Στεγαστικά δάνεια - Το μπούμερανγκ

Larry είμαι ο πρώτος που γράφει συχνά για το ότι η κοινωνία της αφθονίας με ξένα κόλυβα θα έφτανε κάποια στιγμή στο τέλος της.... ωστόσο στο συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν μια ακόμη παράμετρο:

Τις επιπτώσεις στην κοινωνία όταν αύριο βγούνε στο δρόμο, στα παγκάκια 500 χιλιάδες άνθρωποι (ή οικογένειες, δεν ξέρω τα στοιχεία σε τι αναφέρονται), που η τράπεζα θα τους πάρει το σπίτι. Δεν έχουν δίκιο, συμφωνώ μαζί σου, η ευθύνη γι'αυτό επιμερίζεται τόσο στις τράπεζες που δεν πρόσεχαν πόσα δίνουν και σε ποιόν, όσο και στα άτομα, που αντί να επιλέξουν να ζήσουν σε σπίτι των 180 χιλιάδων με δάνειο τα μισά, επέλεγαν να ζήσουν σε σπίτια 500 χιλιάδων χωρίς κάποια στρατηγική για τα επόμενα χρόνια.

Όμως εδώ που φτάσαμε, πρέπει κάτι να γίνει. Και η λύση δεν είναι να τιμωρηθούν απλά οι δανειολήπτες, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε κοινωνικό χάος... Και φυσικά, θα εντείνει την ήδη πρωτοφανή ύφεση.

μα η τραπεζες εχουν το ιδιο μεριδιο ευθυνης με τους δανειοληπτες και θα το βρουν μπροστα τους

Μιλάτε σαν να μη ξέρετε τι γίνεται.

Όταν μεγαλο στέλεχος τραπέζης περιμένει τις κατασχέσεις και αγοράζει μισοτιμής σπίτι (όπου ΑΥΤΟΣ είχε δώσει με υπέρογκο δάνειο στους προηγούμενους κατόχους), ώστε να το πουλήσει αργότερα στη διπλάσια τιμή, τι να περιμένει κανείς?

Ας το πάρει η τράπεζα το σπίτι. Έτσι κι αλλιώς δε θα βρεθεί κάποιος να το ξαναγοράσει με την κρίση που υπάρχει και θα αναγκαστεί να το βάλει εκεί που ξέρει.-bye-

Απάντηση: Re: Στεγαστικά δάνεια - Το μπούμερανγκ

μα η τραπεζες εχουν το ιδιο μεριδιο ευθυνης με τους δανειοληπτες και θα το βρουν μπροστα τους

Οκ..
Λοιπόν σού ζητώ επισήμως δάνειο 2 εκατ.ευρώ τώρα...:drummer::drummer:

Μού τό δίνεις??:flipout::flipout:

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το χουν οι δανειολήπτες παρά οι τράπεζες και αυτό γιατί οι ανάγκες μας διγκώθηκαν ενώ τα εισοδήματά μας έμειναν στάσιμα. Γιατί πριν 15 χρόνια δεν νοείτω κανείς στην ελληνική επικράτεια να πάρει δάνειο 40 εκατ. και να υποθηκεύσει την ζωή του για τα υπόλοιπα 30~40 χρόνια;

Γιατί πήρανε τα μυαλά όλων μας αέρα και όλι θέλαμε να ζήσουμε σε ένα μεγάλο σπίτι χλιδάτο με τα μπάνια μας, τα 4 δωμάτια κλπ. Κανείς δεν αναρρωτήθηκε ούτε στάθμησε σοβαρά τον κίνδυνο το ότι δεσμεύεται για μια ζωή με την σύναψη ενός στεγαστικού δανείου.

Επίσης κανείς δεν έλαβε υπ όψιν το ύψος της μηνιάιας καταβολής να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός του. Και εκεί είναι που χάθηκε η μπάλα πιστεύω. Γιατί ένα ζευγάρι που παιρνουν και οι δυο μαζί 2κ και δίνει το 1κ για δόση για 15 χρόνια, δεν ξέρει ότι δεν μπορεί και τα 15 χρόνια να είναι χρόνια ανάπτυξης; Και όταν κάνει οικογένεια, τα έξοδα δεν θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο; Δεν συζητάμε για αγορές αυτοκινήτου, ταξίδια για διακοπές κλπ

Όσο και να αυξηθούν οι μισθοί τους πάλι το ποσο του δανείου θα είναι δυσβάσταχτο αν συνυπολογίσεις όλα τα έξοδά σου.

