Σωστή τοποθέτηση ηχείων

aris22

New member
18 November 2009
32
Καλησπέρα σε όλους!!
Δεν ανοίγω νέο θέμα και συνεχίζω εδώ διότι έχει συζητηθεί παραπλήσια περίπτωση. Θα ήθελα τις γνώμες σας για ένα θέμα που με απασχολεί και είναι η στήριξη των ηχείων μου στο πάτωμα . Το πάτωμα αποτελείται από πλακάκια διαστάσεων 40Χ40. Τα ηχεία εδώ και πολλά χρόνια έχουν τις εργοστασιακές τους ακίδες με τα πατάκια τους και πατάνε πάνω σε μια πλάκα μαρμάρινη. Κάτω από την πλάκα για να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τα πλακάκια έχω βάλει 4 λαστιχένια ταπάκια σαν και αυτά που βάζουν κάτω από τα πόδια των επίπλων. Καταλαβαίνω ότι χρειάζονται δοκιμές αλλά γενικά πως το βλέπετε, είναι γενικά καλή η τοποθέτηση? Τα ηχεία είναι τα Castle Severn II

Attachments

• 1000015327.jpg
    1000015327.jpg
    735.3 KB · Views: 46
χμμμμ. μονο με πειραματισμό. γενικά το μάρμαρο ειναι καλή ιδέα. για τα ελαστομερη δεν είμαι πολύ σίγουρος. θεωρητικά η ακίδα υπάρχει για να γειώνει τους κραδασμούς απο το ηχείο προς το πάτωμα ενώ τα ελαστομερη για απομόνωση με αποτέλεσμα οι κραδασμοι να επιστρέφουν στο ηχειο. νομίζω.

• Like
Reactions: Music matters...
Έκανα αντιγραφή το μήνυμα από άλλο νήμα και τελικά άνοιξα καινούργιο, οπότε να παραβλέψετε το " Δεν ανοίγω νέο θέμα και συνεχίζω εδώ"😁

Κάποιος γνωστός από άλλο φόρουμ μου σύστησε να βάλω μεταξύ μαρμάρου και πατώματος τα παρακάτω

Με βάση την θεωρία σε σκληρό πάτωμα ή καλύτερη λύση είναι απευθείας επαφή με την ακίδα.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν δεκάδες προϊόντα από διάφορες εταιρείες που το καθένα υπόσχεται το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτά όμως μόνο με δοκιμή.

• Like
Reactions: Music matters...
Με βάση την θεωρία σε σκληρό πάτωμα ή καλύτερη λύση είναι απευθείας επαφή με την ακίδα.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν δεκάδες προϊόντα από διάφορες εταιρείες που το καθένα υπόσχεται το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτά όμως μόνο με δοκιμή.
Μόνο με την ακίδα? Χωρίς πιατάκι? Απλά το θέμα είναι να μην μπω σε ατελείωτους πειραματισμούς και πολλά έξοδα. Αν υπάρχει δηλαδή κάποια "σταθερά" και άντε να κάνεις και 2-3 πειραματισμούς με μικρό κόστος...

Last edited:
Μόνο με την ακίδα? Χωρίς πιατάκι?
Ναι. Μπορείς φυσικά να βάλεις aftermarket σπέσιαλ ακίδα. Υπάρχουν πολλές.

Από εκεί και πέρα όπως σου έγραψα υπάρχον άπειρες λύσεις που η καθεμία υπόσχεται θαύματα.

Η πιο οικονομική όμως και straight λύση για το μάρμαρο είναι απευθείας ακίδα.

• Like
Reactions: aris22
Η πιο οικονομική όμως και straight λύση για το μάρμαρο είναι απευθείας ακίδα.
Κάτσε με μπέρδεψες😉 Είχες πει να φύγει το μάρμαρο και να πατήσουν οι ακίδες στο πλακάκι απευθείας , εκτός αν δεν κατάλαβα καλά

Κάτσε με μπέρδεψες😉 Είχες πει να φύγει το μάρμαρο και να πατήσουν οι ακίδες στο πλακάκι απευθείας , εκτός αν δεν κατάλαβα καλά
Ναι εγώ μπέρδεψα τα υλικά. Απευθείας στο πάτωμα, πλακάκι στην προκειμένη. Εκτός αν είναι ευαίσθητο και υπάρχει φόβος για τρύπα ή άλλη φθορά.

Ναι ότι θα υπάρξει φθορά θα είναι σίγουρο συν το ότι θα είναι πολύ δύσκολα στην μετακίνηση. Πολύ πρακτικότερα θα ήταν τουλάχιστον να έχει τα πιατάκια......

Εαν θα έπρεπε να απαντησω θα εβαζα από κατω απο τα ηχεία κατι σαν αυτα,

Δεν θελω να θεωρηθει διαφημιση , που δεν ειναι , αλλα κατι τελος παντων σαν αυτα. Κανουν ΠΟΛΥ καλή δουλειά..

