Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Φίλε μου έχεις μπερδέψει την πίστη με την θρησκεία νομίζω. Πώς μπορείς να απαιτείς προσεκτική ανάγνωση της Γένεσης από την στιγμή που το δόγμα σου απαγορεύει να έχεις άποψη για τα γραφόμενα και να δεχεσαι άκριτα μόνο ότι σου δίνει;;;

Επίσης οι πιστοί κάθε θρησκείας δεν έχουν κριτική σκέψη. Αν αποκτήσουν παύουν να είναι πιστοί. Πες με Γαλιλαίο...

Και από τί δημιουργήηθηκε ο άνθρωπος;;; Απο λάσπη (δηλαδή χώμα και νερό, δλδ οργανική και ανόργανη ύλη) και από την πνοή του κυρίου. Οπότε έμμεσα η Γένεσης δέχεται ώς μοναδικό δομικό λίθο τον άνθρακα...

Καθόλου δεν έχω μπερδέψει την πίστη με τη θρησκεία, το αντίθετο μάλιστα ανέφερα σε προηγούμενο Post #123:

Φίλε μου, άλλο το προσωπικό πιστεύω (σχεδόν φτάνει τα όρια της προσωπικής θρησκείας), άλλο η προσωπική αντίληψη και άλλο το τι λέει η θρησκεία (που θέλει και μελέτη και προσπάθεια να το κατανοήσει κανείς)

Άλλο δηλαδή το τι πιστεύει κανείς oτι λέει ο Χριστιανισμός και άλλο τι λέει ο Χριστιανισμός

Θα έχεις ακούσει φαντάζομαι το "ερευνάτε τας γραφάς" που για εμάς ισχύει...
Το "πίστευε και μη ερεύνα" αφορά άλλο δόγμα.
Η κριτική σκέψη είναι προαπαιτούμενο για την κατανόηση των όσων γράφονται.
Θα σε εκπλήξει ίσως αλλά η κριτική σκέψη είναι που μερικούς τους οδηγεί στη θρησκεία.

Το ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε απο οργανική και ανόργανη ύλη δεν νομίζω να το αμφισβητεί κανείς, πουθενά όμως δεν αναφέρει ότι δεν δημιουργήθηκε κανένας άλλος με κανένα άλλο τρόπο...
Μην ξεχνάμε επίσης ότι πρόκειται για ένα κείμενο που γράφτηκε χιλιάδες χρόνια πριν, απευθυνόταν σε ανθρώπους και εκείνης της εποχής και έφτασε στις μέρες μας μέσω ενός άλλου λαού που περιέλαβε και την γενεαλογία του σε αυτό. Παρόλα αυτά η επιστήμη όσο προχωρά το επιβεβαιώνει αντί να το καταρρίπτει...παρά τα περί αντιθέτου φαινόμενα ;-)

Ο φόβος του θανάτου οδηγεί σε αναζήτηση θρησκειών που προσφέρουν παρηγορία και την...αιώνιον ζωή...Οχι η κριτική σκέψη...

Και από τί δημιουργήηθηκε ο άνθρωπος;;; Απο λάσπη (δηλαδή χώμα και νερό, δλδ οργανική και ανόργανη ύλη) και από την πνοή του κυρίου. Οπότε έμμεσα η Γένεσης δέχεται ώς μοναδικό δομικό λίθο τον άνθρακα...

Όχι. Οπότε η Γένεση δέχεται ως δομικό λίθο το αργίλιο, το πυρίτιο, το υδρογόνο και το οξυγόνο.

Re: Απάντηση: Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Ο φόβος του θανάτου οδηγεί σε αναζήτηση θρησκειών που προσφέρουν παρηγορία και την...αιώνιον ζωή...Οχι η κριτική σκέψη...

εν γένη ίσως, όχι όμως αποκλειστικώς!

