Sony σειρά NEX

Re: The Sony NEX Thread.

Αυτοι οι φθηνοι φακοι κανουν στην 3n ομως;

Πρεπει να ξεκαθαρισεις τα συστηματα

Αλλο ειναι το συστημα σονυ νεξ , που θελει φακους e mount και αλλο το αυστημα dslr sony , που θελουν φακους alpha mount. Και φυσικα αυτοι οι φακοι που λες δε μπαινυν σε sony nex, οχι χωρις ειδικο ανταπτορα τουλαχιστον... κι εκει παμε αλλου.

Νυχτερινο τοπιο, παντα με τριποδο! Ξερω οτι μετα πρεπει νανεβω πολυ σε τιμη, αρα το τριποδο με ικανοποιει. Τωρα εχω την olympus μ 820 να φανταστεις, και οι νυχτερινες της ειναι αρκετα ικανοποιητικες.

Τοπια, ωραια καδρα οπως ειπες! :)

Αρα πιστευω οτι η 3n με καλυπτει. Ή οχι; :P

Αλλα σκεφτομαι μηπως μια dslr ειναι καλυτερη ως επενδυση, με την εννοια οτι αν θα μπορω αν θελω στο μελλον να ασχοληθω περισσοτερο και με καλυτερα αποτελεσματα αγοραζοντας και καποιους αλλους φακους περαν του κιτ.

(ειπαμε "χαμος" στο μυαλο μου!)
μια χαρα φωτό θα βγάλεις με την 3n.
όταν με το καλό δεις να σε περιορίζει το σώμα στις φωτό σου, τότε πηγαίνεις σε dslr. Στα πρώτα σου βήματα να ψάχνεις τη βελτίωση στη σκέψη και τη γνώση τεχνικών, μετά τα μηχανάκια.

κυριε βλασιδη με καταστρεψατε
απο το πρωι ψαχνω κειμενα για 18-200 και nex

και τωρα πετατε την ατακα και μενω παγωτο , δλδ δεν αξιζει ?
και τι αξιζει ? να κρατησουμε και τον 16-50 και να παρουμε & τον 55-210 στα 290 και να κουβαλουμε & φακους σαν τους dslrακηδες ? (αστειο το τελευταιο ...)

κυριε βλασιδη με καταστρεψατε
απο το πρωι ψαχνω κειμενα για 18-200 και nex

και τωρα πετατε την ατακα και μενω παγωτο , δλδ δεν αξιζει ?
και τι αξιζει ? να κρατησουμε και τον 16-50 και να παρουμε & τον 55-210 στα 290 και να αλλαζουμε φακους σαν τους dslrακηδες ? (αστειο το τελευταιο ...)

για τον 18-200 της TAMRON σου είπε. όχι της ΣΟΝΥ.

έναν 18-200 έχει η sony για emount δηλαδή nex. άλλη εταιρία δεν βγάζει. είναι λίγο γκουμούτσα πάντως.

Σχετικα μαυτο;
http://www.avclub.gr/forum/newreply.php?do=newreply&p=1057057256
Αρα βαζουμε και μεσα τις τιμες των φακων... Εκει υπερεχουν οι dslr;

Ζητω συγνωμη που σεχω πρηξει...

είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για σώμα+φακούς με προοπτική. Οι NIKON-CANON έχουν πάνω από 60 φακούς στο πλοστάσιό τους από εκατό ευρώ μέχρι αρκετές χιλιάδες ευρώ που καλύπτουν κάθε πιθανή κι απίθανη χρήση. Αλλά και για τη sony πρέπει να υπάρχουν καμιά 20αριά φακοί (μαζί με τους FE). Ο Γιάννης Σπύρου μπορεί να σου πει ότι με αντάπτορα μπορείς να βάλεις σε αυτή τη μηχανή όποιο παλιό φακό θέλεις (αλλά χωρίς AF) άρα μπορείς να βάλεις καμιά 500αριά φακούς. Επομένως δεν τίθεται κάποιο θέμα να μη βρεις φακούς σε κανένα σύστημα από αυτά που μιλούμε.

