Sony σειρά NEX

Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5/3 !

Καλορίζικη. Με ποιο φακό;

Πηρα το κιτ που εχει τον 16mm και τον 18-55mm. Σκεφτομαι καποια στιγμη να παρω και τον 18-200mm αλλα εδω εχω μια ερωτηση.
Εχω μια παλια Zenith (μοντελο 12ca περιπου 25ετιας). Οταν μου την εφεραν κατευθειαν απο Ρωσια μου εφεραν και ενα φακο zoom 37Α 3,5/135 (αυτα τα νουμερα εχει πανω στον φακο) ο οποιος ειναι βιδωτος. Υπαρχει περιπτωση να υπαρχει καποιο adaptor ετσι ωστε να τον φορεσει και η nex5???

Λογικά Μ42 είναι, υπάρχουν τέτοιοι αντάπτορες.

Πηρα το κιτ που εχει τον 16mm και τον 18-55mm. Σκεφτομαι καποια στιγμη να παρω και τον 18-200mm αλλα εδω εχω μια ερωτηση.
Εχω μια παλια Zenith (μοντελο 12ca περιπου 25ετιας). Οταν μου την εφεραν κατευθειαν απο Ρωσια μου εφεραν και ενα φακο zoom 37Α 3,5/135 (αυτα τα νουμερα εχει πανω στον φακο) ο οποιος ειναι βιδωτος. Υπαρχει περιπτωση να υπαρχει καποιο adaptor ετσι ωστε να τον φορεσει και η nex5???

O φακός είναι Μ42 και σίγουρα υπάρχει αντάπτορας.

Ο Jupiter-37A είναι μάλιστα και πολύ καλός φακός αρκεί να μην τραβήξεις ΠΟΤΕ με κόντρα φώς.

O φακός είναι Μ42 και σίγουρα υπάρχει αντάπτορας.

Ο Jupiter-37A είναι μάλιστα και πολύ καλός φακός αρκεί να μην τραβήξεις ΠΟΤΕ με κόντρα φώς.

Ευχαριστω για την αμεση απαντηση. Ξερετε ποσο κοστιζει περιπου αυτος ο ανταπτορας και απο που μπορω να τον παρω???

Ειδα οτι οι τιμες επεσαν αρκετα, στα 555 θεωρειτε οτι αξιζει το διπλο κιτ η να περιμενω για την nex7?

Τελικά πήρα τον 35αρη.
Πήγα χθες στο Foto Koch στο Düsseldorf (έχει και online store πολυ καλό) και τους είδα και τους δυο. Spur of the moment που λένε απόφαση και τον πήρα.
Είναι η MultiCoated εκδοχή. Τον αντάπτορα τον περιμένω ακόμα, αρχές της βδομάδας θα τον έχω οπότε θα ανεβάσω και δείγματα.

Εντωμεταξύ συνείδητοποίησα οτι είναι ο πρώτος φακός που αγοράζω καινούργιος (με εξαίρεση τους εκάστοτε κιτ). Η κατασκευή πάντως εντυπωσιάζει σε σχέση με ότι είχα μέχρι τώρα. Το βάρος του για το μέγεθος του σε ξαφνιάζει.

Πως σου φαινεται ο φακος τελικα ?
Καποιο δειγμα ?
Τι τιμη τον βρηκες ?

Ειδα οτι οι τιμες επεσαν αρκετα, στα 555 θεωρειτε οτι αξιζει το διπλο κιτ η να περιμενω για την nex7?

Υπάρχει κάτι που δεν σου αρέσει ή δεν σου είναι αρκετό σε αυτή τη μηχανή και θα περιμένεις για την επόμενη;

Φανταζομαι στα 555-600 ευρω θα κανει και η Nex7, και ισως οι τιμες να πεσουν ακομα τον Σεπτεμβριο (της nex5) (καπου διαβασα οτι τοτε θα ανακοινωθει?) Δεν καιγομαι τωρα σονυ (χαχα) και καλα να προβω σε αγορα, για αυτο ρωτησα την γνωμη σας

Η NEX-7 (θεωρητικά) θα είναι πιο full από την NEX-5.

Απ' ότι ακούγετε θα έχει και viewfinder. Όσο για την τιμή της, δύσκολο να κυμαίνετε στις τιμές της NEX-5 όταν είχε πρωτο βγεί.

700 ως κατώτερη τιμή θα έλεγα εγώ ... μπορεί και παραπάνω δυστυχώς ...

Ούπς, ξέχασα να αναφέρω!

Κατέβηκα απο την παρασκευή Ελλάδα για διακοπές και ξεχάστηκα!

