Σωστή πολικότητα συσκευών με το ρεύμα.

Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

To φις είναι διπολικό.
1) Αποσυνδέω ολα τα rca κλπ καλωδια από τη συσκευή
2) Βάζω την πρίζα.
3) βαζω τη συσκευή σε stand-by mode.
4) μετραω διαφορα δυναμικου μεταξύ γείωσης της πρίζας και βίδας της συσκευής (ή εσωτερικό μερος rca εξόδου) και το πολυμετρο γράφει 0V (ρυθμισμένο στα 200V εναλλασσόμενο). Κατα την επαφή της ακίδας κατι παει να δείξει αλλα σε κλάσματα δευτερολέπτου μοδενίζει την ένδειξή.

Το πολυμετρο δουλεύει μιας και μετράει κανονικά την τάση της πρίζας στα 230 περίπου Volt (ρυθμισμένο τα 600V).

Επανέλαβα την ίδια διαδικασία με την συσκευή στο on και όχι stand-by αλλά πάλι τα ίδια.

Υ.Γ. Η διαφορά δυναμικού μεταξύ φάσης και γής στην πρίζα είναι 230V που σημαίνει ότι έχω γείωση, έτσι δεν είναι;
 
Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Ολα σωστά φαίνεται ότι τα κάνεις...

Αν μετράς σε RCA όχι στο εσωτερικό. Στο εξωτερικό βάλε τον ακροδέκτη του πολύμετρου.
Αν μετράς σε βίδα βεβαιώσου ότι δεν είναι βαμμένη. Γιατί οι μαύρες βίδες μονώνονται λόγω της μπογιάς.

Το πολύμετρο κάτι πάει να δείξει και μηδενίζει; Δεν φαντάζομαι η διαρροή να ξεπερνάει τα 200V της κλίμακας του πολύμετρου...

Για ξανακάνε μέτρηση σασί συσκευής-γείωσης με το πολύμετρο ρυθμισμένο στην κλίμακα 600V εναλλασσόμενο και πες μας...

Υ.Γ. H διαφορά δυναμικού 230V μεταξύ φάσης και γείωσης δείχνει ότι έχεις γείωση.
 
Last edited:
Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Το δοκίμασα και στα 600V. Τα ίδια. Οι βίδες που χρησιμοποιώ για επαφή δεν είναι βαμμένες. ίσως το πολύμετρο να μην έχει καλή ευαισθησία σε τόσο χαμηλό εναλλασόμενο. Οι μόνες επιλογές που έχει είναι στα 600V και στα 200V. Δεν ξέρω αν υπάρχουν πολύμετρα που να μετρούν σε χαμηλότερη κλίμακα (πχ 110V).

Έκανα τη δοκιμή και στο CPp και στο DVDp.

Για να μετρήσω τη γη ακουμπάω την ακίδα σε ένα από τα δύο εμφανή σιδεράκια που έχει ο ρευματοδότης σούκο, έτσι δεν είναι; ( σ.σ. ερώτηση απελπισίας)
 
Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Ολα σωστά δείχνει ότι τα κάνεις. Τι να πω; Δοκίμασε και με άλλο πολύμετρο.

Ναι για να μετρήσεις την γη ακουμπάς την μία ακίδα σε ένα από τα δύο εμφανή σιδεράκια της πριζας σούκο και την άλλη ακίδα σε μία βίδα ή στο εξωτερικό των RCA της συσκευής. Το πολύμετρο πρέπει να είναι ρυθμισμένο στο εναλλασσόμενο ρεύμα.
 
Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Για πείτε μου καμία σοβαρή μάρκα για να αγοράσω πολύμετρο.
___________________________________
komhst ευχαριστώ για το χρόνο σου.
 
Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Παιδιά, παιδεύεστε και χαλάτε τη ζαχαρένια σας για πράγματα χωρίς λόγο. Πρώτον, σε μια υγιή ηλεκτρική εγκατάσταση, ο ουδέτερος πόλος της ΔΕΗ πρέπει να έχει και έχει δυναμικό μηδέν σε σχέση με τη Γη, ανεξαρτήτως του φορτίου που βλέπει καθεμιά από τις φάσεις του μετασχηματιστή διανομής. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η ΔΕΗ γειώνει τον ουδέτερο πόλο, τόσο τοπικά, στο μετασχηματιστή διανομής, αλλά και ανά τακτά διαστήματα καθ’ όλον το μήκος της γραμμής χαμηλής τάσης, συνήθως ανά δεύτερο στύλο. Το σύστημα είναι σε θέση να λειτουργήσει χωρίς το παραμικρό πρόβλημα ακόμη και με μια φάση μόνον, με τις άλλες δύο να είναι εκτός λειτουργίας, είτε από βλάβη, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Η ισοκατανομή του φορτίου στις 3 φάσεις είναι ανάγκη οικονομικού και όχι τεχνικού χαρακτήρα, ώστε το σύστημα να εξαπλώνεται ομοιόμορφα, αξιοποιώντας και τις τρεις φάσεις, ώστε να μην έλθει κάποια στιγμή που οι δύο φάσεις θα φθάσουν στο όριο της ισχύος τους, και η 3η να λειτουργεί ας πούμε στο μισό της δυναμικότητάς, διότι αυτό θα σήμαινε ανεκμετάλλευτα κεφάλαια και, τελικά, ζημία εις βάρος της Εθν. Οικονομίας.

