Σωστή πολικότητα συσκευών με το ρεύμα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Στην Κύπρο έτσι για την ιστορία εδώ και κάτι δεκαετίες που χρησιμοποιούμε το αγγλικό μοντέλο για τις πρίζες, δεν επαφίεται τίποτα στην τύχη την επαγγελματικότητα η την καλή διάθεση του μαστρο-μήτσου, γιατί απλά αν στον τελικό έλεγχο τις αρχής ηλεκτρισμού για νέες κατοικίες η υποστατικά δεν τηρούνται όλες η οδηγίες με χαρτί και καλαμάρι ρεύμα δεν έχει.
Γ' αυτό ο ηλεκτρολόγος η θα μάθει να κάνει σωστή δουλεία η θα πρέπει να αλλάξει επάγγελμα. :ernaehrung004:

H Κύπρος είναι σοβαρό κράτος γι αυτό και καταψήφησε και το σχέδιο Ανάν. (άσχετο)
Εδώ στην Ελλάδα όμως ο κάθε μαστρο-μήτσος αυτο-χρίζεται ηλεκτρολόγος. Στο σπίτι που μένω τώρα (το πήραμε το 1997 καινούργιο) οι μισές πρίζες είχαν την φάση αριστερά, οι άλλες μισές δεξιά. Οι διακόπτες άλλοι άναβαν πατώντας τους από την επάνω πλευρά, άλλοι από την κάτω. Στην τύχη τελείως. Οσον αφορά δε τους διακόπτες αλλέ-ρετούρ που υπάρχουν στα υπνοδωμάτια, εκεί ο μαστρο-μήτσος είχε επιτυχία 1 στα 3. Μόνο στο 1 από τα 3 υπνοδωμάτια μπορούσε να ανάψει και να σβύσει το φως και από τους δύο αλλέ-ρετούρ διακόπτες. Στα άλλα δύο υπνοδωμάτια έσβυνε από τον ένα διακόπτη και δεν ξανάναβε από τον άλλον! Επιστήμονας ο μαστρο-μήτσος!!! Ελυσα όλες τις πρίζες και τους διακόπτες για να τους φτιάξω σωστά...

Απάντηση: Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Komhst, αυτό που κάνει η Luxman, το κάνει πλέον και η Audionet.

Χαίρομαι! Αυτό δείχνει σοβαρότητα από μέρους του κατασκευαστή. Δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους.

Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Να κάνω μια ερώτηση...Εμένα το σπίτι μου ειναι παλιό και τότε όλα δουλεύαν με ουδετερογειώσεις (και ετσι φυσικά το έχω αφήσει ακόμα δυστηχώς!), θα έχω αποτέλεσμα? Γιατί έχω σπάσει τα νεύρα μου να προσπαθώ και παίρνω συνέχεια 0

Και με σχεδιάγραμμα

1. Disconnect the speaker cable and interconnects from the stereo equipment.
2. Obtain a Digital AC Volt Meter.
3. Turn on the equipment.
4. Insert one end of the digital AC volt meter into the neutral side of the 120 V AC outlet.
5. Now, touch the other end of the digital AC volt meter lead to RCA ground (outer collar of an RCA jack).
6. Then, take a reading from the digital AC volt meter and record it.
7. Turn the equipment, which is being tested, off.
Now, rotate the AC plug 180 degrees, and turn the equipment back on.
8. Take another reading as you did before.
Orientate the plug in the position which gave the lower reading.
9. Repeat steps 1 through 8 for each component in your system.
10. Rotate AC plug for lowest AC volt meter reading.

AC_polarity_check.jpg

http://www.audiolinks.nl/polarity/polarity.htm

Να κάνω μια ερώτηση...Εμένα το σπίτι μου ειναι παλιό και τότε όλα δουλεύαν με ουδετερογειώσεις (και ετσι φυσικά το έχω αφήσει ακόμα δυστηχώς!), θα έχω αποτέλεσμα? Γιατί έχω σπάσει τα νεύρα μου να προσπαθώ και παίρνω συνέχεια 0

Βασικά δεν είμαι σίγουρος αν όλα τα πολύμετρα είναι ικανά για αυτή την δουλεία, αν δεν σου δουλέψει έτσι δοκίμασε βαλε τον ένα πόλο στην γείωση και τον άλλο στο σασί με την διαφορά αντί για AC επέλεξε μια χαμηλή ευαισθησία σε DC πχ 200m και δοκίμασε, ένα που έχω με αυτόν τον τρόπο δείχνει την
διαφορά.

