Soundbar jbl 9.1 Dolby Atmos

Ορίστε, εδώ φαίνεται η διαφορά ύψους της μπάρας και του κεφαλιού μου (εκεί που έχω το μαύρο μαξιλάρι στον καναπέ περίπου). Με μια ελάχιστη κλίση της τάξεως ακόμα και <10 μοιρών, ίσως βελτιωθεί η εικόνα μπροστά χωρίς να χαλάσουν οι ανακλάσεις στο ταβάνι. Τα πίσω ηχεία μια και θα μπουν σε φορητές βάσεις είναι αρκετά ευέλικτα στην τοποθέτηση, ο περιορισμός είναι η μπάρα, αφού το έπιπλο είναι υπάρχον, ενώ και η απόσταση δε γίνεται να είναι μεγαλύτερη (αυτή τη στιγμή τα αυτιά μου απο τη μπάρα απέχουν κάτι σαν 2.2 μέτρα, ενώ η JBL προτείνει 2.5-3).

71fe6256d3bb0cfdadf606b5ad2b24c5.jpg

Ορίστε, εδώ φαίνεται η διαφορά ύψους της μπάρας και του κεφαλιού μου (εκεί που έχω το μαύρο μαξιλάρι στον καναπέ περίπου). Με μια ελάχιστη κλίση της τάξεως ακόμα και <10 μοιρών, ίσως βελτιωθεί η εικόνα μπροστά χωρίς να χαλάσουν οι ανακλάσεις στο ταβάνι. Τα πίσω ηχεία μια και θα μπουν σε φορητές βάσεις είναι αρκετά ευέλικτα στην τοποθέτηση, ο περιορισμός είναι η μπάρα, αφού το έπιπλο είναι υπάρχον, ενώ και η απόσταση δε γίνεται να είναι μεγαλύτερη (αυτή τη στιγμή τα αυτιά μου απο τη μπάρα απέχουν κάτι σαν 2.3 μέτρα, ενώ η JBL προτείνει >3).

71fe6256d3bb0cfdadf606b5ad2b24c5.jpg
Δεν θα σου καλύπτει κομμάτι της τηλεόρασης αν δώσεις κλίση προς τα πάνω;

Βλέπω οριακά..

Δεν θα σου καλύπτει κομμάτι της τηλεόρασης αν δώσεις κλίση προς τα πάνω;

Βλέπω οριακά..

Όχι μια χαρά είναι, μάλιστα επειδή αν τη σηκώσεις λίγο δε φαίνεται το γυαλιστερό πάνω μέρος, μειώνονται και οι ενοχλητικές αντανακλάσεις στα φωτεινά. Είναι win-win δηλαδή. :D

Από την άλλη, δεν είναι ότι υπάρχει κάποιο αισθητό θέμα με την παρούσα κατάσταση. Απλά (όπως συμβαίνει και σε όλα τα συστήματα εξάλλου), αν βγεις από την ψευδαίσθηση της ταινίας και ψάξεις προσεκτικά, ο ήχος ακούγεται από κάτω στους διαλόγους. Όπως θα γινόταν και με οποιοδήποτε κεντρικό ηχείο, εκτός πια αν είσαι τόσο ψαγμένος που έχεις ηχοπερατό πανί. :afro:

Για τη συγκεκριμένη ηχομπάρα δεν έχω schematic. Αναλόγως αριθμού upfiring drivers η γωνία μπορεί να είναι από 10 έως και 30 μοίρες, με πρόβλεψη για διαφορετική γωνία μάλιστα στην περίπτωση των περισσότερων του ενός upfiring μεγαφώνων/ηχείο.

Διαβάζοντας την πατέντα της Dolby, καταλήγω στο πιο ασφαλές συμπέρασμα των 20 μοιρών κλίσης ως προς το οριζόντιο επίπεδο, που λίγο ως πολύ το βλέπουμε δηλαδή και σε ξεχωριστά ηχεία με κεκλιμένη πρόσοψη (μπάφλα) να τηρείται.

