Στάθμη ακρόασης

Κάποια στιγμή ίσως να κάνω.

Όταν λέω πολυτέλεια, εννοώ ότι ο ίδιος ο χώρος είναι πολυτέλεια.
Όλο κι όλο έχω στη διάθεσή μου ένα δωμάτιο 22 τετραγωνικά. Ούτε τοίχους μπορώ να γκρεμίσω, ούτε να κάνω τίποτα "περίεργο".

Και μόνο η μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε κινητική δημιουργεί απίστευτες παραμορφώσεις!
Σκέψου μόνο την αδράνεια που έχει ο κώνος!
Για να μη μιλήσω για την μη απόλυτα γραμμική κίνηση του πηνίου.
Είπες τη μαγική κουβέντα...Αδράνεια του κώνου στα μεγάλης επιφάνειας woofers...Να γιατί θα αλλάξεις γνώμη κι εσύ και ο καθένας αν ακούσεις τα servo_bass_driven genesis...Η τεχνολογία τους είναι αλλού...
http://www.genesisloudspeakers.com/tech_servobass.html
(Στα πηνία των woofers υπάρχει επιταχυνσιόμετρο που μεταφέρει την πληροφορία της κίνησης πίσω στον ενισχυτή ο οποίος με τη σειρά του συγκρίνοντας συνεχώς την κίνηση αυτή με την κυματομορφή εισόδου 'αποφασίζει' να τους στείλει 'διορθωτικό' σήμα για να τα 'γκαζώσει' ή να τα 'φρενάρει' ανάλογα...
Σε τι μεταφράζεται αυτό??? Πολύ χαμηλά επίπεδα παραμόρφωσης (1%!!!) και εκπληκτικά δυναμικό και ελεγχόμενο μπάσσο...)

Σωστός, μόνο που αυτό που λες είναι αυτοενισχυόμενο, αυτόνομο ηχείο και
ο σερβοέλεγχος αφορά τα γούφερ του. Η τεχνική είναι πολύ γνωστή πάντως
και την εφαρμόζει εδώ και αρκετά χρόνια και η Velodyne στα υπογούφερ της.
Έχει τρομερά αποτελέσματα και πραγματικά χαμηλές παραμορφώσεις,
επιπλέον έχει και μεγαλύτερες οφέλιμες στάθμες! Το 1% παραμόρφωση
οστόσο και πάλι είναι αρκετά περισσότερο από αυτό που εισάγουν οι
ενισχυτές στο σήμα. Προσοχή δεν μιλάω γιά λαμπάτους!!!
Έχω ακούσει Genesis, πρόκειται γιά μιά κατηγορία μόνο του, αλλά πολύ
ακριβό!!!

gia va doulepsei eva servo prepei va yparxei eva la8os pou 8a dior8wsei kai o xrovos pou prepei va exei stnv dia8esn tou gia va to kavei auto? kai fysika, opws 3eroume, to servo dev avtidra sta poly poly grngora transient, pairvei eva meso epipedo la8ous kai dior8wvei.
ta arxaia 15aria woofer med poly elafrys kovous kai isxyrous Alnico magvntes kavouv poly kalytera tnv douleia tous eidika av eivai fortwmeva apo korves, ekei sxedov dev blepeis va kivouvtai estw kai me isxyra snmata mesa tous.
Autoi pou exouv akousei/ais8av8ei 16Hz(pipes eklnsiastikou orgavou) stnv pragmatikotnta kai apo fullsize horn katalabaivouv ti evow.

Γιά αυτόν τον λόγο ο σερβοέλεγχος, χρησιμοποιείται κυρίως γιά υπογούφερ ή
το πολυ - πολύ Γούφερ. Νόμιζα ότι είμαι κολλημένος με τα ηλεκτροστατικά
αλλά εσύ είσαι πολύ πιό κολλημένος με τα fullsize horn loaded loudspeakers!!!
Συμφωνώ μαζί σου στο θέμα με τις πολύ χαμηλές συχνότητες και τον όγκο -
έκταση που παρουσιάζουν μέσα από τα ηχεία που λες! Επιμένω όμως ότι οι
κόρνες χρωματίζουν, ουδέν μεμπτόν, άμα σου αρέσει ο χαρακτήρας τους!!!

Παιδιά παραμόρφωση είναι ''σήμα στην έξοδο του ενισχυτή που δεν υπάρχει στην είσοδο''.
Τόσο απλά.

Σωστά γιατί παράγεται η αρμονική παραμόρφωση

Τα ενισχυτικά και μόνο ευθύνονται για την παραμόρφωση.
Και στο χειρότερο ηχείο αν δώσεις σωστή ισχύ θα καούν τα πηνία θα κοπούν οι ακροδέκτες των γούφερ αλλά παραμόρφωση δεν θα ακούσεις.

