Σταθεροποίηση Κάμερας - Camera gimbals and stabilizers

Re: Handheld stabilizer gimbal - προτάσεις/απόψεις

Ηρθε και το δικό μου!

https://www.youtube.com/watch?v=U0tzgRPf4C0&t=346s

Το πρώτο ζύγισμα είναι λίγο μανίκι μέχρι να δεις τα κατάλληλα βοηθητικά βίντεο.
Μάλλον επιτυχές ζύγισμα με τελείως ανισόρροπο setup (panasonic gx80+sigma 18-35) .
Θα το δοκιμάσω μόλις έχω χρόνο γιατί έχω αμφιβολίες τη συμπεριφορά στο roll axis

Ευχαριστώ! Από το eglobal με την προσφορά που είχαν ποστάρει τα παιδιά στο αντίστοιχο νήμα

Απάντηση: Handheld stabilizer gimbal - προτάσεις/απόψεις

O Θεούλης από την Αυστραλία έβγαλε και νέα pro έκδοση του Z Axis add on. Κάπως πρέπει να το πάρουμε!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Καλησπέρα σε όλους

Πριν λίγο παρήγγειλα το Beholder DS2-a. Το handheld βίντεο με τη Sony a6500 (έστω και με IBIS) απαιτεί τελικά να έχει μηχανικό βραχίονα στο χέρι, οπότε αποφάσησα να τον αγοράσω καθώς έχω πετάξει στα σκουπίδια πάνω απο το 60% των clip λόγω κουνήματος. Θα σας πω εντυπώσεις όταν φτάσει!

Αγαπητοί

Σήμερα έφτασε το beholder ds2a. Ευτυχώς είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος οπότε είμαι αρκετά happy. Οι πρώτες εντυπώσεις. Το καλιμπράρισμα εύκολο. Αλλά πραγματικά το σετ κάμερα - gimbal είναι πολύ βαρύ. Με δυσκολία μπορείς να κρατήσεις το gimbal με το ένα χέρι για περισσότερο απο 1-2 λεπτά. Ακολούθησα τις οδηγίες και το έβαλα μπροστά. Το lock mode απολύτως κατανοητό. Ομως πραγματικά δυσκολεύομαι λίγο να συνηθίσω τα follow mode. Χρειάζεται μάλλον εξάσκηση. Αν θες να παρακολουθείς ένα θέμα (π.χ. κυκλική καταγραφή ενός θέματος) όσο κι αν προσπάθησα δεν το κατάφερα όπως θα ήθελα. Οσοι έχετε gimbal μπορείτε θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε βρει κάποιο tip.

Οπότε μέχρι στιγμής :

α) φτηνό gimbal, κάπου 650 ευρώ. εως 1.8kg φορτίο - σήκωσε σχετικά άνετα της sony a6500 μαζί με τη θήκη (smallrig case) και τον 18-105 πάνω αν και σε κάποια σημεία (γωνίες) τα μοτέρ δείχνανε να ζορίζονται λίγο περιστασιακά.
β) μικρό σε μέγεθο σε σχέση με τον μεγάλο κορμό του crane (αν και αυτό λόγω του βάρους θα φανεί αν βοηθάει ή όχι)
γ) Το καλιμπράρισμα (ισσοροπηση της μηχανής) σχετικά εύκολο.
δ) ο συνδυασμός gimbal - κάμερας απαιτεί να έχεις φάει όλο το φαί σου και να έχεις και μια voltaren κρέμα μάζι :D. Βαρύς συνδυασμός.
ε) η κινηματογράφηση απαιτεί εξάσκηση ειδικά όταν κινείσε και θέλεις να έχεις κεντραρισμένο το θέμα σου. Οχι τόσο εύκολο όσο νόμιζα.
στ) Η γωνία 45' βοηθάει αρκετά στο να βλέπεις απο την LCD τι καταγράφεις.

Τις επόμενες μέρες περισσότερα.

Kαλορίζικο!

Θα βοηθήσει πολύ στο κράτημα το dual handle.
Έχει βγάλει τώρα και dual handle με ελατήρια, για να σταθεροποίηση και στον 4ο άξονα για το πάνω-κάτω στο περπάτημα.

https://www.ebay.com/itm/302376455296

5LHqj1.jpg

Last edited:

Είχα να χρησιμοποιήσω γύρω στον 1μιση μήνα το gimbal (zhiyun crane) και μου παρουσίασε το εξής πρόβλημα: Μετά από μισό λεπτό περπάτημα έχανε την ισορροπία του και έπεφτε διαγώνια μπροστά δεξιά. Πάταγα το on πατημένο και ξαναερχόταν σε ισορροπία και πάλι τα ίδια για 2-3 φορές.Η μπαταρία ήταν περίπου στο 75% .Έβγαλα τις μπαταρίες και τις ξανατοποθέτησα και το πρόβλημα λύθηκε .Εννοείται μετά από κάθε χρήση το αποσυναρμολογώ,δηλαδή δεν είχα τις μπαταρίες μέσα στο gimbal .

Καλημέρα σε όλους

Ναι _tzo_ το είδα. Είναι ενδιαφέρον. Προς το παρον ομως πρέπει να μάθω λίγο να το χειρίζομαι ώστε να ειμαι άνετος. Σήμερα ομως ανακάλυψα ένα πρόβλημα. Ενώ το gimbal δείχνει να συμπεριφέται ΟΚ σε κάθε θέση, όταν το γυρνάω ανάποδα (inverted mode) αρχίζει και χοροπηδάει :( . Το ξαναφέρνω σε κανονική θέση, όλα οκ. Το γυρνάω ανάποδα, χοροπήδημα. Υπάρχει περίπτωση να μην κάνω κάτι σωστά ? Σκέφτομαι να στείλω email στο support.

Εννοείς κλωτσάει στην πορεία της περιστροφής; Ή όταν είναι πλέον σε οριζόντια αναποδογυρισμένη θέση (inverted mode);

Κλωτσάει όταν είναι αναποδογυρισμένο inverted. Δεν μπορει να σταθεί. Αλλά που και που κλωτσάσει και σε κάποιες συγκεκριμένες γωνίες περιστροφής (στις 0 μοίρες περίπου, λίγο πριν αρχίσει να γυρνάει ανάποδα) αλλά μου φαίνεται λογικο αυτό. Δηλαδή μετά τις 0 μοίρες είναι πια επίφοβο να αρχίσει να κλωτσάει. Το παράξενο είναι ότι όταν είναι σε κανονική θέση λειτουργεί μια χαρά.

Σε συγκεκριμένες γωνίες κλωτσούσε και σε μένα το DS1. Δεν τα συμπαθούσε τα πολλά ζογκλερικά.
Ομαλή περιστροφή για inverted χωρίς να κλωτσήσει στην πορεία δεν πετύχαινα.
Το Crane παρατήρησα ότι είναι πιο ανεκτικό στα στριψίματατα.

Να μην μπορεί να ισορροπήσει όμως αναποδογυρισμένο μου φαίνεται παράξενο.
Υποτίθεται λειτουργεί αυτόματα το inverted mode με την περιστροφή, χωρίς άλλη παρέμβαση του χρήστη.

Ετσι ακριβώς. Και στα demo του gimbal αρκεί απλά μια περιστροφή. Υποπτεύομαι ότι έχει να κάνει με το εργοστασιακό καλιμπράρισμα διότι φαντάζομαι (λέω εγώ τώρα) πως αν υπήρχε πρόβλημα στα μοτέρ δεν θα στεκόταν πουθενά καλά. Εστειλα μήνυμα στο support της IKAN αλλά πότε θα απαντήσουν ένας Θεός ξέρει. :/

Επίσης σε κάποιο φορουμ 1-2 άτομα λένε να κατεβάσει κάποιος το Simple BGC (για PID) και να κάνει update το firmware αλλά δεν έχω ιδέα απο αυτά.

Παρουσίαση του μικρού Smooth Q gimbal της Zhiyun.

Για 100-120 (εξαρτάται την περιοδο και τις εκάστοτε προσφορές), το vfm που προσφέρει ειναι επικό.
Οκ, πλαστικό, αλλα με 26000mah μπαταρια που μπορει να φορτίζει και το κινητο και δυνατοτητα εναλλαγης portrait/landscape.

Καλησπέρα σε όλους

Λοιπόν θυμάστε για το beholder που σας έλεγα οτι δουλεύει μια χαρά αλλά στο inverted mode οι κινητήρες χορεύουν ? Τελικά ήταν θέμα calibration.
Αγόρασα το gimbal από το copech.com. Τους έστειλα μήνυμα με το πρόβλημα. Μου απάντησαν μην ασχοληθείας με την Ικαν, είναι απλά μεταπωλητής. Θα μιλήσουμε εμείς απευθείας με τον μηχανικό. Περίμενα περίπου 6-7 ημέρες και χθές ήρθε η απάντηση. Η εξυπηρέτησή τους ήταν άψογη. Ο τύπος μου έστειλε βίντεο με το SimpleBGC λογισμικό πως να λύσω το πρόβλημα. Τώρα όλα δουλεύουν άψογα. Ηθελα να το αναφέρω διότι τελικώς πολλά προβλήματα με τα gimbal είναι θέμα μικρορυθμίσεων τελικά και όχι πραγματικό πρόβλημα. Επίσης η εξυπηρέτηση του Copech.com ήταν ΑΨΟΓΗ.

Απάντηση: Handheld stabilizer gimbal - προτάσεις/απόψεις

Όντως... Και το simpleBNG μόνο simple δεν είναι, αν θυμάμαι καλά.