Σχήμα από την πατέντα της Dolby (που δεν αφορά μόνο την κλίση του upfiring ηχείου βέβαια η πατέντα, αλλά και φίλτρα crossover και αποκρίσεις συχνότητας).

Attachments

• upfiring angle.jpg
    upfiring angle.jpg
    117.2 KB · Views: 196
Για τη συγκεκριμένη ηχομπάρα δεν έχω schematic. Αναλόγως αριθμού upfiring drivers η γωνία μπορεί να είναι από 10 έως και 30 μοίρες, με πρόβλεψη για διαφορετική γωνία μάλιστα στην περίπτωση των περισσότερων του ενός upfiring μεγαφώνων/ηχείο.

Διαβάζοντας την πατέντα της Dolby, καταλήγω στο πιο ασφαλές συμπέρασμα των 20 μοιρών κλίσης ως προς το οριζόντιο επίπεδο, που λίγο ως πολύ το βλέπουμε δηλαδή και σε ξεχωριστά ηχεία με κεκλιμένη πρόσοψη (μπάφλα) να τηρείται.

Σχήμα από την πατέντα της Dolby (που δεν αφορά μόνο την κλίση του upfiring ηχείου βέβαια η πατέντα, αλλά και φίλτρα crossover και αποκρίσεις συχνότητας).

Ευχαριστώ, αυτό βοηθάει πολύ!

Οπότε νομίζω υπάρχει περιθώριο να έρθει λίγο προς τα πάνω σε κλίση. Μένει να σκεφτώ κάποια καλή πατέντα για το πως να το στηρίξω ώστε να μην έχει κραδασμούς κλπ. Φελλό μάλλον σε υλικό; Θα το σκεφτώ...

Επίσης, χαζές ερωτήσεις κάποιου που πέρασε 8 χρόνια μακριά από τις εξελίξεις:

Η μπάρα κατά περίπτωση βγάζει τις εξής ενδείξεις:

DOLBY ATMOS DD+ (από Netflix, Disney+, κλπ όταν παίζει κάτι που έχει στάμπα Atmos)
DOLBY SURROUND DD+ (Από το PS5 όταν παίζει κάτι που έχει στάμπα Atmos)
DOLBY SURROUND DD (από τα διάφορα streaming όταν παίζει κάτι που δεν έχει στάμπα Atmos).

Ποιά η διαφορά τους; Επίσης, το πρώτο είναι πραγματικό Αtmos;

Υπάρχουν δύο* τύποι stream που μπορούν να μεταφέρουν τα metadata (objects) του atmos. Το ένα είναι το DD+ και το άλλο το Dolby True HD. Το πρώτο, λόγω μικρότερου bandwidth προτιμάται από τους providers on demand περιεχομένου και live streaming.

H διαφορά στην πρώτη περίπτωση είναι ότι το φέρον stream DD+ είναι lossy και όχι lossless όπως το Dolby True HD.
Και τα δύο είναι κανονικά Atmos. Δεν υπάρχει ψεύτικο atmos. Απλά υπάρχουν πολλά σκαλοπάτια ποιότητας. Φυσικά, όπως είναι λογικό, το atmos με Dolby True HD είναι καλύτερο.

Σε ό,τι αφορά το PS5... μήπως να ψάξεις λίγο τις ρυθμίσεις εξόδου ήχου; Κάποιο options την ώρα της αναπαραγωγής δίσκου ίσως που θα σου επιτρέψει να επιλέξεις bitstream out; Τουλάχιστον στην αναπαραγωγή με Blu-Ray δίσκους, μου φαίνεται λίγο περίεργο να μπορεί να έχει output Dolby Atmos το PS4 Pro (από stream Dolby True HD και από DD+) και να μην το έχει το PS5.

Από την άλλη, οι παιχνιδοκονσόλες πάντα ήταν ολίγον... παίδεμα για να καταλάβεις τι πρέπει να ρυθμίσεις με όρους Home Cinema.