Συγνώμη αλλά το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχουν οι δανειολήπτες που δεν έπρεπε να πάρουν δάνειο με δόση μεγαλύτερη από το 30% του μισθού. Να έπαιρναν ένα μικρότερο διαμέρισμα ή ένα παλαιότερο διαμέρισμα και όχι να τρέχουν στου Ζωγράφου και να δίνουν 200κ για ένα διάρι....

Όταν μεγαλο στέλεχος τραπέζης περιμένει τις κατασχέσεις και αγοράζει μισοτιμής σπίτι (όπου ΑΥΤΟΣ είχε δώσει με υπέρογκο δάνειο στους προηγούμενους κατόχους), ώστε να το πουλήσει αργότερα στη διπλάσια τιμή, τι να περιμένει κανείς?

Ας το πάρει η τράπεζα το σπίτι. Έτσι κι αλλιώς δε θα βρεθεί κάποιος να το ξαναγοράσει με την κρίση που υπάρχει και θα αναγκαστεί να το βάλει εκεί που ξέρει.-bye-

jimm αυτο δεν ισχυει και το ξερεις...οι Τραπεζες δεν θελουν ακινητα αυτοκινητα,καραβια,τραινα,λεφτα θελουν μισο τιμης δεν μπορουν να βγουν ακινητα ουτε καποιος να τα παρει πιτ παρα....ας ελπισουμε να μπουν στην κουβεντα μας και καποιοι εργαζομενοι σε τραπεζες.....οι γνωμοι μου ειναι οτι καμια τραπεζα δεν πουλα μισοτιμης διοτι μειωνετε το ενεργητικο της..ισχυει αυτο?

Σπυρο σε καναδικα δολλαρια ευχαριστως ουτως η αλλιως ειμαι ενας δηθεν Καναδος με τα αυτια μου ανοικτα:afro::flipout::flipout:

Το αν μεμονομένα βολεύονται μερικά <<αρπακτικά>> δεν σημαίνει ότι στόχος των τραπεζών αυτό το καιρό είναι να βγάλουν σε πλειστηριασμό τα σπίτια όλου του κόσμου.Απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες στοιχίζουν στην κάθε τράπεζα (δικαστήρια, εξώδικα), τις οποίες προκαταβολικά πληρώνει η τράπεζα. Υπάρχει μεγάλη στενότητα όσον αφορά τη ρευστότητα χρήματος και θα προτιμούσαν ο κόσμος να πληρώνει κανονικά τις οφειλόμενες δόσεις. Για το λόγο αυτό γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια διακανονισμού των δόσεων των οφειλετών από τις τράπεζες αυτό τον καιρό.
Σίγουρα όταν το κράτος σε σκίζει μειώνοντάς σου τα πραγματικά σου εισοδήματα σε φέρνει σε σημείο που δεν μπορείς να είσαι σωστος στις υποχρεώσεις σου. Όμως από τη θέση που είμαι μπορώ να πω ότι δίπλα στους <<σωστούς>>
Έλληνες δανειολήπτες υπάρχουν και πάρα πολλοί που είναι ανάξιοι χαρακτηρισμών.

ουτως η αλλιως ειμαι ενας δηθεν Καναδος με τα αυτια μου ανοικτα:afro::flipout::flipout:

Α λές γιά τούς γκιόζηδες??
Καλά αυτοί είναι τελειωμένοι..Καί τούς ξέρουμε ήδη.
Πάμε παρακάτω.Τέλος τό off-topic.

Last edited:

Για το λόγο αυτό γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια διακανονισμού των δόσεων των οφειλετών από τις τράπεζες αυτό τον καιρό.

http://www.pressgr.com/politics/2010/07/29/νόμος-για-υπερχρεωμένα-νοικοκυριά-απ/

Όπου ακούς πολλά κεράσια (διαγραφές υπολοίπου χρεών μετά την τετραετία) κράτα και μικρό καλάθι (νέα νομοθετική ρύθμιση σε 4 χρόνια)....

οι γνωμοι μου ειναι οτι καμια τραπεζα δεν πουλα μισοτιμης διοτι μειωνετε το ενεργητικο της..ισχυει αυτο?

η τραπεζα συνηθως θελει να παρει απο τον πλειστηριασμο το κεφαλαιο που υπολειπεται,δεν την ενδιαφερει να βγαλει κερδος απο αυτη τη διαδικασια,γι' αυτο και υπαρχουν κορακια,τα οποια ειναι και οι μονοι που παιρνουν μερος στους πλειστηριασμους και αγοραζουν κοψοχρονια ενα ακινητο και μετα το μοσχοπουλουν.