H ουδετερογειωση ισχυει στην Ελλαδα, ασχετα αν δεν εχει γινει στο σπιτι σου. Στις κολωνες και στους πυλωνες γειωνετε ο ουδετερος !

Και βασικά αν βαριέσαι στο καλώδιο ρεύματος στο καφέ πρέπει να ανάβει το δοκιμαστικό. Κατά 95% έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Το δοκίμασα και μου έτυχε το εξής παράδοξο:

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, είχα όλες τις συσκευές σωστά, εκτός από τα ηχεία μου (ενεργά).

Αντιστρέφω τα καλώδια ρεύματος των ηχείων, βάζω το σύστημα να παίξει και ακούγεται χειρότερα κι από τενεκές!
Με το που ξαναφέρνω την πολικότητα όπως ήταν, όλα καλά.

Αν και η ένδειξη ήταν και στις 2 περιπτώσεις γύρω στα 50(!) Volt, με 1-2 Volt παραπάνω στην "λάθος" ένδειξη.

Μάλλον κάτι δεν έκανα καλά...

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Με το φτωχό μου το μυαλό, και χωρίς να έχω γνώσεις ή κάποιο λόγο να υποστηρίξω κάτι...
Είμαι κάτοχος ενός πολύμπριζου της Audio Agile και δύο καλωδίων τροφοδοσίας της ίδιας εταιρίας.
Οι θηλυκές σούκο πάνω στο πολύμπριζο έχουν μία κόκκινη κουκίδα όπου θα πρέπει να είναι η φάση (μάλιστα δίνουν και δοκιμαστικό κατσαβίδι για να την τσεκάρεις).
Οι σούκο που μπαίνουν στο πολύμπριζο έχουν και αυτές μία κουκίδα ώστε να μπεί το βύσμα ανάλογα...
Άρα απλά υποθέτω ότι ασχέτου θέσης της ασφάλειας, τα μηχανήματα πρέπει να συνδεθούν έτσι όπως η Audio Agile που φτιάχνει τα καλώδια και τα πολύμπριζα πιστεύει σωστό;

Μετά από αυτά μάλλον η σωστή μέθοδος είναι να συνδέεις τα μηχανήματα με την ίδια φάση. :)
ναι μονο που τα copland εχουν αναποδη φαση στο ρευμα και πρεπει να συνδεθουν αναποδα

Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

δηλαδη το δοκιμαστικο να μην αναβει στην κοκκινη κουκιδα αλλα στην αλλη τρυπα

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

ναι μονο που τα copland εχουν αναποδη φαση στο ρευμα και πρεπει να συνδεθουν αναποδα

Όλα τα προϊόντα της Copland; Γιατί έχω και το CD της.

Καλά, με ποιό πόδι σηκώθηκε ο κύριος Copland όταν σχεδίαζε τα μηχανήματά του;
Χρησιμοποιεί ανάποδη φάση στο ρεύμα, γυρίζει τη φάση των ηχείων, μήπως πρέπει να τα κρεμάσω και ανάποδα από το ταβάνι για να παίζουν καλύτερα; :flipout:

Ούτος ή άλλος χρησιμοποιώ γραμμή από τον πίνακα αποκλειστικά για τον ενισχυτή το cd και το πικάπ μου οπότε ή θα είναι όλα ανάποδα ή θα είναι όλα σωστά. Θα τα γυρίσω τούμπα να σου πω αν θα ακούσω διαφορά. :p

5. Βάζουμε την συσκευή στην πρίζα σε standby και μετράμε διαφορά δυναμικού μεταξύ της γείωσης της πρίζας και του σασί της συσκευής. Μπορούμε να βάλουμε τον ακροδέκτη πάνω σε μία βίδα του σασί που δεν είναι βαμμένη ή στο εξωτερικό των RCA.

Στις οδηγίες που δίνεις μετράς την διαφορά μεταξύ της γείωσης και του σασί ενώ στις παρακάτω οδηγίες ........

AC_polarity_check.jpg

.............μετράν την διαφορά μεταξύ του ουδέτερου και του σασί.

Ποιο είναι το σωστό ?

Bart

PS Επειδή δεν είμαι πολυ σχετικός sorry αν η ερώτηση δεν στέκει.

Στις οδηγίες που δίνεις μετράς την διαφορά μεταξύ της γείωσης και του σασί ενώ στις παρακάτω οδηγίες ........

AC_polarity_check.jpg

.............μετράν την διαφορά μεταξύ του ουδέτερου και του σασί.

Ποιο είναι το σωστό ?

Bart

PS Επειδή δεν είμαι πολυ σχετικός sorry αν η ερώτηση δεν στέκει.

Καλά κάνεις και ρωτάς είναι σωστή η απορία σου.

Στο 3φασικό δίκτυο της ΔΕΗ εάν και οι τρεις φάσεις είχαν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο φορτίο ο ουδέτερος θα είχε μηδέν, όπως μηδέν έχει και η γείωση. Οπότε είτε ουδέτερο μετρούσαμε είτε γείωση την ίδια ένδειξη θα παίρναμε.

Στην πράξη όμως είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να έχουν ακριβώς το ίδιο φορτίο και οι τρεις φάσεις οπότε ο ουδέτερος έχει κάποια volts σε σχέση με την γείωση.

Και στις δύο περιπτώσεις λοιπόν μπορούμε να μετήσουμε, απλά στην περίπτωση του ουδετέρου θα μετράμε λιγότερα volts απ'ότι αν μετρούσαμε με την γη.
π.χ.
Εχουμε το Blue Sky DVD που έχει διαρροή 95V
o ουδέτερος έχει 10V
η γη έχει πάντα 0 μηδέν.
Αν μετρήσουμε σασί και γη θα πάρουμε ένδειξη 95V
αν μετρήσουμε σασί και ουδέτερο θα πάρουμε 85V

Και αν έχουμε το blue sky έναι εύκολο να το βρούμε, αν έχουμε ένα πιο σοβαρό μηχάνημα με ελάχιστη διαρροή στο σασί ίσως να είναι αδύνατον να την βρούμε αν προσπαθούμε να μετρήσουμε με τον ουδέτερο (ο οποίος δεν είναι ποτέ ουδέτερος στην πράξη)

Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Αυτό που έλεγα εγώ να κάνουμε με ένα κοινό βολτόμετρο και ένα κοινό δοκιμαστικό κατσαβίδι το κάνει αυτή η συσκευή που ουσιαστικά είναι συνδιασμός των δύο παραπάνω σε ένα. 2 σε 1 σαν τα σαμπουάν για την πιτυρίδα.

Εγώ ως τώρα έκανα κάτι άλλο.. Ανοιγα τις συσκευές και εβρισκα στην πλακέτα τροφοδοσίας τον σημειωμένο με "L" ακροδέκτη και με ένα πολύμετρο έβρισκα σε ποιον ακροδέκτη του φις στο καλώδιο τροφοδοσίας αντιστοιχούσε. Αλλά μαλλον δεν θα θελετε να ξεβιδώνετε για πλάκα τα μηχανηματά σας ε.. χιχιχι :D

Ακολουθώ την μεθοδολογία με το δοκιμαστικό και το πολυμετρο αλλά ότι και να κάνω παίρνω ένδειξή 0V. Έχουν σπάσει τα νεύρα μου.

Και μια ερώτηση. Γιατί χρειάζεται να βρούμε την φάση στην πρίζα αφού ούτως η άλλως κάνουμε δοκιμή για την τοποθέτηση του φις στη θέση της μικρότερης διαρροής (αν μπορέσω να τη βρω ποτέ)...

Ακολουθώ την μεθοδολογία με το δοκιμαστικό και το πολυμετρο αλλά ότι και να κάνω παίρνω ένδειξή 0V. Έχουν σπάσει τα νεύρα μου.

Και μια ερώτηση. Γιατί χρειάζεται να βρούμε την φάση στην πρίζα αφού ούτως η άλλως κάνουμε δοκιμή για την τοποθέτηση του φις στη θέση της μικρότερης διαρροής (αν μπορέσω να τη βρω ποτέ)...

Εάν οι συσκευές σου έχουν σούκο φις πρέπει να απομονώσεις προσωρινά την γείωση για να μπορέσεις να μετρήσεις. Βάλε μια μονωτική ταινία φύρω γύρω από το φις έτσι ώστε να μην ακουμπάει η γείωση.
Αν έχουν διπολικό φις τότε μετράς κανονικά χωρίς πρόβλημα.
Και στις δύο περιπτώσεις η συσκευή να μην είναι συνδεδεμένη με άλλη (βγάλε όλα τα interconnects) γιατί διαφορετικά μπορεί να μετράς διαρροή από άλλο μηχάνημα.

Την φάση στην πρίζα χρειάζεται να την ξέρουμε έτσι ώστε να σημειώσουμε με blanco μια κουκκίδα πάνω στο φις της συσκευής έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ξαναμετράμε όταν την πάμε σε άλλη πρίζα ή άλλο πολύπριζο.