Sony σειρά NEX

Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5/3 !

Υπάρχει ενσωματωμένος οδηγός χρήσης στην κάμερα!
Επιλέγεις για γλώσσα ελληνικά και πας στο αυτόματο πρόγραμμα.
Πατάς το κάτω κουμπάκι που εμφανίζεται ως Συμβουλές λήψης...
Άντε καλή αρχή!

Απάντηση: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5/3 !

μπορει να μου πει καποιος τι κανω λαθος?
εχω μια nex-5 και αγορασα απο ebay ανταπτορα φακου m42 to nex5 για φακο jupiter 4/200 και helios 2/58. τον προσαρμοσα λοιπον και οταν ανοιγω τη μηχανη και παταω για φωτο μου βγαζει το μηνυμα "δεν ειναι δυνατη η αναγνωριση του φακου. συνδεστε το σωστα." τι κανω λαθος?

Εχει επιλογή στο τελευταίο μενού , που επιτρέπει να τραβας με μανουαλ φακο.
Δεν εχω Ελληνικά μενού, ψαξτο λιγο ... δεν εχω κοντά τη μηχανη.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αγοράσω τον Nokton το θέμα είναι οτι δεν μπορώ να αποφασίσω ποιόν... τον 35μμ ή τον 40μμ?
Απο την μία μου αρέσει το λίγο μεγαλύτερο πεδίο του 35αρη, απο την άλλη το λίγο πιο τελέ του 40αρη.
Lector με τον αντάπτορα τελικά τί έκανες? Ποιόν πήρες?

Καλησπέρα Alex,

Κορυφαία επιλογή ο Voigtlander. Δεν νομίζω να δεις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στον 35άρη και στον 40άρη.

Ο αντάπτορας που έχω είναι αυτός
Leica M LM lens to Sony E Mount NEX
αλλά έχω παρατηρήσει ότι το infinity focus δεν δουλεύει σωστά με αυτόν.

Για να κάνεις φόκους στο άπειρο πρέπει να γυρίσεις το φόκους τέρμα δεξιά (αριστερή κίνηση δηλαδή) και μετά να το κάνεις 1 με 2 χιλιοστά αριστερά
(δεξιά κίνηση δηλαδή).

Κατά τα άλλα δεν έχω κάποιο πρόβλημα.

Εδώ μπορείς να δεις πως είναι και το σύνολο Nex-3 / Αντάπτορας / Voigt 35mm

Από Ελλάδα θα τον πάρεις;

Last edited:

Μένω μόνιμα Κολωνία τον τελευταίο χρόνο οπότε θα τον πάρω απο εδώ. Είναι ενα μαγαζί στο Dusseldorf που τους έχει στο στοκ και τους δύο οπότε απο κεί θα γίνει η αγορά.
Το θέμα με τους αντάπτορες υπάρχει σε όλους που κυκλοφορούν απο όσο έχω διαβάσει. Νομίζω έχει να κάνει με το focus shift που έχουν αυτοί οι φακοί και τις μικροδιαφορές μεταξύ τους. Οπότε αφήνουν περιθώριο για να μπορούν να εστιάσουν στο άπειρο όλοι οι φακοί τους, με παρενέργεια οτι οι "νορμάλ" εστιάζουν πέρα απο το άπειρο λιγο.

εμενα παντως το ευρυγωνιο μαρεσει πιο πολυ τελευταια, αλλα απο την αλλη δεν ειναι και τοσο μεγαλη η διαφορα, παντως τον 35αρι θα επερνα εγω, αν ειναι το ιδιο φωτινοι και οι δυο

Ώς τώρα την χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά με τον 50αρη και τον 28αρη Μ της Pentax αλλά στον έναν μου έλλειπε το λίγο παραπάνω πεδίο στα κοντινά, και στον δεύτερο η πολλά (είναι αρκετά μέτριος φακός...).
Την απόφαση μου επιρρεάζουν και τα εξής.

α. Ο 50αρης μου χάλασε πρόσφατα. Το δακτυλίδι της εστίασης κολλάει σε ένα σημείο στα 3μ περίπου και δεν γυρνάει παραπέρα. Πιέστηκε μάλλον στην τσάντα μια μέρα και μπορεί κανα γραναζάκι να έσπασε μέσα. Δεν τον έχω δώσει ακόμα για έλεγχο αλλά δεν ξέρω αν αξίζει να τον δώσω, ή να πάρω απλά έναν άλλο. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να τον χρησιμοποιήσω οπότε το αγαπημένο μου εστιακό μήκος μου λείπει αυτήν την στιγμή.

β. Με την ΝΕΧ είμαι πολύ ευχαριστημένος και έχουν καλυφθεί σχεδόν όλες μου οι ψηφιακές ανάγκες. Σκέφτομαι μήπως αξίζει να χτίσω εκεί ένα σύστημα 2-3 καλών φακών σιγά σιγά, και να κρατήσω την Κ20 ως backup η για ειδικές αποστολές (έκδρομές που το καλό και ανθεκτικό σώμα μετράει περισσότερο απο την φορητήτα).
Να συνδιάσω δλδ τον 40αρη (η 35αρη) με έναν απο τους Ultrawide της Voigtländer πχ τον 15 Heliar και να έχω έτσι και το νορμάλ και το ευρύ. Οπότε σε αυτό το σχέδιο ο 40αρης ταιριάζει παραπάνω.
Ίσως βέβαια να το παρασκέφτομαι και τα 5μμ να μην έχουν παρά ελάχιστη διαφορά σε πραγματικές συνθήκες...

