Στεγαστικά δάνεια - Το μπούμερανγκ

Re: Απάντηση: Re: Στεγαστικά δάνεια - Το μπούμερανγκ

τσου.

Μωρε προσφατα -10 ημερες το πολυ- ειδα ενα δημοσιευμα αλλα δεν θυμαμαι που που ελεγε οτι ξεκαθαριστηκε νομικα αυτο το θεμα και πλεον δεν υπαρχει δικαιολογια για να γλυτωσεις το υπολοιπο του συμβολαιου σου....

δηλαδή; ερωτώ διότι η νοικάρισα της μάνας μου ετοιμάζεται να την κάνει, χρωστώντας 4 νοίκια, τα οποία δεν θα πληρώσει φεύγοντας ...

πρωτον
άλλο το φεύγω και χρωστώ δεδουλευμένα ενοίκια και άλλο χρωστώ τα ενοίκια τα οποία θα ελάμβανε ο εκμισθωτής , αφ' όσον συνεχιζόταν η μίσθωση όπως είχε συμφωνηθεί στο συμβόλαιο .
δεύτερον
φαντάζομαι ότι μιλάμε για μισθώσεις κατοικίας
τρίτον
ναι μεν ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να επιμείνει στην τήρηση των όρων του συμβολαίου ( "ό αν ομολογήσεις διετήρη" ) , άρα να ζητήσει να του καταβληθούν ως αποζημίωση και τα μισθώματα που αφορούν τον εναπομείνατα μέχρι τον συμφωνηθέντα χρόνο της λήξεως της μισθώσεως , όμως υποχρεούται και αντίστοιχα ο μισθωτής έχει δικαίωμα όμως να αφαιρέσει από το μίσθωμα καθετί που ωφελήθηκε ο εκμισθωτής χρησιμοποιώντας το μίσθιο με άλλο τρόπο ( ΑΚ 596 )
τέταρτον ( πρακτικό )
αν σε φέσωσε σε φέσωσε . Αντε να τον βρείς να πάρεις τα χρωστούμενα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Στεγαστικά δάνεια - Το μπούμερανγκ

Ας καταφέρουν αυτοί οι 150000 δανειολήπτες να είναι τυπικοί στο νέο τους διακανονισμό για πάνω από 6 μήνες και μετά βλέπουμε μέχρι τα 4 χρόνια....

Ο νόμος αυτός κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ''Το βουνό (δάνειο) και ο Μωάμεθ (τράπεζες)''....η παροιμία, γνωστή σε όλους μας.

Εύχομαι να κάνω λάθος και να είναι μια ειλικρινής κίνηση προς ανακούφιση χιλιάδων δανειοληπτών.

Απάντηση: Re: Στεγαστικά δάνεια - Το μπούμερανγκ

Μάλλον δεν έχεις αντιπροσωπευτικά παραδείγματα από τον περίγυρο σου.

Τα παραδείγματα που έχω εγώ (τουλάχιστον 3-4) λένε ότι κοίταξαν να βάλουν ένα κεραμμύδι κάτω από το κεφάλι τους, και μάλιστα πολύ λίγων τετραγωνικών.

Δε λέω, υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά το όλοι δεν ισχύει...-bye-

Η στροφή στήν Χρηματοπιστωτική αθλιότητα έγινε απο τήν εποχή τού Κάρτερ στίς ΗΠΑ μέ τήν βίαιη παρέμβαση τού προέδρου τότε τής FED ,Paul Volker..
O ρεβανσισμός άρχισε πρίν 30 χρόνια περίπου ..

Αν διαβάσει κανείς στό Capitalism unleashed τού Andrew Glyn (εκδόθηκε τό 2006)θά βρεί δηλώσεις τού τότε διευθυντή ερευνών τού ΔΝΤ πού πάνω -κάτω λένε τά εξής:''H FED έπρεπε νά αποδείξει οτι μπορούσε νά καταπολεμήσει τον πληθωρισμό αντί νά καταπολεμήσει τήν ύφεση..Ως εκ τούτου η FED χρειάστηκε νά διαλαλήσει τήν προθυμία της νά χύσει αίμα,πολύ αίμα,αίμα άλλων ανθρώπων''.

