Sony σειρά NEX

Απάντηση: The Sony NEX Thread.

Πιστευω καλυτερος ειναι ο 30αρης που στην ουσια ειναι σχεδον 50αρης πανω στην μηχανη.

Τον 30αρη τον εχω αλλα δεν εχω προλαβει να τον δουλεψω και πολυ, γενικα δεν εχω προλαβει να ασχοληθω με την 5R

Μια συμβουλη αν τραβας βιντεο με τον 16-50 μην τον εχεις στο 16 αλλα τουλαχιστον στο 30 γιατι η εικονα θα βγει σαν αυγο.

Μια διαφορα που ειδα στην 5N και στην 5R ειναι οτι η δευτερη εχει πολυ λιγοτερο θορυβο στην φωτογραφια.

Re: The Sony NEX Thread.

Πάνο περίμενε μέχρι αύριο. Έχω εφημερία κ το ΣουΚου ήμουν Ελλαδα για έναν γάμο, κ δεν πρόλαβα να γραψω. Θα σου γράψω κ για τον Σιγμα, κ θα ανεβάσω κ review για τον ανταπτορα που πρέπει να πάρεις.

ok Αλεξη!

δεν ξερω πως να σας ευχαριστησω για την βοηθεια που προσφερετε!!!

ΟΛΟΙ ΣΑΣ!!!

Για να παρεις και τους 3 φακους (19-30-60) θελεις σχεδον 600 ευρω (μιλαω για την καινουρια σειρα)

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι βγαζει μονο σταθερους φακους για τις NEX?

Λογικό είναι. Είναι ευκολότεροι κατασκευαστικά, φθηνότεροι να γίνουν, καλύτεροι οπτικά (κατά κανόνα) και μικρότεροι σε μέγεθος που ταιριάζει με την φιλοσοφία της ΝΕΧ. Η κατασκευή ενός κορυφαίου ζουμ (που θα κοστίζει κανα χιλιάρικο προφανώς) νομίζω δεν συμφέρει για τους τρίτους κατασκευαστές προς το παρόν.
Αυτοί που τους ενδιαφέρει η ποιότητα και δεν τους πειράζει να κουβαλάνε τον όγκο ενός ζουμ, παραμένουν σε DSLR που πλέον και "φθηνό" είναι, και έχει κορυφαίους ζουμ φακούς.
Αυτοί που τους ενδιαφέρει η ποιότητα αλλά δεν θέλουν τον όγκο (ο βασικός χρήστης της ΝΕΧ) παίρνουν σταθερούς. Αυτοί είναι και αυτοί που στοχεύει η Σιγμα με αυτούς τους φακούς.
Αυτοί που δεν τους ενδιαφέρει τόσο η ποιότητα έχουν δυο τρεις προτάσεις απο την Sony, μέτριες μεν, επαρκείς δε...

Η πρώτη κατηγορία είναι πολύ μικρή για να βγάζει νόημα οικονομικά η εξέλιξη ενός κορυφαίου ζουμ νομίζω (εκτος αν δούμε μετατροπή άλλων ζουμ της εταιρίας σε μοντούρα ΝΕΧ) και η τελευταία κατηγορία δεν πρόκυται να δώσει τόσα λεφτά για έναν φακό...

Εκτος απο το βγαζει μονο σταθερους εχει κολλησει με το 2.8

Βγαλε μας κανεναν 2.0 1.8 μπας και γλυτωσουμε την αγορα του 50/1.8 απο την Sony

Last edited:

Ο νέος sigma δείχνει εξαιρετικός αλλά....
Το βασικότερο μειονέκτημά του είναι ότι υπάρχει o Sony 50 1.8 , που είναι επίσης πολύ καλός (όχι τόσο οξύς όσο ο sigma αλλά υπεραρκετός) , ποιό γρήγορος ,με σταθεροποίηση και το βασικό, στα ίδια επίπεδα τιμής.
Πιστεύω ότι η sigma έκανε λάθος με τον 60άρη.
Έπρεπε να βγάλει έναν στα 85mm , ή έστω έναν 60 μάκρο που ικανοποιεί εντελώς διαφορτικές ανάγκες από τον SEL 50 1.8.