Θεωρώ τα υλικά με τα οποία απομονώνεται το subwoofer έχουν νόημα σε αυτό καθώς κατά την αναπαραγωγή των χαμηλών σε ταινία με ιδιαίτερη ένταση η δόνηση όλης της καμπίνας είναι μεγάλη. Σε ηχεία τώρα αν δεν ακούς σε πολύ μεγάλες εντάσεις μην τρελαίνεσαι δεν έχεις πολλά να αποσβέσεις. Αυτά έχουν νόημα να ψαχτείς πολύ για ηχεια με 8αρια, 10άρια, 12αρια μεγάφωνα και 2 από αυτά σε κάθε καμπίνα.
Βάλε για μένα τις ακίδες σου ΜΕ πατάκια κάτω και είσαι μια χαρά. Και εγώ με castle knight 5 έβαλα μάρμαρα έβγαλα μάρμαρα λάστιχα από κάτω ιστορίες..... καμία ουσιαστική διαφορά. Και τώρα με atc και σεισμικό χαμηλό με ακίδες και ποιοτικά πιατακια είμαι...
Άσε που άμα παρασηκώσεις το ηχείο με μάρμαρα από κάτω ψηλώνει και το Τουίτερ μπορεί να βγεί πανω απο την ιδανική ευθεία με το αυτί σου και να ακούς διαφορετικά...

• Like
Απλά πράγματα. Θες να κάνεις coupling ή decoupling;
Αφού υπάρχει σταθερή μάζα, τότε το coupling υπερέχει. Αν όχι, τότε το decoupling υπερέχει. Αν φοβάσαι να μην κάνεις σημάδι στην εδώ περίπτωση που υπάρχει σταθερή μάζα, διάλεξε το decoupling και μην αγχώνεσαι πάρα πολύ.
Έτσι όπως το έχεις τώρα, κατευθύνεις την ενεργεια, κάνεις coupling με μικρή μάζα, στα μικρά πιατέλα που πατάνε επάνω οι ακίδες.
Επειδή κανένας δεν θέλει σημάδια στο πλακάκι του, δες τη λύση που προτάθηκε πιο πάνω, με τα isolators της svs. Υπάρχουν κι άλλες τέτοιου τύπου λύσεις από άλλους κατασκευαστές, ανάλογα πόσα θες να δώσεις. Πάντως αυτά δουλεύουν πολύ καλά για αυτό που κοστίζουν.

• Like
Reactions: aris22 and Sonorus
Θεωρώ τα υλικά με τα οποία απομονώνεται το subwoofer έχουν νόημα σε αυτό καθώς κατά την αναπαραγωγή των χαμηλών σε ταινία με ιδιαίτερη ένταση η δόνηση όλης της καμπίνας είναι μεγάλη. Σε ηχεία τώρα αν δεν ακούς σε πολύ μεγάλες εντάσεις μην τρελαίνεσαι δεν έχεις πολλά να αποσβέσεις. Αυτά έχουν νόημα να ψαχτείς πολύ για ηχεια με 8αρια, 10άρια, 12αρια μεγάφωνα και 2 από αυτά σε κάθε καμπίνα.
Βάλε για μένα τις ακίδες σου ΜΕ πατάκια κάτω και είσαι μια χαρά. Και εγώ με castle knight 5 έβαλα μάρμαρα έβγαλα μάρμαρα λάστιχα από κάτω ιστορίες..... καμία ουσιαστική διαφορά. Και τώρα με atc και σεισμικό χαμηλό με ακίδες και ποιοτικά πιατακια είμαι...
Άσε που άμα παρασηκώσεις το ηχείο με μάρμαρα από κάτω ψηλώνει και το Τουίτερ μπορεί να βγεί πανω απο την ιδανική ευθεία με το αυτί σου και να ακούς διαφορετικά...
Δημήτρη να σε ρωτήσω.....1) αν κατάλαβα καλά εννοείς να βγάλω το μάρμαρο και να αφήσω μόνο ακίδες με πιατάκια.
2) Τα Severn II δεν είναι και ψηλά , έχουν 77 πόντους ύψος και το τουίτερ είναι κάτω από το γούφερ..Ήδη και τώρα με το μάρμαρο πάλι είναι χαμηλά το τουίτερ.
3 ) Μπορείς να μου πρότεινες ποιοτικά πιατάκια?
Εγώ αυτά που βρήκα είναι τα παρακάτω. Απλά τα Dynavox έχουν τρύπα και οι ακίδες θα περνούν την τρύπα και θα βρίσκουν το πάτωμα . Για τα Norstone και oehlbach δεν γνωρίζω αν έχουν τρύπα.....

Οι ακίδες "στεγνώνουν" το ηχείο.
Από πειράματα που έκανα κατέληξα στο ίδιο συμπέρασμα
Δες παρακάτω.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Δημήτρη να σε ρωτήσω.....1) αν κατάλαβα καλά εννοείς να βγάλω το μάρμαρο και να αφήσω μόνο ακίδες με πιατάκια.
2) Τα Severn II δεν είναι και ψηλά , έχουν 77 πόντους ύψος και το τουίτερ είναι κάτω από το γούφερ..Ήδη και τώρα με το μάρμαρο πάλι είναι χαμηλά το τουίτερ.
3 ) Μπορείς να μου πρότεινες ποιοτικά πιατάκια?
Εγώ αυτά που βρήκα είναι τα παρακάτω. Απλά τα Dynavox έχουν τρύπα και οι ακίδες θα περνούν την τρύπα και θα βρίσκουν το πάτωμα . Για τα Norstone και oehlbach δεν γνωρίζω αν έχουν τρύπα.....

Μπορείς να δεις αυτά...αλλά είναι λίγο αλμυρή ή οκτάδα

Εγώ έχω βάλει αυτά

Απλά πράγματα....

Ότι και να σου λέμε εμείς κάνε δοκιμές με-χωρις μάρμαρα ακίδες κλπ και εμπιστευσου τα αυτιά σου...

Κοίτα ως προς το ύψος των ηχείων....ο εκάστοτε κατασκευαστής φτιάχνει μια καμπίνα και "μετράει" ένα ηχείο δαπέδου κάνοντας το να παίζει σωστά απέναντι σου τοποθετημένο στο πάτωμα. Από εκεί και πέρα μπορεί να παίζει με κλίση αυτού, κλίση ή διασπορά των μεγαφώνων λόγο του ύψους που έχει δώσει ώστε να σου έρθει ο ήχος σωστά...το να βάλω τα ηχεία σε μάρμαρα πλατφόρμες κλπ. Θεωρώ ότι παρεκκλινω της γεωμετρίας τους. Από εκεί και πέρα. Τα αυτιά σου και ότι σου αρέσει. ....

Last edited:
  • Like
Μόνο με την ακίδα? Χωρίς πιατάκι? Απλά το θέμα είναι να μην μπω σε ατελείωτους πειραματισμούς και πολλά έξοδα. Αν υπάρχει δηλαδή κάποια "σταθερά" και άντε να κάνεις και 2-3 πειραματισμούς με μικρό κόστος...
Τις ακίδες που σου παρείχε ο κατασκευαστής θα τις βάλεις να ακουμπάνε με την στρογγυλεμένη και όχι την μυτερη άκρη για να μην τραυματίζεται το πλακάκι. Την αιχμηρή άκρη την χρησιμοποιούμε όταν το ηχείο κάθεται σε χαλί.

revel-speakers-spikes.jpg

Last edited:
  • Like
Καλησπέρα σε όλους!!
Δεν ανοίγω νέο θέμα και συνεχίζω εδώ διότι έχει συζητηθεί παραπλήσια περίπτωση. Θα ήθελα τις γνώμες σας για ένα θέμα που με απασχολεί και είναι η στήριξη των ηχείων μου στο πάτωμα . Το πάτωμα αποτελείται από πλακάκια διαστάσεων 40Χ40. Τα ηχεία εδώ και πολλά χρόνια έχουν τις εργοστασιακές τους ακίδες με τα πατάκια τους και πατάνε πάνω σε μια πλάκα μαρμάρινη. Κάτω από την πλάκα για να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τα πλακάκια έχω βάλει 4 λαστιχένια ταπάκια σαν και αυτά που βάζουν κάτω από τα πόδια των επίπλων. Καταλαβαίνω ότι χρειάζονται δοκιμές αλλά γενικά πως το βλέπετε, είναι γενικά καλή η τοποθέτηση? Τα ηχεία είναι τα Castle Severn II
Eγώ θα σου προτείνω μια Μή audiophile επιλογή μιας κ συνερχεται σιγα σιγα το δικο μου μυαλό από όλη αυτην την τρελα που περασα τα τελευταία χρόνια που ακουγες καλώδια , ακίδες και μπρίζες...μην με βαρατε οι τρελαμένοι...just my opinion ... και να πάρεις αυτα π έχω βάλει και έγω σε 2 από τις 6 κολώνες Norstone που έχω για τα 6 surround ηχεία μου βιβλιοθηκης.... Και αυτό το έκανα γιατί τα μετα κινώ συνεχεια αυτα τα 2 τα συγκεκριμενα κ μ εσπαγαν τα νευρα γιατι εφευγε η ακιδα από το πιατακι και αντε μετα να τις βαλεις....:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO: Ασ μην ακουω καλα από εκεί...δεν βαριέσαι...front wide είναι...:ROFLMAO:

εδώ είσαι...κάνει και για πλυντήρια!!! :ROFLMAO::ROFLMAO:

• Like