Sony σειρά NEX

Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

Γιάννη, εντάξει το καταλάβαμε ότι την έχεις κάτω από το μαξιλάρι σου όταν κοιμάσαι :flipout::flipout::flipout:, αλλά μήπως να ανεβάσεις τίποτα και στο νήμα φωτογραφία?
Πραγματικά μερικές είναι πολύ καλές!!!

Υ.Σ. περιττεύει να σου ξαναευχηθώ καλές λήψεις - την έχεις λιώσει την καημένη :flipout:

Tην ξεζουμιζω... μεχρι να παρω την επομενη !!!-bye-

Απλα θελω να δω που φτανουν οι δυνατοτητες της, και εχει αρκετες.
Επισης, θελω να βοηθησω οποιον ενδιαφερεται για τη συγκεκριμενη μηχανη.

Μπράβο φίλε μου, και με την ευκαιρία, σκέπτομαι να ξεκινήσω ένα νέο νήμα με το ερώτημα: οι νέα κατηγορία mirror-less μηχανών, να μπούν στις compact ή όχι? Η άποψη σου?

Oχι, δεν ειναι compact, τουλαχιστον οχι στις δυνατοτητες.
Στο μεγεθος, μπορει...

Θα ηθελα τις αποψεις και των υπολοιπων που διαβαζουν το νημα... μη βαριεστε, γραφτε τις εντυπωσεις σας !

Καλα νεα απο την photokina για τους κατοχους nex3-5...
Φαινεται πως η sony ακουσε καποια απο τα παραπονα των χρηστων κι ετοιμασε νεο firmwrae ...

Κυρια αναβαθμιση, η υποστηριξη autofocus σε alpha mount φακους με τον ανταπτορα LA-EA1!!!

Επισης μπορει καποιος να βαλει σε καποιο απο τα κουμπια , οποια επιλογη θελει και χρησιμοποιει συχνοτερα.

Τελος , μας δινει τη δυνατοτητα να ρυθμισουμε το διαφραγμα στο movie mode... κατι ειναι κι αυτο, αλλα περιμενα full manual ρυθμισεις .

Αναμενεται στα μεσα Οκτωβριου.... ειδωμεν !

Αναμενονται επισης και αρκετοι φακοι E mount, αλλα μεσα στο 2011-12 , οπως επισης και καλυτερο-δυνατοτερο φλας !

Last edited:

Μερικες φωτο απο τα δειγματα φακων και φλας...

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Attachments

• DSC00655.jpg
    DSC00655.jpg
    37.6 KB · Views: 252
  • DSC00656.jpg
    DSC00656.jpg
    41 KB · Views: 253
  • DSC00658.jpg
    DSC00658.jpg
    37.9 KB · Views: 253

Ε, νομίζω πλέον ότι και με τα παραπάνω, κλείνει οριστικά η ιστορία με τη δήθεν φορητότητα της nex.

Από τη στιγμή που βγαίνει από την τσέπη και θέλει τσάντα, μικρή η διαφορά για μένα.

Θα βγουν και καποιοι prime ρε παιδια... δεν ειναι αναγκη να πας σε ζοομ φακους.
Ετσι κι αλλιως, απο αποψη Φυσικης δεν γινεται να εχεις τοσο μεγαλο αισθητηρα και μικρους ζοομ φακους.

Εγω παντως, προτιμω να εχω εικονα ποιοτητας dslr και τοσο μικρο βαρος (δεν ειναι μονο ο ογκος) .
Με την εικονα που πηρα απο την nex5 , δεν ξαναγυρναω σε καμια compact...

Στη προσφατη εξορμηση μου στο γκαζι, απ οπου κι εβαλα τις φωτο, ενοιωθα οτι δεν κουβαλουσα τιποτα σε σχεση με την 7D + 24-105 .
Και δεν εχασα και τιποτα το σημαντικο, ισως λιγο σε ταχυτητα εστιασης σε καποιες φωτογραφιες που θα χρειαζομουνα ομως και πολυ φωτεινο φακο.

Τωρα παντως, σκεφτομαι την αγορα του sony 50mm f1.4 και 35mm 1.8 , που με το νεο firmware θα εχω kai autofocus....
Με 2-3 prime μαζι σου , τελειωσες...
Προβλεπεται καυτος χειμωνας!

