Σταθερός μεν αλλά....

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,458
Bratislava
Την Τσικνοπεμπτη που μας περασε, βγηκα βολτα το βραδυ για διασκεδαση και φωτογραφιες...μεσα σε δρομακια οπου διασκεδαζε ο κοσμος, αλλα και σε μπαρακια κτλ. Κοιτωντας τα αποτελεσματα, ειδα οτι το 80% των ληψεων (με τον 18-55 is) ηταν στα 20mm-35mm.

Θελω να παρω λοιπον, ενα φωτεινο, σταθερο φακο, σε καποιο ενδιαμεσο ευρος (20mm, 24mm, 28mm, 35mm), σε τιμη κοντα στον EF-50 1,4 και αναλογης αποδοσης, αλλα (συμφωνα με το Photozone.de) δεν βρισκω...:twoguns: Ολοι οι παραπανω φακοι βαθμολογουνται πολυ χαμηλα σε σχεση με τον 50ρη 1,4 ο οποιος (απο τα δεδομενα) δε μου κανει ως ευρος σε κροπ μηχανη (ενω μου ταιριαζει σε τιμη και αποδοση)...

Τι κανουμε λοιπον? Μου ξεφευγει καποιο μοντελο η πρεπει να αρχισω να εχω τον Τασο :2thumb22sup: απο κοντα για να με μυησει στο... e-bay?

Εχετε να προτεινετε καποιο φακο που να καλυπτει τα παραπανω δεδομενα? Κατι για (οικονομικη), νυχτερινη, αφλαση, φωτογραφια δρομου (με καλη αποδοση) αν μπορω να το περιγραψω...

Υγ. η μονη αλλη λυση που βλεπω ειναι ο ταμρον 17-50 2,8 αλλα θα τον ηθελα λίιιγο πιο γρηγορο...

Last edited:
Sigma EX 30/1.4.
Για APS-C αισθητήρα (δεν θα παίζει σε ff). Κάπου 40 ευρώ ακριβότερος του EF 50/1.4 USM.
Ό,τι πιο κοντινό στον γρήγορο στάνταρ φακό για τις μηχανές με μικρό αισθητήρα.
Η Νίκον έχει βγάλει τον φθηνό νέο 35/1.8 (165 ευρώ τον βλέπω!), η Canon προς το παρόν δεν έχει κάτι αντίστοιχο.

Συμφωνα με το photozone και το slrgear (πιθανως και αλλα σαιτ) εχει προβλημα (μεγαλο?) στα ακρα με την οξυτητα/λεπτομερεια, στα διαφραγματα που τον χρειαζομαι (1,4 - 2 - 2,8)...

Ωστοσο, για νυχτερινη φωτογραφιση, θα ειναι εμφανες αυτο η οχι? Η λογω του οτι οι ληψεις θα ειναι στο χερι, παιζει σημαντικο ρολο η οσο το δυνατον μεγαλυτερη οξυτητα?

Και μηπως τελικα δεν υπαρχει φακος στην τιμη που ψαχνω χωρις τετοιου ειδους προβληματα και μπλεκω αδικα με εργαστηριακες λεπτομερειες?

Last edited:
Κάτσε ρε καρντάσι.... τί θα φωτογραφίσεις και θα το τραβήξεις με 1,4 διάφραγμα?? Διότι αν το χρησιμοποιήσεις, τότε το φόντο θα είναι απλώς ανύπαρκτο, ενώ και η πιθανότητα να κάνει λάθος το AF είναι πολύ μεγάλη, αφού το βάθος πεδίου μπορεί να είναι μόνο μερικά εκατοστά.

Αν από την άλλη θέλεις απλώς πολύ γρήγορο φακό για να τραβάς με 1-2 στοπ πιο κλειστό διάφαγμα, δηλ. 2.2-2.8, τότε η κατάσταση αλλάζει. Πάντως ο SIGMA (για το σύστημα της CANON) δείχνει να είναι η καλύτερη επιλογή. Δεύτερη ο CANON 35 2.0.

Α, και κάτι ακόμα. Στη street photography δεν μας ενδιαφέρει η απόδοση του φακού στα άκρα, εκείνο που ενδιαφερει είναι να έχουμε τη φωτογραφία τη στιγμή που τη θέλουμε.

