Re: The Sony NEX Thread.
Γιάννη επειδή το θέμα μικρός αλλά καλός φακός στην ΝΕΧ το παλεύω καιρό, δυο τρείς προτάσεις που έχω καταλήξει.
Ουσιαστικά για μικρό μέγεθος και αξιώσεων η επιλογή των φακών απο τηλεμετρικές είναι σχεδόν μονόδρομος.
Σε αυτήν την κατηγορία βέβαια οι τιμές είναι υψηλές και δεν έχουν ταβάνι. Στα φυσιολογικά μήκη υπάρχουν πολλές επιλογές, στο ευρυγώνιο υπάρχει πρόβλημα.
Σίγουρη και καλή επιλογή είναι οι δυο Voigtlander Nokton 35mm και 40mm f/1.4. O 40mm πρέπει να είναι λίγο πιο οξύς, αλλά ο 35 πιο ευρύς. Εγώ έχω τον 35αρη και είναι στα 2 χρόνια που είμαι στο σύστημα ο στάνταρ φακός μου. Γρήγορος, οξύς και με πολύ ωραία χρώματα και κόντραστ. Τιμή βγαίνει γύρω στα 500Ε
Απο το ίδιο σύστημα υπάρχουν και αρκετοι ευρυγώνιοι. Ενδιαφέρων έχουν οι Super Heliar 15mm και ο Color Skopar 21mm. Αρνητικά σε αυτούς είναι η ταχύτητα τους, καθώς ξεκινάνε απο το f/4. Είναι βέβαια πολύ μικροί και ελαφριοί. Ο 15αρης έχει αναφερθεί οτι δεν είναι καλός στην ΝΕΧ7 όμως. Συγκεκριμένα στα άκρα (λόγω της γωνίας που χτυπάει το φώς τον αισθητήρα στα άκρα) έχει μια magenta χροιά. Υπάρχει τρόπος να το διορθώσεις με ένα πρόγραμμα που λέγεται Cornerfix. Στην ΝΕΧ5Ν βέβαια λέγεται οτι δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Για την F3 την δικιά σου δεν ξέρω. Το καλύτερο θα ηταν να τον δοκιμάσεις σε ένα μαγαζί και να δείς.
Ο 21μμ δεν φαίνεται να έχει τέτοιο πρόβλημα. Είναι ο μικρότερος φακός για M που κυκλοφορεί και εξαιρετικά οξύς. Στις Leica M θεωρείτε με εξαίρεση την ταχύτητα ισάξιος σε οξύτητα και παραμορφώσεις του Elmarit M 21mm Asph ενώ είναι καλύτερος του Pre-asph. Τον περιμένω την άλλη βδομάδα να έρθει και αν έχεις λίγη υπομονή θα ανεβάσω εντυπώσεις και δείγματα (θα παίξει και συγκριτικό του Σιγμα 19μμ, ΜΙΡ 20μμ, Σκοπαρ 21μμ)
Πέραν τou M mount, καλές λύσεις υπάρχουν και στο Contax G mount. Εκεί βρίσκεται και ένας απο τους οξύτερους φακούς που έχουν παρασκευαστεί ποτέ για οποιοδήποτε σύστημα στα 35mm, O Carl Zeiss T* 45mm f/2 Planar. Τον έχω εδώ και δυο βδομάδες περίπου και είμαι εντυπωσιασμένος πραγματικά. Τόσο που σκέφτομαι να τον στείλω να του αλλάξουν την μοντούρα σε Μ για να τον φοράω και στην Μ6. Και εδώ βρίσκεται και το μεγάλο πρόβλημα του φακού. Οι Contax G ήταν φακοί AF, χωρίς ελικοειδές εστίασης. Έχουν μόνο μια βιδούλα στο πίσω μέρος που έστρεφε ο ρότορας της μηχανής για να εστιάσει. Η χρήση του απαιτεί δλδ αντάπτορα ειδικό. Εγώ πήρα αυτόν απο την Metabones (90E). Είναι τεράστιος με ένα μεγάλο δαχτυλίδι γύρω απο τον φακό, αλλά η εστίαση είναι πολύ καλή. Το σετ όμως δεν διεκδικεί βραβεία ομορφιάς... Οι επιδόσεις όμως των ZEISS αυτών σε αποζημιώνουν.
Μια τελευταία επιλογή είναι οι φακοί για το σύστημα Olympus PEN. Βλέπω διάφορα εντυπωσιακά δείγματα στο νετ, αλλά δεν έχω δοκιμάσει ακόμα κανέναν...