Τα έχουμε ξαναπεί, οι δυο Σίγμα ο 19αρης και ο 30αρης είναι απο τις πιό λογικές και αξιολόγες επιλογές για το σύστημα της ΝΕΧ. Φθηνοί, οπτικά εξαιρετικοί. Το φθηνοί το είπα?
Τον 19αρη τον έχω και είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένος απο αυτόν. Μπορεί να μην έχει τον χαρακτήρα που έχει πχ ένας Zeiss αλλά είναι επιλογή που δεν χρειάζεται πολύ σκέψη.
Για όποιον θέλει μετά να ασχοληθεί με τον κόσμο των Manual legacy φακών με αντάπτορες, οι επιλογές είναι άπειρες. Για λόγους οικονομίας προτείνω να επιλεγεί μία συγκεκριμένη μοντούρα και να αγοραστούν φακοί για αυτήν, για να μην μπλέκει κανείς με πολλούς διαφορετικούς και χάνει την εποπτεία του τί έχουμε και τί ψάχνουμε. Ποιός μιλάει θα μου πείς...
Η πιο βολική μοντούρα απο θέμα μεγέθους και ποιότητας φακών είναι η Leica M. Αλλά είναι και η πιό ακριβή. Εκτός βέβαια απο τους ίδιους τους Leica υπάρχουν και οι Zeiss ZM και οι Voigtlander για Μ μοντούρα με τιμές σημαντικά μικρότερες. Ακόμα και έτσι οι φακοί ξεκινάνε απο τα 400-500. Φθηνότερα βρισκεις τους βιδωτούς Μ39 για Leica. Εκεί υπάρχουν και οι Canon rangefinder με καλές επιδόσεις σε χαμηλές τιμές. Και φυσικά οι Jupiter, ρώσικες κόπιες των Zeiss. O Jupiter 8 50/2 πχ, στα 50Ε. Οξύς και με ωραίο χαρακτήρα και glow ανοιχτός. Για πορτραίτα ειδικά πολύ καλός.
Εξαιρετικοί φακοί, σε χαμηλές τιμές βρίσκονται στην μοντούρα Μ42. Βιδωτοί Takumar, Carl Zeiss Jena κλπ. Αντίστοιχη περίπτωση οι Minolta Rokkors.