Σωστή πολικότητα συσκευών με το ρεύμα.

Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Εγώ πάλι σε ένα θέμα που είχα πριν 1-2 βδομάδες,το έκανα σε δύο ενισχυτές (Denon AVR) άδειους χωρίς καλώδιο πάνω,με γείωση,γείωση σε σωλήνες και ότι εύκαιρη επαφή βρήκα που κάνει για γείωση,με σταθεροποιημένο το καρφί στους ενισχυτές (αν δεν είναι αλλάζει),έπαιρνα 0.2v ή 2v συνέχεια.

Μέχρι και πάνω μου δεν άλλαζε η τάση. :flipout:

Το κακό είναι ότι στο αυτί μου όντως υπάρχουν διαφορές αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω-αποφασίσω με ποια φάση παίζει καλύτερα,οπότε έβαλα την πρίζα με την φάση που παίρνω ρεύμα στην ασφάλεια και απ'ότι ειπώθηκε σε θέμα μου είναι η σωστή.

Μετράμε
1) Με απλό πολύμετρο
2) Εναλλασσόμενη τάση
3) Τη διαφορά τάσης που έχει το σασί με τη γείωση του σπιτιού μας.

Η συσκευή δεν είναι πουθενά συνδεδεμένη εκτός από το ρεύμα και φυσικά δεν είναι γειωμένη μέσω του σούκο. -bye-

Μετράμε
1) Με απλό πολύμετρο
2) Εναλλασσόμενη τάση
3) Τη διαφορά τάσης που έχει το σασί με τη γείωση του σπιτιού μας.

Η συσκευή δεν είναι πουθενά συνδεδεμένη εκτός από το ρεύμα και φυσικά δεν είναι γειωμένη μέσω του σούκο. -bye-

Μιχάλη, οι εντολές ακολουθήθηκαν κατά γράμμα αλλά τζίφος ,... μέτρηση '0' ...

εκτός αν απλό πολύμετρο εννοείς όχι με ψηφιακές ενδείξεις αλλά τα παλαιότερα με αναλογικό δείκτη ...

Α, όχι, δεν έχει σημασία... :)
Μέχρι πια κλίμακα έφτασες;
Η συσκευή συνδέεται με schuko στο ρεύμα ή με διπολικό;

Εγώ πάλι σε ένα θέμα που είχα πριν 1-2 βδομάδες,το έκανα σε δύο ενισχυτές (Denon AVR) άδειους χωρίς καλώδιο πάνω,με γείωση,γείωση σε σωλήνες και ότι εύκαιρη επαφή βρήκα που κάνει για γείωση,με σταθεροποιημένο το καρφί στους ενισχυτές (αν δεν είναι αλλάζει),έπαιρνα 0.2v ή 2v συνέχεια.

Μέχρι και πάνω μου δεν άλλαζε η τάση. :flipout:

Το κακό είναι ότι στο αυτί μου όντως υπάρχουν διαφορές αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω-αποφασίσω με ποια φάση παίζει καλύτερα,οπότε έβαλα την πρίζα με την φάση που παίρνω ρεύμα στην ασφάλεια και απ'ότι ειπώθηκε σε θέμα μου είναι η σωστή.

Καποτε ειχα διαβασει οτι εκει που ακους η εν παση περιπτωση νομιζεις οτι ακους πιο απαλο ηχο με πιο εκτεταμενα μπασα και γλυκυτερες μεσαιες,εκει ειναι και η σωστη πολικοτητα.Πιο απλα,εκει που ακους περισσοτερες αρμονικες.Παρομοιες ενδειξεις περιπου με την "κατευθυντικοτητα" των καλωδιων.....

[FONT=&quot]Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει ,πως επιδρά η αλλαγή φάσεως και ουδετέρου σε έναν μετασχηματιστή, αφού γνωρίζουμε από την φυσική ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα δεν έχει σταθερή τιμή και διεύθυνση και η πολικότητα (θετικό/αρνητικό) αλλάζει πολλές φορές ανά [/FONT][FONT=&quot]sec[/FONT][FONT=&quot]. Ανάλογα με την συχνότητα του ρεύματος[/FONT]

μηπως υπαρχουν πολυμετρα που δεν εχουν δυνατοτητα να μετρησουν τοσο λιγο, δηλαδη μηπως ειναι λιγοτερο ευαισθητα?