ειχα δοκιμασει τον sigma 24 f1.8 στην olympus.ειναι αρκετα οξυς και στα 1.8 και εστιαζει και πολυ κοντα,αλλα ειναι μεγαλος και βαρυς, μισο κιλο σχεδον....Aναμεσα στα 2 σιγμα ο 30mm f1.4 νομιζω ειναι πιο καλη λυση , αλλα εχω ακουσει για πολλα προβληαμα με το back kai front focus, αλλα αποτι ξερω το φτιαχνει η εδω αντιπροσωπεια

Last edited:
Να ρωτησω να μαθω αν εχει θεματα ο 30αρης f1.4 .

Τον εχω και τον χρησιμοποιω με την sd14 αλλα δεν αντιμετωπισα καποιο τετοιο προβλημα στην εστιαση της.

Η οξύτητα (ειδικά στα άκρα) για καθημερινή χρήση, δλδ μή επαγγελματική προιόντων, τοπίου κλπ είναι κατα την γνώμη μου υπερκτιμημένη. Ειδικά αν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οικογενειακές και γενικότερα στιγμές απο την ζωή μας, ακόμα και ανεστίαστες σε μικρό (ή μεγάλο) βαθμό μπορούμε να δεχθούμε.

Έτσι κιαλλίως στο 1.4 θεωρώ οτι το μικρό βάθος πεδίου θα προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στα άκρα απο το πόσο σοφτ είναι εκεί ο φακός.

Κάτσε ρε καρντάσι.... τί θα φωτογραφίσεις και θα το τραβήξεις με 1,4 διάφραγμα?? Διότι αν το χρησιμοποιήσεις, τότε το φόντο θα είναι απλώς ανύπαρκτο, ενώ και η πιθανότητα να κάνει λάθος το AF είναι πολύ μεγάλη, αφού το βάθος πεδίου μπορεί να είναι μόνο μερικά εκατοστά.

Αν από την άλλη θέλεις απλώς πολύ γρήγορο φακό για να τραβάς με 1-2 στοπ πιο κλειστό διάφαγμα, δηλ. 2.2-2.8, τότε η κατάσταση αλλάζει. Πάντως ο SIGMA (για το σύστημα της CANON) δείχνει να είναι η καλύτερη επιλογή. Δεύτερη ο CANON 35 2.0.

Α, και κάτι ακόμα. Στη street photography δεν μας ενδιαφέρει η απόδοση του φακού στα άκρα, εκείνο που ενδιαφερει είναι να έχουμε τη φωτογραφία τη στιγμή που τη θέλουμε.

Προσπαθωντας να συγκεκριμενοποιησω το τι χρειαζομαι, περισσοτερο κλινω προς το επισημασμενο παραπανω...

Ενα φακο, για νυχτερινα, αφλασα street οπου η εστιαση (υπολογιζω οτι) θα ειναι

...περιπου στα 4m-6m οταν εχω για θεμα ανθρωπους, σε κινηση η οχι

...περιπου στα +10m οταν θα εχω για θεμα κτιρια, πλατειες, φωτεινες επιγραφες, αυτοκινητα κτλ (γενικως νυχτερινα πλανα).

Θα εχω προβλημα με το βαθος πεδιου και την εστιαση σε αυτες τις αποστασεις και διαφραγμα 1,4 και λιγο πανω (εως 2,8 το πολυ)?

Μου χρειαζεται η οξυτητα στα ακρα σε τετοια καδρα/θεματα?

Χρειαζομαι το 1,4 (εστω και για να τραβαω με 1 στοπ παραπανω) η ειναι αρκετο και το 2,8 (και για ταχυτητα και για βαθος πεδιου)?

Αν βοηθαει, ο τροπος που φωτογραφιζω (:ernaehrung004: λεμε και καμμια μλκ να περναει η ωρα :ADFADF1:) ειναι με την καμερα στο χερι (εξ ου και το Hand strap) και οτι τραβηξει την προσοχη... συλλαμβανεται επι τοπου...(για το λογο αυτο ειναι καλοδεχουμενο το usm η το hsm η οπως αλλοιως λεγεται η γρηγορη εστιαση).