Last edited:

Στην ιδια τιμη δεν ειναι ο 50/1.8 της Sony εχει 100 ευρω διαφορα και σιγουρα αν υπολογισει κανεις σταθεροποιητη και 1.8 σιγουρα αξιζει τα συν 100 ευρω.

Και σιγουρα αν οι κανουριοι 19 & 30 δεν εχουν καμια σπουδαια διαφορα απο τους προηγουμενους 19 & 30 δεν πιστευω πως αξιζει το κοπο να δωσει καποιος σχεδον 400 ευρω οταν μπορει με σχεδον 200 ευρω να παρει την προηγουμενη σειρα.

Re: Απάντηση: The Sony NEX Thread.

Διαφωνώ και μάλιστα οριζοντίως και καθέτως....

τί έλειπε από τη σειρά nex? Τί ζητούσαν όλοι οι χρήστες; Μια σειρά από μικρούς φθηνούς, Primes με άριστα οπτικά χαρακτηριστικά για να αξιοποιούν τους άριστους αισθητήρες της sony.

Τί μας έδωσε η sigma? Μια σειρά από μικρούς, φθηνούς primes με άριστα οπτικά χαρακτηριστικά που στο σύνολό τους είναι ίσως καλύτεροι απο τους primes της ίδιας της sony. 85άρης; Ναι, θα έλθει κι αυτός... stay tuned. Με τα ίδια οπτικά χαρακτηριστικά. Έτσι λένε οι ψίθυροι.... δηλ. όχι ψίθυροι από τυχαίους, αλλά από αντιπροσώπους.

Τώρα αν δούμε συγκριτικά τον 60άρη με τον 50άρη τη sony, βλέπω με βάαση τις δοκιμές της photozone http://www.photozone.de/sony_nex/720-sony50f18nex?start=1 kai http://www.photozone.de/sony_nex/841-sigma60f28nex?start=1 ότι ο sony υπερτερεί του sigma στην ύπαρξη μεγαλύτερου ελάχιστου διαφράγματος (1.8/2.8) και στην ύπαρξη σταθεροποίησης. Επίσης έχει καλύτερο bokeh ειδικά στα πολύ ανοιχτά διαφράγματα, αλλά στο 2.8 κ.ε. εγώ τον sigma καλύτερο.

Από εκεί και πέρα βλέπουμε ότι ο sony έχει πολύ χοντρή βινιέτα στα πολύ ανοιχτά διαφράγματα. Κι ο sigma έχει την ίδια βινιέτα στο ίδιο διάφραγμα. Στην οξύτητα ο sigma είναι μια κλάση πάνω από τον sony για να μην πω δυο κλάσεις. Έχει 400-500 (!!!) γραμμές περισσότερη ανάλυση στο ίδιο διάφραγμα, τόσο στο κέντρο όσο και στα άκρα. Εντελώς ανοιχτός τερματίζει τις δυνατότητες του αισθητήρα και το ίδιο κάνει και στο f4.0/f5.6. άρα έχει ακόμη πολλές δυνατότητες. Ο sony έχει χρωματικές εκτροπές άμεσα ορατές, ενώ ο sigma όχι.

Εγώ βλέπω επίσης ότι ο φακός της sony για φωτογράφηση κι όχι για βιντεοσκόπηση δεν είναι κάτι το καταπληκτικό, το αντίθετο θα έλεγα. Δεν έχει εξαιρειτκά χρώματα, ή μάλλον για να το πω πιο καλά, δεν έχει το κοντράστ που έχει ο sigma. Βλέπεις τις φωτο του sigma, τόσο με nex όσο και πολύ περισσότερο με τη merill και βλέπεις ότι είναι "αλλού".

Δηλαδή έχουμε ένα φακό πορτρέτου ή κάπου εκεί και ο οποίος είναι άριστος παντού (μακάρι να είχαν και οι dslr τέτοιους καλούς φακούς) και στοιχίζει 200 ευρώ και στο άμεσο μέλλον 150 και ξυνίζουμε; Ντροπή ρε παιδιά, φωτιά θα πέσει να μας κάψει.

