Σωστή πολικότητα συσκευών με το ρεύμα.

Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Εκείνο που πάντως που είναι επικίνδυνο και δεν σε προστατεύει καμιά ασφάλεια είναι η ημιμάθεια.:bigcry:

Re: Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Αντώνη και ποιο άκρο του τυλίγματος του πρωτεύοντος του Μ/Χ είναι συνδεδεμένο στην άκρη της ασφάλειας;

Στα χαρτιά, το τέλος του τυλίγματος θα πρέπει να βρίσκεται στο χαμηλότερο δυναμικό. Άρα στη φάση, πάει το μέσα. Δεν εφαρμόζεται όμως γενικά. Και αν το αφήνουν έτσι διάφοροι επώνυμοι μετασχηματιστάδες , who am i to disagree / που λέει και το τραγούδι ...

Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Στο δικό μου το πολυπριζο γιατι το δοκιμαστικό μου ανάβει έντονα και στο L και στο Ν ;
Eχω πολύ δυνατό ουδέτερο ;

Εκείνο που πάντως που είναι επικίνδυνο και δεν σε προστατεύει καμιά ασφάλεια είναι η ημιμάθεια.:bigcry:
Αν αυτο το λες για μενα,θα μπορουσα να γινομουν πιο αναλυτικος,λεγοντας ποτε μπορει να σκοτωθει καποιος σιγουρα,η ποτε θα την γλυτωσει με εγκαυματα,η ακομη και να μην παθει τιποτα κλπ.Ομως δεν ειναι αυτο το νοημα του νηματος.Αρκετο ειναι να το προσεχει καποιος στην περιπτωση που αναφεραμε πιο πανω,διοτι απλα ειναι επικινδυνο.Νταηλικια με το ρευμα;;;;;

Last edited:

Στο δικό μου το πολυπριζο γιατι το δοκιμαστικό μου ανάβει έντονα και στο L και στο Ν ;
Eχω πολύ δυνατό ουδέτερο ;
Μάλλον έχεις ουδετεροφασητιδα . αντιμετωπίζεται με γρήγορη εναλλαγή φάσεως και ουδετέρου ανά διωρο.
:rifle:

Αν αυτο το λες για μενα,θα μπορουσα να γινομουν πιο αναλυτικος,λεγοντας ποτε μπορει να σκοτωθει καποιος σιγουρα,η ποτε θα την γλυτωσει με εγκαυματα,η ακομη και να μην παθει τιποτα κλπ.Ομως δεν ειναι αυτο το νοημα του νηματος.Αρκετο ειναι να το προσεχει καποιος στην περιπτωση που αναφεραμε πιο πανω,διοτι απλα ειναι επικινδυνο.Νταηλικια με το ρευμα;;;;;
Δεν είχε κανένα
Προσωπικό
υπονοούμενο ήταν γενικό.

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: έχω έναν ενισχυτή, τον οποίο έχω συνδεδεμένο στο ρεύμα. Όταν ο διακόπτης Power στην πρόσοψη της συσκευής είναι στο Off μετράω με το πολύμετρο και βρίσκω την σωστή πολικότητα της πρίζας που μου δίνει την χαμηλότερη τάση. Στη συνέχεια κάνω την ίδια μέτρηση με τον διακόπτη Power στη θέση On, οπότε η συσκευή τίθεται σε λειτουργία. Σε αυτή την περίπτωση η σωστή πολικότητα της πρίζας είναι η αντίθετη από αυτή που βρήκα όταν ο διακόπτης Power ήταν στο Off!
Ποιά πολικότητα θα πρέπει να επιλέξω; Μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον ενισχυτή ή κάνω εγώ κάποιο λάθος;

Εννοείτε ότι έχεις αφαιρέσει όλα τα καλώδια από όλες τις υπόλοιπες συσκευές από τον ενισχυτή?

Αν ναι λογικά στην θέση power on.

Στην συνέχεια ακολουθας την ίδια διαδικασία για όλες τις συσκευές.

