Sony RX100 mkVI και VII superzoom τσέπης με αισθητήρα 1"

Re: Sony RX100 mkVI superzoom τσέπης με αισθητήρα 1"

Προσωπικά και στην δουλειά ακόμα ή για έναν απλό καφέ κουβαλάω μια μικρή τσάντα με μια Mirrorless και 2 φακούς, σε βόλτες μεγαλύτερη τσάντα με 3-4 φακούς και σε ταξίδια έστω και 2ημερο, 2 σώματα και ένα σκασμό φακούς.

Υ.Γ. Ο Διευθυντής μου στην δουλειά πωρωμένος ερασιτέχνης φωτογράφος ηλικίας κοντά 50 ετών ταξιδεύει με 1 ή 2 Canon 1DXX και κάμποσους φακούς σειράς L κρεμασμένα πάνω του χωρίς κανένα θέμα......οπότε πραγματικά και εγώ όπως ο Κώστας παραπάνω αδυνατώ να καταλάβω όλο αυτό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το βάρος/όγκος, δηλαδή πόσο βάρος/όγκο έχει μια μικρή Mirrorless με 2/3 φακούς?? Παλιότερα προ Mirroless/Premium compact τι κάνατε?? Ακόμη και η κόρη μου ηλικίας 6 ετών της έχω δώσει μια Nikon D5500 με τον 18-140 και την παίρνει μαζί της και βγάζει φώτος χωρίς να την κουράζει!!!
Το προσωπικό site του διευθυντή μου που έλεγα.
http://www.nefsta-photography.com/

"Προδόθηκες" φίλε! Με τέτοιον διευθυντή κι εγώ θα κουβάλαγα τα... προικιά μου! :flipout:

Προ 20ετίας φιλμάτος με μικρές compact FF (35άρι film) + Kiev4 + Canon AE1-Program. Μετά διάφορες fuji με αισθητήρα 1/1,7"...

Re: Απάντηση: Re: Sony RX100 mkVI superzoom τσέπης με αισθητήρα 1"

...που είναι το πρόβλημα να χώσεις μια ακαθρεπτη με 2-3 φακούς ή μια Dslr?

Γίνεται απαραίτητη η τσάντα, που μπορεί να μη θέλεις να κουβαλήσεις.
Μπορεί επίσης να μη θέλεις τη σκοτούρα του βάλε-βγάλε-άλλαξε φακούς.

Δεν συγκρίνεται η ευκολία της κάθετης θήκης Sony LCS-RXG όπου έχεις ετοιμοπόλεμη την RX100*, και από όγκο-βάρος ξεχνάς ότι έχεις κάτι πάνω σου.

SiEKiF.jpg

Αν δεν θέλω τσάντα και φακούς, απλά με strap έχω την Em1II με τον 12-40f2,8 και ούτε καταλαβαίνω ότι την κουβαλάω, δεν μου έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα μέχρι και κυνηγητό και κρυφτό παίζω με τα μικρά με την μηχανή στο Strap, την σηκώνω και τραβάω φώτος και δεν φοβάμαι μήπως βραχεί ή φάει σκόνη, αντέχει, και δεν θυσιάζω τίποτα από ευκολίες, εργονομία, ποιότητα φώτος κλπ.
https://joby.com/camera-straps/ultrafit-sling-strap

Νομίζω βέβαια ότι ξεφύγαμε πολύ από το θέμα, ο καθένας έχεις την δική του άποψη, οπότε ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε!!!χαχα

Re: Απάντηση: Re: Sony RX100 mkVI superzoom τσέπης με αισθητήρα 1"

Να δούμε, θα χωράει η VI στη θήκη LCS-RXG;

VI: 102 x 58 x 43 mm
V: 102 x 58 x 41 mm

Αν δεν θέλω τσάντα και φακούς, απλά με strap έχω την Em1II με τον 12-40f2,8 και ούτε καταλαβαίνω ότι την κουβαλάω, δεν μου έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα μέχρι και κυνηγητό και κρυφτό παίζω με τα μικρά με την μηχανή στο Strap, την σηκώνω και τραβάω φώτος και δεν φοβάμαι μήπως βραχεί ή φάει σκόνη, αντέχει, και δεν θυσιάζω τίποτα από ευκολίες, εργονομία, ποιότητα φώτος κλπ.
https://joby.com/camera-straps/ultrafit-sling-strap

Νομίζω βέβαια ότι ξεφύγαμε πολύ από το θέμα, ο καθένας έχεις την δική του άποψη, οπότε ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε!!!χαχα

Γυμνή μηχανή είναι γυμνή μηχανή. Μπορεί να χτυπήσει κάπου και πάλι θέλει τσάντα για να αποθηκευτεί στη μετακίνηση. Προτιμώ την προστασία της κάθετης θήκης των RX100. Αστραπιαία βγαίνει η μηχανή, ενώ παραμένει προστατευμένη είτε κατά τη χρήση είτε πριν/μετά.

Επίσης συγκρίνεις 950 γραμμάρια με 300 γραμμάρια;! Και με όγκο πολλαπλάσιο;
Κυριολεκτικά ξεχνάς ότι κουβαλάς τα 300 γραμμάρια. Τόσο που αναρωτιέσαι στιγμιαία αν ξέχασες να την πάρεις τη μηχανή. Τα 950 γραμμάρια κρεμασμένα τα νιώθεις.

Σαν να λες το ίδιο είναι RX10IV (1050γρ.) με RX100VI (300gr). Μέρα με τη νύχτα είναι η διαφορά βάρους-όγκου.

0jL2jV.jpg

https://camerasize.com/compact/#692.412,690,722,ha,t

Last edited:

Προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου 85-90 κιλά άνθρωπος είμαι τι 300 γρ., τι 1 κιλό αδιάφορο μου είναι, στο ξαναλέω η 6χρονη κόρη μου κουβαλάει πολλές φορές την Nikon D5500 με τον 18-140 και δεν την ενοχλεί, και εμείς ολόκληροι μαντραχαλάδες μας πειράζουν τα 400-500 γρ παραπάνω? Εχεις δει πόσο ζυγίζουν οι τσάντες που κουβαλάνε οι πιο ''αδύναμες'' γυναίκες καθημερινά?? Έχεις δει τι κουβαλάει ένας γονέας ενός μικρού παιδιού ακόμα και σε μια μικρή βόλτα? Ε νομίζω υπερβάλουμε λιγάκι.
Για να συνοψίσουμε αν ''βγάζεις σπυριά να κουβαλάς τσάντα, δεν αντέχεις και δεν θέλεις να κουβαλάς ούτε γραμμάριο περιττό πάνω σου'' ναι τότε σκας τα 1.000 ευρώ σου και αγοράζεις μια rx100 ή ξεκινάς γυμναστήριο!!!....τόσο απλά και πάμε παρακάτω γιατί το ξεχειλώσαμε το νήμα με αυτά που λέμε!!

Για φωτογραφική τσέπης μιλάμε 300 γραμμαρίων.
Αυταπόδεικτο και αντικειμενικό είναι το πλεονέκτημα του μικρού βάρους και όγκου.
Παντελώς άσχετο και ισοπεδωτικό είναι ότι μπορούμε να σηκώσουμε ως ολόκληροι μαντράχαλοι μεγαλύτερα βάρη.
Είναι σαν να μιλάμε για action cam, και να λες ότι εσένα δεν σε πειράζει να κουβαλάς camcorder.

Κι αν υπάρχει ήδη γυναικεία τσάντα ή τσάντα μωρού, ένας λόγος παραπάνω να μην κουβαλάει κανείς ξεχωριστή τσάντα για φωτογραφική.
Πετάει μέσα στην ήδη υπάρχουσα τσάντα την RX100VI εντός της θήκης της και τέλος. Κι αυτό αν δεν θέλει να την έχει μέσα στη χούφτα του, κρεμασμένη από τον ώμο ή περασμένη στη ζώνη του παντελονιού του, ή ακόμη και μέσα σε τσέπη στα ρούχα του.
Μεγάλη ευκολία.

Το ίδιο ισχύει και για τη Ricoh GR, αλλά εκεί μιλάμε για φωτογραφική χωρίς επιδόσεις στο βίντεο, χωρίς EVF και χωρίς ζουμ.

Απάντηση: Sony RX100 mkVI superzoom τσέπης με αισθητήρα 1"

Τις περισσότερες φωτό τις βγάζω κατά τη διάρκεια εξόδων (και πολύ μεγάλων κάποιες φορές) με ποδήλατο. Οπότε και το βάρος και το μέγεθος παίζει τεράστιο ρόλο, δεν μπορείς να κουβαλάς DSLR βάρους κιλού πάνω σου (το πολύ σε κάποιο backpack, αλλά κι αυτό όχι για πολλά χιλιόμετρα), ούτε χωρούν σε μικρά τσαντάκια για σκελετούς ποδηλάτων (και πόσο μάλλον στις τσέπες του jersey!). Οπότε μηχανές σαν τις RX100 ή την G7X MkII που έχω εγώ, είναι μανούλα για την περίπτωση! :2thumb22sup:

Ας μου δείξει κάποιος φωτογραφία κινητού που να πλησιάζει την απόδοση τούτης της κάμερας:flipout:

..Δίχως δεύτερη σκέψη θα ήταν στο οπλοστάσιο μου αν διέθετα το χρήμα . Παράπονο ότι δε μπορώ να φορέσω φλας.
Ανοίγοντας φωτογραφίες στο Ps έμεινα με το στόμα ανοικτό και τη γλώσσα στο πάτωμα.:drool1:

Διαθέτω ανταπτορα για εξωτερική τροφοδοσία όπου και αν χρειαστεί.

Ας μου δείξει κάποιος φωτογραφία κινητού που να πλησιάζει την απόδοση τούτης της κάμερας:flipout:

..Δίχως δεύτερη σκέψη θα ήταν στο οπλοστάσιο μου αν διέθετα το χρήμα . Παράπονο ότι δε μπορώ να φορέσω φλας.
Ανοίγοντας φωτογραφίες στο Ps έμεινα με το στόμα ανοικτό και τη γλώσσα στο πάτωμα.:drool1:
Βασίλη είχες την iv και θυμάμαι δεν σου άρεσε πάρα πολύ και την έδωσες.

Ουδεμία σχέση, άλλη κάμερα τούτη.
Δεν εστίαζα σωστά έτρωγα τρελό κούνημα κ.α.

H IV ανήκει σε χαμηλότερη κατηγορία από την V και VI.
Η απόδοση του CAF στην V την καθιστά άλλη μηχανή τελείως.
Και στην VI η εταιρία αναφέρει διπλάσια ταχύτητα από την ήδη αστραπιαία V!

H V και η VI είναι που αξίζουν από τη σειρά.
Η IV είναι ό,τι είναι και η α6300 στη σειρά α6xxx.
Δηλαδή και να μην έβγαιναν ποτέ ή να μην παρέμεναν στην παραγωγή δεν θα πείραζε, αφού δεν έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό από τα αμέσως επόμενα μοντέλα (V και α6500 αντίστοιχα) που ήταν πιο ολοκληρωμένα.

Last edited:

Και εσύ όμως είδα έβαλες αγγελία την V.
Πιθανόν περίμενες την έλευση της vi αλλά νομίζω ότι μιλάμε για διαφορετική μηχανή η vi.
Εγώ αν είχα τώρα τα χρήματα και την ανάγκη τέτοιας μηχανής την iv ή την V θα έπαιρνα λόγω 1.8 φακού και ίσως και λόγω του ND που τελικά είναι πολύ χρήσιμο στο βίντεο τη μέρα.

Re: Απάντηση: Sony RX100 mkVI superzoom τσέπης με αισθητήρα 1"

Περίμενα ότι η έλευση του μοντέλου VI θα φέρει επιμέρους βελτιώσεις (π.χ. οθόνη αφής), αλλά δεν πήγε ο νους μου ότι θα γίνει superzoom θυσιάζοντας το πολύτιμο 1.8 και το ND.
Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, η V παραμένει στην κορυφή της κατηγορίας εφόσον έχει κανείς ως προϋπόθεση το 1.8 στο ευρυγώνιο.

Την IV δεν τη θεωρώ καλή αγορά, εξαιτίας του κακού συγκριτικά AF της (contrast detection). Και δυο και τρία κατοστάρικα να έχει παραπάνω η V τα αξίζει και μόνο το πολύ καλύτερο AF της να σκεφτεί κανείς (υβριδικό, phase + contrast detection).

H VI διατήρησε την υβριδική εστίαση της V, αλλά έβαλε και τον επεξεργαστή των α9/α7ΙΙΙ/α7rIII και απογειώθηκε κι άλλο η ταχύτητα.
α9/αΙΙΙ σε μικρό σώμα με ενσωματωμένο φακό έγινε έτσι η RX100VI.