Μετά ακολούθησε η Ευρώπη μέ το Μάαστριχτ τό 1992 και το κατάπτυστο Σύμφωνο Σταθερότητας τού 1996...
Η στροφή στό χρηματοπιστωτικό σύστημα είχε ολοκληρωθεί..

Το μεγάλο κόλπο τού τζόγου ήταν η λεγόμενη ''Τραπεζική Μόχλευση'',δηλαδή τό να διατηρείς μέ λίγα κεφάλαια μεγάλο κύκλο εργασιών...
Σκέψου ότι κάθε δολλάριο τής πραγματικής οικονομίας στίς ΗΠΑ αντιστοιχούσε μέ 40 δολλάρια τής ''μαϊμού''χρηματοπιστωτικής σφαίρας..
Ετσι φυσικά ανοίχθηκε το περιθώριο δανεισμού μέ αντίτιμο τήν αστάθεια τής οικονομίας...
Ομως η απληστία τού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου ήταν κυριολεκτικά αδηφάγα ..

Εχει αυτό σχέση και μέ τον δανεισμό γιά στέγη??
Φυσικά και έχει..
Και πρώτα απόλους ξεκίνησε απο τίς ΗΠΑ..

Μετά σκάσανε οι τοξικές φούσκες και τά γνωστά σκάνδαλα πού διέλυσαν τίς οικονομίες και τά οποία ξαναπληρώνουν οι πολίτες...

Σέ 16 χρόνια οι πλούσιες χώρες τού Βορρά αφαίμαξαν μέσω τού δανεισμού τις Χώρες τού Νότου κατά 4,6 τρίς δολλάρια ,ποσό αστρονομικό ,αλλά και πάλι βρέθηκαν και αυτές στον κυκλώνα τής κρίσης..

Ομως :Σήμερα τό πλουσιότερο 1% τού πληθυσμού στίς ΗΠΑ συγκεντρώνει περιουσία μεγαλύτερη από τό 40% των σχετικά φτωχότερων πολιτών...Αυτό θυμίζει τήν περίοδο πριν το Κράχ τού 1929..

Στην Ευρώπη προσφάτως ,σέ έρευνα στούς εκατό πλουσιότερους βιομηχανικούς ομίλους,φάνηκε οτι το ποσοστό τών μισθών στην προστιθέμενη αξία έπεσε απ´τό 1986 στό 2006 απο 68% σέ 46%...............
Οδηγούμαστε σέ έναν Τραπεζικό-Βιομηχανικό φεουδαρχισμό μεγάλη εξαθλίωσης..
Εκεί παίχτηκε και το παιχνίδι τής πίστωσης γιά Στέγη..Μονον πού δέν είναι πρόσφατο ,αλλά έχει ρίζες γύρω στά 30 χρόνια πρίν.

οσοι πηραν δανεια ας προσεχαν, δεν τους υποχρεωσε κανενας να παρουν σπιτι 30% ακριβοτερο και με δανειο στο 100% της αξιας του ακινητου + 10% σε μετρητα για τα πρωτα εξοδα του ζευγαριου...

Εδω και 10 χρονια που ειμαι στο νοικι ολοι οι φιλοι μου με ψεγουν που δινω τα λεφτα μου στο ενοικιο ενω θα μπορουσα να εχω αγορασει ενα σπιτι με δανειο.

Το τελευταιο 6μηνο μου λενε οτι τελικα δεν εκανα ασχημα....

Μάλλον δεν έχεις αντιπροσωπευτικά παραδείγματα από τον περίγυρο σου.

Τα παραδείγματα που έχω εγώ (τουλάχιστον 3-4) λένε ότι κοίταξαν να βάλουν ένα κεραμμύδι κάτω από το κεφάλι τους, και μάλιστα πολύ λίγων τετραγωνικών.

Δε λέω, υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά το όλοι δεν ισχύει...-bye-

Δεν διαφωνώ να προσπαθήσει κανείς να βάλει ένα κεραμύδι πάνω από το κεφάλι του αλλά τί κεραμύδι; Δλδ δεν θεωρώ λογικό κάποιος που βγάζει πχ 1500 ευρώ να δίνει τα 500 για αποπληρωμή δανείου. Είναι τρομακτικό το ποσό και απλά δεν βγαίνουν τα νούμερα...

