Sony σειρά NEX

Απάντηση: The Sony NEX Thread.

Ερωτηση: Ο σταθεροποιητης ειναι πανω στον φακο; γιατι στην οθονη μου δειχνει οτι ειναι off και δεν εχω βρει καπου στο μενου να τον ενεργοποιησω,

Edit το βρηκα στις ρυθμισεις αλλα δεν μπορω να το ενεργοποιησω.

Last edited:

Α οκ και νομοιζα οτι εχει προβλημα.

Οπως λεει και ο Γιαννης το φλασακι ειναι αχρειαστο, πολυ καλες φωτο ακομα και σε πολυ χαμηλο φωτισμο καμια σχεση με την ZS20 που ακομα και με φλας ειχε αρκετο θορυβο.

Κατι αλλο που ειδα ειναι οτι το σκοπευτρο παει εκει που παει και το φλας, αν θελεις να τα βαλεις και τα δυο τι κανεις;

Πως και δεν εχει βγει κανενα ανταπτορακι για να περνει κανονικο φλας;

Ενα που με χαλασε οτι η οθονη δεν γυρναει μπροστα οπως της 5R και απλα εχει μονο μια κλιση (παλι καλα που δεν την εσπασα)

Ενα που μου αρεσε ειναι πως η οθονη εχει αναλογια 16:9 και οχι 4:3 που ειχα στην ZS20 και με βολευει καλυτερα γιατι τραβαω σε 16:9 για να τις βλεπω απο την τηλεοραση χωρις μπαρες κλπ.

Ωραιο και φτηνο! Εγω κοιτουσα απο Sony μερια μπας και εχει βγαλει αυτη κανενα.

Re: The Sony NEX Thread.

o 16mm ειναι μετριος φακος, καλος για τα λεφτα του (100 ευρω τον βρισκεις).
Γι βιντεο, μια χαρα θα ειναι, φυσικα δεν ειναι και ο πιο φωτεινος σταθερος.
Αλλα για να πας σε κατι φωτεινοτερο και καλυτερο πρεπει ν ανεβεις πολυ…. πχ ο Zeiss 24mm 1.8 εχει 800 και ο 35μμ 1.8 400 ευρω.

Αλλα σιγουρα με μια Oly xz2 - lx7 θα εχεις πολυ καλυτερο αποτελεσμα απο τους κιτ φακους με νεχ.

Οι sigma 19mm k 30mm π.χ. είναι καλύτεροι από τον 18-55
και αν ανεβούμε στη τιμή μεταξύ Nokton 35/1.4 SC, SEL35F18 e-mount, 50F14 Φακός A-mounτ?

Σε τρεις λογικές ζώνες των 100 - 250 - 500 ποιους φακούς θα προτείνατε?

Ευχαριστώ

PS Παρήγγειλα για δοκιμή ένα μετ. konica ar 50mm 1.4, για νυχτερινές λήψεις

Επειδη η μηχανη που πηρα κανονικα ηταν με τον κιτ 18-55 αλλα δεν υπηρχε λογω κλοπης. Επειδη θελω να την κανω παλι σετακι ασχετα αν ισως να μην τον βαλω ποτε πανω στην μηχανη ποια ειναι μια λογικη τιμη να τον βρω σαν μεταχειρισμενο και ειναι στανταρ ασημι χρωμα η υπαρχει και σε μαυρο;

Οι sigma 19mm k 30mm π.χ. είναι καλύτεροι από τον 18-55
και αν ανεβούμε στη τιμή μεταξύ Nokton 35/1.4 SC, SEL35F18 e-mount, 50F14 Φακός A-mounτ?

Σε τρεις λογικές ζώνες των 100 - 250 - 500 ποιους φακούς θα προτείνατε?

Ευχαριστώ

PS Παρήγγειλα για δοκιμή ένα μετ. konica ar 50mm 1.4, για νυχτερινές λήψεις

αν είναι ο ar θα λάμψει πάνω στη μηχανή.

Πειτε καμια γνωμη για θηκη οχι γνησια Sony φυσικα μην την πληρωσω ακριβα. Με ενδιαφερει καποια απο αυτες που μπορεις να δουλεψεις την μηχανη χωρις να την βγαλεις απο την θηκη.

Re: Απάντηση: The Sony NEX Thread.