μηπως υπαρχουν πολυμετρα που δεν εχουν δυνατοτητα να μετρησουν τοσο λιγο, δηλαδη μηπως ειναι λιγοτερο ευαισθητα?

Όχι.
Και το πιο απλό πολύμετρο μετράει mV.

@everest η πολικότητα μπορεί να αλλάζει, το ουδέτερο με τη φάση όμως όχι. -bye-

βρε παίδες, στην πρώτη σελίδα, στο ποστ των οδηγιών σαφώς αναφέρεται :

'.... 4. Βάζουμε το πολύμετρο στην κλίμακα μέτρησης των 200 volts εναλλασώμενο....''

τελικά μήπως να το βάλουμε στην κλίμακα των 200 μιλιβόλτς ;;;;

... αν και τελικά σήμερα, εγώ βρήκα την φάση σε όλες τις πρίζες/ πολύμπριζα κλπ. και αντίστοιχα στα αρσενικά σούκο φις προσπάθησα μέσω της αναγραφής στοιχείων, αλλά και της πλευράς ανάγνωσης των συμβόλων να βάλω την φάση σωστά ... τώρα αν ο Ρίτσος σε κάποια καλώδια ρεύματος που μου έφτιαξε τα έβαλε ανάποδα, χαιρετίσματα ...

Στα 200V το βάζεις!
Αλλά μη νομίζεις ότι θα σου δείξει 200V (ελπίζω δηλαδή).
Υπάρχει περίπτωση η διαρροή να είναι της τάξης των mV. Για αυτό τα ανέφερα. -bye-

Απάντηση: Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Πολύ πιθανό η συσκευή που δεν δείχνει διαρροή να έχει ουδετερογείωση.Δηλαδή η γείωση είναι συνδεδεμένη με την επιστροφή και έτσι δεν δείχνει διαρροή.Άρα πρέπει να βρούμε κάποιον άλλο τρόπο για αυτές τις συσκευές.

Κι αν συνδέσει δηλαδή κάποιος ανάποδα τη φάση; :BDGBGDB55:
Προφανώς και δεν υφίστατι κάτι τέτοιο.
Η πρακτική της ουδετερογείωσης (δηλαδή τη σύνδεση της γείωσης με τον ουδέτερο λόγω ανυπαρξίας ηλεκτρολογικής γείωσης στην εγκατάσταση) απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας.

[FONT=&quot]Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει ,πως επιδρά η αλλαγή φάσεως και ουδετέρου σε έναν μετασχηματιστή, αφού γνωρίζουμε από την φυσική ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα δεν έχει σταθερή τιμή και διεύθυνση και η πολικότητα (θετικό/αρνητικό) αλλάζει πολλές φορές ανά [/FONT][FONT=&quot]sec[/FONT][FONT=&quot]. Ανάλογα με την συχνότητα του ρεύματος[/FONT]

Ο ουδέτερος είναι γειωμένος στους ΜΣ υποβιβασμού της ΔΕΗ.
Επειδή ακριβώς το ρεύμα είναι εναλλασσόμενο θεωρώντας πως
υπάρχει μία παρασιτική χωρητικότητα μεταξύ ΜΣ και σασί, μέσω
αυτής της χωρητικότητας κλείνει το κύκλωμα-βρόγχος που
σχηματίζει ο ουδέτερος και η γείωση.
Αν μικρύνει με κάποιο τρόπο η παρασιτική χωρητικότητα, η οποία
εξαρτάται από τη γεωμετρία του κυκλώμτος (αποστάσεις), τότε
"δυσκολεύεις" τη ροή του ρεύματος σε αυτό το βρόγχο.

... μια παρόμοια ερώτηση :
Γιατί κανείς απο τους επώνυμους και ανώνυμους κατασκευαστές μετασχηματιστών δεν υποδεικνύει που θα πρέπει να συνδεθεί η φάση (στο πρωτεύων)?