Ναι, βέβαια, δεν έχω τίποτα συνδεδεμένο επάνω στον ενισχυτή. Επίσης κάτι περίεργο που παρατηρώ είναι ότι όταν ο διακόπτης είναι στο Off και επιλέξω "λάθος" πολικότητα στην πρίζα η τάση που μετρώ είναι πολύ υψηλή, πάνω από 90V, την αισθάνομαι και με το χέρι μου όταν ακουμπώ τον ενισχυτή.
Σε κάθε περίπτωση θα επιλέξω την σωστή πολικότητα που βλέπω όταν ο διακόπτης είναι στο On όπως μου λες, ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

Ρε παλικάρια, μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος κάτι? Το ρεύμα της πρίζας είναι εναλλασσόμενο. Αυτό σημαίνει, ότι η φάση και το ουδέτερο, εναλλάσσονται μεταξύ τους όταν η συσκευή αρχίσει να τραβάει ρεύμα. Δηλαδής, η φάση γίνεται ουδέτερο και το ουδέτερο φάση, και αυτή η αλλαγή γίνεται 50 φορές το δευτερόλεπτο (50Ηz) σωστά?

Πως λοιπόν εξηγείται τεχνικά ο όρος "σωστή πολικότητα"?

Last edited:

Δεν αλλάζει θέση η φάση με το ουδέτερο!
Η φάση έχει το ρεύμα, ο ουδέτερος δεν έχει.
Απλά το καλώδιο της φάσης μεταφέρει εναλλασσόμενο.

Άμα ήταν έτσι, δε θα υπήρχε ουδέτερος, θα υπήρχαν δυο καλώδια φάσης...

Ρε παλικάρια, μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος κάτι? Το ρεύμα της πρίζας είναι εναλλασσόμενο. Αυτό σημαίνει, ότι η φάση και το ουδέτερο, εναλλάσσονται μεταξύ τους όταν η συσκευή αρχίσει να τραβάει ρεύμα. Δηλαδής, η φάση γίνεται ουδέτερο και το ουδέτερο φάση, και αυτή η αλλαγή γίνεται 50 φορές το δευτερόλεπτο (50Ηz) σωστά?

Πως λοιπόν εξηγείται τεχνικά ο όρος "σωστή πολικότητα"?

Η έκφραση "σωστή πολικότητα" είναι όντως λανθασμένη, γιατί υποδηλώνει.. πολικότητα. Αυτό που εννοείται είναι η σωστή συνδεσμολογία της συσκευής με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Τώρα, όντως υπάρχει διαφορά μεταξύ φάσης και ουδέτερου. Ο ουδέτερος είναι συνδεδεμένος σε κάποιο σημείο στη Γη.

Αλλά το ότι το ρεύμα είναι εναλλασσόμενο δεν σημαίνει ότι εναλλάσσονται μεταξύ τους η φάση με τον ουδέτερο. Καμία σχέση. Απλά σημαίνει ότι η τάση εναλλάσσεται μεταξύ +230VRMS και -230VRMS 50 φορές το δευτερόλεπτο.

H ΔΕΗ μας δίνει διαμορφωμένη (με ημίτονο) συνεχή τάση για να ταλαιπωρεί τους χαϊεντάδες

Ενώ τους όλους, τους αφήνει παντελώς αδιάφορους...

ΟΚ, λάθος.

Έκανα τη διαδικασία που περιγράφει στην αρχή ο komhst, αλλά στο DVD με αντιστροφή της μπρίζας (διπολική) δεν κατάφερα να πάρω διαφορετική μέτρηση (11-12Volt).

Στον προ μέτρησα 2V και στον τελικό γύρω στα 5 αν θυμάμαι καλά και μηδένισαν με αντιστροφή. Στο DAC δε μέτρησα τίποτα (φαντάζομαι λόγο εξωτερικού τροφοδοτικού).