Δυο χρόνια πριν όλοι εκθείασαν τον αισθητήρα της nex 7 και τη φορητότητά της, αλλά από φακούς γιοκ.... και πλάκωσαν όλοι τους φακούς της leica για να τραβούν αξιοπρεπείς και καλές φωτογραφίες. Και τώρα που με 450-500 ευρώ μπορούμε να έχουμε τους 19/30/60 το παίζουμε ντίβες;

υστ. Εννοείται Λευτέρη ότι θα πάρεις την προηγούμενη σειρά.
υστ.2 Ψάχνω να βρω τις μετρήσεις του lensrentals.com όπου ο sony ήταν μια απογοήτευση (σε σχέση με αυτό που περίμεναν), ενώ οι sigma έσπασαν ρεκόρ τόσο στο Μ4/3 όσο και στη nex αλλά ακόμη ψάχνω. Πρέπει να ήταν στις αρχές του 2012.

Last edited:

Βλάση κανείς δεν είπε τίποτα για τον 19 και 30 της Sigma.
Σε αυτήν την τιμή είναι ότι καλύτερο υπάρχει ανεξαρτήτως συστήματος..
O 60άρης όμως , με μόνο 80 ευρώ διαφορά από τον 50 1.8 της Sony , δεν πιστεύω ότι δίνει πολύ περισσότερα, σε αντίθεση με τον 30αρη που σε τιμή/απόδοση είναι εξωπραγματικός!
Όσο για τον Sony 50 1.8 τον έχω είναι και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του. Ένα δείγμα του ανέβασα και εδώ
Έχω επίσης τον Sigma 30 και είμαι υπερευχαριστημένος από την απόδοσή του.
Πάντως συμφωνώ ότι το σύστημα της nex πρέπει να βασίζεται σε prime φακούς.
Tον 18-55 τον χρησιμοποιώ πια μόνο για video!

Last edited:

Βλάση κανείς δεν είπε τίποτα για τον 19 και 30 της Sigma.
Σε αυτήν την τιμή είναι ότι καλύτερο υπάρχει ανεξαρτήτως συστήματος..
O 60άρης όμως , με μόνο 80 ευρώ διαφορά από τον 50 1.8 της Sony , δεν πιστεύω ότι δίνει πολύ περισσότερα, σε αντίθεση με τον 30αρη που σε τιμή/απόδοση είναι εξωπραγματικός!
Όσο για τον Sony 50 1.8 τον έχω είναι και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του. Ένα δείγμα του ανέβασα και εδώ
Έχω επίσης τον Sigma 30 και είμαι υπερευχαριστημένος από την απόδοσή του.
Πάντως συμφωνώ ότι το σύστημα της nex πρέπει να βασίζεται σε prime φακούς.
Tον 18-55 τον χρησιμοποιώ πια μόνο για video!

την είδα φίλε μου και θαύμασα (πραγματικά!!) την ικανότητα του αισθητήρα. Όμως δεν είναι λήψη που από το web μπορείς να πεις ότι ο φακός τα "σπάει" ή όχι. Έχει πολύ θέμα σε τρία επίπεδα και είναι δύσκολο να τον κρίνουμε. Προσωπικά σε τέτοιο κόντρα φως δεν με ενοχλεί η κόντρα στο πάνω μέρος της εικόνας (το θεωρώ πολύ φυσικό άλλωστε..) αλλά και στο κάτω; Μιλούμε για 50άρη απολύτως συγχρονο φακό κι όχι για φακό 20ετίας , ούτε για υπερευρυγώνιο ανάποδο τηλεφακό.

Και τέλος πάντων,, ας επικροτήσουμε να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να πέφτουν και οι τιμές.

