Σταθερός μεν αλλά....

Μερικές ενδεικτικές απο νυχτερινή. Τα επίπεδα θορύβου στην 40D θα είναι σίγουρα διαφορετικά οπότε μην τα πάρεις τόσο υπόψη σου. Είναι περισσότερο ενδεικτικές για τις συνθήκες έκθεσης. Ταχύτητες, iso και διαφράγματα και βάθος πεδίου.

Η πρώτη είναι ψηφιακή. Μέσα σε μπάρ, με ασυνίθιστα δυνατό φωτισμό για τέτοιο μαγαζί.
Φακός Pentax 50mm : 3200iso f1.7 1/13 απόσταση γύρω στο 1,5 μέτρο. Υπόψην η K100D έχει σταθεροποίηση στο σώμα
3377206804_4cd9e85f1f_b.jpg

Με φίλμ τώρα, στο πάρκινγκ στον όμιλο (το μπαρ/καφέ στην παραλία δίπλα απο το πάρκοτου Φωκά). Φώς απο τις λάμπες του δρόμου.
Φακοs Nikon AIS 50mm 3200iso f1.8 1/5 (αν θυμάμαι καλά) απόσταση περίπου 2-2.5 μέτρα
3376393935_c4e8d9b726_b.jpg

Απο το ίδιο φίλμ, στην λεωφόρο Νίκης, στο φανάρι με Αγίας Σοφίας απο την πλευρα της παραλίας. Είναι αρκετά σκοτεινό σημείο, με λιγοστό φώς.
Φακός Nikon AF 24mm 3200iso f2.8 1/15 (ξανά απο ότι θυμάμαι γιατί τα έβαζα manual) απόσταση 1,5 μέτρο. Είναι αρκετά υποφωτισμένη.
3376397743_0315625b3f_b.jpg

Όπως βλέπεις, παρόλου που είχε ελάχιστο φώς, οι φωτογραφίες βγήκαν μία χαρά. Όμως δεν μπορείς να κάνεις καμία συζήτηση για οξύτητα των φακών. Και είναι όλοι τους αρκετά καλοί σε αυτό το θέμα. Επίσης καμία τους δεν έχει βγεί με αυτόματη εστιαση. Ακόμα και ο 24αρης που διαθέτει, χειροκίνητα ήταν η εστίαση.
Αυτό που θέλω να πώ, είναι οτι αν σε ενδιαφέρει αυτό το είδος, η οξύτητα δεν θα πρέπει να απασχολεί. Το φωτεινό διάφραγμα θα ήταν το κύριο κριτήριο αφού σου επιτρέπει να βγαλεις την φωτογραφία εκεί που κάποιος λιγότερο φωτεινός όχι. Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου άποψη χωρίς να είμαι και κανας ειδικός, ότι έχω καταλάβει απο τις ως τώρα εμπειρίες μου.

Όπως βλέπεις, παρόλου που είχε ελάχιστο φώς, οι φωτογραφίες βγήκαν μία χαρά. Όμως δεν μπορείς να κάνεις καμία συζήτηση για οξύτητα των φακών. Και είναι όλοι τους αρκετά καλοί σε αυτό το θέμα.

Αυτό που θέλω να πώ, είναι οτι αν σε ενδιαφέρει αυτό το είδος, η οξύτητα δεν θα πρέπει να απασχολεί. Το φωτεινό διάφραγμα θα ήταν το κύριο κριτήριο αφού σου επιτρέπει να βγαλεις την φωτογραφία εκεί που κάποιος λιγότερο φωτεινός όχι. Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου άποψη χωρίς να είμαι και κανας ειδικός, ότι έχω καταλάβει απο τις ως τώρα εμπειρίες μου.

Χμμ... σωστη μου φαινεται η αποψη Αλεξη.... αρα παω για σιγμα 30mm f1,4 μολις o Kosh εξακριβωσει οτι δεν υπαρχουν θεματακια...

τι λενε και οι υπολοιποι επ αυτου?

Ανεβαζω και γω μια ενδεικτικη των θεματων που με ενδιαφερουν...

attachment.php

1600iso 20mm f4 1/60 EV -1

Attachments

• ola 132.jpg
    ola 132.jpg
    82.6 KB · Views: 154
Διαβαζοντας οσα γραψατε και κοιταζοντας στο νετ τεινω να επιλεξω με βαση το πιο ανοιχτο διαφραγμα που μπορω να αντεξω οικονομικα (κυριως) και το πιο ευρυγωνιο ευρος παρα την οξυτητα, τις παραμορφωσεις, τις χρωματικες αποκλισεις κτλ.