Επειδη η μηχανη που πηρα κανονικα ηταν με τον κιτ 18-55 αλλα δεν υπηρχε λογω κλοπης. Επειδη θελω να την κανω παλι σετακι ασχετα αν ισως να μην τον βαλω ποτε πανω στην μηχανη ποια ειναι μια λογικη τιμη να τον βρω σαν μεταχειρισμενο και ειναι στανταρ ασημι χρωμα η υπαρχει και σε μαυρο;

υπάρχει και σε μάυρο. με τη νεξ7 ερχόταν σε μαύρο χρώμα.
για μένα πολύ καλό value for money είναι ο sigma 30/2.8 και ο sony 50mm/1.8 oss
ο καινούριος 20άρης της σονυ λένε ότι είναι στα ίδια επίπεδα με τον 16άρη (χαμηλά δηλαδή)

Last edited:

σήμερα έπαθα χουνέρι... τραβούσα κάτω από ήλιο με την νεξ και όταν την γύρναγα όρθια η οθόνη σκοτίνιαζε εντελώς...
είδα και έπαθα, άλλαζα ρυθμίσεις, έβγαζα-έβαζα την μπαταρία... τελικά έφταιγαν τα γυαλιά μου ηλίου με πολωτικό φίλτρο!!!
μόλις τα έβγαλα, διορθώθηκε το πρόβλημα!

Απάντηση: Re: Απάντηση: The Sony NEX Thread.

υπάρχει και σε μάυρο. με τη νεξ7 ερχόταν σε μαύρο χρώμα.
για μένα πολύ καλό value for money είναι ο sigma 30/2.8 και ο sony 50mm/1.8 oss
ο καινούριος 20άρης της σονυ λένε ότι είναι στα ίδια επίπεδα με τον 16άρη (χαμηλά δηλαδή)

Ο 50αρης αν δεν κανω λαθος ειναι σαν 75αρης.

Γραφω τον λογο που θελω τον 18-55 οχι οτι θα τον βαλω και ποτε πανω αλλα επειδη ετσι ηταν το κιτ και θελω να την εχω κομπλε (κολλημα)

Τωρα εγω που ειμαι εντελως ασχετος με την φωτογραφια δεν πιστευω να δω διαφορα αναμεσα στον 16αρη που εχω και στους δυο που μου προτεινεις.

Τα έχουμε ξαναπεί, οι δυο Σίγμα ο 19αρης και ο 30αρης είναι απο τις πιό λογικές και αξιολόγες επιλογές για το σύστημα της ΝΕΧ. Φθηνοί, οπτικά εξαιρετικοί. Το φθηνοί το είπα?
Τον 19αρη τον έχω και είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένος απο αυτόν. Μπορεί να μην έχει τον χαρακτήρα που έχει πχ ένας Zeiss αλλά είναι επιλογή που δεν χρειάζεται πολύ σκέψη.

Για όποιον θέλει μετά να ασχοληθεί με τον κόσμο των Manual legacy φακών με αντάπτορες, οι επιλογές είναι άπειρες. Για λόγους οικονομίας προτείνω να επιλεγεί μία συγκεκριμένη μοντούρα και να αγοραστούν φακοί για αυτήν, για να μην μπλέκει κανείς με πολλούς διαφορετικούς και χάνει την εποπτεία του τί έχουμε και τί ψάχνουμε. Ποιός μιλάει θα μου πείς...

Η πιο βολική μοντούρα απο θέμα μεγέθους και ποιότητας φακών είναι η Leica M. Αλλά είναι και η πιό ακριβή. Εκτός βέβαια απο τους ίδιους τους Leica υπάρχουν και οι Zeiss ZM και οι Voigtlander για Μ μοντούρα με τιμές σημαντικά μικρότερες. Ακόμα και έτσι οι φακοί ξεκινάνε απο τα 400-500. Φθηνότερα βρισκεις τους βιδωτούς Μ39 για Leica. Εκεί υπάρχουν και οι Canon rangefinder με καλές επιδόσεις σε χαμηλές τιμές. Και φυσικά οι Jupiter, ρώσικες κόπιες των Zeiss. O Jupiter 8 50/2 πχ, στα 50Ε. Οξύς και με ωραίο χαρακτήρα και glow ανοιχτός. Για πορτραίτα ειδικά πολύ καλός.

Εξαιρετικοί φακοί, σε χαμηλές τιμές βρίσκονται στην μοντούρα Μ42. Βιδωτοί Takumar, Carl Zeiss Jena κλπ. Αντίστοιχη περίπτωση οι Minolta Rokkors.

Σε ποιο πρόγραμμα τραβάτε video σε εσωτερικούς χώρους και σε ποιο πρόγραμμα για εξωτερικούς χώρους;
Το focus στο manual ή auto ή auto+manual;
Tips για βέλτιστες ρυθμίσεις;

Απάντηση: Re: The Sony NEX Thread.