επειδή σε κάποια φάση προσπάθησα να βρω άκρη με τις γειώσεις κτλ και χάθηκα έχω να επισημάνω τα εξής:
γιατί κάποιες συσκευές έχουν το σασί συνδεδεμένο με την γείωση αλλά παράλληλα έχουν και βύσμα για εξωτερική γείωση?? Ποια άλλη γείωση είναι αυτή????
Πως μπορείς να ελέγξεις και να μετρήσεις το είδος της γείωσης που έχεις σπίτι σου. PTN ή ότι άλλο???
Έχω ακούσει από γνωστούς, δεν ξέρω αν το έχουν το σπορ, αλλά να στα σπίτια τους που χτίζουν να κάνουν και θεμελιακή. Φαντάζομαι παράλληλα με την κανονική, ή για να γλυτώσουν 4πολικούς διακόπτες και έξτρα καλώδια και να μειώσουν το κόστος.
Τι παίζει?
Πιστεύω ότι πολλά δεν εξαρτώνται από εμάς αλλά από την εκάστοτε αρχική εγκατάσταση. Συμμαζέματα μπορούμε να κάνουμε μόνο. Ταπεινή μου γνώμη όλα αυτά.:BDGBGDB55:

για όποιον θέλει παρακάτω

http://en.wikipedia.org/wiki/Earthing_system

http://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_grounding

http://en.wikipedia.org/wiki/Ground_and_neutral

http://en.wikipedia.org/wiki/Ground_loop_(electricity)

... μια παρόμοια ερώτηση :
Γιατί κανείς απο τους επώνυμους και ανώνυμους κατασκευαστές μετασχηματιστών δεν υποδεικνύει που θα πρέπει να συνδεθεί η φάση (στο πρωτεύων)?

Μέσω χρωμάτων.
Καφέ ή μαύρο για τη φάση και μπλε για τον ουδέτερο.
Τώρα κόκκινο και καφέ δε ξέρω τι είναι...
Εκτός βέβαια κι αν τα βάζουν ανάλογα με το κύκλο της Σελήνης!
Αυτά για όσους διαθέτουν καλώδιο.
Για τους υπόλοιπους χωρίς καλώδια :nounder:

Re: Απάντηση: Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Μέσω χρωμάτων.
Εκτός βέβαια κι αν τα βάζουν ανάλογα με το κύκλο της Σελήνης!
Αυτά για όσους διαθέτουν καλώδιο.
Για τους υπόλοιπους χωρίς καλώδια :nounder:

Λάμπρο, δυό Amplimo, ένας Talema και μερικοί "Ελληνικοί" που υπάρχουν σπίτι αυτή τη στιγμή, το πρωτεύων είναι δυό άσπρα καλώδια. Επίσεις, κανένας απ οτι θυμάμαι, απ αυτούς που πέρασαν κατά καιρούς δεν έιχε τσεκαρισμένη τη φάση στο πρωτεύων.

Re: Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Σωστά σού είπε ο γνωστός σου. Ο ήχος διορθώνεται όταν οι συσκευές τροφοδοτούνται με την σωστή φάση του ρεύματος, ή μάλλον καλύτερα, χαλάει όταν είναι συδεδεμένες στο δίκτυο ανάποδα. Αυτό ισχύει για όλες τις συσκευές είτε ακριβές είτε φθηνές, σε άλλες περισσότερο σε άλλες λιγότερο, αλλά ισχύει παντού.

Λοιπόν χρειάζεσαι ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι και ένα πολύμετρο.

1. Με το δοκιμαστικό βρίσκουμε την φάση της πρίζας μας. Κανονικά πρέπει να είναι δεξιά αλλά πολλοί μαστρο-μήτσοι ηλεκτρολόγοι συνδέουν στην τύχη οπότε μπορεί να βρίσκεται και αριστερά.

2. Αποσυνδέουμε την συσκευή από όλα τα interconnects έτσι ώστε να μην έχει καμμία ηλεκτρική επαφή με άλλη συσκευή του συστήματός μας.

