Sony σειρά NEX

Απάντηση: The Sony NEX Thread.

Παντως στην Panasonic που ειχε να βγαζει με το πατημα στην οθονη μου ειχε σπασει τα νευρα και δεν μπορουσα να το κλεισω απο καπου.

Re: The Sony NEX Thread.

ναι Γιάννη, ευχαριστώ. Εχω στείλει στον φίλο αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι ενεργός στο φόρουμ (αν και μαλλον ειναι γιατι ειναι προσφατη αγγελία). εχω διαβάσει γενικά πολύ καλά σχόλια για τον φακό εδώ και γενικά.

καλος φακος ειναι, αλλα οπως οι περισσοτεροι παλιοι φακοι και φτηνοι, δεν ειναι πολυ sharp.
Ειναι πολυ φωτεινοι και εχουν ωραιο "γραψιμο" στο βιντεο.

Αν θες κατι για φωτο κυριως φωτεινο και πολυ οξυ , πρεπει ν ανεβεις κατηγορια πχ contax g 45mm f/2

αλλα τοτε γιατι δε πας στον sony sel 35mm 1.8 ή τον 50mm 1.8 …. ?

Last edited:

Να ρωτήσω κάτι τους ειδικούς?

Διαβάζω για το aperture, iso, shutter speed σε πολλά άρθρα στο Internet. Προσπαθώ να καταλάβω αλλά και να βρω την ισσοροπία στο exposure. Πάνω που καταλαβαίνω το aperture & το iso, έρχεται και με μπλέκει το shutter speed εκεί που η σκηνή μου είναι πιο πολύπλοκη....

Anyway, ήθελα να ρωτήσω, ως αρχάριος, αν έχω για παράδειγμα ένα τοπίο να φωτογραφίσω, σε μέρα με ήλιο από πίσω, και έχω πάνω τον MF φακό σε aperture f11 και το iso σε 200, πως μπορώ να καταλάβω αν είμαι overexposure ή είμαι καλά ή τέλως πάντων να δω την σωστή ισορροπία? Με το ιστόγραμμα ? Πως μπορώ -ως αρχάριος- κοιτάζοντας το ιστόγραμμα να καταλάβω ότι βρίσκομαι στην σωστή ισορροπία?

Γενικά έχω μπλεχτει :P

Τραβαμε ΠΑΝΤΑ σε RAW και μετα....

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:

Διαβάζω για το aperture, iso, shutter speed σε πολλά άρθρα στο Internet. Προσπαθώ να καταλάβω αλλά και να βρω την ισσοροπία στο exposure. Πάνω που καταλαβαίνω το aperture & το iso, έρχεται και με μπλέκει το shutter speed εκεί που η σκηνή μου είναι πιο πολύπλοκη....

Anyway, ήθελα να ρωτήσω, ως αρχάριος, αν έχω για παράδειγμα ένα τοπίο να φωτογραφίσω, σε μέρα με ήλιο από πίσω, και έχω πάνω τον MF φακό σε aperture f11 και το iso σε 200, πως μπορώ να καταλάβω αν είμαι overexposure ή είμαι καλά ή τέλως πάντων να δω την σωστή ισορροπία? Με το ιστόγραμμα ? Πως μπορώ -ως αρχάριος- κοιτάζοντας το ιστόγραμμα να καταλάβω ότι βρίσκομαι στην σωστή ισορροπία?

Στις ΝΕΧ πολύ θετικό και βοηθητικό είναι οτι βλέπεις άμεσα στην οθόνη σου τις αλλαγές και την έκθεση, οπότε μπορείς να κρίνεις χονδρικά αν υπερ- ή υπό- εκθέτεις σε μεγάλο βαθμό. Ειδικά στο Μ μπορείς να αλλάζεις τις ρυθμίσεις (shutter speed στο παράδειγμα σου) και να βλέπεις άμεσα πώς αλλάζει η έκθεση.
Το Ιστόγραμμα διευκολύνει βέβαια το θέμα. Μπορείς να το έχεις και αυτό live. Στόχος είναι να έχεις μια καμπύλη (καμπάνα) τοποθετημένη κεντρικά ή ιδανικά ελάχιστα προς τα δεξιά, χωρίς να αφήνει την ίδια στιγμή μεγάλα κενά απο την μία ή την άλλη πλευρά.

