Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Re: Απάντηση: Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Αυτό που τόνισες μόνος σου είναι και το κλειδί !
Δεν είναι δυνατόν να είναι 0 κανείς επιμέρους παράγοντας, γιατι ακριβώς ΥΠΑΡΧΕΙ η Γή, και η εξίσωση του Drake πρέπει να ισχύει και για το δικό μας γαλαξία :smile:

Η εξίσωση απο μόνη της έχει πολλά τρωτά λόγω αυθαιρεσίας στον ορισμό τιμών, αλλά αυτό δεν είναι απο αυτά.

Πάντως το γεγονός οτι σαν εξίσωση επιβιώνει χωρίς πρακτική επαλήθευση επι σχεδόν 50 χρόνια (απο το 1961) και το ότι συζητιέται ακόμη σε επιστημονικούς κύκλους της δίνει κάποια αξία....
Επίσης το γεγονός οτι το πρόγραμμα SETI ξεκίνησε λόγω της εξίσωσης και ακόμα και τώρα υφίσταται (αν και ομολογουμένως πάει για παύση) έχει κι αυτό τη σημασία του ...

Αγαπητέ μου, μαζί γράφαμε. Για σκέψου σε απλά ελληνικά τι λένε τα παραπάνω.... ότι υπάρχει το παράδειγμα της Γης μας, άρα δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Εκεί καταλήγει.

Η Γη θα μπορούσε να είναι και μοναδικό φαινόμενο. Ισχυρίζεστε το αντίθετο; Αποδείξτε το. Επιστημονικώς εννοώ.

Τάσο μπορείς να πείς εσύ άλλο ένα μοναδικό φαινόμενο?;)

Όχι αγαπητοί μου, αυτό που λέω είναι ότι ο τύπος αυτός μιλά για υπαρκτή πιθανότητα να υπάρχει ζωή και αλλού στο γαλαξία, μόνο και μόνο γιατί σε κάθε παράγοντα υπολογίζεται, ως τμήμα του γαλαξία, και ο πλανήτης μας. Αυτό και μόνο του αποτρέπει το να ισούται ο οποιοσδήποτε παράγων με το μηδέν. Για σκεφτείτε το... Και σκεφτείτε τι ξέρουμε για τον γειτονικό μας γαλαξία. Η Γη θα μπορούσε να είναι και μοναδικό φαινόμενο. Ισχυρίζεστε το αντίθετο; Αποδείξτε το. Επιστημονικώς εννοώ.

Τονίζω, δεν λέω ότι δεν θεωρώ ότι δεν είμαστε μόνοι. Αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό αποδεικνύεται.

Νομίζω ότι ξέρουμε αρκετά πράγματα, ξέρουμε ότι υπάρχει ένας αριθμός δις αστέρων στον γαλαξία μας, ότι υπάρχουν πλανήτες (σίγουρο αυτό, αφού τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ανακαλυφθεί μερικές εκατοντάδες, και οι περισσότεροι στην γειτονιά μας), ξέρουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ζωή, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς (τι μέγεθος/απόσταση από τον εκάστοτε αστέρα πρέπει να έχει ο πλανήτης στον οποίο θα αναπτυχθεί). Από εδώ και πέρα είναι πράγματα που δεν ξέρουμε, αλλά μόνο εκτιμήσεις μπορούν να υπάρχουν, όπως πόσοι από αυτούς τους πλανήτες μπορούν να φιλοξενήσουν όντως ζωή, και σε πόσους από αυτούς έχει αναπτυχθεί ζωή. Η Γη μπορεί να είναι μοναδικό παράδειγμα, αλλά η διαίσθηση μας λέει ότι δεν είναι (αφού όντως, για την ώρα τουλάχιστον, δεν μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη)!

Η Γη μπορεί να είναι μοναδικό παράδειγμα, αλλά η διαίσθηση μας λέει ότι δεν είναι!

Συμφωνώ απόλυτα, αλλά η διαίσθηση δεν είναι απόδειξη.

Αγαπητέ μου, μαζί γράφαμε. Για σκέψου σε απλά ελληνικά τι λένε τα παραπάνω.... ότι υπάρχει το παράδειγμα της Γης μας, άρα δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Εκεί καταλήγει.

Αυτό που λέει σε μένα σαν επιστήμονα είναι οτι έχω 100 τρις άστρα στο Γαλαξία το δικό μου και μόνο.
Ξέρω οτι σε 1 τουλάχιστον υπάρχει ζωή (λογικό, αφού είμαι εδώ και το σκεφτομαι)
Πόσο πιθανό είναι να είμαι το μόνο αστρο που έχει ζωή ? 1 στα 100 τρις.

Πόσοι γαλαξίες υπάρχουν στο (ορατό έστω) Σύμπαν ?
Η πιθανότητα να είμαι μόνος στο Συμπαν, μικραίνει όσο περισσότεροι γαλαξίες υπάρχουν.
Και όσο περισσότεροι είναι τόσο περισσότερο τείνει στο μηδέν...

Αυτό λέει ο Ηawking, ο Drake, o Sagan κι ένα σωρό άλλοι. Τα περί εμβίων και πώς ορίζεται τί είναι εμβιο είναι άλλο ζήτημα ...

Αυτό που λέει σε μένα σαν επιστήμονα είναι οτι έχω 100 τρις άστρα στο Γαλαξία το δικό μου και μόνο.
Ξέρω οτι σε 1 τουλάχιστον υπάρχει ζωή (λογικό, αφού είμαι εδώ και το σκεφτομαι)
Πόσο πιθανό είναι να είμαι το μόνο αστρο που έχει ζωή ? 1 στα 100 τρις.

Εννοείς μάλλον "πόσο πιθανό είναι να μην είμαι το μόνο άστρο που έχει ζωή".
Σύμφωνα με αυτά που λες, η πιθανότητα να είμαστε ο μόνος πλανήτης με ζωή σε γαλαξία με 100 τρις συστήματα είναι 99,999999999999% (1 στα 100 τρις να μην είμαστε δλδ)

Edit. Βλακεία είπα. Δεν ισχύει, κατ' αυτό το ποσοστό. Σίγουρα όμως δεν ισχύει αυτό που έγραψες. Δλδ σε γαλαξία με μόλις δύο συστήματα η πιθανότητα να είμαστε το μόνο σύστημα με ζωή θα ήταν 1 στα 2?

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Συμφωνώ απόλυτα, αλλά η διαίσθηση δεν είναι απόδειξη.

Η διαίσθηση όμως βασίζεται σε πράγματα που ξέρουμε ήδη, γι αυτό έχουμε κι αυτό τον τύπο. Στο ντοκιμαντέρ για παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση της Ευρώπης, δορυφόρου του Δία. Κάτω από ένα παγωμένο (νερό) περίβλημα, υπάρχει μία πιθανότητα να βρίσκεται υγρός ωκεανός από το λιώσιμο των πάγων εξαιτίας θερμότητας που προκαλείται από την τροχιά της Ευρώπης γύρω από τον Δία. Υποθετικά ας πούμε ότι υπάρχει ζωή εκεί, κι ότι έχει εξελιχθεί σε ζωή με νόηση. Τι διαίσθηση θα μπορούσε να έχουν αυτοί οι οργανισμοί για ύπαρξη ζωής στο διάστημα, όταν δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει διάστημα, έχοντας από πάνω τους χιλιόμετρα ολόκληρα πάγου που αποτρέπουν την επαφή τους με το εξωτερικό περιβάλλον!

Last edited:

Εννοείς μάλλον "πόσο πιθανό είναι να μην είμαι το μόνο άστρο που έχει ζωή".
Σύμφωνα με αυτά που λες, η πιθανότητα να είμαστε ο μόνος πλανήτης με ζωή σε γαλαξία με 100 τρις συστήματα είναι 99,999999999999% (1 στα 100 τρις να μην είμαστε δλδ)

Edit. Βλακεία είπα. Δεν ισχύει, κατ' αυτό το ποσοστό. Σίγουρα όμως δεν ισχύει αυτό που έγραψες. Δλδ σε γαλαξία με μόλις δύο συστήματα η πιθανότητα να είμαστε το μόνο σύστημα με ζωή θα ήταν 1 στα 2?

Η διατύπωση μου ήταν σωστή ;)

Στο παράδειγμά σου ...
Εμείς έχουμε... Αν οι άλλοι ΔΕΝ έχουν, είναι 1 στις 2 ...
Αν έχουν είναι 2 στις 2 και άρα το συμπερασμα οτι η πιθανότητα είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1 στις 2 είναι ορθό ...

Μπορούμε να το δούμε και πιο πεσιμιστικά, από μια άλλη σκοπιά:

Κάπου μετά το νέφος του Όορτ, μας τυλίγει ένα "συρματόπλεγμα" και από την εξωτερική πλευρά είναι αναρτημένη μία πινακίδα που αναγράφει: "ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΗΝ ΕΙΣΕΡΧΕΣΘΕ! ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ!" :flipout: :flipout:

Απάντηση: Re: Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Μπορούμε να το δούμε και πιο πεσιμιστικά, από μια άλλη σκοπιά:

Κάπου μετά το νέφος του Όορτ, μας τυλίγει ένα "συρματόπλεγμα" και από την εξωτερική πλευρά είναι αναρτημένη μία πινακίδα που αναγράφει: "ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΗΝ ΕΙΣΕΡΧΕΣΘΕ! ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ!" :flipout: :flipout:

attachment.php

Attachments

• Into the Universe8.16.51].jpg
    Into the Universe8.16.51].jpg
    27.1 KB · Views: 35
Συγχωρέστε με,
αλλά άλλο η πιθανότητα υπάρξης εξωγήινων, άλλο η πιθανότητα ύπαρξης εξαιρετικά ποιο ανεπτυγμένων (από εμάς) εξωγήινων, άλλο η πιθανότητα εξαιρετικά ποιο ανεπτυγμένων (απο εμάς) εξωγήινων που θα είναι όμως σαν εμάς στα χειρότερά μας* και άλλο η πιθανότητα να ισχύει κάτι απο τα προηγούμενα και να έρθουν σε επαφή μαζί μας και μάλιστα επειδή εμείς τους λέμε "είμαστε εδώ 1-800-HUMAN**.

Νομίζω ότι μιλάμε για το *+**.

Το ότι ο Hawking είναι τρομερό μυαλό και εξαιρετικός επιστήμονας, δεν του στερεί το δικαίωμα να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εμάς, της δυνατότητας του λάθους περιλαμβανομένου.
Βεβαίως ο ίδιος δείχνει την ευφυΐα του στο λόγο του:

" Such advanced aliens would perhaps become nomads, looking to conquer and colonize whatever planets they can reach. If so, it makes sense to them to exploit each new planet for materials to build more spaceships so they could move on. Who knows what their limits could be, perhaps their capabilities would only be limited by how much power they could harness and control, and that could be far more than we first imagine. For example it might be possible to collect the energy from an entire star. To do that, they could employ millions of mirrors in space, encircling the whole sun and feeding the power to one single collection point. Such power might make it possible to warp the very fabric of space, and create a portal called a wormhole. This portal would act as a shortcut allowing them to travel huge distances in a blink of an eye. Like us, they would probably have evolved from a species used to exploit whatever it can.
So if...."

Ο λαμπρότατος αυτός επιστήμονας είναι προφανές ότι εδώ ΔΕΝ δίνει μια επιστημονική διάλεξη,δεν απλουστεύει για όλους εμάς μια εργασία του, ούτε καν μας μιλάει για μια επιστημονική υπόθεση. Η επιστημονική υπόθεση είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από μια απλή υπόθεση BTW.

Προς έκπληξη πολλών -ίσως-, δικαιούται να χαλαρώσει και αυτός όπως όλοι μας και να χρησιμοποιήσει υποθετικό λόγο και τη φαντασία του στα πλαίσια ενός τηλεοπτικού προγράμματος... (επίσης είμαι βέβαιος ότι πέρδεται και αυτός όπως εμείς)

Επίσης η ζωή σαφώς και δεν περιορίζεται στις αρχές που περιέγραψε ο Πέτρος παραπάνω! Ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας -50 - 100+ βαθμών κελσίου μπορούν να συντηρήσουν ζωή όπως έχει φυσικά αποδειχθεί από παρατηρήσεις και όχι θεωρίες.

Μα δεν ειπα πως μονο στους 20 κελσιου αναπτυσσεται ζωη!