Φιλική συμβουλή. Μην προσπαθείς να καλύψεις από τώρα κάθε πιθανή ή λιγότερο πιθανή ανάγκη σου για το μέλλον. Κινδυνεύεις να φορτωθείς πράγματα και χαρακτηριστικά που δεν θα τα θυμηθείς ποτέ ότι τα έχεις. Ακόμα και οι πιο απλές μηχανές είναι εργοστάσια. Αν δεις σε άλλο θέμα τον kbouk που γνωρίζει άριστα το σύστημα Μ4/3 πόσες δοκιμές κάνει για να σετάρει κάθε μηχανή χωριστά για κάθε συνθήκη (μιλούμε για μέρες δουλειάς) και τις απομνημονεύει στο μυαλό του, μάλλον όσο και να προσπαθείς να καλύψεις τα υποτιθέμενα κενά και ανάγκες σου, είναι απίθανο ότι θα ασχοληθείς με αυτά τον πρώτο καιρό.

Άρα καλύτερα είναι να χαρείς την όποια μηχανή επιλέξεις και μετά να μπεις στο τριπάκι αναβάθμιση ή αλλαγή. Αλλά μάλλον θα μείνεις με το σώμα και τον αρχικό φακό (άντε κι έναν ακόμη).

για τον 18-200 της TAMRON σου είπε. όχι της ΣΟΝΥ.

έναν 18-200 έχει η sony για emount δηλαδή nex. άλλη εταιρία δεν βγάζει. είναι λίγο γκουμούτσα πάντως.

λες ? (μακαρι δλδ)

απλα με μπερδεψε ( ; ) το παρακατω

Προσωπικά δεν θα έδινα 700 ευρώ για τέτοιο φακό ούτε για τις ΝΕΧ ούτε για τις ΝΙΚΟΝ, για φωτογράφηση. Μόνο για βιντεοσκόπηση, αλλά κι αυτό υπό προυποθέσεις.

Αν είναι κάποιος να αρχίσει να χρησιμοποιεί φακούς 18-200 τότε χάνει το κύριο πλεονέκτημα αυτών των μικρών μηχανών που είναι η φορητότητα. Και δεν παίρνει καλύτερη ποιότητα από τους βασικούς ζουμ φακούς. Άρα θα δώσει 700 ευρώ δηλ. τα διπλάσια από το σώμα για να καταστρέψει τη φορητότητα και να μην έχει καλύτερη επίδοση στη φωτογραφία; Και δεν μιλώ μόνο για οξύτητα αλλά και για κοντράστ, βινιέτα, παραμορφώσεις.

Προσωπικά δεν θα το έκανα και δεν το έκανα.

Last edited:

Ενας φακος 18-200 δε μπορει να ανταποκριθει συνηθως στις απαιτησεις μας για ποιοτικη φωτογραφιση και ειδικα σε δυσκολες φωτιστικες συνθηκες.
Αν θελεις μονο ενα τετοιο φακο, κ;λυτερα να πας σε μια πολυ καλη σουπερ κομπακτ , τυπου σονυ ρχ10 - ολυμπους stylus κλπ.
Δεν εχει νοημα να πας σε μηχανη με εναλλαξιμους φακους και να παρεις εναν 18-200, που ειναι και ακριβος.

Δεν εκμεταλλευεσαι τις δυνατοτητες τις μηχανης.

Οπως ειπε και ο Βλασσης, μονο για βιντεο και για οταν βαριεσαι να κουβαλας πολλους φακους, για ορισμενες περιπτωσεις και με καλο φως.

Λέει "προσωπικά".

εάν είσαι σε emount δεν έχεις και πολλές επιλογές όμως. Με αυτόν τον φακό θα γλυτώσεις βάλε-βγάλε αλλά μεταξύ μας χάνει την φορητότητα της έτσι.

σε θέμα ποιότητας φωτο δεν είναι κάτι ιδιαίτερο ούτε o sel 18-200, ούτε ο sel 55-210. Αυτό για όσους ξέρουν από φωτογραφία καλά, σαν τον φίλο μας τον Βλασίδη και βλέπουν το "κάτι" παραπάνω.

εγώ έχω καταλήξει σε 18-55kit, 30mm sigma, κα για παιχνίδι όταν υπάρχει χρόνος(σπάνιο) 58mm HELIOS.

είχα μπει στο τρυπάκι να αλλάξω τον18-55με τον 19mm sigma αλλά η σταθεροποίηση είναι άλλο πράγμα οπότε έμεινα ως είχα.