Μην ξεχνάτε αγαπητέ ότι η θρησκεία, η πίστη, η κατανόησή τους, η πραγμάτωσή τους και εν τέλη η σωτηρία (που η θρησκεία επαγγέλλεται) είναι a priori προσωπική ευθύνη.

Last edited:

Η κριτική σκέψη όμως αναζητά την αιτία των πραγμάτων. Από εκεί και πέρα, το βήμα προς την αναζήτηση κάτι ευρύτερου από την αιτία, δηλαδή του νοήματος, δεν είναι τόσο μεγάλο.
Το αποτέλεσμα συνεπώς των αναζητήσεων της κριτικής σκέψης δεν είναι τόσο προδιαγεγραμμένο όσο υπονοείς... ούτε θρησκεία είναι αποκλειστικώς ό,τι τάζει αιώνια ζωή και παραδείσους με Ουρί και βουνά από πιλάφι.

Η κριτική σκέψη όμως αναζητά την αιτία των πραγμάτων. Από εκεί και πέρα, το βήμα προς την αναζήτηση κάτι ευρύτερου από την αιτία, δηλαδή του νοήματος, δεν είναι τόσο μεγάλο.
Το αποτέλεσμα συνεπώς των αναζητήσεων της κριτικής σκέψης δεν είναι τόσο προδιαγεγραμμένο όσο υπονοείς... ούτε θρησκεία είναι αποκλειστικώς ό,τι τάζει αιώνια ζωή και παραδείσους με Ουρί και βουνά από πιλάφι.

:SFGSFGSF:

ποιος τα λεει αυτα ρε λεβεντημ?

Μα ο μεσιέ Hardabelas© βεβαίως βεβαίως!

1242032426_black-cat-ufo-encounter.gif

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Θα ήταν πράγματι καλή περίπτωση,να υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη που ασχολείται με μάς.Ωστόσο είμαστε τόσο "μικροί",που αδυνατούμε να "σκεφθούμε" με αντικειμενικούς όρους σχετικά.

Να ελπίζουμε ναί.Να σκεφθούμε λογικά και μάλιστα "κριτικά" πως;

Οπως και νάχει,το τι πιστεύει ο καθένας είναι δικό του θέμα κι απολύτως σεβαστό...

Μα τα είπε όλα ο Send:

send said:
Το αποτέλεσμα συνεπώς των αναζητήσεων της κριτικής σκέψης δεν είναι τόσο προδιαγεγραμμένο όσο υπονοείς...

Επίσης κριτική σκέψη χρειάζεται για να δεις αν οι απαντήσεις που σου δίνονται είναι επαρκείς.

Μα τα είπε όλα ο Send:

Επίσης κριτική σκέψη χρειάζεται για να δεις αν οι απαντήσεις που σου δίνονται είναι επαρκείς.

Για κάνε μια βόλτα στην ύπαιθρο και εκεί να δείς κρίση που έχουν οι πιστοί. Και κάνε και μια βόλτα μέχρι την Ρωσία να δείς πόσοι Μεσσίες υπάρχουν και πόσοι τους ακολουθούν....

Μην ζητάς από τους άλλους όσα είναι αυτονόητα για σένα. Εξάλου και εσύ δεν τα ανακάλυψες, άλλοι σου τα υπαγόρεψαν και σου απαγόρεσαν να τα αμφισβητήσεις.

Συμφωνώ ότι η λύτρωση είναι προσωπικό θέμα, αλλά το τί σημαίνει λύτρωση για τον καθένα είναι υποκειμενικό.

Last edited:
petro , στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο Χώκινς δεν μας αναλύει δα την "θεωρία των χορδών" για να κάτσουμε προσοχή. Μιλάει για εξωγήϊνους , για την ύπαρξη των οποίων δεν υπάρχει και η παραμικρότερη ένδειξη .

