο, και παραμένοντας στο ελάχιστο δυνατό μέγεθος, η GR που είχα μέχρι πέρσι ήταν ό,τι καλύτερο έχω χρησιμοποιήσει ποτέ παραμένοντας στο ελάχιστο δυνατό μέγεθος. Και θα την ξαναεπέλεγα (αν ήθελα μόνο IQ) πολύ πιο εύκολα από οποιοδήποτε μοντέλο μικρής m4/3 (π.χ. GM1-GM5-GF7). Φυσικά η θέση μου θα αντιστραφεί αν αποφασίσει η Olympus ή η Panasonic να φτιάξει κάτι πολύ δυνατό σε μικρό μέγεθος και ίσως με σταθερό ενσωματωμένο φακό.

tzo σε καλύπτει η σταθεροποίηση της RX100iv στο 4Κ? Στη δικιά μου ήταν σα να μην υπήρχε, και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που την έδωσα. Αφού νόμιζα ότι ήταν χαλασμένη :)