Η τιμή ήταν 529Ε για τον MC. Είχε και τον S.C. για 499Ε. Τον πήρα απο το κατάστημα αφού πρώτα τον επιθεώρησα τον ίδιο. Έχει και ιντερνετικό κατάστημα το μαγαζί πολύ γνωστό στην γερμανία. Αντάπτορα πήρα απο το phototool24 στο ebay, και ώς τωρα φαινεται καλός και σταθερός.

Πολύ ευχαριστημένος απο τον φακό. Τελικά έκανα καλά που πήρα τον 35αρη καθώς τα 5μμ παραπάνω χρησιμεύουν. Αύριο θα παρω διορθωμένο και τον 50αρη οπότε θα έχω ένα πλήρες σετ μαζί μου πλέον (16μμ, 35μμ 50μμ).
Η εστίαση θέλει στην αρχή λίγο συνήθεια αφού δεν υπάρχει το γνωστό μας δακτυλίδι (υπάρχει δλδ αλλά δεν γυρνάς αυτό κατευθείαν) αλλά ενα μοχλουδάκι σαν αυτό που έχουν οι νταλίκες στα μεγάλα τιμόνια... Αλλά απο άκρη σε άκρη γυρνάει σε 1/4 του κύκλου, που είναι ταχύτατο.

Για την ποιοτητα του φακού δεν μπορώ να πώ πολλά ακόμα. Στις μικρές οθόνες που τις βλέπω φαίνονται όλες πολύ καλές. Το σκληρό bokeh που λένε εμένα μου αρέσει αλλά τέρμα ανοιχτός το εστιασμένο είναι τόσο στενό που δεν είναι παρα σε συγκεριμένες καταστάσεις χρήσιμο.
Θα ανεβάσω συνολικά μερικά χαρακτηριστικά δείγματα μόλις βρώ καλό ιντερνετ (είμαι με 3G).
Το μόνο που είναι λίγο περιοριστικό είναι η ελάχιστη απόσταση εστίασης που είναι στα 70εκ. Είναι λίγο για έναν 35αρη και δεν είναι για πολύ κοντινά στενά πλάνα. Αλλά είναι η κατασκευή των rangefinder φακών νομίζω τέτοια (γιατί και οι άλλοι που είναι την ίδια έχουν).

Πολύ βίντεο τραβάω πάντως. Σκοπεύω μετά να τα μοντάρω σε ένα βιντεάκι σε φάση summer 2011. Εσύ που είσαι και του τομέα, έχεις να μου προτείνεις κάποιο προγραμμα για αυτό?
Να είναι φθηνό, να διαχειρίζεται HD, να έχει βασικα εφέ και λοιπά, και να μπορεί να το μάθει κάποιος σχετικά εύκολα. Δεν θέλω να κάνω παπάδες, να μπορώ όμως να πειράξω κανα δυο πραγματάκια άμα το θέλω.

Last edited:

Το καλυτερο ειναι το νεο FCPX ... απιστευτο !
Ειναι φυσικα πρωτη εκδοση και λιγο ασταθης, αλλα θα βελτιωθει συντομα.
Το εχω εδω και μια βδομαδα που βγηκε και ειμαι ενθουσιασμενος...

http://www.apple.com/finalcutpro/

Είναι μόνο για μήλα ή και για πισι?

Σε 3 βδομάδες που θα γυρίσω σπίτι και θα ξεκινήσω με την επεξεργασία θα σε ξαναρωτήσω να μου πείς!

Όντως είναι πολύ καλό, τόσο που θέλω να δώσω το PC μου για να πάρω MBP :p

αφου ειναι καλό το fcpx τότε γιατί το κράζουν παντού?! εχουν γραφτει άρθρα ολόκληρα!!!

Πρωτα δες ποιοι το κραζουν και γιατι ....

Οι περισσοτεροι ειναι Pro uses (high end καλυτερα - γιατι κι εγω ειμαι επαγγελματιας) και εχουν πολλα προβληματα με ελλειψεις που εχει.

Οι κυριοτερες ελλειψεις ειναι 3.

1) Δεν υποστηριζει εγγενως (μονο μεσω Plugin) εισαγωγη παλιοτερων project απο το FCP 7 και πισω. Αυτο γιατι ειναι εντελως νεο προγραμμα και δεν γινεται να ειναι συμβατο προς τα πισω 100%. (ουτε και τα plugins ειναι αλλωστε).

2) Δεν υποστηριζει πολλες καρτες βιντεο , με εξοδο σε Broadcast monitor και εισοδο απο Beta videos κλπ εγγενως.
Αυτο θα λυθει φυσικα , οταν βγουν drivers απο τις εταιρειες αυτες πχ Aja - Black Magic design ,Matrox κλπ.

3) Ολα τα plugin και αλλες λειτουργιες που βασιζονται σ αυτα, ειναι φυσικa ασυμβατα , επειδη το νεο FCPX ειναι 64 bit και πρεπει να βγουν νεες εκδοσεις.