Σωστά.
Αλλά "η έλλειψη αποδείξεων δεν συνιστά απόδειξη της έλλειψης". Σωστά;
icon7.gif

Θα ήταν πράγματι καλή περίπτωση,να υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη που ασχολείται με μάς.Ωστόσο είμαστε τόσο "μικροί",που αδυνατούμε να "σκεφθούμε" με αντικειμενικούς όρους σχετικά.

Να ελπίζουμε ναί.Να σκεφθούμε λογικά και μάλιστα "κριτικά" πως;

Οπως και νάχει,το τι πιστεύει ο καθένας είναι δικό του θέμα κι απολύτως σεβαστό...

Δεν μίλησα για ανώτερη δύναμη, ούτε για ζωή μετά θάνατον. Είπα ότι η κριτική σκέψη ψάχνει διακαώς για την αιτία των πραγμάτων. Νομίζω μέχρι εκεί μπορεί να σκεφτεί το πεπερασμένο ανθρώπινο μυαλό. Δεν του ζητάμε να υπολογίσει ένα δις δεκαδικά του Π, αλλά να χρησιμοποιήσει τη λογική και να κάνει κάποιες σκέψεις με συνοχή. Αυτό που λέω είναι ότι δεν είναι προδιαγεγραμμένα τα μονοπάτια που μπορεί να μας οδηγήσει η κριτική σκέψη (και όχι η πίστη σε ένα δόγμα).
Το ότι είναι "βολικό" να υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από μάς, να μην είμαστε μόνοι, δεν λέει από μόνο του τίποτα. Είναι επαρκής αφετηρία για να κάνεις τον δικηγόρο του διαβόλου στους ίδιους τους στοχασμούς σου, αλλά μέχρι εκεί.

Last edited:
Για κάνε μια βόλτα στην ύπαιθρο και εκεί να δείς κρίση που έχουν οι πιστοί. Και κάνε και μια βόλτα μέχρι την Ρωσία να δείς πόσοι Μεσσίες υπάρχουν και πόσοι τους ακολουθούν....

Μην ζητάς από τους άλλους όσα είναι αυτονόητα για σένα. Εξάλου και εσύ δεν τα ανακάλυψες, άλλοι σου τα υπαγόρεψαν και σου απαγόρεσαν να τα αμφισβητήσεις.

Συμφωνώ ότι η λύτρωση είναι προσωπικό θέμα, αλλά το τί σημαίνει λύτρωση για τον καθένα είναι υποκειμενικό.

Φίλε μου δεν είπα τίποτα από αυτά που λες.
Είπα μόνο ότι η κριτική σκέψη δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα καταλήξει στην ανυπαρξία κάποιου νοήματος στην ύπαρξη. Ούτε για Μεσσίες είπα, ούτε για λύτρωση.

Δεν ξέρω που δεν γίνομαι σαφής...

Αυτό που λέω είναι ότι η αντίληψη των πολλών για μια θρησκεία δεν είναι αυτή που καθορίζει το τι λέει αυτή η θρησκεία. Η θρησκεία λέει πολύ συγκεκριμένα πράγματα! Πολύ συγκεκριμένα! Αν οι άλλοι δεν τα κατανοούν και παρόλα αυτά ορίζουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους ως οπαδούς/ακολούθους/πιστούς/you_name_it είναι δικό τους σφάλμα και ΔΕΝ αφορά ούτε την θρησκεία ούτε τους πιστούς της...Με δυο λόγια μπορεί να νομίζουν/ισχυρίζονται ότι είναι Χριστιανοί αλλά ΔΕΝ είναι...
Ακριβώς όπως οι περισσότεροι επειδή έχουν ακούσει για τη θεωρία της σχετικότητας ή διαβάσανε σε ένα περιοδικό για αυτή και νομίζουν ότι την κατανοήσανε λένε ότι σύμφωνα με τον Αϊνστάιν "όλα είναι σχετικά".
Η παρανόηση των πολλών ούτε αφορά την θεωρία της σχετικότητας, ούτε τον Αϊνστάιν, ούτε τους φυσικούς που την κατανοούν και δουλεύουν πάνω σε αυτή....

Τέλος σαφώς και δεν τα ανακάλυψα εγώ, σαφώς όμως ούτε μου υπαγορεύσανε, ούτε μου απαγορεύσανε τη μελέτη τους (=την κρίση μου) και σίγουρα δεν τα δέχτηκα ευθύς εξ'αρχής χωρίς αμφισβήτηση. Εδώ ακριβώς μπαίνει η προσωπική ευθύνη: του πόσο κόπο θα κάνω να κατανοήσω. Να κατανοήσω σημαίνει όχι να παπαγαλίσω ούτε να αποστηθίσω. Το τι σημαίνει λύτρωση σύμφωνα με τη θρησκεία ΔΕΝ είναι προσωπικό αλλά πολύ συγκεκριμένο. Η ευθύνη της λύτρωσης είναι προσωπική. Δηλαδή πρέπει να θέλεις ΕΣΥ να λυτρωθείς και δεν δίνεται αυτομάτως σε όλους! Ακριβώς όπως και στα μαθηματικά η γνώση επειδή απλά υπάρχει δεν γίνεται να δωθεί με αυτόματο τρόπο σε όλους (=να χαριστεί) αλλά απαιτεί απο ΕΣΕΝΑ και να θέλεις να την αποκτήσεις αλλά κυρίως και να ασχοληθείς σοβαρά/κοπιαστικά/και όσο χρειάζεται. Πόσο? όσο ακριβώς χρειάζεται, που είναι διαφορετικό για τον καθένα μας...

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Φίλε μου έχεις μπερδέψει την πίστη με την θρησκεία νομίζω. Πώς μπορείς να απαιτείς προσεκτική ανάγνωση της Γένεσης από την στιγμή που το δόγμα σου απαγορεύει να έχεις άποψη για τα γραφόμενα και να δεχεσαι άκριτα μόνο ότι σου δίνει;;;

Επίσης οι πιστοί κάθε θρησκείας δεν έχουν κριτική σκέψη. Αν αποκτήσουν παύουν να είναι πιστοί. Πες με Γαλιλαίο...

''Ζητείτε και ευρήσετε, κρούετε και ανοιγήσεται η θύρα υμίν'' Κατά Ματθαίον.

''Ερευνάτε τας γραφάς'' Κατά Ιωάννου ε' 39.

''Πάντα δοκιμάζετε, το καλόν κατέχετε'' Α' Προς Θεσσαλονικείς ε'21.

Αυτά, περί δόγματος και περί απαγόρευσης άποψης.

Το ''όστις θέλει οπίσω μου ελθείν'' δεν το αναφέρω καν, διότι το γνωρίζουν όλοι.

Μάλλον μπερδεύουμε αντιλήψεις του Παπικού κράτους - Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με Πίστη και Επιστήμη.
Εγώ πάντως δεν έχω διαβάσει ότι κάπου στην Αγία Γραφή αναφέρεται η μη ύπαρξη εξωγήινων. Παρερμηνείες επί κειμένων έχουν γίνει σε πολλά και όχι μόνο στα ιερά κείμενα, για όποιον βέβαια τα θεωρεί τέτοια.
Πίστη σημαίνει ότι αποδέχεσαι την ύπαρξη του θείου και όχι οτι ο Ήλιος κινείται γύρω από τη Γη. Εξ'άλλου και ο Ευαγγελιστής Λουκάς ήταν επιστήμονας της εποχής του, ιατρός γαρ.
Τέλος μην ξεχνάτε ότι ένα κείμενο συνήθως ακολουθεί το κοσμοείδωλο της εποχής που γράφηκε και την γνώση αυτής της εποχής. Είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύει κάποιος ότι η Αγία Γραφή θεωρεί ότι ο κόσμος φτιάχτηκε σε 7 "ημέρες" ή ότι επειδή αναφέρει για "Βασιλεία των Ουρανών" είναι φιλομοναρχικό κείμενο.