Ετσι εχω να διαλεξω αναμεσα στους σιγμα 20-24-28mm 1,8 που ειχε αναφερει ο Billy (αν ειναι να παω σε 2,8 οπως οι αντιστιχοι κανον, παω σε ταμρον 17-50), ο σιγμα 30 f1,4 και ο κανον 35 f2.

Kλινω προς τον σιγμα 30 1,4 αλλα με κρατουν προς το παρον

η τιμη (450Ε απο καταστημα στη Θεσ/νικη)
το QC (80% των σχολιων σε σαιτς, ανεφεραν προβληματα φοκους)
ενα σχολιο που ελεγε οτι το 1,4 δεν ειναι 1,4 (το υπολογιζε σε 2,2 αν θυμαμαι καλα).

Κατι παρομοιο, ανεφερε και ο Τασος για τον ταμρον 70-200 που πηρε προσφατα... λετε να ειναι κατι συνηθισμενο (κυριως σε οικονομικους φακους με εξτρημ χαρακτηριστικα), ποσα στοπ χανεις αραγε (αν χανεις) η ειναι θεμα κομματιου?

Αποκλείεται να υπάρχει απόκλιση 1 1/3 στοπ. Με τίποτα. Αυτά είναι αηδίες.
Στον Ταμρον γίνεται λόγος για 1/3 στοπ, και μόνο στα 200mm (δλδ 3,2 αντί για 2.8).

Re: Απάντηση: Σταθερός μεν αλλά....

Ηλία, ίσως σε ανακουφίσω λιγάκι με το παρακάτω:):smile:

Τρείς φακοί μονον σχεδιάστηκαν για νυκτερινή φωτογράφιση:
Οi Leica Noctilux 50 f/1.0 και ο μεταγενέστερος με f/0,95 για τις τηλεμετρικές της σειράς Μ και ο Νoct-Nikkor 55 f/1,2 . Άπαντες χειροκίνητοι και με τιμές απλησίαστες.
Υπαρχει noctilux 0.95? Γνωριζω τον πρωτο 1.2 και τους επομενους f1.Ολοι για τις Leica M.

Eιδα σημερα live τον σιγμα 30 1,4 και ο φακος κατασκευαστικα τουλαχιστον δειχνει αριστος.... επισης φοβερη εντυπωση προκαλουν τα τεραστια κρυσταλλα, ενεκα του 1,4 προφανως. Δυστυχως ηταν για μοντουρα 4/3 αλλοιως μπορει και να τον ειχα αγορασει... τιμη 370Ε... υπαρχει καποιος που τον εχει βρει σε καλυτερη τιμη η ξερει καποιο καταστημα, στην Ελλαδα ομως... ?

Το γραφω κι εδω να βρισκεται με τα υπολοιπα σχολια...

Ilia δεν ξερω γι αυτο που ρωτας αλλα τωρα ειδα την τελευταια σου φωτογραφια και ειναι πολυ καλη. Μπραβο.!!!

Eιδα σημερα live τον σιγμα 30 1,4 και ο φακος κατασκευαστικα τουλαχιστον δειχνει αριστος.... επισης φοβερη εντυπωση προκαλουν τα τεραστια κρυσταλλα, ενεκα του 1,4 προφανως. Δυστυχως ηταν για μοντουρα 4/3 αλλοιως μπορει και να τον ειχα αγορασει... τιμη 370Ε... υπαρχει καποιος που τον εχει βρει σε καλυτερη τιμη η ξερει καποιο καταστημα, στην Ελλαδα ομως... ?

Το γραφω κι εδω να βρισκεται με τα υπολοιπα σχολια...

Kαλές τιμές σε Sigma κανει (τουλάχιστον από οσο ξερω) ο Σταυρινάκης και ο Παπαδάκης στο κέντρο της Αθήνας αλλά δεν ξερω εαν σε βολεύει ..

