Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Ευρυγώνια πλάνα τραβάω με τη μικρούλα οπότε δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα σταθεροποίησης. Περισσότερο εγώ φταίω με τα κουνήματα που κάνω κρατώντας τη μηχανή από τρελλές γωνίες χωρίς να κοιτάζω και σε άβολες καταστάσεις.
Τις λίγες φορές που τραβάω στο τελέ άκρο είναι έξω στον ήλιο, όπου και χρησιμοποιώ το EVF φωλιασμένο σφιχτά στη γωνία ματιού-μύτης και η μηχανή σταθεροποιείται πολύ καλά έτσι, εκτός του ότι προσφέρει και άψογη προστασία από το φως του ήλιου.
Και υπάρχουν αρκετές φορές που τραβάω επίτηδες σε υψηλό frame rate για εξαγωγή καρέ.

Έχω και το gimbal DS-1 βέβαια. Με αντάπτορα ζυγίζεται και η RX100IV επάνω και δουλεύει αποτελεσματικά και με χαμηλό συνολικό βάρος αφού είναι σαν να κρατάς σκέτο το gimbal χωρίς μηχανή.
Αλλά την RX100IV την έχω για μικρή-υπερφορητή. Αν είναι να χρησιμοποιήσω gimbal θα προτιμήσω NX1/α7s/α6300.

Χωρίς να έχω δουλέψει την RX100, αλλά έχοντας την J5 με παραπλησιες επιδόσεις (dxomark ) αφού φοράει τον ίδιο αισθητήρα, μπορώ να πω ότι προτιμώ την παλιά μου G5.
Για τα θέματα που τραβάω εγώ βέβαια, και όλοι εδώ μέσα έχετε δει.

Όχι όλοι. Χωρίς να ξέρω τι βγάζεις, αφού δεν με ενδιαφέρει τι βγάζει ο καθένας, υποθέτω από τα λεγόμενά σου ότι κακώς επέλεξες την J5, από τη στιγμή που υπάρχουν αντίστοιχου μεγέθους μικρές από m4/3 με καλύτερο IQ.

Την 1'' θα την επιλέξει αυτός που θέλει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, αλλιώς σαφώς και καλύτερα να ανέβει στο επόμενο σκαλί μεγέθους ασθητήρα, ή ακόμη καλύτερα και σε δυο και τρία σκαλιά πιο πάνω.

α) Όλοι όσοι θέλουν να δουν τις φωτογραφίες μου, μπορούν να τις δουν στα διάφορα νήματα που τις έχω ποσταρει.
Γι αυτό αγοράζω κι έχω μηχανές. Δεν είμαι συλλέκτης.

β) Τη Nikon 1 J5 την πήρα κατά κύριο λόγο για την τιμή της, υποψιασμενος ότι θα ήταν υποδεεστερη της G5 , την οποία έδωσα γιατί την είχα ... βαρεθεί (καταναλωτισμος).
Στα 299 με ευκολία χρήσης , συμβατοτητα μεσω adaptor με τους φακους μου, ποιοτητα κατασκευης και τις σχεδόν ίδιες επιδόσεις της πολυδιαφημισμενης RX100III , ήταν πειρασμός για το budget που διέθετα.
Τελικά όμως, προφανως ισχύει κι εδώ το "bigger is better ".
Εν κατακλείδι, σήμερα που μιλάμε η 1" είναι στην ουσία το πάνω σκαλί των compact και σαν τέτοια, σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να δώσει κάποιος 1000 γι αυτο IMO.
Όσες ευκολίες κι αν έχει, η ποιότητα της εικόνας είναι επιπέδου compact.

Last edited:

Όταν κυκλοφορήσουν ευρέως κι άλλες compact 1" και αυξηθεί κι άλλο ο ανταγωνισμός, θα φανεί καλύτερα το θέμα τιμή. Η sony το ξέρει γι αυτό και φροντίζει να κάνει την ζωή δύσκολη κρατώντας την mk1 στην παραγωγή...

Δυστυχώς η Sony τους κρατάει από... ...τους αισθητήρες! :flipout:

α) Όλοι όσοι θέλουν να δουν τις φωτογραφίες μου, μπορούν να τις δουν στα διάφορα νήματα που τις έχω ποσταρει.
Γι αυτό αγοράζω κι έχω μηχανές. Δεν είμαι συλλέκτης.

β) Τη Nikon 1 J5 την πήρα κατά κύριο λόγο για την τιμή της, υποψιασμενος ότι θα ήταν υποδεεστερη της G5 , την οποία έδωσα γιατί την είχα ... βαρεθεί (καταναλωτισμος).
Στα 299 με ευκολία χρήσης , συμβατοτητα μεσω adaptor με τους φακους μου, ποιοτητα κατασκευης και τις σχεδόν ίδιες επιδόσεις της πολυδιαφημισμενης RX100III , ήταν πειρασμός για το budget που διέθετα.
Τελικά όμως, προφανως ισχύει κι εδώ το "bigger is better ".
Εν κατακλείδι, σήμερα που μιλάμε η 1" είναι στην ουσία το πάνω σκαλί των compact και σαν τέτοια, σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να δώσει κάποιος 1000 γι αυτο IMO.
Όσες ευκολίες κι αν έχει, η ποιότητα της εικόνας είναι επιπέδου compact.

α) Κι εγώ για να τις χρησιμοποιώ τις έχω τις μηχανές. Ούτε εγώ είμαι συλλέκτης.
Ταυτόχρονα όμως δεν με ενδιαφέρει τι βγάζει ο καθένας, ούτε με ενδιαφέρει να δείξω στον καθένα τι βγάζω εγώ.

β) Αν ο κύριος λόγος αγοράς της J5 ήταν η χαμηλή τιμή της, δεν με παραξενεύει που δεν έμεινες ικανοποιημένος τελικά.

Και στη σειρά RX100x υπάρχει η I για απόλυτα φτηνή, όπως και οι ΙΙ και ΙΙΙ αλλά καμία δεν αγόρασα, από τη στιγμή που δεν με κάλυπταν με τα χαρακτηριστικά και δυνατότητές τους.
Την RX100IV την πήρα με βασικό κριτήριο την εξαιρετική της αργή κίνηση. Και μόνο γι' αυτή τη δυνατότητα (που μέχρι τώρα έβρισκες μόνο σε πολύ εξειδικευμένες μηχανές χιλιάδων ευρώ) άξιζε η αγορά της (για μένα).
Στην πορεία της χρήσης της αποδείχτηκε ελβετικός σουγιάς και τη χρησιμοποιώ κατά κόρον τόσο για φωτογραφία όσο και για βίντεο. Μπορεί και έως 20% σε σχέση με το σύνολο της χρήσης των άλλων μηχανών μου, που είναι πολύ.
Το photo IQ δεν είναι το Α και το Ω.
Και όσο κατεβαίνουμε σε μέγεθος αισθητήρα και μηχανής, τόσο πιο σημαντικό είναι να είναι καλά εξοπλισμένη η μηχανή, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες και απαιτήσεις μας και να αντισταθμίζει αντίστοιχα τις υποχωρήσεις στο IQ.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρχουν οι ανάγκες/απαιτήσεις μας.
Αν κάποιος πει ότι δεν τον ενδιαφέρει το βίντεο, δεν τον ενδιαφέρει η αργή κίνηση, δεν τον ενδιαφέρει το ένα, δεν τον ενδιαφέρει το άλλο, τότε σίγουρα δεν έχει κανένα νόημα η αγορά του τελευταίου μοντέλου, και αμφιβάλλω αν έχει νόημα καν η επιλογή 1'' αισθητήρα.

Ανεξάρτητα από τις ευκολίες που παρέχει η κάθε μηχανή, αυτό που μετράει περισσότερο για μένα,, είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Για τα δικά μου μέτρα, η ανιουσα σειρά ποιότητας πάει παράλληλα με το μέγεθος του αισθητήρα.

Μπορεί να δίνουν την αίσθηση fun to use οι μικρές μηχανές, 1" τύπου RX100/J5 (πρακτικά ίδια ) αλλά το τελικό τους αποτέλεσμα (με τα δικά μου κριτήρια και συγκρινόμενο με αυτο των m4/3 και ανω ) είναι μέτριο.

Στη δική μου περίπτωση, το πρώτο λάθος ήταν που έδωσα την G5 , και το δεύτερο ήταν που πίστεψα αυτά που διάβαζα για αυτές τις μικρές.

Σαν παράδειγμα λέω πως αν θέλεις κυριλε βολτες στην πόλη παίρνεις ένα Opel Adam full extra, αν όμως θέλεις ταξίδι, πας με ένα Insignia. ;)

Last edited:

Ξερά από το φωτογραφικό της αποτέλεσμα κρινόμενη, και όχι συνδυαστικά με τις εξαιρετικές με απόλυτα κριτήρια βίντεο δυνατότητές της, συμφωνούμε, η ακριβή RX100IV δεν είναι κάτι ιδιαίτερο.
Τον συνδυασμό δυνατότητων/ευκολιών πληρώνεις, όχι το απόλυτο photo IQ. Θαύματα δεν γίνονται, παρά την τεχνολογική εξέλιξη στους αισθητήρες.

Στη δική μου περίπτωση, δεν αισθάνθηκα απατημένος από αυτά που διάβαζα. Για την αργή της κίνηση την πήρα την RX100IV και στην πράξη αποδείχτηκε ότι τη χρησιμοποιώ και χαίρομαι περισσότερο και μου χαρίζει λήψεις που δεν θα είχα καν αλλιώς.

Εκεί που αισθάνθηκα απατημένος είναι από τον ντόρο και τα κολακευτικά σχόλια για το m4/3. Τελευταία μου λάθος αγορά ήταν η GF7+12-32, επηρεασμένος από τη χαμηλή τιμή της. Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω δεν θα αγόραζα ούτε μία m4/3 μηχανή από το 2010 μέχρι σήμερα.

Για μικρή με υψηλό photo IQ υπάρχει από το 2012 η σειρά RX1x, με πρόσφατη την RX1rII. Ποιος δεν θα ήθελε μια RX1rII για μικρή (αν ήταν προσιτή), ίσως μόνο ένας hater της φίρμας. Για εκείνη, ναι, θα θυσίαζα την έλλειψη 4Κ κλπ.

Αλλά τις 1'' και m4/3 τις θέλω εξοπλισμένες σαν αστακούς, αλλιώς ποιο το νόημα.

Μάλλον είναι άσχετοι λοιπόν οι επαγγελματίες που δουλεύουν αποκλειστικά με m4/3... Όσο για τις rx100 που είναι το θέμα μας, κανείς δεν αμφισβητεί την αξία τους, αλλά το επαναλαμβάνω σε απλά Ελληνικά και έχοντας άμεση σύγκριση μια και χρησιμοποιώ παράλληλα και από τα δυο, η φωτογραφική ποιότητα είναι μη συγκρίσιμη - και είναι απολύτως λογικό. Οπότε θα έλεγα να συνεχίσουμε με την rx100 και να αφήσουμε τα υπόλοιπα, δεν νομίζω ότι έχει νόημα η περαιτέρω κουβέντα...

Πολύ λογικό όπως και προφανές είναι αυτό που λες. Όσο ανεβαίνουμε σε μέγεθος αισθητήρα, τόσο βελτιώνεται και η ποιότητα.

Στο m4/3 κάνω αναφορά γιατί λόγω μεγέθους σώματος και φακών θα μπορούσε να σταθεί ως πιθανή αναβάθμιση από την RX100IV.
Kάτι που στην περίπτωσή μου δεν μπορεί όμως προς τον παρόν, γιατί τα μοντέλα με αντίστοιχο μέγεθος (π.χ. GF7 που έχω δίπλα-δίπλα) αδυνατούν να προσφέρουν τον ίδιο συνδυασμό δυνατοτήτων/ευκολιών.

Και τα δικά μου ελληνικά απλά και κατανοητά πιστεύω είναι ( προς τι ο εκνευρισμός και οι ειρωνείες; ).

Η RX100IV είναι το θέμα των τελευταίων μου posts, κι εξηγώ τους λόγους που με κερδίζει κατά τη χρήση της το τελευταίο εξάμηνο, πάντα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

Last edited:

Μάλλον είναι άσχετοι λοιπόν οι επαγγελματίες που δουλεύουν αποκλειστικά με m4/3... Όσο για τις rx100 που είναι το θέμα μας, κανείς δεν αμφισβητεί την αξία τους, αλλά το επαναλαμβάνω σε απλά Ελληνικά και έχοντας άμεση σύγκριση μια και χρησιμοποιώ παράλληλα και από τα δυο, η φωτογραφική ποιότητα είναι μη συγκρίσιμη - και είναι απολύτως λογικό. Οπότε θα έλεγα να συνεχίσουμε με την rx100 και να αφήσουμε τα υπόλοιπα, δεν νομίζω ότι έχει νόημα η περαιτέρω κουβέντα...

Καλά επαγγελματία έχω δει να τραβάει ΦΩΤΟΣ σε Γάμο και με Sony rx10II...αυτό δεν λέει τίποτα....με την πλειοψηφία των σύγχρονων μηχανών από αισθητήρα 1 ίντσας και πάνω μπορείς υπό προϋποθέσεις να καλυφθείς επαγγελματικά..Στην πράξη όμως πόσοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν επαγγελματικά το m4/3???.ελάχιστοι...η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών τραβάει με Nikon/Canon Και καλά κάνουν αφού αυτές τους προσφέρουν αυτά που χρειάζονται...άντε τώρα τελευταία έχουν εμφανιστεί και κάποιες Sony A7....άλλα μέχρι εκει...δουλεύω σε διαφημιστική εταιρία και έχω παρακολουθήσει άπειρες φωτογραφίσεις από Cosmote εως αθλητών της NIKE...σχεδόν όλοι δουλεύουν με Nikon/canon εκτός από μερικά άτομα που ξέρω με Sony σειρά A7....μην κοροιδευόμαστε οι περισσότεροι επαγγελματίες θέλουν στιβαρά σώματα, οπτικά σκόπευτρα, μεγάλα grip Και όχι Transformers, μεγάλους αισθητήρες με ότι αυτό συνεπάγεται, μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, γρήγορο AF νύχτα μέρα και σε saf άλλα και σε caf, δεν τους ενδιαφέρει το βάρος/όγκος και το καλό jpeg, θέλουν μεγάλη ποικιλία αξεσουάρ, συστημάτων flash Και φακών καθώς και μεγάλη αγορά για να βρίσκουν και να πουλάνε/αγοράζουν εύκολα φακούς/Flash klp...συν το γεγονός ότι ένας επαγγελματίας μπορεί να δανειστεί φακούς κλπ.. ή να πάρει μια συμβουλή από κάποιον άλλο φωτογράφο πάνω στην μηχανή του κλπ..ε για όλους αυτούς τους λόγους πάντα ένας επαγγελματίας θα έχει σαν πρώτη επιλογή του Nikon/Canon....αυτοί που δουλεύουν με m4/3, fuji κλπ. είναι απλά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα....

Υ.Γ. Λόγω δουλειάς όπως είπα πηγαίνω συχνά σε αγώνες, παρακολουθώ φωτογραφίσεις μοντέλων, προϊόντων, καταστημάτων κλπ....άλλα ακόμα και γάμων/βαφτίσεων-landscape φωτογραφίσεις για εξώφυλλα περιοδικών κλπ.....έχω γνωριστεί από κοντά ή έχω δει από κοντά κυριολεκτικά 100αδες φωτογράφους όλων των ηλικιών και όλων των ειδών όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα (λόγω NIKE) Και σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο....θα το ξαναπώ πάλι το 90%+ τραβάνε με Nikon/Canon...ας το χωνέψουμε επιτέλους....έχω κουραστεί να διαβάζω για κάθε νέα mirroless είτε από fuji είτε από Olympus κλπ...για επαγγελματίες και πράσινα άλογα....κυρίως χομπίστες, ερασιτέχνες και χιπστεράδες τις αγοράζουν, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις....εδώ η Fuji έφτασε το 2016 να μας βγάλει ένα σοβαρό flash....τι να λέμε τώρα...

Last edited:

Μια πολύ πρακτική λειτουργία που υπάρχει στις Sony και λέγεται Dual Video Rec, δουλεύει χωρίς περιορισμούς και στην RX100IV (ακόμη και στο 4Κ στο μέγιστο bitrate 100Mbit/s!).

Aυτό που κάνει είναι να γράφει ταυτόχρονα στην κάρτα μια δεύτερη εκδοχή του ίδιου βίντεο, σε χαμηλότερη ανάλυση (1280x720, 3Μbit/s, Audio: AAC 127kb/s).
Ένα μεγάλο 4Κ 100Μbit/s κλιπάκι 1 λεπτού έχει μέγεθος 720ΜΒ, ενώ το μικρό έχει μέγεθος μόλις 22ΜΒ, και μπορείς εύκολα το στείλεις κάπου ή να το έχεις ως preview του μεγάλου.

Με το Playmemories πρόγραμμα για εξαγωγή των αρχείων από την κάρτα όταν τη βάζουμε στον αναγνώστη καρτών του υπολογιστή, εμφανίζονται σε ξεχωριστή κατηγορία τα μικρά δεύτερα κλιπάκια.
Αν εξάγουμε χειροκίνητα τα αρχεία από την κάρτα, τα δεύτερα μικρά κλιπάκια τα βρίσκουμε στον φάκελο MP_ROOT και στους υποφακέλους με κατάληξη ANV01.

Last edited:

Αρκετά ενδιαφέρον αυτό TZO...δεν το ήξερα...πολύ χρήσιμο...

Για ερασιτεχνική χρήση και για τα μεγέθη στα οποία το 99% των φωτογράφων θα χρειαστούν τις φωτογραφίες τους, όλες σχεδόν οι μηχανές μια χαρά IQ έχουν πλέον.

Το προσωπικό μου συμπέρασμα διαβάζοντας τις τελευταίες μέρες τη συζήτηση εδώ (αλλά και πριν απ' αυτήν, απ' όταν είχε πρωτοβγει η πρώτη έκδοση), είναι ότι οι μηχανές της σειράς RX100x είναι μια χαρά αν δεν μπορείς να κουβαλάς κανονικό σύστημα (οποιουδήποτε φορμά) μαζί σου. Ανάλογη με τις δυνατότητες κουβαλήματος του καθενός είναι και η ανάγκη για μια τέτοια (αν όχι για οποιαδήποτε!!) μηχανή.

Ο Κώστας (kbouk) για παράδειγμα, που κινείται με μοτοσυκλέτα, άνετα κουβαλάει ένα σύστημα μ4/3 μαζί του. Ο tzo χρησιμοποιεί τσαντάκι μέσης, οπότε μια μηχανη σαν την RX100 είναι ιδανική γι' αυτόν. Προσωπικά κινούμαι σχεδόν αποκλειστικά με το αυτοκίνητο, οπότε δεν έχω πρόβλημα να έχω ολόκληρο σύστημα Nikon FF μαζί μου.

Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

ολόσωστα τα είπε ο Νάσσος αλλα καποια στιγμή έρχεται η ώρα να ξεπεζεψω και να κινηθω για πάρα πολυ ωρα (ώρες) στο κεντρο της πόλης στις διάφορες υπηρεσίες έχοντας στην επαγγελματική μου τσαντα συνηθως όχι 1 αλλα 2 μικρά σώματα (τωρα έρχεται και η EPL2 IR μαζι) και 3-4 φακους ,
το ιδιο και στις διακοπές που θα παρω αυτοκίνητο και θα κάνω πολλά χιλιομετρα στο βουνό ή στην θάλασσα ή στο εξωτερικό όπου θα στριμωχνα τον πιθανό εξοπλισμό μου FF στα αμετρητα ζευγαρια παπουτσια - ρούχα που θα πάρει μαζί η συζυγος (δεν χρειαζεται γιατι τα βαζω πλεον στην καμπινα σε μικρη τσαντα), εκεί παιδια είναι μαγεία με 4-5 μικρούς φακούς και χωρις παραχωρήσεις να μπορω να καλυψω σχεδόν τα παντα ...

αυτα ισχυουν για εμενα, την 1'' την περιμένω στην γωνία μόνο για το επόμενο αδιάβροχο σώμα μου (αντι της TG3) ... και αυτο όταν βγει σε τιμή σκαφανδρου 300-350ευρω