Τα έχουμε ξαναπεί, οι δυο Σίγμα ο 19αρης και ο 30αρης είναι απο τις πιό λογικές και αξιολόγες επιλογές για το σύστημα της ΝΕΧ. Φθηνοί, οπτικά εξαιρετικοί. Το φθηνοί το είπα?
Τον 19αρη τον έχω και είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένος απο αυτόν. Μπορεί να μην έχει τον χαρακτήρα που έχει πχ ένας Zeiss αλλά είναι επιλογή που δεν χρειάζεται πολύ σκέψη.

Για όποιον θέλει μετά να ασχοληθεί με τον κόσμο των Manual legacy φακών με αντάπτορες, οι επιλογές είναι άπειρες. Για λόγους οικονομίας προτείνω να επιλεγεί μία συγκεκριμένη μοντούρα και να αγοραστούν φακοί για αυτήν, για να μην μπλέκει κανείς με πολλούς διαφορετικούς και χάνει την εποπτεία του τί έχουμε και τί ψάχνουμε. Ποιός μιλάει θα μου πείς...

Η πιο βολική μοντούρα απο θέμα μεγέθους και ποιότητας φακών είναι η Leica M. Αλλά είναι και η πιό ακριβή. Εκτός βέβαια απο τους ίδιους τους Leica υπάρχουν και οι Zeiss ZM και οι Voigtlander για Μ μοντούρα με τιμές σημαντικά μικρότερες. Ακόμα και έτσι οι φακοί ξεκινάνε απο τα 400-500. Φθηνότερα βρισκεις τους βιδωτούς Μ39 για Leica. Εκεί υπάρχουν και οι Canon rangefinder με καλές επιδόσεις σε χαμηλές τιμές. Και φυσικά οι Jupiter, ρώσικες κόπιες των Zeiss. O Jupiter 8 50/2 πχ, στα 50Ε. Οξύς και με ωραίο χαρακτήρα και glow ανοιχτός. Για πορτραίτα ειδικά πολύ καλός.

Εξαιρετικοί φακοί, σε χαμηλές τιμές βρίσκονται στην μοντούρα Μ42. Βιδωτοί Takumar, Carl Zeiss Jena κλπ. Αντίστοιχη περίπτωση οι Minolta Rokkors.

Εμενα με ενδιαφερει οσο το δυνατον ποιο φωτεινος φακος για ληψη βιντεο μεσα στο σπιτι. Σκεφτηκα για τον 50αρη 1.8 αλλα η τιμη του ειναι απαγορευτικη για μενα (300 ευρω)
Αργοτερα το καλοκαιρι θα χρειαστω και εναν με zoom για την παραλια αλλα εκει δεν με ενδιαφερει να ειναι φωτεινος γιατι μερα θα τραβαω με ηλιο.

Την NEX-5N την πηρα για να ανεβω ενα σκαλοπατι ποιο πανω απο την Panasonic ZS20 (TZ30) που ειχα, δεν περιμενω και σπουδαια πραγματα.

dsc09651y.jpg

Να και μια καπως παραξενη φωτογραφια που τραβηξα την κορη μου.

Οχι δεν φταιει η μηχανη η κορη μου μοιαζει με γαλοπουλα, ετσι την φωναζω.

Last edited:

Τα 50μμ είναι μήκος δύσκολο γιατί το κάδρο που δίνει ειναι σαν 75μμ στους κροπ αισθητήρες. Εμένα παραμένει το αγαπημένο μου (έχω 5!) αλλά ειδικά για εσωτερικούς χώρους που η απόσταση είναι μικρή, δεν είναι ιδανική περίπτωση.
Καλήτερα θές έναν 35αρη φωτεινό. Το πρόβλημα είναι βέβαια οτι οι τιμές είναι πιο υψηλές εκεί. 35αρηδες 1.4 κάτω απο 300ε δεν ξέρω κανέναν. Απο την άλλη 50αρηδες 1.4 βρίσκεις και πολύ φθηνότερους. Ο Τακουμαρ 50μμ 1.4 Μ42 βρίσκεται στα 100Ε συν πλην κάτι. Αλλά το φωτεινό πληρώνεται ακριβά δυστηχώς στους φακούς...

Μου πέφτει στα χέρια μια NEX λόγου ξαδέρφου που και που και αν θέλει κάποιος ας μας πει τα μυστικά του για video. Σε imode τραβάτε video είδα έχει δύο αυτόματα προγράμματα ένα απλό και ένα με πιο έντονες παρεμβάσεις πιο πολύ defocus και χρήση HDR), ή σε SCN mode (portrait, landscape); Σε ποιο πρόγραμμα τραβάτε video σε εσωτερικούς χώρους και σε ποιο πρόγραμμα για εξωτερικούς χώρους; Το focus στο manual ή auto; Tips για βέλτιστες ρυθμίσεις; Ειδικά ο Γίαννης Σπύρου που είχε την NEX 5n θα μπορεί να μας πει. (με τον φακό 18-55).