Λάθος. η παραμόρφωση είναι μετρήσιμη και στα ηχεία και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τα μεγέθη της αρμονιής παραμόρφωση που παραγει ο ενισχυτής κατά τη στιγμή που πραγματοποείται η μέτρηση του ηχείου.
Προφανώς είτε αστειευόσουν είτε εννούσες κάτι άλλο

Last edited:
Η αρμονική παραμόρφωση δεν είναι η μοναδική μορφή παραμόρφωσης που
υπάρχει και μετράμε! Τα ηχεία παράγουν πολλή περισσότερη παραμόρφωση
από ότι δημιουργούν οι ενισχυτές! Κάτι ακόμα, η παραμόρφωση δεν είναι
πάντα ενοχλητική. . .

Η τεχνική είναι πολύ γνωστή πάντως
και την εφαρμόζει εδώ και αρκετά χρόνια και η Velodyne στα υπογούφερ της.
Έχει τρομερά αποτελέσματα και πραγματικά χαμηλές παραμορφώσεις,
επιπλέον έχει και μεγαλύτερες οφέλιμες στάθμες!
...
Έχω ακούσει Genesis, πρόκειται για μια κατηγορία μόνο του, αλλά πολύ
ακριβό!!!

Πολύ πριν τη Velodyne, την είχε λανσάρει εμπορικά η Philips με τη σειρά ηχείων motional feedback, όπως το 541:

vooraanzicht.jpg

Τώρα σχετικά με τα Genesis, φίλοι έχουν και μου δίνουν τη χαρά ν' ακούω συχνά τα παλιά Genesis II, τα καλύτερα ηχεία που έχω ακούσει ποτέ, με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα. Το περασμένο Σάββατο ακούσαμε στο σύστημα τους (με πάρα πολύ καλή αναλογική πηγή και εξαιρετικά ενισχυτικά), τη θαυμάσια σοβιετική ηχογράφηση και εξαιρετική εκτύπωση σε βινύλιο Philips, του Μπαρίς Γκαντουνώφ του Μούσοργκσκυ, με το Φεντοσέγιεφ. Ήταν η μόνη φορά, επαναλαμβάνω η μόνη φορά, που το αποτέλεσμα από μουσικής/ηχητικής άποψης ξεπερνούσε αυτό της παράστασης στο Μέγαρο λίγες εβδομάδες νωρίτερα!!!!!

Οι λόγοι γι' αυτό είναι εύκολα εξηγήσιμοι:
  1. Καλύτερη ερμηνεία από μαέστρο, ορχήστρα και φωνές σε σχέση με αυτήν της παράστασης.
  2. Η στουντιακή ηχογράφηση 'έπιανε' λεπτομέρειες χωρίς να ζορίζει τους τραγουδιστές, σε αντίθεση με τη ζωντανή ερμηνεία που έπρεπε να φτάσει στη μέση της αίθουσας όπου καθόμουν.
  3. Το σύστημα ήταν εξαιρετικό και τα ηχεία απολύτως κορυφαία, παρά τους σοβαρούς περιορισμούς του χώρου.

Φυσικά κανείς από την ευτυχή ομάδα των τεσσάρων παρευρισκόμενων ακροατών δεν ασχολήθηκε με χαϊεντάδικες γλαφυρότητες, απλά μαγεύτηκε άμεσα και χωρίς δεύτερη κουβέντα από το αποτέλεσμα και μετά δε χορταίναμε ν' απολαμβάνουμε το αριστούργημα του Μούσοργκσκυ.

Η αρμονική παραμόρφωση δεν είναι η μοναδική μορφή παραμόρφωσης που
υπάρχει και μετράμε! Τα ηχεία παράγουν πολλή περισσότερη παραμόρφωση
από ότι δημιουργούν οι ενισχυτές! Κάτι ακόμα, η παραμόρφωση δεν είναι
πάντα ενοχλητική. . .

Η παραμόρφωση αρμονικών συχνοτήτων είναι βασική παραμετρος και μετριέται ακόμα και σε ηχεία με τα κατάλληλα όργανα μέτρησης. Τα ηχεία ως μετατροπείς ενέργειας κληρονομούν και όλα εκείνα τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν γενικότερα τους transducers .