Δες πχ αυτό http://www.google.de/imgres?q=histo...w=276&start=0&ndsp=16&ved=1t:429,r:1,s:0,i:84

Μάλλον φίλε μου έχεις μπλέξει δυο πράγματα. Την εστίαση και τη φωτομέτρηση. Οι μηχανές dslr και μη όταν φορούν φακό χειροκίντηης εστίασης εστιάζουν πάντα με το χεράκι είτε σε Live View μείτε με τον παραδοσιακό τρόπο. AF δεν μπορούν να κάνουν. Στη φωτομέτρηση όμως (που θα μας δώσει την επιθυμητή ταχύτητα σε σχέση με το επιλεγμένο διάφραγμα) έχουμε 3 επιλογές. Είτε βάζουμε τη μηχαννήσ το Μ και επιλέγουμε εμείς την ταχύτητα και το διάφραγμα, όπως συνέβαινε παραδοσιακά με τις απόλυτα μηχανικές μηχανές, είτε επιλέγουμε το διάφραγμα ηλεκτρονικά κι όχι από το σώμα του φακού και η μηχανή μας προτείνει την επιυμητή ταχύτητα.

Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο στην πράξη σε σχέση με το πώ ακούγεται,

σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις και παραδείγματα....

μου κάνει εντύπωση στην απλή Nex-5 με τον manual FD φακό που ΔΕΝ αλλάζει iso αν το επιλέξω ΕΚΤΟΣ απο το πρόγραμμα "shutter priority" ή "manual exposure". Στο "aperture priority" ή "program auto" αν από το dial επιλέξω πχ ISO 200 είτε ISO 1600 δεν αλλάζει τίποτε... σαν να παραμένει στο auto

οταν εισαι στο p mode, και καθε αλλο αυτοματο προγραμμα (Α, S) , οταν αλλαζεις μια παραμετρο η μηχανη αλλαζει αλλη μια για να κρατησει την εκθεση σταθερη.
Αυτη ειναι αλλωστε και η λογικη του αυτοματου-ημιαυτοματου προγραμματος.

Μονο στο M Manual mode, οταν αλλαζεις μια παραμετρο δεν αλλαζει καμια αλλη… αυτη ειναι παλι η λογικη αυτου του mode.

Μ manual φακο, βαλε Manual mode και θα εχεις τη πραγματικη εκθεση στο μονιτορ σου (ενεργοποιησε και το live histogram για πιο ακριβη εκθεση).

Άν ψάχνεται κανείς για Νεχ6 υπάρχει ακόμη μια ευκαιρια εδώ:
http://www.ebay.de/itm/Sony-NEX-6-1..._Camcorder_Digitalkameras&hash=item1e78e4cbcc

Καλη τιμη αλλα ειδα οτι η NEX-6 απο την NEX-5R εχουν διαφορα καπου στα 400 ευρω. Ειναι τοσο πολυ καλυτερη η 6 απο την 5R που να δικαιολογει αυτα τα 400 ευρω;

απο αποψη εικονας οχι.
Η τιμη δικαιολογειται κυριως λογω του καλυτερου σωματος και του EVF.
Επισης λογω του hot shoe , που μπορεις να βαλεις επαγγελματικο φλας και αλλες συσκευες.

Η μονη σημαντικη (για μενα) ελλειψη ειναι αυτη του touch screen.

YG… η τιμη που βλεπεις τωρα ειναι ακομη μικρη…. προκειται για δημοπρασια , που σημαινει οτι θ ανεβει αρκετα.

απο αποψη εικονας οχι.
Η τιμη δικαιολογειται κυριως λογω του καλυτερου σωματος και του EVF.
Επισης λογω του hot shoe , που μπορεις να βαλεις επαγγελματικο φλας και αλλες συσκευες.

Η μονη σημαντικη (για μενα) ελλειψη ειναι αυτη του touch screen.

YG… η τιμη που βλεπεις τωρα ειναι ακομη μικρη…. προκειται για δημοπρασια , που σημαινει οτι θ ανεβει αρκετα.

είναι μεταχειρισμένη όμως, μην την πατήσει κανείς και νομίζει ότι θα πάρει καινούρια

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τις απαντήσεις σας. Τελικά κατέληξα να το έχω στο Manual, να ρυθμίζω το διάφραγμα από τον φακό (προφανώς), το iso με το μεσαίο κουμπί και την ταχύτητα του κλείστρου από ένα shortcut.

Στην οθόνη έχω επιλέξει να βλέπω όλες τις πληροφορίες (+ histogram) και έπειτα από πολύ διάβασμα και πειραματισμούς, νομίζω ότι κατάλαβα όλη την λογική...

Επίσης κατέληξα ο φακός που θα είναι by default πάνω στην μηχανή να είναι ο Canon FD 35-105 f/3.5, διότι κατάφερα πολύ ωραία αποτελέσματα σε full manual (βέβαια το βράδυ αλλάζουν τα πράγματα και χρησιμοποιώ τον 50m/1.2 ή σπάνια τον 24m/2.8)

Το μόνο που θα ήθελα ήταν να έχω έναν AF φακό, παρόμοιας λογικής (σχετικά wide + zoom) για πιτσιρικοφωτογραφίες που δεν προλαβαίνω focus και manual ρυθμίσεις, αλλά αυτά όταν κάποτε βρω χρήματα :P

Τέλος, οφείλω να ομολογήσω ότι η μπαταρία του είναι ασύλληπτα εντυπωσιακή όσον αφορά στην διάρκεια....

Last edited:

δυστυχως δεν υπαρχει ακομη ενας καλος και φωτεινος ζοομ στο συστημα…. ενας απο τους λογους που αλαξοπιστησα.
Ισως στο μελλον βγουν καποιοι .

Κι ενα τιπ για manual εστιαση και κινουενα θεματα… Μη προσπαθεις να "βρεις στοχο" ενω κινειται!

Αυτο που καναμε ολοι παλια, με τους manual φακους, ηταν το λεγομενο focus trap - xone trap.

Δηλ. βαλε το φακο σε ενα σχετικα μικρο διαφραγμα (πχ 5.6 - 8 ) εστιασε σε μια αποσταση που νομιζεις οτι σ ενδιαφερει και περιμενε το στοχο σου να ερθει αυτος σ εκεινη την αποσταση.

http://www.markushartel.com/blog/learn-from-markus/zone-focusing

http://digital-photography-school.com/ultimate-guide-to-zone-focusing-for-candid-street-photography

http://erickimphotography.com/blog/...-focusing-for-your-leica-rangefinder-or-dslr/

http://www.rogerandfrances.com/photoschool/ps how zone focus.html

http://www.beyondmegapixels.com/2012/03/zone-focus-explained/

Last edited:

Καλη τιμη αλλα ειδα οτι η NEX-6 απο την NEX-5R εχουν διαφορα καπου στα 400 ευρω. Ειναι τοσο πολυ καλυτερη η 6 απο την 5R που να δικαιολογει αυτα τα 400 ευρω;

Eκτός απο αυτά που αναφέρει ο Γιαννης Σπυρου η 6 έχει το διπλό dial απο πάνω και έτσι δίνει περισσότερες ρυθμίσεις άμεσα, χωρίς να τρέχεις στα μενού, πολύ σημαντικό κατα την άποψη μου σε πραγματικές συνθήκες.
Και μόνο για το evf πάντως που κάνει ~350 για την 5 και είναι κ πιο εργονομικά τοποθετημένο στα πλάγια αξίζει σίγουρα.
Η οθόνη δέν γυρνα 180 όπως στην 5R κ δέν έχει είσοδο μικροφωνου εκτος αν βάλεις στο hotshoe ένα της Σόνυ που πάιρνει κ μινιjack.
Η τίμη πάντως δέν έχει ανέβει ακόμα..