Last edited:

Τώρα που ψώνισα τους φακούς για την Pen (40-150 και 35 macro), βρίσκομαι με μια μηχανή πολλαπλών ρόλων. Με τον 17άρη είναι compact, μπαίνει σε τσέπη (μεγάλη), και δεν προκαλεί. Παράλληλα είναι σύστημα, το οποίο εξελίσσεται και αποκτά επί πλέον δυνατότητες... Μηχανές διττού χαρακτήρα, τα κάνουν όλα πολύ καλά - όχι άριστα, εκεί θέλουμε άλλα "όπλα" - αλλά πιστεύω καλύπτουν το 99% των φωτογραφικών αναγκών, κι έχουμε δρόμο ακόμα...

Πάντως οι 50/1,4 & 35/1,8 δεν είναι και τοσο κομπακτ διαστάσεων. Ισως είναι και πιο μεγάλοι απο τον κιτ ζοομ των Ολυμπους μ4/3.
Και ο μοναδικός Σονυ κομπακτ (16/2,8) έχει ενα οχι και τοσο χρήσιμο εστιακό μήκος (24mm FF) και πολύ πεσμενη αποδοση στα άκρα.

Παρόλο το μικρότερο σωμα το συστημα NEX υστερει αισθητα σε σχεση με το μ4/3 απο άποψη φορητότητας. Ακριβώς λόγω των νόμων της φυσικής.

Η μερα που θα τα εχεις ολα, ποιοτητα, ευελιξια, bokeh, μικρο βαρος και μεγεθος, για να τα βαζεις στην τσεπη, μπορει να ερθει, αλλα δεν ειναι τωρα....

Αυτου του τυπου οι μηχανες ειναι μια πολυ καλη εναλλακτικη στις SLR σε πολυ μικροτερο μεγεθος. Μπορει να μην μπαινει στην κολοτσεπη αλλα ειναι μικρη.

Ειναι αριστη λυση για οσους θελουν κατι παραπανω απο κομπακτ, αλλα δεν εχουν σκοπο να παρουν "επαγγελματικη". Το μενου της ΝΕΧ το κανει ξεκαθαρο σε ποιους απευθυνεται. Αν το σοβαρεψουν λιγο, λυσουν και καποιες παιδικες ασθενειες, και φτιαξουν ενα στανταρ ζουμ που σκοτωνει, θα ειναι μια εξαιρετικη λυση.

Προσωπικα εχω εντυπωσιαστει. Φυσικα εβαλε το χερακι του και ο Γιαννης, γιατι μεχρι να γραψει εντυπωσεις, περνουσα διπλα της στα μαγαζια και την αγνοουσα.

Me to νεο firmware που περιμενουμε τον Οκτωβριο, οι "παιδικες" ασθενειες του μενου διορθωνονται σε μεγαλο βαθμο.
Μπορειs να προγραμματισεις τα κουμπια να κανουν οτι θελεις (πχ ISO, WB, Auto HDR κλπ) και μαλιστα εχουν τριπλη λειτουργια, απλο πατημα, διπλο και παρατεταμενο .
Επσιης , δινει τη δυνατοτητα να κλειδωσεις το διαφραγμα στο βιντεο, για να εχεις πχ καλο bokeh , και αν παιξεις λιγο με το exposure compensation, πετυχαινεις πολυ καλα αποτελεσματα στο βιντεο.

Το μονο που μου λειπει πραγματικα απο το βιντεο τωρα, ειναι το κλειδωμα της εκθεσης, που μπορει να γινει πατωντας το κλειστρο μεχρι τη μεση, αλλα χανεις ετσι το autofocus...

Επισης εχεις τη δυνατοτητα, να γυρνας εκει που ησουν ακριβως πατωντας το κουμπι menu, και να μη χρειαζεται να ψαχνεις για την ιδια ρυθμιση... πολυ σημαντικο.
Τελος , επιτρεπει τη "κυκλικη" κυλιση των μενου, αν το θες, που βολευει πολλους.

Οσον αφορα τους φακους, δε νομιζω οτι μπορει ευκολα να δωσει μικρους και γρηγορους φακους, APS-C αισθητηρας ειναι αυτος , τι να κανουμε ?
Δεν με νοιαζει παντως και πολυ , αφου το βαρος παραμενει στη κατηγορια "φτερου"!!!
Η διαφορα που εχω απο την 7D ειναι τεραστια... δεν με πειραζει να εχω μαζι μου 2-3 prime στις τσεπες μου-bye-

Last edited:

Eδω η ανακοινωση....http://www.imaging-resource.com/NEWS/1285109120.html

Κατι που με χαλασε καπως, ειναι οτι δεν εδωσαν λεπτομερειες για τους επερχομενους φακους, ετσι ωστε να προγραμματισουμε τις αγορες μας ...

