Sony σειρά NEX

Re: The Sony NEX Thread.

Ως νέος στον χώρο με την Nex-5, διαβάζω πολλά πράγματα για aperture, iso, shutter speeds κλπ κλπ και γενικά προσπαθώ να μάθω κάτι πριν βομβαρδίσω με ερωτήσεις.... :P

Ήδη σήμερα τελείωσα ώρες διαβάσματος ως προς αυτές τις τρεις ρυθμίσεις γενικότερα....

Η πρώτη ερώτηση που θα ήθελα λοιπόν να σας κάνω, έχει να κάνει με το Mode στην nex. Δηλαδή, δεδομένου ότι η μηχανή φοράει μόνο τους φακούς της Canon (κυρίως FD 50mm 1.2 & FD 24mm 2.8), το aperture το ρυθμίζω χειροκίνητα πάνω στον φακό σωστά? (εκτός βέβαια αν επιλέξω το lock στον αντάπτορα, όπου by default τον γυρνάει στο χαμηλότερο).

Αφού λοιπόν ρυθμίζω το aperture στον φακό,

1) η μηχανή καταλαβαίνει αυτόματα που το έχω ρυθμίσει?
2) σε τι mode να την βάλω για να ρυθμίζω το aperture πάνω στον φακό, το iso speed auto ή manual κατά προτίμηση και μόνο το shutter speed να είναι αυτόματο? (δεδομένου ότι δεν το κατέχω με το συγκεκριμένο.... ξέρω που χρησιμεύει, απλά δεν είμαι ακόμα έτοιμος να ρυθμίζω και αυτό)

Επίσης, καθώς θα χρησιμοποιώ πάντα αυτούς τους φακούς (με εναλλαγή πάνω στο adapter πάντα) υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις που πρέπει να έχω fixed?

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

1. με τους manual φακούς δεν γίνεται.
2. Στο manual πρόγραμμα ρυθμίζεις το διάφραγμα από το φακό και την ταχύτητα από τη μηχανή, ανάλογα με τη φωτομέτρηση.
Το ΙΣΟ επίσης μπορείς να το καθορίζεις εσύ, στην μηχανή είχα ορίσει ένα πλήκτρο να μου δίνει απευθείας πρόσβαση στη ρύθμιση του ισο. Αν θυμάμαι καλά μπορείς να ορίσεις και άλλα τέτοια πλήκτρα για λειτουργίες που χρησημοποιείς συχνά.

1. με τους manual φακούς δεν γίνεται.
2. Στο manual πρόγραμμα ρυθμίζεις το διάφραγμα από το φακό και την ταχύτητα από τη μηχανή, ανάλογα με τη φωτομέτρηση.
Το ΙΣΟ επίσης μπορείς να το καθορίζεις εσύ, στην μηχανή είχα ορίσει ένα πλήκτρο να μου δίνει απευθείας πρόσβαση στη ρύθμιση του ισο. Αν θυμάμαι καλά μπορείς να ορίσεις και άλλα τέτοια πλήκτρα για λειτουργίες που χρησημοποιείς συχνά.

Δημήτρη σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Το πλήκτρο που είχες για το ISO το έχω κρατήσει. Έτσι το αλλάζω εύκολα και επιτόπου καθώς όντως είναι χρήσιμο. Επίσης το διάφραγμα το αλλάζω πάνω από τον φακό. Δεδομένου λοιπόν ότι αυτά τα δύο μόνο θα αλλάζω, σε πιο shoot mode / program πρέπει να βάλω την μηχανή?

ευχαριστώ Σπύρο. Ναι μεν το διάβασα στο net για άλλες DSLR, αλλά το manual της nex δεν το έκανε σαφές οπότε είπα να ρωτήσω τους ειδικούς :P ! Και πάλι ευχαριστώ και συγγνώμη για την newbie ερώτηση

Απάντηση: The Sony NEX Thread.

Εμενα που με ενδιαφερει το βιντεο μεσα στο σπιτι οπως σε καμια γιορτη κλπ σαν φακος ο 16m 2.8 μου κανει η θελω κατι καλυτερο; Να πω οτι δεν με ενδιαφερει καθολου το ζουμ.

Re: Απάντηση: The Sony NEX Thread.

Εμενα που με ενδιαφερει το βιντεο μεσα στο σπιτι οπως σε καμια γιορτη κλπ σαν φακος ο 16m 2.8 μου κανει η θελω κατι καλυτερο; Να πω οτι δεν με ενδιαφερει καθολου το ζουμ.