Δεύτερον, μη μετράτε την τάση μεταξύ της γείωσης και των ακροδεκτών που συνδέονται στον «κοινό» αγωγό του κυκλώματος μιας συσκευής, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή. Στη γείωση της πρίζας συνδέεται γαλβανικά, απευθείας, μόνον το μεταλλικό κέλυφος της συσκευής, και τίποτε άλλο. Ο κοινός αγωγός του κυκλώματός της, αυτό που λέμε «πλην» των εισόδων RCA και των ακροδεκτών των ηχείων δηλαδή, δεν συνδέεται γαλβανικά με τη γείωση, διότι, όχι απλώς δεν χρειάζεται, αλλά διότι έτσι πρέπει, καθώς παρεμβάλλεται αντίσταση ή και πυκνωτής, και ποτέ ένα απλό καλωδιάκι. Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει και τις συσκευές balanced. Ο κοινός αγωγός μπορεί και πρέπει να έχει διαφορά δυναμικού σε σχέση με τη γη, και η συσκευή να λειτουργεί σωστά και χωρίς κανένα πρόβλημα, αρκεί να έχει την ίδια τάση σε σχέση με τη γη καθ’ όλο το μήκος του, ώστε η συσκευή να μην παρουσιάζει θόρυβο.

Μην ακούτε τους διαφόρους εμποράδες, τους ρηβιούερς και τους πωλητές, περί «καλής γείωσης» και «σωστής πολικότητας» που βελτιώνουν την ποιότητα του ήχου και άλλες τέτοιες ανοησίες. Η «καλή γείωση» χρειάζεται για την ασφάλεια του χρήστη της συσκευής και τίποτε άλλο. Αν το κέλυφος της συσκευής δεν είναι μεταλλικό, ή ακόμη κι αν είναι τέτοιο, αλλά ο κατασκευαστής της πάρει όλα τα ανάλογα μέτρα και η συσκευή έχει περάσει την πιστοποίηση ασφαλείας χωρίς να γειώνεται στην πρίζα, τότε δεν χρειάζεται γείωση, ενώ βεβαίως θα αποδίδει κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν ο κοινός αγωγός δεν υλοποιείται σωστά από την πηγή ως τα ηχεία ή τον βιντεοπροβολέα, με σφιχτά βύσματα και καλές κολλήσεις, τότε η συσκευή θα έχει πρόβλημα θορύβου, κι ας είναι γειωμένη στην καλύτερη γείωση και με το καλύτερο καλώδιο ρεύματος του κόσμου. Μην παιδεύεστε και μην αφήνετε να σας πλασεμπιάζει ο κάθε τσαρλατάνος που θέλει να πουλήσει φίλτρα, καλώδια και δεν ξέρω τι άλλο.

(Λάμπρο, πες τους κι εσύ. Έλεος πια με τις γειώσεις και τις πολικότητες…)
 
Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Δεύτερον, μη μετράτε την τάση μεταξύ της γείωσης και των ακροδεκτών που συνδέονται στον «κοινό» αγωγό του κυκλώματος μιας συσκευής, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή. Στη γείωση της πρίζας συνδέεται γαλβανικά, απευθείας, μόνον το μεταλλικό κέλυφος της συσκευής, και τίποτε άλλο.

Δηλαδή η γείωση του προενισχυτή που ακριβώς συνδέεται;
Η συνδεσμολογία αστέρα όταν αναφέρεται στη γείωση ενός συστήματος μιλάει για μονάκτινο αστέρι;
 
Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

File:Place.de.l%27etoile.from.35000.feet.arp.jpg


Δεν υπάρχει συνδεσμολογία αστέρα, προφανώς όπου εννοείται, εννοείται ως τοπολογία αστέρα, κάτι αντίστοιχο με την Place de l'Étoile. Ως όρος, ο αστέρας αναφέρεται στη χωροτακτική διευθέτηση και το σχήμα της πίστας του κοινού αγωγού στην πλακέτα, και σε καμιά περίπτωση στη συνδεσμολογία του. Αναφέρεται ως "αστέρας", επειδή μια από τις βασικές επιδιώξεις είναι το κατά το δυνατό μικρό μήκος αυτής τής πίστας, οπότε όλα τα στοιχεία που συνδέονται σ' αυτή, συνδέονται κατά κάποιο τρόπο σε σχήμα αστέρα.

Όσο για τη σύνδεση, το είπα παραπάνω. Αν το περίβλημα είναι μη αγώγιμο, ο κοινός αγωγός δεν συνδέεται στη γείωση. Διαφορετικά, συνδέεται μέσω αντίστασης, και ποτέ με απλό καλώδιο.
 
Last edited:
Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Δεν νομίζω ότι βοηθάει και πάρα πολύ η αεροφωτογραφία στη συζήτηση...

Δηλαδής η γείωση του σήματος στον pro με τη γείωση του τελικού και τη γείωση της τροφοδοσίας δεν συνδέεται πουθενά χωρίς αντίσταση; :blink:
 
Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Κώστα, καλά τα λες αλλά η υπόθεση είναι λίγο βουντού.
Το καλό είναι πως δεν κοστίζει τίποτα, ούτε η δοκιμή ούτε και η περιστροφή της πρίζας ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο. Αν κάνει διαφορά ή όχι στον ήχο δεν μπορώ να το ξέρω (δεν έχω ασχοληθεί και δε νομίζω πως μπορώ να είμαι σίγουρος αν θα ακούσω και τίποτα διαφορετικό είτε γιατί μπορεί να είναι απλά αυθυποβολή είτε γιατί εξαρτάται από τα μηχανήματα) αλλά η αλήθεια είναι πως συμβαίνει.

Θα ενδιαφερόμουν πολύ να μάθω αν αυτό το μαγικό ανεξήγητο φαινόμενο εμφανίζεται σε συσκευές με M/Σ τροφοδοσίας που έχει ηλεκτροστατική θωράκιση μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος. Όποιος έχει τέτοια συσκευή ας κάνει μια δοκιμή αν δεν του είναι κόπος.
Επίσης ενδιαφέρον έχει να μετρηθεί αυτή τη διαφορά δυναμικού έχοντας συνδέσει μία αντίσταση παράλληλα με την είσοδο του πολύμετρου.

@Tzimisce
Μια χαρά είναι η φωτογραφία. Προσδίδει και ένα καλλιτεχνικό αέρα στο θέμα.-bye-
Ο Κώστας μιλά για σύνδεση της γείωσης του σήματος με την ηλεκτρολογική γείωση.
Παρεπιπτόντως αν δε κάνω λάθος, έχω δει σε ενισχυτές (Bryston) την ένωση των δύο γειώσεων με δύο διόδους συνδεδεμένες παράλληλα και αντίθετα.
 
Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Ok... I rest my case...
Παλιά έλεγαν ότι όταν παντρεύεσαι πετάς τις εγκυκλοπαίδειες γιατί η γυναίκα σου τα ξέρει όλα...

Αφού λοιπόν και ο Κώστας τα ξέρει όλα μπορώ να κάνω μία τελευταία ερώτηση;
Γιατί σε οποιοδήποτε καλώδιο σούκο -> IEC αναγράφεται η πολικότητα, συνήθως με τα σημεία L N E (Line - Neutral - Earth) στο σούκο ή στο IEC;


Μήπως επειδή είναι ηλίθιοι highendάδες αυτοί που μας δίνουν τα καλώδια ρεύματος για τα PC μας; :BDGBGDB55:
 
Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Εντάξει, το IEC δεν είναι εφεύρεση της hiend audio βιομηχανίας.
Το θέμα υπάρχει (ακόμα και στα 2.1 του γραφείου μου μετράω διαφορετική τάση αντιστέφοντας την πολικότητα της πρίζας) γι αυτό λέω πως είναι λίγο βουντού (με την έννοια πως υπάρχει αλλά άντε να το εξηγήσεις). Το αν επηρρεάζει τον ήχο δεν μπορώ να το πω.
Αυτή η διάκριση μεταξύ ουδέτερου και φάσης υπάρχει γιατί ακριβώς δεν είναι συμμετρικό το σύστημα ηλεκτρισμού. Ακόμα και ο Μ/Σ δεν είναι συμμετρική κατασκευή.
 
Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Άρα τουλάχιστον καταλήξαμε στο γεγονός ότι υπάρχει λόγος για να προσέχουμε τη πολικότητα της συσκευής μας...

Δόξα νάχει ο Γιαραμπής...
 
Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Αφού λοιπόν και ο Κώστας τα ξέρει όλα μπορώ να κάνω μία τελευταία ερώτηση;
Γιατί σε οποιοδήποτε καλώδιο σούκο -> IEC αναγράφεται η πολικότητα, συνήθως με τα σημεία L N E (Line - Neutral - Earth) στο σούκο ή στο IEC;

Γιατί η πρίζα σούκο είναι κατασκευασμένη χωρίς κατεύθυνση πολικότητας, και μπορείς να βάλεις την πρίζα όπως νά 'ναι; Ανάγκασε τους γερμανούς ο κακός ο Κώστας που τα ξέρει όλα;
 
Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Ναι! :BDGBGDB55:
Σου έχουν γλιτώσει οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι, αλλά που θα πάει...-bye-
Στα στούνιοζ χρησιμοποιούνται μετασχηματιστές απομόνωσης;
 
Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

νιαου νιαου βρε γατουλα με τη ροζ μυτουλα γατουλα μου μικρη
τσα τσα τσα:guitarist:
 
Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Γιατί η πρίζα σούκο είναι κατασκευασμένη χωρίς κατεύθυνση πολικότητας, και μπορείς να βάλεις την πρίζα όπως νά 'ναι;

Επειδή το σούκο είναι ηλίθιο σαν βύσμα λοιπόν (και δεν είναι και το μοναδικό, το RCA έχει νόμπελ ηλιθιότητας), οι τύποι που τα φτιάχνουν σου γράφουν πως να το βάλεις στη πρίζα...
Αλλιώς δεν θα υπήρχε λόγος αναγραφής...
 
Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

O Κώστας ωραία τα λέει και μού αρέσει που καταρρίπτει κατά καιρούς διάφορους μύθους του λεγόμενου "hi-end" :smile:
Κώστα κι εγώ μαζί σου είμαι κι ας σού "την πέφτουν" διάφοροι με αυτά που λες.

Πάντως η ουσία είναι ότι παίζει ρόλο η σωστή πολικότητα που μπαίνει το φις στην πρίζα. Είτε το μηχάνημα είναι φτιαγμένο για να δουλεύει χωρίς γείωση (διπολικό φις, ή σούκο και IEC πού όμως λείπει ο τρίτος ακροδέκτης της γείωσης π.χ. Advance MCD-203) είτε έχει κανονική γείωση υπάρχει διαφορά στο πώς θα μπει το φίς στην πρίζα. Οποιος δεν το πιστεύει δεν έχει παρά να κάνει μια απλή δοκιμή αντιστρέφοντας το φις. Δεν κοστίζει τίποτα! Κώστα σκέφτηκες μήπως οι διαφορές που "ακούνε" κάποιοι αλλάζοντας το καλώδιο ρεύματος στις συσκευές τους οφείλεται στην διαφορετική (τυχαία) εναλλαγή της φάσης στον άλλο ακροδέκτη και όχι στο ίδιο το καλώδιο;

Οπως βλέπετε στα συνημμένα η Accuphase μαρκάρει τον ρευματολήπτη στα μηχανήματά της με ένα ~ ζητώντας να βάζουμε πάντα την φάση στον αριστερό ακροδέκτη όπως κοιτάμε την πίσω μεριά του μηχανήματος. Πιστέψτε με έχει διαφορά στον ήχο. Εχω Accuphase και το έχω διαπιστώσει.

Η Luxman κάνει κάτι πιο έξυπνο: Εχει βάλει ένα φωτάκι (όπως έχουν τα δοκιμαστικά κατσαβίδια) πάνω από τον ρευματολήπτη πού το λέει Line Phase Detector. Αυτό πρέπει να είναι σβυστό εφόσον έχουμε βάλει σωστά το φις στην πρίζα. Εάν ανάψει σημαίνει ότι η φάση έχει μπει λάθος και πρέπει να αντιστρέψουμε το φις.

Αυτά από δύο κορυφαίες εταιρίες που 1ον δεν είναι χθεσινές, και 2ον δεν είναι οι γνωστές "hi-end" βιοτεχνιούλες που συναρμολογούν μηχανήματα με ότι εξαρτήματα βρίσκουν στην κινέζικη αγορά και μετά τα κοστολογούν μερικές χιλιάδες υρώ, φύκια για μεταξωτές κορδέλες δηλαδή...

Σίγουρα αυτές οι δύο εταιρίες ξέρουν κάτι παραπάνω... ;)
 

Attachments

  • accuphase.jpg
    accuphase.jpg
    56.7 KB · Views: 95
  • luxman.jpg
    luxman.jpg
    64.3 KB · Views: 96
Last edited:
Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

επηδης η θεωρια με την πραξη εναι ορκισμενες αδερφες
καντε το ακολουθο
βρειτε την φαση σε ολες τις συσκευες σας και ακουστε κατι που το εχετε σαν κοματι αναφορας
Μετα βαλτε ολες τις φασεις τουμπα και ξανα ακουστε
αν δεν ακουτε διαφορα γυριστε το σε ραδιοφωνακι μπαταριας
το πιθανο ειναι να ακουτε τα ιδια