Last edited:

Η μερα που θα τα εχεις ολα, ποιοτητα, ευελιξια, bokeh, μικρο βαρος και μεγεθος, για να τα βαζεις στην τσεπη, μπορει να ερθει, αλλα δεν ειναι τωρα....

Δίκιο έχεις για τώρα. Θα έλθει σίγουρα. Και δεν μπορώ να σκεφτώ κατι που θα το κάνει να αργήσει πανω απο 6 μήνες αντε 12 βαρια βαρια. Ηδη η τεχνολογική πρόοδος τα έχει καταφέρει σε επιμέρους τομείς απλά δεν έχουν μπεί ολα μαζί στην ίδια συσκευασία.

Αυτου του τυπου οι μηχανες ειναι μια πολυ καλη εναλλακτικη στις SLR σε πολυ μικροτερο μεγεθος. Μπορει να μην μπαινει στην κολοτσεπη αλλα ειναι μικρη.

Μά ουτε σε τσέπες παλτού μπαίνει η ΝΕΧ αν συνδιαστεί με ζοομ.

Ειναι αριστη λυση για οσους θελουν κατι παραπανω απο κομπακτ, αλλα δεν εχουν σκοπο να παρουν "επαγγελματικη". Το μενου της ΝΕΧ το κανει ξεκαθαρο σε ποιους απευθυνεται. Αν το σοβαρεψουν λιγο, λυσουν και καποιες παιδικες ασθενειες, και φτιαξουν ενα στανταρ ζουμ που σκοτωνει, θα ειναι μια εξαιρετικη λυση.

Βασικά θα πρέπει να αλλάξουν το φορματ δηλ. να χρησιμοποιήσουν μικρότερο αισθητήρα αλλιως η φορητότητα μένει ίδια.
Η εναλλακτικά να παρουσιάσουν φακούς με μικρότερο κυκλο καλυψης και ας μην χρησιμοποιεί τις άκρες του αισθητήρα. Αν μείνουν τα 10 κεντρικά Μπιξελ απο τα 16-18 που έχουν οι κορυφαίοι συγχρονοι αισθητήρες μια χαρά είναι για την μεγάλη πλειοψηφία. Και τα οπτικά θα είναι σημαντικά μικρότερα.

Προσωπικα εχω εντυπωσιαστει. Φυσικα εβαλε το χερακι του και ο Γιαννης, γιατι μεχρι να γραψει εντυπωσεις, περνουσα διπλα της στα μαγαζια και την αγνοουσα.

"....ποιοτητα, ευελιξια, bokeh, μικρο βαρος και μεγεθος, για να τα βαζεις στην τσεπη, ...."

Να τα βαλω σε μια σειρά για να γίνω κατανοητός.

-Ποιότητα (εικόνας φαντάζομαι εννοείς).
Γίνεται μεγάλη προοδος στους αισθητήρες που αντισταθμίζει το μικρότερο μεγεθος που χρειάζεται για μεγαλύτερη φορητότητα. Ηδη οι καλύτεροι τεχνολογικά αισθητήρες (π.χ. D7000) αν μπουν σε φορματ μ4/3 (1,92Χ κροπ) είναι σχεδόν ισοδύναμοι με τον αισθητήρα της ΝΕΧ με 1,5Χ κροπ. Και έπεται συνέχεια ...

http://www.dpreview.com/news/1009/10092215aptina16mpcmossensor.asp

H τεχνολογία είναι εδώ. Το πακετάρισμα λείπει.

-Bokeh.
Είναι σε μεγάλο μέρος θέμα φακού. Ο 20/1,7 της Πανασονικ έχει καλύτερο Bokeh απο το 16/2,8 και είναι και πιο μικρός και πιο οξύς. Και η επιθυμία για ρηχό βάθος πεδίου έχει τα όριά της.

Μικρό βαρος μέγεθος.
Πρακτικά το βάρος-μεγεθος του σώματος παίζει μικρότερο ρόλο απο το βαρος-μέγεθος των οπτικών. Και για ελαφριά-μικρά οπτικά χωρις παραχωρήσεις ποιότητας (εκτος απο περιορισμένη εστιακή απόσταση) χρειάζεται μικρός κυκλος καλυψης.

-Να τα βάζεις στην τσέπη.
Μονο με prime φακούς είναι εφικτό ακόμη και τώρα (GF1+20/1.7). Αν βγεί φορματ με μικρότερο κυκλο καλυψης (2,4Χ κροπ) θα γίνεται και με στανταρ ζοομ.