Για ποια λάθη λες; Αν τα έλεγε με σιγουριά θα ήταν λάθος, μιλάει για πιθανότητες, όπως όλοι μιλάνε (μιλάμε) για πιθανότητες. Και ισχύει ακριβώς αυτό που λες στο τέλος, τουλάχιστον στην συγκεκριμένη εκπομπή χρησιμοποιεί αρκετή δόση φαντασίας, σε σημείο που κάποιες στιγμές θα μπορούσε να πει κανείς ότι βλέπει το Star Trek!

attachment.php

Attachments

• [2010.04.28_18.27.21].jpg
    [2010.04.28_18.27.21].jpg
    28.5 KB · Views: 36
Last edited:

Η διατύπωση μου ήταν σωστή ;)

Στο παράδειγμά σου ...
Εμείς έχουμε... Αν οι άλλοι ΔΕΝ έχουν, είναι 1 στις 2 ...
Αν έχουν είναι 2 στις 2 και άρα το συμπερασμα οτι η πιθανότητα είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1 στις 2 είναι ορθό ...

Αγαπητέ μου το να έχει ή να μην έχει ένα σύστημα ζωή, δεν είναι θέση ενός διακόπτη, ώστε να ισχύει αυτό που λες.
Ακόμη και η θέση ότι η ζωή δεν είναι μοναδικό φαινόμενο αλλά προϊόν των φυσικών νόμων του σύμπαντος, και συνεπώς η δημιουργία της μπορεί να επαναληφθεί και για δεύτερη και για νιοστή φορά, ισχύει είτε μέσα σε ένα άπειρο χωρικά σύμπαν, είτε μέσα σε άπειρο βάθος χρόνου.

Last edited:
Α! και κάτι σχετικά με το "call us 1-800-HUMAN"...

Η πρώτη ανακοίνωση απο μέρους μας έγινε με την πρώτη αναχώρηση απο τον πλανήτη μας ραδιοσήματος που εμείς παρήγαμε...
Μηπώς είναι ήδη πολύ αργά (πχ το 1ο τηλεοπτικό σήμα ήδη μας ξέφυγε και δεν μαζεύται πίσω -να πάρει περιλαμβάνει και αυτό το @ τον Χίτλερ) ή μήπως να γίνουμε ποιό προσεκτικοί μετά απο αυτές τις δηλώσεις και να πάψουμε να εκπέμπουμε? (και να σταματήσουμε την τηλεόραση κλπ)

Και μια ακόμη ερώτηση: γιατί οι εξωγήινοι που ψάχνουν για πόρους (πλανήτες) θα χρησιμοποιούν μεθόδους σαν αυτές που θα "μαζεύανε" τις εκπομπές μας προκειμένου να μας ανακαλύψουνε? Εμείς που τεχνολογικά είμαστε πολύ πολύ πολύ πίσω ήδη έχουμε ποιό απλά και αποδοτικά κόλπα για να βρίσκουμε πλανήτες....
Μου θυμίζει το παλιό καλό ερώτημα:
If aliens are so smart to build spaceships to travel through space and time, why the fuck do they keep abducting the dumb?"

Για ποια λάθη λες; Αν τα έλεγε με σιγουριά θα ήταν λάθος, μιλάει για πιθανότητες, όπως όλοι μιλάνε (μιλάμε) για πιθανότητες. Και ισχύει ακριβώς αυτό που λες στο τέλος, τουλάχιστον στην συγκεκριμένη εκπομπή χρησιμοποιεί αρκετή δόση φαντασίας, σε σημείο που κάποιες στιγμές θα μπορούσε να πει κανείς ότι βλέπει το Star Trek!

attachment.php

Νά 'σαι καλά ρε φιλαράκι... Τώρα θα πλακώσουν και ο Οπσιμ με Χατζηγεωργίου και JL και χάλασε το νήμα...

Πλάκα πλάκα και επειδή δεν είστε υποχρεωμένοι να διαβάζεται το σχετικό νήμα-quiz έχει εμφανιστεί σε επεισόδιο του star trek ώς guest star φυσικά και όχι σαν μοντάζ!

http://www.youtube.com/watch?v=5O31qRH3O6c