και συμπληρώνω να δώσουμε όλοι μαζί τα εύσημα στη sigma διότι μας έχει δώσει τον τελευταίο καιρό τους καλύτερους φακούς και στις καλύτερες τιμές. Στις dslr έχουμε τους 35 1.4 τον απολύτως καλύτερο φακό από όλους, και τον 18-35 1.8 (!!!!) που τιμολογείται στα 800 ευρώ ενώ τον περιμέναμε στα 1200. Επίσης ο 120-300 2.8 που συναγωνίζεται πλέον τους 300 2.8 σε επίδοση (όχι δεν τους ξεπερνά) έχει πλέον 3000 ευρώ, αλλά και κατασκευή που αντέχει σε πολύ σκληρή χρήση.

Ένα βιντεάκι από το 5ο ATHENS SCHOOL FESTIVAL.
Ο φακός που χρησιμοποίησα ήταν ο zuiko 100 2.8.
Υπάρχει πολύ τρέμουλο στην εικόνα καθώς δεν είχα μαζί μου τρίποδο (ασυγχώρητος!).
Πιστεύω ότι με τον συνδυασμό nex με manual φωτεινό φακό μπορείς να τραβάς τέτοιου είδους εκδηλώσεις και να έχεις πολύ καλά αποτελέσματα.
Αρχικά ρυθμίζεις την έκθεση (εδώ είχα διάφραγμα 2,8 , ταχύτητα 1/50) , μετά εστιάζεις (βοηθάει τρομερά το focus peaking) και μετά αράζεις και απλά παρακολουθείς την δράση..
Όλα αυτά προυποθέτουν τρίποδο βεβαίως, αλλά το αποτέλεσμα που θα έχεις θα είναι ανώτερο από οπoιαδήποτε videocamera.
Η ποιότητα έχει μειωθεί αρκετά λόγω συμπίεσης , αλλά μου έκανε εντύπωση η απουσία θορύβου.
Δείτε το καλύτερα ΗD sto vimeo
Θα ακολουθήσουν και φωτογραφίες στο ανάλογο νήμα.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:

2 απλα πραγματα που μπορεις να κανεις…

1) αναλογα το προγραμμα που χρησιμοποιειες για editing (fcpx - premierre klp) μπορεις να κανεις πολυ καλο stabilize ….ειδικα σ αυτη τη περιπτωση μαλλον θα εχεις πολυ καλα αποτελεσματα με ελαχιστο cropping.

2) ενα μικρο κι ελαφρυ μονοποδο, ειναι ο καλυτερος συντροφος.
Δε πιανει χωρο, ειναι ευκολο στη μεταφορα και ανεβαζει πολυ τη ποιοτητα του βιντεο.
Ειδικα κατι τετοιο για βιντεο ειναι ιδανικο…. http://www.skroutz.gr/c/721/tripoda-videocameras.html?keyphrase=BENRO+A40T+MONOPOD

Χαιρετώ την παρέα.

Ούφ...με κούρασε (ευχάριστα) η ανάγνωση των τελευταίων 70 σελίδων αλλά άξιζε τον κόπο.Πραγματικά κεντρίζετε το ενδιαφέρον των αναγνωστών γιά την φωτογραφία.
Εγώ πήρα την Sony Nex 5N πριν από ένα χρόνο ,με τον 18-55 φακό.Είμαι πολύ ευχαριστημένος αλλά μου λείπει ένας φωτεινός prime φακός για πορτραίτα.Αλλά όπως το λέτε και το ξαναλέτε είναι ακριβοί.
Ο http://www.skroutz.gr/c/591/fakoi-fotografikwn-mhxanwn.html?keyphrase=Sigma+EX+30mm+f/2.8+DN+Sony τι θα μου προσφέρει γενικά, και σε σχέση με τον 18-55;

Kαι κάποιες απορίες που μου δημιουργήθηκαν, αν θα μπορούσατε να με βοηθήσετε:

-Ότον ρυθμίζω την εστίαση στο AF και την λειτουργία αυτόματης εστίασης στο AF-C ,μόλις πατήσω το κουμπί κλείστρου η οθόνη τρέμει.Η ρύθμιση AF-C είναι απαραίτητη γιά κινούμενα θέματα;Εγώ την αγνοούσα οφείλω να ομολογήσω.

-Aν βγεί η φωτογραφία πιό σκοτεινή ή πιό φωτεινή και την διορθώσω στο Photoshop το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με το αν η αρχική φωτογραφία ήταν σωστά τραβηγμένη;Γενικά τι είναι σημαντικό στις φωτογραφίες που τραβάμε και δεν "σώζονται" με την
επεξεργασία
Έχω μάθει αρκετά πράγματα στο Photoshop σχετικά με την επεξεργασία φωτογραφιών.Θα με συμβουλεύατε να αρχίζω να μαθαίνω το Lightroom καλύτερα;

-Γιά βιντεοσκόπιση η ρύθμιση εγγραφής 25p 24Μ (FΧ) είναι η "καλύτερη";

-Έχει κάνει κανείς το firmware update 1.02; Θα αντιμετωπίσω κανένα πρόβλημα μετά (bug) ή να το κάνω άφοβα;

ο 30mm δεν θεωρείτε φακός για πορτραίτα. Τα mm που είναι για πορτραίτα ξεκινάνε από 50mm ( 75mm σε FF ) και φτάνουν στα ~ 90mm ( 135mm σε FF ) Όχι ότι με διαφορετικά mm δεν μπορείς να έχεις καλά αποτελέσματα, απλά αυτό το εύρος θεωρείτε κλασικά για πορτρέτα. Θα σου δώσει
πολύ καλύτερο bokeh ( θόλωση στο φόντο )
Γενικά καλύτερη οξύτητα ( ως σταθερός φακός )
και υψηλότερες ταχύτητες ( ως ποιο φωτεινός φακός f2.8 ή 1.8 . . . )

-Για το τρέμουλο που έχει δεν ξέρω Για τα κινούμενα θέματα, συνήθως είναι απαραίτητο το AF-C Εκτός και αν ξέρεις το πως θα κινηθεί και προεστιάσεις σ' αυτό το σημείο πριν φτάσει το θέμα σου.

- Αν είναι πολύ λίγο υποφωτισμένη - υπερφωτισμένη δεν θα δεις διαφορά, αν είναι πολύ ναι θα δεις διαφορά σε σχέση με το αν την είχες βγάλει με τη σωστή της φωτομέτρηση. Δοκίμασε να βγάζεις σε RAW όπου είναι πιο εύκολες οι διορθώσεις και έχει και περισσότερες ανοχές και στη συνέχεια τη μετατρέπεις σε jpg Πολλά είναι που δεν ( διορθώνονται ) μετά πχ μια κουνημένη φωτογραφία - μία πολύ υπερφωτισμένη - υποφωτισμένη φωτογραφία - η ανεστίαστη φωτογραφία - το καδράρισμα η σύνθεση της κλπ

- Αν βγάζεις θέματα με δράση ίσως είναι καλύτερο το 1920 x 1080 50p, 28M

- δεν την έχω την μηχανή

χρησιμοποιησα σημερα εναν φθηνο ανταπτορα για να δω πως θα μου φανει η χρηση manual φακων πανω στην 5n...

η ενδειξη για το που εστιαζει ο φακος, δεν λειτουργει σε ολο το ευρος της χειροκινητης εστιασης...

εστιαζει δηλαδη κανονικα αλλα η ενδειξη στην οθονη (κοκκινη εχω επιλεξει) εμφανιζεται μοναχα σε ενα σημειο της εικονας... π.χ. στα πισω σημεια μοναχα... αν εστιασω μπροστα, δεν εχω ενδειξη... φοραω τους Takumar 55/1.8 και 28/3.5

κανω κατι λαθος?

ή τα σημεια που εστιαζεις ειναι πολυ κοντα (καθε φακος εχει μια min αποσταση που εστιαζει) 'η τα κοντινα σημεια που προσπαθεις δεν εχουν αρκετο kontrast.
Αυξησε επισης το ποσοστο sharpness στο maximum kai to value στην επιλογη που εχει στο μενου.