3. Εάν η συσκευή έχει σούκο φις, το τυλίγουμε περιμετρικά με μονωτική ταινία ώστε να μην έχει επαφή η γείωση της συσκευής. Αν τροφοδοτείται με διπολικό φις παραλείπουμε αυτό το βήμα.

4. Βάζουμε το πολύμετρο στην κλίμακα μέτρησης των 200 volts εναλλασώμενο.

5. Βάζουμε την συσκευή στην πρίζα σε standby και μετράμε διαφορά δυναμικού μεταξύ της γείωσης της πρίζας και του σασί της συσκευής. Μπορούμε να βάλουμε τον ακροδέκτη πάνω σε μία βίδα του σασί που δεν είναι βαμμένη ή στο εξωτερικό των RCA.

6. Αντιστρέφουμε το φις στην πρίζα και ξαναμετράμε. Η πολικότητα που μάς έχει δώσει την μικρότερη μέτρηση είναι η σωστή. Σημαδεύουμε με blanco το φις στην φάση που βρήκαμε στο πρώτο βήμα με το δοκιμαστικό κατσαβίδι έτσι ώστε όταν μεταφέρουμε αλλού την συσκευή να μην ξανακάνουμε πάλι μετρήσεις.

7. Αφαιρούμε την μονωτική ταινία που πιθανόν να βάλαμε στο βήμα 3 και ξανασυνδέουμε την συσκευή μας στο σύστημα.

Παρατηρήσεις:
- Απαραιτήτως η κάθε συσκευή μετριέται μόνη της ΧΩΡΙΣ να είναι συνδεδεμένη με καμμία άλλη, γιατί διαφορετικά η διαρροή που μετράμε πάνω στο σασί της μπορεί να έρχεται απο άλλη συκευή.
- Ολες οι συσκευές έχουν έστω και μία μικρή διαρροή. Εάν μετράμε 0 Volts κάτι δεν έχουμε κάνει σωστά.

Όχι.
Δεν ισχύει πάντα. Κάποιες όντως έχουν διαρροή (Το ΒΣ πχ, και έχει μεγάλη διαρροή και μεγάλη διαφορά, αν αλλάξεις την πολικότητα του φις) και τις μετράμε και κάποιες άλλες , μπορεί να μην έχουν. Γιαυτό το λόγο ορισμένοι μετράνε 0 βόλτ.

Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Άρα το παλεύουμε μόνοι μας Δημήτρη...
Σε ελληνικούς πάντως έχω πετύχει καφέ μπλε, και καφέ κόκκινο (!) μια φορά από τον ίδιο κατασκευαστή.

Οι νεοι κανονισμοι περι χρωματων των καλωδιων,επιβαλλουν οτι στις ηλεκτρικες εγκαταστασεις των σπιτιων κλπ......... τα χρωματα των καλωδιων πρεπει να ειναι ΜΠΛΕ(ουδετερος),ΚΑΦΕ(φαση),ΚΙΤΡΙΝΟ/ΠΡΑΣΙΝΟ(γειωση).Αυτο νομιζω ισχυει και για εξωτερικες η fixed εγκαταστασεις.Καλο θα ηταν οι παλιες εγκαταστασεις να ανανεωνονταν σταδιακα,παρ'ολο του οτι ο κανινισμος δεν επιβαλλει τετοιο πραγμα για εγκαταστασεις καποιας ηλικιας και πριν.Ο νεος κανονισμος,βοηθα στο να εντοπιζονται ευκολα πιθανα λαθη,αλλα και να τηρειται η ορθοτητα της εγκαταστασης,στην περιπτωση που θα την ελεγξει αλλο ατομο απο αυτον που εκανε την εγκατασταση.

http://www.emsd.gov.hk/emsd/e_download/pps/pub/CCC_GL_ENG.pdf

Last edited:

Μέσω χρωμάτων.
Είναι οι άλλες δύο φάσεις στο τριφασικό.
Πρασινοκίτρινο γείωση
Μπλε ουδέτερος
Μαύρο, καφέ, κόκκινο είναι χρώματα φάσεων