Λεφτέρη γιατι δεν παιρνεις μια καλή compact με ανάλογα καλό βιντεο να ξεμπλέξεις ; Π.χ Panasonic LX7 ; Εισαι σίγουρος οτι η NEX και γενικά η λογική των εναλλάξιμων φακων θα σε βολέψει ;

To lens correction της μηχανής με τον κιτ φακό το αφήνουμε ανοιχτό ή off;

Απάντηση: Re: Απάντηση: The Sony NEX Thread.

Λεφτέρη γιατι δεν παιρνεις μια καλή compact με ανάλογα καλό βιντεο να ξεμπλέξεις ; Π.χ Panasonic LX7 ; Εισαι σίγουρος οτι η NEX και γενικά η λογική των εναλλάξιμων φακων θα σε βολέψει ;

Γιατι την εχω βρει σε ενεχυρο 350 ενω την LX7 θα πρεπει να την πληρωσω 500

Η μονη λογικη για τους φακους ειναι οτι μπορω αργοτερα να παρω καποιον καλυτερο αναλογως τις αναγκες μου.

o 16mm ειναι μετριος φακος, καλος για τα λεφτα του (100 ευρω τον βρισκεις).
Γι βιντεο, μια χαρα θα ειναι, φυσικα δεν ειναι και ο πιο φωτεινος σταθερος.
Αλλα για να πας σε κατι φωτεινοτερο και καλυτερο πρεπει ν ανεβεις πολυ…. πχ ο Zeiss 24mm 1.8 εχει 800 και ο 35μμ 1.8 400 ευρω.

Αλλα σιγουρα με μια Oly xz2 - lx7 θα εχεις πολυ καλυτερο αποτελεσμα απο τους κιτ φακους με νεχ.

Την εχω κλεισει για να την παρω, ελπιζω να ειναι καλυτερη απο την Panasonic ZS20 που ειχα.

Αληθεια οι NEX τι περιορισμο εχουν στην διαρκεια του βιντεο γιατι η Πανυ ειχε 30 λεπτα.

Ούτε 5 λεπτά συνεχόμενα δεν έχω τραβήξει ποτε... 30 λεπτά μόνο που σκέφτομαι την φασαρία να βρείς το κομμάτι που θες μετά σε τέτοιο αρχειο με πιάνει πονοκέφαλος

Την πηρα και οπως βλεπω δεν εχει περιορισμο, με μια μνημη 32gb που μου εδωσε μαζι ενω εχω βγαλει καμια 10αρια raw φωτογραφιες μου λεει 158 λεπτα βιντεο σε 1080/50p

απλά μετά από κανα 20λεπτο/μισάωρο υπερθερμαίνεται ο σένσορας και σταματάει να τραβάει βίντεο

Τσεκαρισμενο αυτο; παντως πολυ περιεργο μενου σιγα μην μαθω ποτε εγω να την δουλευω.

Της εκανα και αναβαθμιση. Το φλασακι ειναι λιγο μουφα και σπαστικο.

'ισως να έφταιγε ότι ήταν καλοκαίρι, αλλά πήγα να τραβήξω μια βάπτιση και κάθε 20/30 λεπτά σταματούσα με το μήνυμα ότι υπερθερμάνθηκε ο σένσορας, και έπρεπε να περιμένω κάποια λεπτα να κρυώσει. μιλάω για την 5Ν, αλλά συμβαίνει και στην 7άρα

Καλα να σου πω τημ αληθεια και γω σπανια να τραβηξω πανω απο 10-15 αλλα λεμε αν χρειαστει.

Μεσα στο πακετο ειχε και εναν wide converter VCL-ECU1 αλλα δεν με ενδιαφερει γιατι με καλυπτει ο 16αρης και θα παει για πουλημα.

κι εγώ σπάνια τραβάω πάνω από 10 λεπτά, μόνο σε καμιά εκδήλωση, όπως η βάπτιση που προανέφερα. αν όμως έχουν βασιστεί πάνω σου για να βγάλεις το "βαπτίζεται ο δούλος του Θεού" και σου πετάξει ένα "sensor overheating" δεν είναι ότι καλύτερο... μου θυμίζει τη σκηνή από το true lies με τον Σβαρτζενέγκερ που τραβάει βίντεο ο τύπος τον αρχι-τρομοκράτη, την ώρα που κάνει την περίτρανη δήλωση προς τον έξω κόσμο, και του αναβοσβήνει "low battery"στην κάμερα

Ειχε την version 1.01 και τωρα μετα την αναβαθμιση εχει την 1.02 ξερουμε τι διαφορα εχει τι φτιαχνει;

η νεξ-6 που εχω δεν εχει προβλημα υπερθερμανσης, τουλαχιστον τωρα τον χειμωνα, τραβουσε ανετα 2χ30mins