*και το AC-4 τρίτο αλλά για άλλες εφαρμογές.

Υπάρχουν δύο* τύποι stream που μπορούν να μεταφέρουν τα metadata (objects) του atmos. Το ένα είναι το DD+ και το άλλο το Dolby True HD. Το πρώτο, λόγω μικρότερου bandwidth προτιμάται από τους providers on demand περιεχομένου και live streaming.

H διαφορά στην πρώτη περίπτωση είναι ότι το φέρον stream DD+ είναι lossy και όχι lossless όπως το Dolby True HD.
Και τα δύο είναι κανονικά Atmos. Δεν υπάρχει ψεύτικο atmos. Απλά υπάρχουν πολλά σκαλοπάτια ποιότητας. Φυσικά, όπως είναι λογικό, το atmos με Dolby True HD είναι καλύτερο.

Σε ό,τι αφορά το PS5... μήπως να ψάξεις λίγο τις ρυθμίσεις εξόδου ήχου; Κάποιο options την ώρα της αναπαραγωγής δίσκου ίσως που θα σου επιτρέψει να επιλέξεις bitstream out; Τουλάχιστον στην αναπαραγωγή με Blu-Ray δίσκους, μου φαίνεται λίγο περίεργο να μπορεί να έχει output Dolby Atmos το PS4 Pro (από stream Dolby True HD και από DD+) και να μην το έχει το PS5.

Από την άλλη, οι παιχνιδοκονσόλες πάντα ήταν ολίγον... παίδεμα για να καταλάβεις τι πρέπει να ρυθμίσεις με όρους Home Cinema.

*και το AC-4 τρίτο αλλά για άλλες εφαρμογές.
Περνάει το ps5 από blu-ray player Dolby Atmos και DTS:X κανονικά..

Όχι σε παιχνίδια

Περνάει το ps5 από blu-ray player Dolby Atmos και DTS:X κανονικά..

Όχι σε παιχνίδια

Όντως, μόλις δοκίμασα το ένα και μοναδικό δισκάκι που έχω, το οποίο είναι μεν σε DTS MA, ωστόσο ένα εισαγωγικό της εταιρίας στην αρχή είναι γραμμένο σε Atmos, και πράγματι κλείδωσε.

Πρόβλημα (?):

Είχα βάλει τα ηχεία μπροστά για φόρτιση, και όταν είδα ότι σταμάτησαν να φορτίζουν, πριν τα πάρω πίσω δοκίμασα να κάνω ένα battery check. Το οποίο μου έβγαλε ότι το δεξί είναι στο 100% και το αριστερό στο... 90%. Τα ξανάβαλα πάνω και την έσβησα, έδειξαν ότι φορτίζουν για κάνα λεπτό και μετά σταμάτησαν. Ξανακοιτάω, το ίδιο.

Νομίζω ότι κάποια στιγμή τις προηγούμενες φορές είχα δοκιμάσει ξανά battery check και τότε έδειξαν και τα δυο 100%, ωστόσο έχω παρατηρήσει ότι το αριστερό πάντα δείχνει οριακά λιγότερο remaining battery, που μέχρι τώρα απλά το έβλεπα ως τυχαίο γεγονός. Συνήθως δηλαδή φορτίζω όταν λέει BATL20_R40 (αφού δουλεύει σε increments των 20%)

Το'χει παρατηρήσει κανείς αυτό, ή πάμε για επιστροφή όπως είμαστε; Κρατάω μια πισινή μόνο μηπως είναι μαλακία ο αλγόριθμος μέτρησης (αλλιώς δε θα'χε τόσο χοντρικά increments).

Να προσθέσω εδώ ότι δοκίμασα να φορτίσω το 'προβληματικό' ηχείο και με εξωτερικό φορτιστή, και σταμάτησε να φορτίζει σχεδόν αμέσως, που μάλλον σημαίνει ότι όντως 'γεμίζει' η μπαταρία. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν το πρόβλημα είναι η μπαταρία αυτή καθαυτή (που σημαίνει ότι φεύγει όπως είναι) ή απλά το reading του status (που δε με απασχολεί ιδιαίτερα).