Επειδή θέλω να αποφύγω τις γενικεύσεις, το τελευταίο που είπες θα το έθετα κάπως δοαφορετικά:

Υπάρχουν ηχεία που παράγουν μικρότερη παραμόρφωση από κάποιους ενισχυτές αλλά έχουμε μαρτυρίες και για το αντίστροφο. Συνήθως όμως ισχύει το πρώτο γιατί με την υπάρχουσα τεχνολογία είναι πολύ πιο εύκολο να σχεδιάσεις έναν ενισχυτή με ελάχιστη έως μηδενική παραμόρφωση παρά ένα ηχείο.

Last edited:
Damiane
ta exw akousei auta ta philips priv polla xrovia, malista kai me eva DCC kassetofwvo, paizave poly emotional, eixame akousei movo klassikn jazz me auta 8ymamai.
macmod
Egw dev eimai kolnmevos, apla ta fullsize horn, eivai oti kalytero yparxei kai mega epimevw xwris xrwmatismous. Dev 3erw tis empeiries sou apo korves, alla oi dikes mas edw dev exouv xrwma. Eidika to mpaso eivai oso mporei eva mpaso va ftasei tnv pragmatikotnta, n grngorada tous eivai tosn osn kai n pragmatikotnta, apla metras tous 16 kyklous av eisai grngoros.Prepei va to znseis, me logia dev perigrafetai.

Το ''κολλημένος'' δεν το είπα με διάθεση ειρωνίας, αλλά αν σε ενοχλεί, θα το
αποσύρω και θα πω ''φανατικός''! Δεν είπα ποτέ ότι οι κόρνες δεν έχουν
πλεονεκτήματα και πολλά φανταστικά χαρακτηριστικα, είπα ότι τις βρίσκω
χρωματισμένες, άλλες πολύ, άλλες λιγότερο! Ίσως οι δικές σου να είναι
εξαίρεση, αλλά θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλω! Ας μην το συνεχίσουμε αυτό
το off topic, άν θέλεις άνοιξε ένα νέο Thread, να κάνουμε όση συζήτηση
θέλεις!

mpa dev me evoxlei ka8olou oute katalaba eirwveia, oute eimai favatismevos, apla epimevw se auto pou akouw, dev 3erw ti korves exeis akousei, alla mallov oxi sav tis dikes mas.
Dev exw va syzntnsw tipota allo episns, apla prepei va 3eroume giati grafoume kai egw dev mporw va dwsw me logia mia akoustikn eikova autwv twv korvwv, prepei va tis znseis zwvtava!

Μόνο σε μία περίπτωση θα συμφωνούσα πλήρως μαζί σου. Αν μου έλεγες
ότι είναι εντοιχισμένες οι κόρνες, με εκθετικό άνοιγμα, απόλυτα λεία
τοιχώματα, χωρίς ακμές και από αδρανές υλικό. Εκεί θα συζητάγαμε σε άλλο
επίπεδο!!! Τέλος του off topic, με συγχωρείτε!!!

Θα έρθουν ποτέ στην Ελλάδα αυτά τα ηχεία που έχεις Σπύρο ?
Είναι ιδιοκατασκευής ή έτοιμα προϊόντα που κατασκευάζονται από κάποια εταιρεία ?

Sorry, αν το έχεις ήδη αναφέρει κάπου και δεν το έχω διαβάσει

Yparxouv foto kapou se auto to forum, eivai xtismeves apo betong! poio adraves yliko dev givetai! oi basshorn exouv kapoio syvdiasmo exponential/hypervolic avoigma, oi 100Hz eivai tractrix kai oi ypoloipes tractrix!
Apla dev briskeis se magazia va agoraseis tetoies!!! Tis xtizeis movos sou!

Μάλλον DIY είναι, αλλά ας έχουμε και μιά επίσημη απάντηση.
Πες ότι έρχονται στην Ελλάδα, δεν θα είναι γιά πολλούς, μιλάμε γιά
τεράστια κατασκευάσματα ειδικά αν είναι Fullsize και Fullrange horn loaded
louspeakers!!! Θα ήθελα να τα ακούσω πάντως, ίσως το χειμώνα που θα
πάω Αγγλία, πεταχτώ και μέχρι την Σουηδία γιά μιά γεύση.

Απάντηση: Re: Στάθμη ακρόασης

Yparxouv foto kapou se auto to forum, eivai xtismeves apo betong! poio adraves yliko dev givetai! oi basshorn exouv kapoio syvdiasmo exponential/hypervolic avoigma, oi 100Hz eivai tractrix kai oi ypoloipes tractrix!
Apla dev briskeis se magazia va agoraseis tetoies!!! Tis xtizeis movos sou!

Πολύ καλή διευκρίνηση, τα δεδομένα αλλάζουν και πάμε στην περίπτωση
που ανέφερα σε προηγούμενο post μου.