Επαναλαμβανω, οτι απο τα τεστ στο διαδικτυο, ο 50ρης 1,4 ειναι οτι πρεπει ως αποδοση και τιμη αλλα οχι ως ευρος σε κροπ μηχανη.
Και ψαχνοντας στην υποτιθεμενη μεγαλη ποικιλια φακων για κανον, βρισκω μονο μετριοτητες σε αυτα τα εστιακα μηκη... (και σε σχεση με τον 50ρη παντα).

L φακους και αλλους εξωτικους μεσω ebay δεν εχω κοιταξει φυσικα... και ουτε χρειαζομαι. Ψαχνω κατι.. γηινο αν υπαρχει...:2thumb22sup:

Η οξύτητα (ειδικά στα άκρα) για καθημερινή χρήση, δλδ μή επαγγελματική προιόντων, τοπίου κλπ είναι κατα την γνώμη μου υπερκτιμημένη. Ειδικά αν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οικογενειακές και γενικότερα στιγμές απο την ζωή μας, ακόμα και ανεστίαστες σε μικρό (ή μεγάλο) βαθμό μπορούμε να δεχθούμε.

Aλεξη, με δεδομενο οτι θα τραβας σε νυχτα και στο χερι, μηπως εχοντας εναν μη οξυ φακο (κατα το δυνατον), καταληγεις να εχεις μονο ανεστιαστες φωτογραφιες τελικα?

Re: Απάντηση: Σταθερός μεν αλλά....

Yπήρχε -δεν ξέρω εάν υπάρχει ακόμα- μια σειρά φακών της Sigma στα 20mm, 24mm & 28mm με διάφραγμα f/1,8 και στους τρείς. Ρίξε μια ματιά.

edit1:http://photo.net/equipment/sigma/sigma20-vs-canon2035
edit2:http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses_all_details.asp?id=3280&navigator=4

Βασιλη με μια προχειρη ματια, ο 20ρης και ο 24ρης φευγουν λιγο στην τιμη (αλλα οχι υπερβολικα) αλλα με τα σχολια που βρηκα, ο μεν 20ρης στο photozone θαβεται, στον δε 28ρη αναφερεται (slrgear) προβλημα με flare το οποιο... ειναι προβλημα για νυχτερινη φωτογραφιση νομιζω... ετσι γινονται ακομα ακριβοτεροι!!! (Για τον 24ρη δεν βρηκα κατι ακομα).

Γενικα επειδη η επαφη μου με φακους ειναι μηδαμινη, ψαχνω γνωμες και εμπειρειες απο χρηστες η γνώστες...τοσο για το ποιος φακος ειναι καλος για συγκεκριμενη χρηση, οσο και για το τι χαρακτηριστικα εχουν βαρυτητα και ποια δεν παιζουν ρολο...

ειχα δοκιμασει τον sigma 24 f1.8 στην olympus.ειναι αρκετα οξυς και στα 1.8 και εστιαζει και πολυ κοντα,αλλα ειναι μεγαλος και βαρυς, μισο κιλο σχεδον....Aναμεσα στα 2 σιγμα ο 30mm f1.4 νομιζω ειναι πιο καλη λυση , αλλα εχω ακουσει για πολλα προβληαμα με το back kai front focus, αλλα αποτι ξερω το φτιαχνει η εδω αντιπροσωπεια

Paul απο τους 3 φακους που προτεινε ο Billy, οντως αυτος δειχνει ο πιο καλος...

Θεωριτικα ενας 20 mm φακος με διαφραγμα 2,8 μεχρι πια ταχυτητα μας δινει ακουντητη φωτογραφια ? τo iso παιζει ρολο σε αυτο ?