Να πάρει κάτι πιο κοντά στις οικονομικές δυνατότητές του καθώς επίσης να καταλάβει ότι από την στιγμη´που δεσμέυεσαι με έστω και 300 ευρπω για 30 χρόνια γίνεσαι σκλάβος της τράπεζας και αλλάζει άρδην ο τρόπος ζωής σου, πράγμα που δεν έχουν σκεφτεί όσοι πήραν δάνειο....:hmmmm:

Re: Απάντηση: Στεγαστικά δάνεια - Το μπούμερανγκ

πρωτον
άλλο το φεύγω και χρωστώ δεδουλευμένα ενοίκια και άλλο χρωστώ τα ενοίκια τα οποία θα ελάμβανε ο εκμισθωτής , αφ' όσον συνεχιζόταν η μίσθωση όπως είχε συμφωνηθεί στο συμβόλαιο .
δεύτερον
φαντάζομαι ότι μιλάμε για μισθώσεις κατοικίας
τρίτον
ναι μεν ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να επιμείνει στην τήρηση των όρων του συμβολαίου ( "ό αν ομολογήσεις διετήρη" ) , άρα να ζητήσει να του καταβληθούν ως αποζημίωση και τα μισθώματα που αφορούν τον εναπομείνατα μέχρι τον συμφωνηθέντα χρόνο της λήξεως της μισθώσεως , όμως υποχρεούται και αντίστοιχα ο μισθωτής έχει δικαίωμα όμως να αφαιρέσει από το μίσθωμα καθετί που ωφελήθηκε ο εκμισθωτής χρησιμοποιώντας το μίσθιο με άλλο τρόπο ( ΑΚ 596 )
τέταρτον ( πρακτικό )

αν πω οτι καταλαβα ακριβως, ψεμα θα ειναι.

Αλλοι μου λενε οτι το χειροτερο που μπορει να σου συμβει ειναι να σου κρατησει την εγγυηση, αλλοι λενε οτι αμα κινηθει νομικα θα σου παρει ολα τα νοικια της 3ετιας.

Μαλιστα διαβασα περιπτωση που γυναικα που χωρισε και δε θα παντρευοταν αρα και ηθελε να ξενοικιασει, υποχρεωθηκε βασει Αρειου ΠΑγου να πληρωσει ΟΛΑ τα ενοικια ωσπου να ληξει η 3ετια.

Τι ακριβως γινεται?

Ρωταω γιατι θελω να προβω σε ενοικιαση αλλα ετσι οπως πανε τα πραγματα δε ξερω τι γινει αν κατσει μια στραβη με τη δουλεια με τοσες απολυσεις.

Re: Απάντηση: Στεγαστικά δάνεια - Το μπούμερανγκ

Μαλιστα διαβασα περιπτωση που γυναικα που χωρισε και δε θα παντρευοταν αρα και ηθελε να ξενοικιασει, υποχρεωθηκε βασει Αρειου ΠΑγου να πληρωσει ΟΛΑ τα ενοικια ωσπου να ληξει η 3ετια.

Για βαλτο αυτο το δημοσιευμα αν το βρεις...νομιζω οτι αυτο ειναι που ειδα οτι αν θελει ο ιδιοκτητης στο παιρνει το συμβολαιο ....

τέταρτον ( πρακτικό )

ευχαριστώ για την ενημέρωση ...
icon14.gif

Απάντηση: Re: Απάντηση: Στεγαστικά δάνεια - Το μπούμερανγκ

αν πω οτι καταλαβα ακριβως, ψεμα θα ειναι.

Αλλοι μου λενε οτι το χειροτερο που μπορει να σου συμβει ειναι να σου κρατησει την εγγυηση, αλλοι λενε οτι αμα κινηθει νομικα θα σου παρει ολα τα νοικια της 3ετιας.

Τι ακριβως γινεται?

Ρωταω γιατι θελω να προβω σε ενοικιαση αλλα ετσι οπως πανε τα πραγματα δε ξερω τι γινει αν κατσει μια στραβη με τη δουλεια με τοσες απολυσεις.

σε απλά ελληνικά - όσο μπορώ - εξειδικεύω αυτό που έγραψα στο "τρίτο" πιό πάνω .

Αν συνάψεις μίσθωση για δύο χρόνια και σηκωθείς να φύγεις πχ στους δύο μήνες γιατί σε χώρισε ο αγαπημένος σου και ματαιώθηκε ο γάμος ή γιατί μετάνιωσες και θες να πας αλλού ή γιατί διορίστηκες σε άλλη περιοχή κ.ο.κ. , είσαι υποχρεωμένος να καταβάλεις τα ενοίκια μέχρι το τέλος της διετίας . Αν όμως ο ιδιοκτήτης νοικιάσει το σπίτι μόλις περάσουν 2 μήνες και εισπράττει μισθώματα ξανά - αυτή είναι η ωφέλεια που λέει ο νόμος ότι πρέπει να αφαιρέσει - δεν πρέπει να πληρώσεις πέραν του διμήνου που έμεινε ξενοικιαστο το σπίτι εξ αιτίας σου ( ή στην χειρότερη περίπτωση , αν το νοίκιασε με μικρότερο μίσθωμα από ό,τι το είχε νοικιάσει σε εσένα , υποχρεούσαι στην καταβολή της διαφοράς ).

δηλαδη στη χειροτερη των περιπτωσεων που δε τα βρειτε με τον ενοικιαστη ωστε να σου κρατησει την εγγυηση, απλα πρεπει να τον τσεκαρεις διεξοδικα με δικη σου ευθυνη να δεις ποτε θα το νοικιασει , ωστε να σταματησεις και εσυ καθε υποχρεωση απεναντι του.

Αλλιως αν σε απολυσουν πχ και ΜΠΟΡΕΙΣ να το αποδειξεις (οχι απλα προτιω το σπιτι του γειτονα) και εκ των πραγματων δεν εχεις να αποδωσεις το μισθωμα, απλα φευγεις , χανοντας ισως την εγγυηση.

Τα λεω σωστα?

(σορρυ για τις ερωτησεις αλλα οπου μπορουμε ενημερωνομαστε)

Μιας και το έφερε η κουβέντα, να πω και εγώ το δικό μου βάσανο!
Το 2004, αγοράσαμε με τη γυναίκα μου (και το νεογέννητο τότε παιδί μας) ένα σπίτι με στεγαστικό δάνειο από τη Eurobank (δεν ήξερα, δε ρώταγα κιόλας...).
Το δάνειο κάλυπτε το 100% της αξίας του ακινήτου, η οποία ανερχόταν στο ποσό των 125.000 ευρώ! Το δάνειο θα αποπληρωνόταν σε 20 έτη, με μηνιαία δόση 750 ευρώ, με κυμαινόμενο φυσικά επιτόκιο, γιατί δε γινόταν αλλιώς να μας το δώσει η τράπεζα!
Τα πρώτα 2-3 χρόνια δεν είχαμε πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων, μιας και οι δουλειές της συζύγου μου πηγαίναν πολύ καλά! Εκανε ιδιαίτερα μαθήματα και έβγαζε πάνω από 3.000 ευρώ το μήνα και αυτό το ποσό υπερκάλυπτε και τους μήνες του καλοκαιριού τους οποίους δεν εργαζόταν, παρά μόνο ελάχιστα!
Ο δικός μου μισθός ήταν (και είναι ακόμα) σταθερός, στα 1.000 ευρώ! (ουσιαστικά στο δάνειο πάει ο μισθός μου σχεδόν ολόκληρος!!!)
Εγώ στην εργασία μου είμαι με σύμβαση μέχρι το καλοκαίρι του 2011. Μέχρι και πριν 6 μήνες, μας έλεγαν από το Υπουργείο ότι θα μας ανανεώσουν (δε πληρωνόμαστε από το Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά από το ΕΣΠΑ) μέχρι το 2018, και στηριζόμασταν να πω την αλήθεια σ' αυτό, γιατί λέγαμε ότι όπως και να έχει, τη δόση του δανείου θα την πληρώνουμε. Ξαφνικά μερικές μέρες πριν μαθαίνουμε ότι μάλλον θα μας κλείσουν με το που θα τελειώσει η σύμβαση, πράγμα που σημαίνει ότι τέτοια εποχή του χρόνου, θα είμαι άνεργος!
Η γυναίκα μου βλέπει, ότι χρόνο με το χρόνο, μειώνονται τα μαθήματα που κάνει, μιας και οι γονείς των μαθητών, προτιμούν τα ομαδικά φροντιστήρια, παρά τα ιδιαίτερα, για λόγους οικονομίας. Ηδη τα τελευταία δύο χρόνια το εισόδημά της έχει μειωθεί κατά 700-800 ευρώ το μήνα!
Συν τοις άλλοις, η δόση του στεγαστικού έχει φτάσει από τα 750 ευρώ που ξεκίνησε, στα 900 και μάλλον θα ανέβει και άλλο...
Αρχίζουν σιγά σιγά και με ζώνουν τα φίδια για το τι θα γίνει και αυτό που σκέφτομαι αρχικά, είναι να αλλάξω τράπεζα και να αυξήσω τα έτη αποπληρωμής του δανείου, μειώνοντας ταυτόχρονα και τη μηνιαία δόση κατά ένα μεγάλο μέρος!
Μέσα σε ένα χρόνο πρέπει να βρω δουλειά (όταν δεν υπάρχει τίποτε από θέμα δουλειάς, στην επαρχιακή πόλη που ζω), γιατί πολύ πιθανό να είμαι άνεργος σε 12 μήνες και τότε τα έσοδα περιορίζονται ακόμα περισσότερο, συν το γεγονός ότι άλλες εποχές, τέτοια περίοδο, η σύζυγός μου, είχε "κλείσει" τα ιδιαίτερά της για το χειμώνα, ενώ φέτος είναι ζήτημα αν έχουν έρθει 3-4 μαθητές και αυτοί από οικονομικά εύρωστες οικογένειες! Ευελπιστούμε ότι θα έρθουν και άλλοι απλά το τρενάρουν όσο μπορούν, για να γλυτώσουν όσα πιο πολλά μαθήματα και κατά συνέπεια και χρήματα!
Η κατάσταση αρχίζει και δείχνει πολύ δύσκολη, συν το γεγονός ότι ο χειμώνας που θα έρθει, θα είναι καταστροφικός για πολλά νοικοκυριά!
Δε ξέρω ειλικρινά αν κάναμε καλά που πήραμε το σπίτι, αλλά ο μόνος λόγος που το αγοράσαμε είναι για να αφήσουμε κάτι στο παιδί μας για να έχει στη ζωή του, μιας και δεν έχουμε τίποτε άλλο!

Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που ο κόσμος πρέπει να απολογείται επειδή "τόλμησε" να καλύψει μια βασική του ανάγκη όπως η στέγαση, με τον μόνο τρόπο που μπορούσε (δλδ με δανεισμό). Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορουμε να δούμε κυνικά. Μπορούμε να δούμε κυνικά την αγωνία των ανθρώπων που δανείστηκαν απλώνοντας τα πόδια πιο μέσα από όσο έφτανε το πάπλωμα, αλλά τώρα που τους το κόντυναν με το έτσι θέλω, έχουν πρόβλημα. Μπορούμε όμως να δούμε μια χαρά κυνικά και τα στρατόπεδα πολιτιστικής και πολιτικής αναμόρφωσης του Πολ Ποτ στην Καμπότζη του 1979. Το νόμισμα έχει πάντα δύο πλευρές...

Τώρα που τα βλέπω διαφορετικά τα πράγματα, αν δεν είχα ένα ποσό της τάξεως του 20-25% της αξίας του ακινήτου, δε θα έπαιρνα στεγαστικό!
Ισως ήταν λάθος κίνηση το δάνειο 100% από τη τράπεζα, αλλά δεν υπήρχε εκείνη την περίοδο άλλος τρόπος, συν το γεγονός ότι τα σπίτια τότε τα αγόραζαν σαν ζεστά ψωμάκια και αν αργούσες λίγο μπορεί να στο έπαιρναν...

Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορούσε να μαντέψει το τι θα επακολουθούσε του "οργασμού" των ακινήτων.

Ένα θέμα ήταν ότι πολλοί παρασύρθηκαν βλέποντας τα σπίτια να αγοράζονται με φρενήρεις ρυθμούς και είπαν "γιατί όχι και 'γώ"

Απλοικη ερωτηση.Ποιο ειναι το ρισκο ( η αλλιως κακη κινηση) ενος στεγαστικου δανειου οταν εχεις φροντισει να μην εχεις υπερογκη δοση (δηλαδη ενα λογικο δανειο με δοση οσο ενα ενοικιο αντε ελαφρως παραπανω ) δεδομενου οτι το ενοικιο ειναι πεταμενα λεφτα ?

συν το γεγονός ότι άλλες εποχές, τέτοια περίοδο, η σύζυγός μου, είχε "κλείσει" τα ιδιαίτερά της για το χειμώνα, ενώ φέτος είναι ζήτημα αν έχουν έρθει 3-4 μαθητές και αυτοί από οικονομικά εύρωστες οικογένειες! Ευελπιστούμε ότι θα έρθουν και άλλοι απλά το τρενάρουν όσο μπορούν, για να γλυτώσουν όσα πιο πολλά μαθήματα και κατά συνέπεια και χρήματα!

Μην αγχώνεσαι. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο και περισσότερο.

Πέρισυ, πολλά παιδιά ξεκίνησαν Οκτώβρη (όσο πιο αργά μπορούσαν δηλαδή) και μετά έτρεχαν οι καθηγητές να καλύψουν ύλη...

Οπως αναφεραν και προλαλισαντες ειναι η χειροτερη εποχη καποιος να προχωρησει σε αγορα ακινήτου.
Παρολη την μερική πτωση της τιμης ακινήτων οι τιμες παραμενουν αδικαιολογητα ψηλα. Πχ ενοικοιάζω σπιτι 85τ.μ. 4ετίας στην πυλαία προς 550ε (και αυτη φουσκωμενη τιμη ειναι , δυστηχως το επιασα προ κρισης, σημερα θα το εκλεινα με 500ε). Αυτο το σπιτι για να αγοραστει με 100% επιδοτηση (δυσκολα θα την βρεις απο καποια τραπεζα βεβαια πλεον) για 35ετη βγαζει μια δοση 900 με 950ε!! Το ιδιο σπιτι που το νοικιαζεις 550ε (υπερεκτιμημενα) το αγοραζεις με 950ε το μηνα!! Γιατι κυριοι αυτη η διαφορα?
Και τι θα κερδισω αν προχωρησω στην αγορα του? Μα θα εχω 100% δικο μου σπιτι στα 70 μου για να το αφησω κληρονομια στα παιδια μου!!! Ενα σπιτι που θα ειναι τοτε 40 ετιας και θα πρεπει στο ενδιαμεσο να εχω ριξει ενα τσουβαλι χρηματα για να το συντηρω!! (βαρελι διχως πατο η επενσυση σε διαμερισμα).

Αυτό που λες αναφορικά με τη παλαιότητα του σπιτιού, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η αποπληρωμή, το έχω σκεφτεί και εγώ!
Θα είμαι (αν όλα πάνε καλά) σε 13,5 χρόνια 51 χρονών και το διαμέρισμα 20!
Ηδη είχε προβλήματα κατασκευής με το που μπήκαμε και χρόνο με το χρόνο, όλο και κάτι μας έβγαζε. Και είναι σχετικά νεότατο (6,5 μόλις χρόνων)
Δηλαδή όταν το πάρει το παιδί μου μετά από κάποιες δεκαετίες, θα είναι ένα σπίτι που δε θα αξίζει με τίποτε τα χρήματα που δόθηκαν για να αγοραστεί και να συντηρηθεί!!!
Απλά θα είναι ένα κεραμίδι, ώστε να μπορεί να έχει μια κατοικία, γιατί από ότι φαίνεται οι εποχές που θα ακολουθήσουν, για τα παιδιά μας, θα είναι ακόμα χειρότερες από τις δικές μας...