Αυτο γινεται φυσικα και με τα περισσοτερα προγραμματα , ετσι κι αλλιως.
Εγω πχ. που δουλευω και Avid kai Premiere , στη τελευταια 64 bit αναβαθμιση της Adobe απο CS4 -? CS5 δε δουλευε σχεδον τιποτα !

Αυτα δεν απασχολουν τον απλο - καθημερινο χρηστη φυσικα.

Το βασικο ομως ειναι οτι το νεο FCPX , απαιτει πιo open mind αντιμετωπιση, διαφορετικη διαχειριση του υλικου και αυτο ειναι ¨ανηκουστο" για τους PRO (δηθεν) users που εχουν μαθει να λειτουργουν μονολιθικα !

Eδω εχουν βγει tutorials απο παιδακια 10 χρονων στο youtube και αυτοι δυσκολευονται ακομη να κανουν import το υλικο τους.

Ολοι αυτοι (οπως και το Hollywood - δισκογραφικες - κινηματογραφικες εταιρειες) ειναι τραγικα δυσκινητοι και παλαιολιθικοι !!!

Εγω πρωτου το βαλω, διαβασα το manual , ειδα πολλα paid tutorials kai META δουλεψα μαζι του...
Οχι οτι ειναι τελειο (καθε αλλο) , αλλα εχει τη δυνατοτητα να εξελιχτει σε κατι πολυ καλυτερο απο τα προηγουμενα και απο οτιδηποτε αλλο κυκλοφορει τωρα....

Last edited:

Πρωτα δες ποιοι το κραζουν και γιατι ....

Οι περισσοτεροι ειναι Pro uses (high end καλυτερα - γιατι κι εγω ειμαι επαγγελματιας) και εχουν πολλα προβληματα με ελλειψεις που εχει.

Οι κυριοτερες ελλειψεις ειναι 3.

1) Δεν υποστηριζει εγγενως (μονο μεσω Plugin) εισαγωγη παλιοτερων project απο το FCP 7 και πισω. Αυτο γιατι ειναι εντελως νεο προγραμμα και δεν γινεται να ειναι συμβατο προς τα πισω 100%. (ουτε και τα plugins ειναι αλλωστε).

2) Δεν υποστηριζει πολλες καρτες βιντεο , με εξοδο σε Broadcast monitor και εισοδο απο Beta videos κλπ εγγενως.
Αυτο θα λυθει φυσικα , οταν βγουν drivers απο τις εταιρειες αυτες πχ Aja - Black Magic design ,Matrox κλπ.

3) Ολα τα plugin και αλλες λειτουργιες που βασιζονται σ αυτα, ειναι φυσικa ασυμβατα , επειδη το νεο FCPX ειναι 64 bit και πρεπει να βγουν νεες εκδοσεις.

Αυτο γινεται φυσικα και με τα περισσοτερα προγραμματα , ετσι κι αλλιως.
Εγω πχ. που δουλευω και Avid kai Premiere , στη τελευταια 64 bit αναβαθμιση της Adobe απο CS4 -? CS5 δε δουλευε σχεδον τιποτα !

Αυτα δεν απασχολουν τον απλο - καθημερινο χρηστη φυσικα.

Το βασικο ομως ειναι οτι το νεο FCPX , απαιτει πιo open mind αντιμετωπιση, διαφορετικη διαχειριση του υλικου και αυτο ειναι ¨ανηκουστο" για τους PRO (δηθεν) users που εχουν μαθει να λειτουργουν μονολιθικα !

Eδω εχουν βγει tutorials απο παιδακια 10 χρονων στο youtube και αυτοι δυσκολευονται ακομη να κανουν import το υλικο τους.

Ολοι αυτοι (οπως και το Hollywood - δισκογραφικες - κινηματογραφικες εταιρειες) ειναι τραγικα δυσκινητοι και παλαιολιθικοι !!!

Εγω πρωτου το βαλω, διαβασα το manual , ειδα πολλα paid tutorials kai META δουλεψα μαζι του...
Οχι οτι ειναι τελειο (καθε αλλο) , αλλα εχει τη δυνατοτητα να εξελιχτει σε κατι πολυ καλυτερο απο τα προηγουμενα και απο οτιδηποτε αλλο κυκλοφορει τωρα....

υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να μη ζητά πολλούς πόρους; Κάτι που να είναι βασικό αλλά να παίζει και σε νετμπουκ;

Κάτι δηλαδή αντίστοιχο με το Bibble Pro στους μετατροπείς raw που κάνει ό,τι και το Capture One και το Dxo Optics αλλά παίζει και σε μηχανήματα 3ετίας ή σε αστεία φορητά;