θελω να ρωτησω κατι , λιγο ασχετο αλλα μην ανοιγω νεο θεμα

Αν νοικιαζεις και καποια στιγμη (φτου κακα) δε μπορεις να πληρωσεις ενοικιο, ειτε γιατι εισαι ανεργος, ειτε γιατι τυχαινει κατι, ειτε γιατι πρεπει να φυγεις (πχ εξωτερικο), μπορεις να φυγεις η σε δεσμευει καπως το συμβολαιο???

Αν νοικιαζεις και καποια στιγμη (φτου κακα) δε μπορεις να πληρωσεις ενοικιο, ειτε γιατι εισαι ανεργος, ειτε γιατι τυχαινει κατι, ειτε γιατι πρεπει να φυγεις (πχ εξωτερικο), μπορεις να φυγεις η σε δεσμευει καπως το συμβολαιο???

Ο ιδιοκτητης εχει το δικαιωμα να ζητησει ολο το υπολοιπο του συμβολαιου του. Το αν θα το κανει ειναι στην διακριτκη του ευχερεια....

μπορεις να φυγεις ειδοποιοντας ενα ή δυο μηνες πριν(δεν θυμαμαι καλα),εχοντας το δικαιωμα επιστροφης της εγγυησης,ενω αν φυγεις απροειδοποιητα,χανεις την εγγυηση.

Re: Απάντηση: Re: Στεγαστικά δάνεια - Το μπούμερανγκ

http://www.pressgr.com/politics/2010/07/29/νόμος-για-υπερχρεωμένα-νοικοκυριά-απ/

Όπου ακούς πολλά κεράσια (διαγραφές υπολοίπου χρεών μετά την τετραετία) κράτα και μικρό καλάθι (νέα νομοθετική ρύθμιση σε 4 χρόνια)....

Ας καταφέρουν αυτοί οι 150000 δανειολήπτες να είναι τυπικοί στο νέο τους διακανονισμό για πάνω από 6 μήνες και μετά βλέπουμε μέχρι τα 4 χρόνια....

Γιατί πήρανε τα μυαλά όλων μας αέρα και όλι θέλαμε να ζήσουμε σε ένα μεγάλο σπίτι χλιδάτο με τα μπάνια μας, τα 4 δωμάτια κλπ. Κανείς δεν αναρρωτήθηκε ούτε στάθμησε σοβαρά τον κίνδυνο το ότι δεσμεύεται για μια ζωή με την σύναψη ενός στεγαστικού δανείου.

Μάλλον δεν έχεις αντιπροσωπευτικά παραδείγματα από τον περίγυρο σου.

Τα παραδείγματα που έχω εγώ (τουλάχιστον 3-4) λένε ότι κοίταξαν να βάλουν ένα κεραμμύδι κάτω από το κεφάλι τους, και μάλιστα πολύ λίγων τετραγωνικών.

Δε λέω, υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά το όλοι δεν ισχύει...-bye-

Ο ιδιοκτητης εχει το δικαιωμα να ζητησει ολο το υπολοιπο του συμβολαιου του. Το αν θα το κανει ειναι στην διακριτκη του ευχερεια....

τσου.

ίσως λίγο άσχετο, αλλά εγώ θα προτιμούσα να είχα σταθερό εισόδημα που θα μου επέτρεπε να πληρώνω 600-900 ευρώ για ενοίκιο (και να μη μου έλλειπαν απο αλλού), παρά να έχω ιδιόκτητο σπίτι.

Αλλάζεις και γειτονιές ανά 5-6 χρόνια αν βαρεθείς...

Αυτό το άγχος του έλληνα να αποκτήσει δικό του κεραμίδι για να βάλει το κεφαλάκι του απο κάτω έχει να κάνει κατά πολύ με την αβεβαιότητα (σε όλα τα επίπεδα) που πάντα είχαμε στην κοινωνία μας....

Αυτό το άγχος του έλληνα να αποκτήσει δικό του κεραμίδι για να βάλει το κεφαλάκι του απο κάτω έχει να κάνει κατά πολύ με την αβεβαιότητα (σε όλα τα επίπεδα) που πάντα είχαμε στην κοινωνία μας....

δεν το κάνει για τον εαυτό του, θέλει να εξασφαλίσει τα παιδιά του. όποιος συνάπτει στεγαστικό, γερνάει να το πληρώνει ...