Λάθος πάλι. 4V είναι στο DVD χωρίς αντιστροφή και 2V με αντιστροφή. Κάτι δεν πάει καλά μάλλον. Πολύ μικρή μου φαίνεται η διαφορά. Δεν θα έπρεπε να μηδενίσει?

Πολύ μπέρδεμα έχει πέσει...

Λοιπόν η ασφάλεια τήξης δεν πρόκειται να σώσει κανένα από εμάς. Λίγα mA είναι αρκετά για το μοιραίο και συνήθως οι ασφάλειες είναι μεγαλύτερες από Α.

Αν η συσκευή καταναλώνει μεγαλύτερη ισχύ οπότε το ρεύμα που τραβά είναι μεγαλύτερο από την ονομαστική τιμή της ασφάλειας τότε η ασφάλεια ανοίγει το κύκλωμα είτε είναι συνδεδεμένη στον ουδέτερο είτε στη φάση. Αυτό θα συμβεί όταν στη βλάβη/βραχυκύκλωμα δεν εμπλέκεται η ηλεκτρολογική γείωση.

Αν τώρα για οποιοδήποτε λόγο βραχυκυκλώσει ουδέτερος ή φάση με τη γείωση ή διαρεύσει έστω και ελάχιστο ρεύμα στη γείωση (πχ ακουμπήσουμε τη φάση) τότε το ρελέ διαφυγής διακόπτει ακαριαία το κύκλωμα και μας προστατεύει.

Σχετικά με της συσκεύες που δεν έχουν γείωση από όσα γνωρίζω πρέπει να πληρούνται κάποιοι κανονισμοί που έχουν να κάνουν με την ηλεκτρική μόνωση της συσκευής (δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να βιδώσουμε τη γείωση πάνω στο πλαστικό σασί του... μίξερ).

Συνοψίζοντας, η ασφάλεια προστατεύει τη συσκευή και την εγκατάσταση αλλά όχι εμάς (μπορεί να μη διακόψει το κύκλωμα ποτέ σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας) και το ρελέ διαφυγής και η σωστά υλοποιημένη εγκατάσταση είναι άμεσα απαραίτητα και για την εγκατάσταση και για τη δική μας προστασία.

ΤΕΛΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ Ή "ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ".
ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΤΡΟΠΟ.

............

Αλλά το ότι το ρεύμα είναι εναλλασσόμενο δεν σημαίνει ότι εναλλάσσονται μεταξύ τους η φάση με τον ουδέτερο. Καμία σχέση. Απλά σημαίνει ότι η τάση εναλλάσσεται μεταξύ +230VRMS και -230VRMS 50 φορές το δευτερόλεπτο.

Στο παρακάτω link δίνεται εξήγηση για το εναλλασσόμενο ρεύμα, ότι δηλαδή η πολικότητά του αλλάζει 50 φορές το δευτερόλεπτο, το + γίνεται - και το αντίθετο. Με λίγα λόγια, η φάση γίνεται ουδέτερο και το αντίθετο.

http://www.school-for-champions.com/science/ac.htm

Στην ερώτηση που έκανα παραπάνω, ότι δηλαδή εφ' όσον η φάση και το ουδέτερο εναλλάσσονται μεταξύ τους, για ποιο λόγο παίζει ρόλο ο τρόπος που θα βάλουμε το φις στην πρόζα, δεν έχω απάντηση. Γνωρίζω επίσης, ότι είναι σημαντική η σωστή σύνδεση της ηλεκτρικής κουζίνας (και συγκεκριμένα τα μάτια της κουζίνας), να μπει δηλαδή η φάση και το ουδέτερο σωστά, αλλά επίσης δεν ξέρω τον λόγο.

Όσον αφορά τον δικό μου εξοπλισμό, έκανα την διαδικασία όπως περιγράφω παραπάνω, αλλά δεν άκουσα διαφορές στον ήχο. Αν υπήρξαν διαφορές ήταν αμελητέες, ούτε καν τις πρόσεξα. Σίγουρα πάντως δεν άκουσα ένα διαφορετικό σύστημα.