Το ανεστίαστες δεν θα έχει σχέση με την οξύτητα. Θα είναι η δυνατότητα της μηχανής (η εσένα αν το κάνεις χειροκίνητα) να εστιάσει γρήγορα και με ακρίβεια, και το περιοριστικο βάθος πεδίου στο 1.4
Δλδ όταν το βάθος πεδίου θα είναι 40-50 εκ, και να εστιάσεις σωστά στο κυρίως θέμα σου, αυτά που έχεις στα άκρα θα είναι πιθανότατα ανεστίαστα. Οπότε για ποιά οξύτητα μιλάμε.
Επίσης έχε υπόψη σου, οτι για λήψεις στο χέρι νυκτερινές και άφλασες, αυτό που θα σου περιορίζει την οξύτητα δεν θα είναι ο φακός. Θα είναι οι αργές ταχύτητες που θα έχεις, το υψηλό iso, και η κίνηση στο θέμα σου.
Η οξύτητα ενός φακού θα σε απασχολήσει όταν θα έχεις φροντίσει να ελαχιστοποιήσεις τα παραπάνω. Δλδ σε λήψεις με τρίποδο, προσεκτικά εστιασμένες, χαμηλό iso κλπ. Στις οποίες το διάφραγμα δεν θα είναι στο 1.4 έτσι κιαλλιως.
Μην παρασύρεσαι απο εργαστηριακά τέστ και review για το πόσο πληροφορία μεταφέρει κάθε φακός. Στην πραγματική ζωή δεν έχουν και τόσο μεγάλη αξία. Η ποιότητα μίας φωτογραφίας μικρή σχέση έχει με την οξύτητά της. Βλέπω συνεχώς καταπληκτικές φωτογραφίες που τρβήχθηκαν με Holga, μηχανή με πλαστικό φακό...
Η τεχνική μας έχει μεγαλύτερη αξία απο την οξύτητα του φακού.

και το περιοριστικο βάθος πεδίου στο 1.4

Δλδ όταν το βάθος πεδίου θα είναι 40-50 εκ,

Νομιζω οτι το να μιλαμε για διαφραγμα 1,4 σε prime φακο, ευρους 20-24-28mm, τιμολογιακα ειναι εξω απο τις δυνατοτητες μου, ας μιλισουμε για τον 50ρη κανον F1,4.... επειδη δεν εχω προχειρους τους πινακες, με f1,4 και εστιαση στα 5m ποσο βαθος πεδιου περνουμε?

Και με τον 30ρη σιγμα F1,4 παλι στα 5m εστιαση και στο f1,4, τι βαθος πεδιου εχουμε?

Υπάρχει και η -πιο παλιά- σειρά σταθερών της ίδιας της Canon, με τους EF 24/2.8 (κάπου στα 400 ευρώ και κάτι), EF 28/2.8 (175 ευρώ), EF 35/2 (250 ευρώ).

Κανείς τους δεν έχει USM, όλοι είναι πιο παλιές σχεδιάσεις.
Σε απόδοση όμως, αν και δεν τους έχω, φαίνονται πολύ καλοί: ο 35/2 στα μεσαία διαφράγματα (από f/4) ξεπερνά ξεκάθαρα (για οξύτητα μιλάμε ασφαλώς) τον Sigma 30/1.4, ο 28/2.8 έχει την καλύτερη απόδοση στο κέντρο ανοικτός (και μετά πέφτει, περιέργως, έστω και ελαφρά), ο 24/2.8 επίσης είναι ένας πολύ οξύς φακός.
Και ασφαλώς, είναι FF φακοί.

Υπάρχει και η -πιο παλιά- σειρά σταθερών της ίδιας της Canon, με τους EF 24/2.8 (κάπου στα 400 ευρώ και κάτι), EF 28/2.8 (175 ευρώ), EF 35/2 (250 ευρώ).

Και ασφαλώς, είναι FF φακοί.

Aκριβως οπως τα λες Τασο... καλοι αλλα παλιοι... και με τιμες ιδιες με νεοτερες σχεδιασεις... οποτε... καλα λενε οτι η κανον ειναι γνωστη για τους τηλεφακους της και οχι για τους ευρυγωνιους.... αν εψαχνα απο 85mm και πανω θα ημουν ΟΚ...

Θελει λιγη σκεψη το πραγμα... εκεινη η μοντουρα για να φοραμε φακους νικον (σαν τον νεο 35ρη) δεν βγηκε ακομη? :ernaehrung004: