Μόλις την είδα (επιτέλους ...)
Είχα δισταγμούς, κυρίως λόγω τραίλερ, τόσο ώστε μπορεί και να μην πήγαινα!
Όσοι δεν την είδαν ακόμα να μην συνεχίσουν το διάβάσμα παρακαλώ…
Λοιπόν έχουμε και λέμε,
1) Σενάριο.
(α) Οι παλαιότερες ταινίες ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα σύνθεσης και πολυπλοκότητας, εξάλλου η ιδέα του Star Trek δεν σε έκανε ποτέ να ξύσεις το κεφάλι σου και ευτυχώς ο J.J. το σεβάστηκε αυτό (όσο του έπεφτε λόγος βέβαια).
(β) Ασυμβατότητες ...
Ναι, ο Κέρκ είναι γυναικάς, ριψοκίνδυνος, ασυμβίβαστος και εκτός πρωτοκόλλου.
Ναι, ο Σποκ ήταν πάντα ο λογικός της παρέας. Αυτό υπερτερούσε πάντα (αν και αμφιβάλω αν θα συνεχιστεί αυτό, αφού ο μελλοντικός εαυτός του τον συμβουλεύει να εμπιστευτεί περισσότερο το ένστικτό του!).
Ναι, ο Μακ Κου το φοβάται το διάστημα. Δυσανασχετούσε ακόμα και στο διακτινισμό.
Ναι, ο Σκότι είναι μηχανικός με χιούμορ και τα κάνει όλα σε χρόνο ρεκόρ.
Ναι, η Οχούρα ήταν και είναι κορμάρα … και συχνά δίνει λύσεις μέσω υποκλοπών …
Ναι, ο Σούλου είναι η ήρεμη δύναμη που σε εκπλήσσει με τις ικανότητές του (στο TNG όταν γίνεται κυβερνήτης άλλου διαστημόπλοιου και σώζει το Enterprise, εδώ σώνει τον Κέρκ).
Ναι ο Τσέχωφ δεν τα μιλάει καλά τα αγγλικά και είναι ο μικρός της παρέας.
Ναι, η γέφυρα του Enterprise αντέχει πολλά Ρίχτερ.
Όχι, οι Ρωμυλιανοί δεν είναι καραφλοί, ούτε έχουν τατουάζ... Αυτό ή δεν το κατάλαβα εγώ ή ήταν λάθος και προσωπικά με ενόχλησε.
Όχι, Star Trek χωρίς Κλίγκον δεν γίνεται (αστειεύομαι αλλά θα τους ήθελα στην ταινία).
(γ) Όσον αφορά την τεκμηρίωση εμένα δεν μου φάνηκε πρόβλημα (άλλωστε μιλάμε για επιστημονική φαντασία, έτσι δεν είναι?).
Παρόλα αυτά, στην ταινία διευκρινίζεται, κατά την άποψη μου επαρκώς, ότι ο Σπόκ ανέλαβε να εξουδετερώσει την έκρηξη του αστέρα αλλά δεν τα κατάφερε να σώσει το Ρωμύλο και ότι ενώ πέρασε την μαύρη τρύπα με χρονική καθυστέρηση λίγων δευτερολέπτων, για τους προπορευόμενους απέναντι πέρασαν 25 χρόνια (δικαιολογείται, με λίγη φαντασία, και από τη θεωρεία της σχετικότητας).
Επίσης ο Νέρων έρχεται από το μέλλον άρα η ιστορία αλλάζει 25 χρόνια πριν το «παρόν» της ιστορίας. Άρα ναι... Μπορεί ο Σποκ να έχει σχέση με την Ουχούρου, μπορεί ο Βόλκαν να καταστραφεί, μπορεί ..., μπορεί ..., μπορεί ...
Στον αντίποδα το τρυπάνι δεν είχε καμία προστατευτική ασπίδα και μπορούσε να κοπεί και από τους Βολκάνους και από τους Γήινους …
(δ) Όσον αφορά την πρωτοτυπία, ΤΙΠΟΤΑ!!!
Το παράλληλο σύμπαν, το σημαντικότερο υποτίθεται εύρημα της ταινίας, ξαναχρησιμοποιείται στο IV “Voyage Home” (Επιστροφή στο παρελθόν για να σώσουν την τελευταία φάλαινα), στο VII “Generations” (συνάντηση Κέρκ – Πικάρ), στο VII “First Contact” (όπου ακολουθούν στο παρελθόν τους Borgs, στην πρώτη πτήση δύνης της ανθρωπότητας) αλλά ακόμα και στα “DS-9” και “Enterprise” Series και στο τελευταίο διπλό επεισόδιο του Voyager.
Πιθανόν ο JJ να θεωρεί πρωτότυπη την αντικατάσταση του "Live long and prosper” με το “good lack”. Τι να πώ? Πάλι καλά που ακούστηκε το “To boldly go where no one has gone before”.
2) Cast
Τίποτα ιδιαίτερο, αλλά δεν περίμενα και τον De Niro! Εντάξει ήταν τα παλικάρια. Κανένα πρόβλημα λοιπόν με τούς ηθοποιούς, πλην Τσέχωφ βέβαια.
Ίσως να έπαιξε κάποιο ρόλο το γεγονός ότι δεν έχει καμία ομοιότητα με τον αυθεντικό. Το σίγουρο είναι ότι μόνο σαν κωμικός με έπεισε.
(3) Σκηνοθεσία. Η ταινία ήταν αισθητά πιο «κουνημένη» από τις τυπικές Star Trek, ενώ κάτι μου λέει (… βλέπε Lost) ότι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για το μη πέρασμα του δραματικού στοιχείου στο θεατή είναι ο JJ. Σκέτο εμπόριο κε JJ. Κάποιος έπρεπε να του πει ότι το Star Trek δεν είναι «άρτος και θεάματα».
(4) Star Trek κλισέ. Απόλυτη υποταγή του J.J. σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτόν!
Αλλά πού είναι η μελλοντολογία ρε παιδιά? Θα μας περάσει και ο Bond!!!
Από το Star Trek μάθαμε το μέλλον (διαστημόπλοια και βάσεις στο διάστημα, καταστροφή του περιβάλλοντος, παγκοσμιοποίηση και τόσα άλλα). Τώρα τι μας είπαν?
(5) Εφέ. Νορμάλ - τίποτα το ιδιαίτερο, άλλωστε το Star Trek δεν βασιζόταν / φημιζόταν για αυτό.
(6) Διάρκεια ταινίας: Όσο έπρεπε. Πολύ καλά κάνανε και την τραβήξανε παραπάνω. Ξεχαρμανιάζουν οι παλαιοί, μαθαίνουν οι νέοι … Σε καμία περίπτωση κουραστική.
Επίλογος
Πολύ δύσκολο να συνοψίσεις τα παραπάνω…
Χαρακτηρίζω την ταινία ως Star Trek, όμως την ίδια στιγμή ως συνολικά τη χειρότερη ταινία Star Trek (by far…)
Ακόμα και έτσι είναι μία ταινία που πρέπει να δεις, ειδικά οι trekkies. Προσωπικά σίγουρα θα την ξαναδώ … Πιθανόν και στο cinema!
Κατά την ταπεινή μου άποψη πρέπει να τους δώσουμε άλλη μία ευκαιρία …