...
Ίσως βέβαια να το παρασκέφτομαι και τα 5μμ να μην έχουν παρά ελάχιστη διαφορά σε πραγματικές συνθήκες...

Aυτο.

Και τα 5 παραπανω ή λιγοτερα χιλιοστα, αλλοτε θα τα θες, αλλοτε οχι.

Εγω θα τους θεωρουσα ιδιους και θα αποφασιζα με τα υπολοιπο κριτηρια (διαφραγμα, ΙQ, τιμη, μεγεθος....)

Τελικά πήρα τον 35αρη.
Πήγα χθες στο Foto Koch στο Düsseldorf (έχει και online store πολυ καλό) και τους είδα και τους δυο. Spur of the moment που λένε απόφαση και τον πήρα.
Είναι η MultiCoated εκδοχή. Τον αντάπτορα τον περιμένω ακόμα, αρχές της βδομάδας θα τον έχω οπότε θα ανεβάσω και δείγματα.

Εντωμεταξύ συνείδητοποίησα οτι είναι ο πρώτος φακός που αγοράζω καινούργιος (με εξαίρεση τους εκάστοτε κιτ). Η κατασκευή πάντως εντυπωσιάζει σε σχέση με ότι είχα μέχρι τώρα. Το βάρος του για το μέγεθος του σε ξαφνιάζει.

Ελαχιστα μικρότερος, αλλά δεν ήταν αυτό. Τα 5μμ παραπάνω πεδίο τελικά. Και οτι απο όσο διάβασα είναι και ελάχιστα οξύτερος απο τον 40αρη.
Αλλά γενικά ήταν λίγο απόφαση της στιγμής. Δεν έχει και σημασία, νομίζω και με τον 40αρη το ίδιο ευχαριστημένος θα ήμουνα.
Ελπίζω να ερθει αύριο ο αντάπτορας γιατί ανυπομονώ να τον δοκιμάσω!!!

Μολις το δοκιμασα.... φανταστικο !

Εχει 2 βασικες αλλαγες...
1) τα picture effects
2) Peaking focus !

To πρωτο ειναι καποια special effects στην εικονα οπως high key, sepia, (part y/g/r klp ),pop, posterize (b/w kai εγχρωμο , toy camera, retro.

Η σημαντικη αλλαγη φυσικα για μενα ειναι η δευτερη, με την οποια μπορεις να εχεις οπτικη ενδειξη στο μονιτορ , για το που εστιαζεις , ειδικα σε μανουαλ φακους, ειναι σωτηριο !
Φυσικα ειχαμε και το magnifiy 7x/14x , αλλα μ αυτο το τροπο ειναι πολυ πιο γρηγορο και το κυριοτερο, δουλευει στο βιντεο (που δεν ειχες μεγεθυσνη) !!!

Επιτελους , ολοι μου οι manual φακοι ειναι πια ευκολοι στην εστιαση ...

Εχει ρυθμιση για ευαισθησια (low, medium kai high) καθως και ρυθμιση για το χρωμα που θα εχουν οι περιοχες που θα μαρκαρονται σαν εσταισμενες (ασπρο, κιτρινο, κοκκινο).

Δουευει πολυ καλα, αλλα οχι τοσο σε προσωπα που δεν εχουν εντονο contrast kai λεπτομερειες...

Περισσοτερες δοκιμες αργοτερα.

Eνα δειγμα του focus peaking...

http://www.youtube.com/watch?v=sJxUiLqPUgQ

Mερικα πρωτα δειγματα απο τα picture effects...

attachment.php
attachment.php

attachment.php
attachment.php

attachment.php
attachment.php

attachment.php
attachment.php

attachment.php

Attachments

• dsc02902.jpg
    dsc02902.jpg
    62.5 KB · Views: 144
  • dsc02903.jpg
    dsc02903.jpg
    59.5 KB · Views: 143
  • dsc02904.jpg
    dsc02904.jpg
    47.8 KB · Views: 142
  • dsc02909.jpg
    dsc02909.jpg
    69.8 KB · Views: 142
  • DSC03289 2.jpg
    DSC03289 2.jpg
    41.4 KB · Views: 143
  • DSC03290 2.jpg
    DSC03290 2.jpg
    46.8 KB · Views: 143
  • DSC03291 2.jpg
    DSC03291 2.jpg
    48.2 KB · Views: 143
  • DSC03292 2.jpg
    DSC03292 2.jpg
    41.6 KB · Views: 143
  • DSC03293 2.jpg
    DSC03293 2.jpg
    49.4 KB · Views: 142

Nai,ειναι αυτο που περιμενα, για το video ειδικα , που δεν ειχε μεγεθυνση την ωρα που τραβαγες (με manual φακους παντα) ... ενω τωρα μπορεις να ελεγξεις την εστιαση.

Αλλα και στη φωτο μπορει να βοηθησει, δε χρειαζεται (οχι παντα τουλαχιστον) να πατας το κουμπι για μεγεθυνση κι ελεγχο εστιασης...