Επανέρχομαι για το παραπάνω. Μίλησα με το support, όπου μου είπαν το εξής (όχι τελείως παράλογο):

After getting 90% for left satellite speakers then run both speakers at the same time, and see if they run out of battery at roughly the same time, or if the right truly last 10% longer than the right. If they last roughly the same amount of time, this means the tolerance in the battery and what it says on the display is not aligned. But if the right runs out substantially sooner than the left, we will need to replace the right satellite speaker.

Πράγματι, το 'προβληματικό' ηχείο πετάει νωρίτερα μήνυμα low battery, αλλά η διαφορά δεν είναι εντυπωσιακή. Δηλαδή, αφενός το άλλο έχει ήδη πέσει στο 20%, αφετέρου έχει περάσει ένα σεβαστό διάστημα (2 ταινίες + 1-2 επεισόδια σειρών, σήμερα θα το μετρήσω ακριβώς). Δε μιλάμε δηλαδή για κατάσταση που το ένα δεν κρατάει αυτονομία σημαντικά, αν δεν ήμουν ψείρας ίσως να μην το έπαιρνα καν χαμπάρι. Η προφανής κίνηση θα ήταν να το γυρίσω πίσω, αλλά βαριέμαι πραγματικά να πακετάρω/κουβαλάω, ενώ διαβάζω και σημεία και τέρατα στα fora για το τι χειρότερα κομμάτια μπορεί να σου τύχουν (συνεχείς αποσυνδέσεις στα surround, και άλλα ωραία που εγώ δεν έχω παρατηρήσει ποτέ). Οπότε αν το πρόβλημα είναι ότι πάντα θα τελειώνει το αριστερό μισή ώρα νωρίτερα από το δεξί, δεν το θεωρώ σημαντικό.

Έχει παρατηρήσει κανείς κάτι αντίστοιχο με τη μπαταρία;

Επανέρχομαι για το παραπάνω. Μίλησα με το support, όπου μου είπαν το εξής (όχι τελείως παράλογο):

After getting 90% for left satellite speakers then run both speakers at the same time, and see if they run out of battery at roughly the same time, or if the right truly last 10% longer than the right. If they last roughly the same amount of time, this means the tolerance in the battery and what it says on the display is not aligned. But if the right runs out substantially sooner than the left, we will need to replace the right satellite speaker.

Πράγματι, το 'προβληματικό' ηχείο πετάει νωρίτερα μήνυμα low battery, αλλά η διαφορά δεν είναι εντυπωσιακή. Δηλαδή, αφενός το άλλο έχει ήδη πέσει στο 20%, αφετέρου έχει περάσει ένα σεβαστό διάστημα (2 ταινίες + 1-2 επεισόδια σειρών, σήμερα θα το μετρήσω ακριβώς). Δε μιλάμε δηλαδή για κατάσταση που το ένα δεν κρατάει αυτονομία σημαντικά, αν δεν ήμουν ψείρας ίσως να μην το έπαιρνα καν χαμπάρι. Η προφανής κίνηση θα ήταν να το γυρίσω πίσω, αλλά βαριέμαι πραγματικά να πακετάρω/κουβαλάω, ενώ διαβάζω και σημεία και τέρατα στα fora για το τι χειρότερα κομμάτια μπορεί να σου τύχουν (συνεχείς αποσυνδέσεις στα surround, και άλλα ωραία που εγώ δεν έχω παρατηρήσει ποτέ). Οπότε αν το πρόβλημα είναι ότι πάντα θα τελειώνει το αριστερό μισή ώρα νωρίτερα από το δεξί, δεν το θεωρώ σημαντικό.