Παντως ο 30άρης που ψάχνεις κινείται καλά και δύσκολα θα βρεις (πολύ) χαμηλότερη τιμή.. Επίσης οι τιμές αρκετών φακών ολων των κατασκευαστών έχουν ήδη αυξηθεί λόγω της ισοτιμίας του γιέν (or so they say...) οπότε ισως τον δουμε και ακριβότερα (ο 70-200 της Sigma που κοιταζα προσφατα τσιμπησε ήδη 80 Ευρώ...)

nilo, σε ευχαριστω πολυ...

Geoha, θα παρω κανα δυο τηλεφωνα αυριο (στη βραση κολλει το σιδερο) αλλα κι εγω δεν πιστευω να βρω (τηλεφωνικα) καλυτερη τιμη...ειδικα και με τα μεταφορικα στη μεση...

Γλυκοκοιταζω αυτον εδω και λιγες μερες.

Μου φαινεται οτι θα κανει καλο παιχνιδι, και θεωρειται καλος.

Αν τον βρω μεταχειρισμενο γυρω στα 250 τον χτυπαω, τι λετε?

Εγω απο οτι καταλαβα διαβαζοντας και μονο, δεξια και αριστερα, ολοι στο ιδιο καζανι βραζουνε... ο καθενας εχει καποια συν και καποια πλην και καλεισαι να επιλεξεις τι προτιμας... οι κανον (24-28-30) εχουν τη συμβατοτητα με το FF, ο σιγμα (30) εχει το 1,4...

Ο μονος που δειχνει να ξεχωριζει συνολικα ελαφρως, ειναι ο κανον 35 f2, αλλα ειναι... 35ρης...

Επισης, ενα αλλο βασικο ειναι οτι δεν εχει νοημα να συγκρινεις την οξυτητα ειδικα εκτος του κεντρου. Αυτοι ειναι φακοι για παιχνιδια με το (λιγο) φως, που ετσι κι αλλιως δεν ενδιαφερει η οξυτητα. Αν και για γενικη χρηση, οπως φαινεται απο τα δειγματα ειναι παρα πολυ καλοι.

Απο μερικα τηλεφωνα που πηρα ομως δεν βρισκεται ουτε ο SIGMA 30mm, ουτε ο CANON 28/1.8. Moνο παραγγελια.

Ο σιγμα για μενα -προς το παρον- τελος...

Το κοματι που ειχα βρει προχθες με 350Ε τελικη τιμη έφυγε (το προλαβε αλλος) και οπως με ενημερωσε ο ιδιοκτητης του καταστηματος, ηρθαν μεν νεα αλλα στα.... 450Ε πλεον λογω της αυξησης των τιμων απο τα εργοστασια (ενεκα κρισης)....

Οποτε περιμενουμε (και βοηθαμε) να περασει η κριση (μη αγοραζοντας), να επανερθουν στα φυσιολογικα τους οι τιμες (προς τα κατω μια και με την κριση τραβανε την ανηφορα), να ψωνισουμε κι εμεις (ελπιζω να μη πεσουμε ολοι μαζεμενοι και δημιουργησουμε εκ νεου κριση)...!!!

Στο ebay κοιταξες?

Το ebay απο οτι καταλαβα (και οταν εψαχνα για σωμα μηχανης), ειναι για αλλου ειδους αγορες... για mainstream πραγματα και ειδικα φωτογραφικα, σε καινουργια, η Ελλαδα ειναι το ιδιο σε τιμες αν οχι πιο φτηνη (ακομη και μετα τις αυξησεις η την υποτιμηση νομισματων πχ Αγγλιας).

Επισης, κατι αλλο που δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα καλα αν ειναι ακριβως ετσι και δεν το πολυχωνεψα, ειναι οτι η επισημη Ελληνικη εγγυηση της εκαστοτε εδω αντιπροσωπειας, για ενα προιον πχ. λιανικης στα 450Ε ειναι...100Ε. Το θεωρω υπερβολικο να πληρωνουμε ολοι +100Ε σε καθε αγορα μας, για το κοστος επισκευης/αντικαταστασης των ελατωματικων που θα προκυψουν, σε "ελαχιστο" ποσοστο εξ υμων...

Βασικα κοιταω για μεταχειρισμενα.

Αγοραζει φιλος μου ηχοσυστηματα Bang & Olufsen και του ερχονται "as described".

Για να μην πω οτι σε μερικες χωρες ερχεται δυσκολο σε καποιους να πουν ψεμματα...