πολλά εξαρτώνται και από πως σκέφτεσαι να αξιοποιήσεις τις φωτό σου, δηλ. εκτύπωση ή όχι, σε τι μέγεθος κτλ.

Last edited:

και η λυση 16-50 & 55-210 (290 Ε) ειναι προτιμοτερη ?

ρωτω γιατι καποια στιγμη θες να φωτογραφισεις και κατι που ειναι μακρια .. τι κανεις τοτε ?

edit με καλυψε ο Αντωνης ,

Last edited:

λες ? (μακαρι δλδ)

απλα με μπερδεψε ( ; ) το παρακατω

Προσωπικά δεν θα έδινα 700 ευρώ για τέτοιο φακό ούτε για τις ΝΕΧ ούτε για τις ΝΙΚΟΝ, για φωτογράφηση. Μόνο για βιντεοσκόπηση, αλλά κι αυτό υπό προυποθέσεις.

όπως τα λέει ο Γιάννης είναι.

Επίσης ένα παράδειγμα από το χώρο του αυτοκινήτου.

Έστω ότι ένας μέσος οδηγός χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία και χωρίς διάθεση να ασχοληθεί ιδιαίτερα αγοράζει ένα SUV. Το παίρνει καθώς νομίζει ότι θα τα πάει καλά και εντός δρόμου και εκτός δρόμου. Στην πράξη δεν θα συμβεί αυτό. Επειδή θα φορά εντελώς ασφάλτινα λάστιχα, μόλις βγει στο βρεγμένο γρασίδι κι έχει απειροελάχιστη ανηφόρα, το αυτοκίνητο δεν θα ξεκινά. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να βάλει τα πατάκια κάτω από τις ρόδες, ή να ξηλώσει τα χόρτα. Το ESP και το ηλεκτρονικό διαφορικό δεν θα τον βοηθήσει. Αν είχει μηχανικό βέβαια δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Το ίδιο και στο δρόμο. Επειδή θα είναι πιο ψηλό το αυτοκίνητο θα έχει μεγαλύτερη αεροδυναμική αντίσταση, άρα στις κόντρες μετά τα 160 θα δει δίπλα του μικρότερα αυτοκίνητα, δεν θα μπορεί να πλαγιάσει το αυτοκίνητο στις μεγάλες καμπές ή στα S θα πρέπει να θυσιάζει την πρώτη καμπύλη για να πάρει σωστά τη δεύτερη κλπ.

Έτσι είναι και οι 18-200. Ούτε ψάρια ούτε πουλιά.

Παρακολουθώ ώρα το θέμα και θα πω και εγώ την άποψη μου.
Επειδή ,όπως είπε και μέλος προσφάτως, τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα, οικογένειες μαλώνουν για 5 ευρώ και παιδιά δεν έχουν χρήματα για αν πάρουν μολύβια,
σου προτείνω να πάρεις την Sony nex3n.
Αναλυτικότερα:
Θα δώσεις 300 ευρώ (μισά λεφτά και από iphone 5s) και θα πάρεις με την nex 3n+16-50 κιτ φακό με τα 299 ευρώ και 1 φρατζόλα ψωμί με το 1 ευρώ.
Το σπίτι σου εκείνη τη μέρα θα έχει και φωτογραφική και ψωμί να φάει.
Δεν θα ψαχτείς στην αρχή για φακούς sigma,omega,alpha κτλ, είπαμε μόνο με τον 16-50.
Θα κάνεις ένα φάκελο sony nex στο pc και θα βάζεις μέσα εκεί τις φωτογραφίες που θα τραβάς.
Θα τραβήξεις 5000 φωτογραφίες, όχι κλικ, φωτογραφίες,με φως,τη νύχτα,φίλους,ζώα,γενέθλια και ότι σε ελκύει και μόλις φτάσεις 5001 θα σταματήσεις.
Θα κάτσεις 1-2 μέρες να μελετήσεις ότι τράβηξες να δεις τι σου αρέσει,τι σου λείπει, τι έμαθες και τότε θα δεις για αγορά έξτρα φακού.
Αν αποφασίσεις για φακό και τον πάρεις θα τραβήξεις άλλες 5000 φωτογραφίες με τη μηχανή όχι αποκλειστικά με το νέο φακό.
Τότε θα είσαι έτοιμος να αποφασίσεις αν θες κάτι άλλο η επενδύεις εκεί και με μικρή χρηματική απώλεια πουλάς και παίρνεις κάτι νέο.
Στο διάστημα αυτό μπορείς να ποστάρεις εδώ φωτογραφίες να σου λέμε εμείς γνώμες, να μπαίνεις και εσύ πιο βαθιά στο κόλπο.
Στα γράφω αυτά έχοντας αλλάξει αρκετά σώματα και φακούς για την οικονομική μου δυνατότητα.
Όσο ψαχνόμουνα σε αναζήτηση εξοπλισμού έβγαινα πάντα χαμένος, όσο ψαχνόμουνα φωτογραφικά πάντα κάτι κέρδιζα...
Η τελική επιλογή είναι δική σου.

Λέει "προσωπικά".

εάν είσαι σε emount δεν έχεις και πολλές επιλογές όμως. Με αυτόν τον φακό θα γλυτώσεις βάλε-βγάλε αλλά μεταξύ μας χάνει την φορητότητα της έτσι.

σε θέμα ποιότητας φωτο δεν είναι κάτι ιδιαίτερο ούτε o sel 18-200, ούτε ο sel 55-210. Αυτό για όσους ξέρουν από φωτογραφία καλά, σαν τον φίλο μας τον Βλασίδη και βλέπουν το "κάτι" παραπάνω.

εγώ έχω καταλήξει σε 18-55kit, 30mm sigma, κα για παιχνίδι όταν υπάρχει χρόνος(σπάνιο) 58mm HELIOS.

είχα μπει στο τρυπάκι να αλλάξω τον18-55με τον 19mm sigma αλλά η σταθεροποίηση είναι άλλο πράγμα οπότε έμεινα ως είχα.

πολλά εξαρτώνται και από πως σκέφτεσαι να αξιοποιήσεις τις φωτό σου, δηλ. εκτύπωση ή όχι, σε τι μέγεθος κτλ.

Για να δείτε τη σημασία του αρχικού κόνσεπτ για μικρές φορητές μηχανές και πώς αυτό ακυρώνεται από φακούς 18-200 πάτε στο
http://camerasize.com/compare/#162,442 . Εκεί θα δείτε τη σύγκριση στις διαστάσεις μιας μικρής dslr (της 5100 στην περίπτωσή μας) και της 3Ν. Ειδικά αν δείτε το βάθος τότε η διαφορά είναι τεράστια. 7,87 εκ έναντι 3,46 εκ. δηλαδή μικρότερη από το μισό. Με τους 18-200 η διαφορά μικραίνει πολύ. O 18-200 της ΝΙΚΟΝ έχει διαστάσεις 9,65 Χ 7,7 εκ. αλλά αυτές δεν προστίθενται πλήρως στο 7,87 αφού εκεί εξέχει το σκόπευτρο. Θα το υπολογίσουμε περίπου 1 εκ λιγότερο άρα πηγαίνουμε σε 17 εκ μήκος όταν είναι κλειστός ο φακός. Ο sony 18-200 έχει διαστάσεις 9,65 Χ6,8 εκ. Άρα πηγαίνουμε στο 13 εκ. μήκος. Το 13 από το 17 εκ δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά όσο είχε πριν με πιο μικρούς φακούς.

Διαφορά στο βάρος οι δυο μηχανές 560 έναντι 269 γρ. Αν βάλουμε τους 18-200 στη ΝΙΚΟΝ πηγαίνουμε σε 560+560 = 1120 γρ και στη SONY 269+460 = 729 γρ. Το λιγότερο από το μισό πήγε σε κάτι λιγότερο από τα 2/3 διαφορά. Κι αν νομίζετε ότι είναι λίγο σας θυμίζω ότι το σετάκι 3N+18-200 είναι λίγο περισσότερο σε βάρος σε σχέση με την 5100+18-55.

άρα αν θέλουμε μικρή μηχανή θα πρέπει να κοιτούμε και για μικρούς φακούς.

Συμφωνώ με το όλο σκεπτικό , ότι οι μεγάλοι ζουμ φακοί ακυρώνουν την επιλογή μιας μικρής mirrorless , όμως ξεχνάμε ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτων των μηχανών : Την ευελιξία που προσφέρουν.
Δηλαδή , εγώ όταν θέλω να καλύψω μια εκδήλωση με φωτό + video ,π.χ σχολικές εκδηλώσεις, αγώνες κλπ , φοράω την κουμούτσα 18-200 και κάνω άψογα την δουλειά μου.
Όταν θέλω φορητότητα π.χ μια εκδρομή , διακοπές , καθημερινή χρήση , έχω τον 16-50 και είμαι ανάλαφρος και ωραίος..
Όταν θέλω να αχοληθώ ποιό δημιουργικά και να έχω την καλύτερη ποιότητα που μπορώ να πάρω ,
κουμπώνω επάνω τον 30άρη Sigma ή τον 50άρη SEL και ικανοποιώ και αυτήν μου την ανάγκη άψογα!
Βλέπουμε δηλαδή ότι με ένα συστηματάκι mirrorless , χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία (τον 18-200 τον βρήκα μετ/σμένο , sigma 100 ευρώ , Sony 50 200 ευρώ)
είμαι καλυμένος παντού αξιοπρεπέστατα...

Last edited:

ουτε στο συστημα m4/3 υπαρχει μικρος 18-200 ή κατι αντιστοιχο...
ο pany 14-140 ειναι κι αυτος σχετικα μεγαλος και βαρυς, αν και το τελευταιο μοντελο που βγηκε ειναι καπως μικροτερο κι ελαφρυτερο.

Που είναι και ο βασικός λόγος που έχω "κολλήσει" στο m4/3...

Γιάννη, ο καινούργιος 14-140 δεν είναι πολύ μικρότερος (1cm πιο κοντός και ανεπαίσθητα πιο λεπτός)
αλλά είναι πανάλαφρος .. 265gr !!

Παλιός 14-140/f4.0-5.8
Filter Thread 62 mm
Dimensions (DxL) Approx. 2.76 x 3.31" (7.01 x 8.41 cm)
Weight 1.01 lb (460 g)

Νέος 14-140/f3.5-5.6
Filter Thread Front:58 mm
Dimensions (DxL) Approx. 2.64 x 2.95" (67 x 75 mm)
Weight 9.35 oz (265 g)

Κάτι φαίνεται να ξεσκάλωσε τελευταία στην εξέλιξη των οπτικών και βγαίνουν εξελιγμένα μοντέλλα ..

Ενδιαφέρουσα περίπτωση και με καλή τιμή (αλλά μόνο για Dslr .. δεν βγαίνει για mirrorless) είναι ο νεος Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM | C

Filter Size (mm) 62mm
Maximum Magnifications 1:3
Dimensions
(Diameter x Length) 70.7mm x 86mm/2.8in. x 3.4in.
Weight 430g / 15.2oz.

Μια χαρά αν σκεφτείς οτι είναι και "macro 1:3"

Αυτό που λείπει πραγματικά απο την μοντουρα Ε της Sony είναι οι third party ζοομ και ειδικά η Sigma που πλέον προβάλει ως κορυφαίος κατασκευαστής φακών.

Όσον αφορά το δικό μου δίλημμα, σας ευχαριστώ πολύ όλους για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις.

Μαλλον θα οδηγηθω προς την 3n, γιατι υπερτερει πολυ σε φορητοτητα, και σε τιμη....

Και ισως στο μελλον παρω και μια dslr.

Μενει βεβαια να τις ξαναδω απο κοντα... :)

ειναι αξιο αποριας γιατι η sigma δεν βγαζει καποιους καλους ζοομ, που εχει την εμπειρια και βγαζει πολυ καλους πχ ενας 16-50 και 50-150 θα ηταν ανεκτιμητοι (με σταθερο διαφραγμα 2.8 ή 4 εστω και IS).

Γιατί πολύ απλά η βασική αγορά ανά την υφήλιο που βγάζει το "χρήμα" και καθορίζει την στρατηγική των εταιρειών για νέα προϊόντα (δηλαδή η Αμερικάνικη) εξακολουθεί να ψηφίζει DSLR. Oi mirrorless ειναι ακόμα ελάχιστη ποσότητα εκεί..