Έχει παρατηρήσει κανείς κάτι αντίστοιχο με τη μπαταρία;
Έχω παρατηρήσει και εγώ ότι μερικές φορές το κόκκινο λαμπάκι της φόρτισης στο αριστερό ηχείο παραμένει αναμμένο περισσότερη ώρα από το δεξί όταν η ηχομπάρα είναι απενεργοποιημένη, χρειάζεται δηλαδή περισσότερη φόρτιση από το δεξί..

Έχω παρατηρήσει και εγώ ότι μερικές φορές το κόκκινο λαμπάκι της φόρτισης στο αριστερό ηχείο παραμένει αναμμένο περισσότερη ώρα από το δεξί όταν η ηχομπάρα είναι απενεργοποιημένη, χρειάζεται δηλαδή περισσότερη φόρτιση από το δεξί..

και η δική μου το ίδιο ακριβώς..

Θαενκς.

Δεν ξέρω τι να κάνω, τώρα της κάνω μια αποφόρτιση με stereo πρόγραμμα (ώστε να παίζουν και τα δυο όσο το δυνατόν το ίδιο πρόγραμμα γίνεται), να δω πόσο νωρίτερα θα τελειώσει το αριστερό. Δουλεύει εδώ και 3μιση ώρες και δείχνει ακόμα status L80_R80...! Σε χαμηλή ένταση βέβαια γιατί έχουμε και δουλειές.

Tο επόμενο βήμα θα είναι ένα hardware reset, έτσι για να μην πω οτι δεν το'κανα, και μετά θα αξιολογήσω τι θα κάνω.

Όπως προείπα, δε με ενοχλεί καθόλου αφού η μπαταρία κρατάει για πάνω από 2-3 ταινίες, ωστόσο επειδή η μπάρα είναι μεταβατική κατάσταση για μένα, θέλω να μην έχω προβλήματα όταν την πουλήσω.

Θαενκς.

Δεν ξέρω τι να κάνω, τώρα της κάνω μια αποφόρτιση με stereo πρόγραμμα (ώστε να παίζουν και τα δυο όσο το δυνατόν το ίδιο πρόγραμμα γίνεται), να δω πόσο νωρίτερα θα τελειώσει το αριστερό. Δουλεύει εδώ και 3μιση ώρες και δείχνει ακόμα status L80_R80...! Σε χαμηλή ένταση βέβαια γιατί έχουμε και δουλειές.

Tο επόμενο βήμα θα είναι ένα hardware reset, έτσι για να μην πω οτι δεν το'κανα, και μετά θα αξιολογήσω τι θα κάνω.

Όπως προείπα, δε με ενοχλεί καθόλου αφού η μπαταρία κρατάει για πάνω από 2-3 ταινίες, ωστόσο επειδή η μπάρα είναι μεταβατική κατάσταση για μένα, θέλω να μην έχω προβλήματα όταν την πουλήσω.
Αν έχεις εγγύηση δεν είναι πρόβλημα.. προφανώς είναι γενικό το θέμα..

Πως βλέπεις το level της μπαταρίας;

Αν έχεις εγγύηση δεν είναι πρόβλημα.. προφανώς είναι γενικό το θέμα..

Πως βλέπεις το level της μπαταρίας;

Πατώντας πέντε δευτερόλεπτα το mute και μετά το Atmos.

Αν θελετε/μπορείτε, τσεκάρετε το παρακαλώ μετά το τέλος της επόμενης φόρτισης σας!

Το ίδιο και σε μένα και το πιο περίεργο είναι ότι μετά από πλήρη φόρτιση (5 και ώρες) ενώ για το δεξί μου ηχείο λέει (δείχνει) ότι είναι 100% φορτισμένο για το αριστερό λέει ότι είναι φορτισμένο κατά 90%.

Πατώντας πέντε δευτερόλεπτα το mute και μετά το Atmos.

Αν θελετε/μπορείτε, τσεκάρετε το παρακαλώ μετά το τέλος της επόμενης φόρτισης σας!
Τα πλαϊνά όταν κάνεις την διαδικασία για να δεις την μπαταρία είναι πάνω στην μπάρα ή εκτός??

Στάλθηκε από το SM-N9860 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk