Re: Απάντηση: The Sony NEX Thread.
Διαφωνώ και μάλιστα οριζοντίως και καθέτως....
τί έλειπε από τη σειρά nex? Τί ζητούσαν όλοι οι χρήστες; Μια σειρά από μικρούς φθηνούς, Primes με άριστα οπτικά χαρακτηριστικά για να αξιοποιούν τους άριστους αισθητήρες της sony.
Τί μας έδωσε η sigma? Μια σειρά από μικρούς, φθηνούς primes με άριστα οπτικά χαρακτηριστικά που στο σύνολό τους είναι ίσως καλύτεροι απο τους primes της ίδιας της sony. 85άρης; Ναι, θα έλθει κι αυτός... stay tuned. Με τα ίδια οπτικά χαρακτηριστικά. Έτσι λένε οι ψίθυροι.... δηλ. όχι ψίθυροι από τυχαίους, αλλά από αντιπροσώπους.
Τώρα αν δούμε συγκριτικά τον 60άρη με τον 50άρη τη sony, βλέπω με βάαση τις δοκιμές της photozone
http://www.photozone.de/sony_nex/720-sony50f18nex?start=1 kai
http://www.photozone.de/sony_nex/841-sigma60f28nex?start=1 ότι ο sony υπερτερεί του sigma στην ύπαρξη μεγαλύτερου ελάχιστου διαφράγματος (1.8/2.8) και στην ύπαρξη σταθεροποίησης. Επίσης έχει καλύτερο bokeh ειδικά στα πολύ ανοιχτά διαφράγματα, αλλά στο 2.8 κ.ε. εγώ τον sigma καλύτερο.
Από εκεί και πέρα βλέπουμε ότι ο sony έχει πολύ χοντρή βινιέτα στα πολύ ανοιχτά διαφράγματα. Κι ο sigma έχει την ίδια βινιέτα στο ίδιο διάφραγμα. Στην οξύτητα ο sigma είναι μια κλάση πάνω από τον sony για να μην πω δυο κλάσεις. Έχει 400-500 (!!!) γραμμές περισσότερη ανάλυση στο ίδιο διάφραγμα, τόσο στο κέντρο όσο και στα άκρα. Εντελώς ανοιχτός τερματίζει τις δυνατότητες του αισθητήρα και το ίδιο κάνει και στο f4.0/f5.6. άρα έχει ακόμη πολλές δυνατότητες. Ο sony έχει χρωματικές εκτροπές άμεσα ορατές, ενώ ο sigma όχι.
Εγώ βλέπω επίσης ότι ο φακός της sony
για φωτογράφηση κι όχι για βιντεοσκόπηση δεν είναι κάτι το καταπληκτικό, το αντίθετο θα έλεγα. Δεν έχει εξαιρειτκά χρώματα, ή μάλλον για να το πω πιο καλά, δεν έχει το κοντράστ που έχει ο sigma. Βλέπεις τις φωτο του sigma, τόσο με nex όσο και πολύ περισσότερο με τη merill και βλέπεις ότι είναι "αλλού".
Δηλαδή έχουμε ένα φακό πορτρέτου ή κάπου εκεί και ο οποίος είναι άριστος παντού (μακάρι να είχαν και οι dslr τέτοιους καλούς φακούς) και στοιχίζει 200 ευρώ και στο άμεσο μέλλον 150 και ξυνίζουμε; Ντροπή ρε παιδιά, φωτιά θα πέσει να μας κάψει.
Δυο χρόνια πριν όλοι εκθείασαν τον αισθητήρα της nex 7 και τη φορητότητά της, αλλά από φακούς γιοκ.... και πλάκωσαν όλοι τους φακούς της leica για να τραβούν αξιοπρεπείς και καλές φωτογραφίες. Και τώρα που με 450-500 ευρώ μπορούμε να έχουμε τους 19/30/60 το παίζουμε ντίβες;
υστ. Εννοείται Λευτέρη ότι θα πάρεις την προηγούμενη σειρά.
υστ.2 Ψάχνω να βρω τις μετρήσεις του lensrentals.com όπου ο sony ήταν μια απογοήτευση (σε σχέση με αυτό που περίμεναν), ενώ οι sigma έσπασαν ρεκόρ τόσο στο Μ4/3 όσο και στη nex αλλά ακόμη ψάχνω. Πρέπει να ήταν στις αρχές του 2012.