Στο Πρωτοδικείο Αθηνών η χρήση των όρων «λεσβία» και «λεσβιακή»

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,631
Αθήνα
Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ) κατέθεσαν τρεις κάτοικοι της Λέσβου, διεκδικώντας την... αποκλειστικότητα στο όνομα του νησιού για τον προσδιορισμό των καταγόμενων από τη Λέσβο.

Όπως υποστηρίζουν οι τρεις Λέσβιοι, η χρήση της λέξης με στόχο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ορισμένων γυναικών «προσβάλλει παρανόμως την ιστορική και γεωγραφική ταυτότητα και προσωπικότητά τους».

Μάλιστα στο περιοδικό ενός εκ των τριών προσφευγόντων, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αποφασίσαμε να αντιδράσουμε ως Λέσβιοι σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο θεωρούμε ότι υποκρύπτει μία απρόκλητη επιθετικότητα ή ρατσισμό κάποιων ιδιόρρυθμων ατόμων εναντίον όσων δεν χαρακτηρίζονται από αντίστοιχες ιδιορρυθμίες.»

Aπό την πλευρά τους, μέλη της ΟΛΚΕ μιλούν για γελοιότητες. «Πρόκειται για έναν όρο που δεν χρησιμοποιήσαμε εμείς για πρώτη φορά. Αντίθετα τον υιοθετήσαμε από τα ξένα ευρωπαϊκά και αμερικανικά κινήματα, από τη Βρετανία μέχρι τη Ρωσία» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κοινότητας Ευαγγελία Βλάμη.

Η υπόθεση εκδικάζεται την Τρίτη 10 Ιουνίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών. «Και αν η απόφαση μας δικαιώσει, θα προσφύγουμε και στα διεθνή δικαστήρια για να απαγορευθεί η χρήση της λέξης και από τις ξένες οργανώσεις» πρόσθεσε ο κ. Λάμπρου.

in.gr
 
Last edited:
ωραία, μετά να κάνει ασφαλιστικά μέτρα η αδερφή μου, γιατί όταν τη φωνάζω εγώ "αδερφή" προσβάλλεται!

Ε ρε τρόπους που ψάχνουν κάποιοι άνθρωποι για να διαφημίσουν τον τόπο τους!
 
Λοιπόν οι δικαστικές παλαβομάρες των Αμερικανών δείχνουν βλέπω το δρόμο για όλον τον πλανήτη
 
Τι άλλες μπαρούφες θα ακούσουμε πια! Τι ακριβώς απόφαση θα βγάλει δηλαδή το δικαστήριο, την απαγόρευση εκφοράς των λέξεων "λεσβία" και "λεσβιακή" με την απειλή τιμωρίας; Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι όταν θα εκδικαστεί η πρώτη τέτοια υπόθεση!
 
Εσένα Skakinem ποια είναι η γνώμη σου? Αφού έβαλες το θέμα δεν νομίζεις ότι θα πρέπει να πάρεις μια θέση?
 
τα χουν παιξει στην λεσβο
Αν ειναι να πανε στα δικαστηρια και γιατι τους λενε γκασμαδες :slapface:
 
Απάντηση: Re: Στο Πρωτοδικείο Αθηνών η χρήση των όρων «λεσβία» και «λεσβιακή»

Λοιπόν οι δικαστικές παλαβομάρες των Αμερικανών δείχνουν βλέπω το δρόμο για όλον τον πλανήτη

Για φαντάσου από σήμερα να φωνάζαμε τους gay,Θεσσαλονικείς.
Πως θα σου φαινόταν;
 
μα αν δεν κάνω λάθος , η από την Λέσβο καταγόμενη ( Λεσβιάς δηλαδή )μεγάλη λυρική ποιήτρια Σαπφώ , λόγω της αδυναμίας της προς τις μαθήτριες της ( ως φημολογείται αλλά δεν αποδεικνύεται ) , ήταν αυτή που έδωσε το όνομα της στην οφθαλμοτέρπουσα -δια τους άρρενες -ερωτική παρέκκλιση . Οπότε δεν τίθεται θέμα αυθαιρέτου χρήσεως του όρου ...
 
Re: Απάντηση: Re: Στο Πρωτοδικείο Αθηνών η χρήση των όρων «λεσβία» και «λεσβιακή»

Για φαντάσου από σήμερα να φωνάζαμε τους gay,Θεσσαλονικείς.
Πως θα σου φαινόταν;

Προφανώς δεν επελέγη ένα τοπωνύμιο τυχαίως. Χώρια που εάν ήταν να χρησιμοποιηθεί τοπωνύμιο για να δηλώσει την ιδιότητα αυτή, ξέρουμε πια πόλη θα είχε την επικρατέστερη υποψηφιότητα. Μέχρι και στους 300 λέγεται παρεμπιπτόντως. No offence.

Όπως και να το κάνουμε, αντιμετωπίζουμε μία λέξη που έχει επί αιώνα και βάλε καθιερωθεί στο παγκόσμιο λεξιλόγιο. Τώρα τους συνόμπε?
 
Κι επειδή δηλαδή η Σαπφώ ήταν από την Λέσβο και ήταν ομοφυλόφιλη,όλες οι γυναίκες που κατάγονται από την Λέσβο,είναι ομοφυλόφιλες.

Άντε,και στην Φλώρινα (Φλωρινιώτης).
 
Δεν ξεύρω, η μάνα μου (απώτερη καταγωγή, Σμύρνη) τη λέει. Σημαίνει συνειδητοποιώ, θορυβοποιούμαι, πάνω κάτω. Για την ορθογραφία δεν παίρνω όρκο, δεν την έχω δει πουθενά γραμμένη.
 
Re: Απάντηση: Στο Πρωτοδικείο Αθηνών η χρήση των όρων «λεσβία» και «λεσβιακή»

Κι επειδή δηλαδή η Σαπφώ ήταν από την Λέσβο και ήταν ομοφυλόφιλη,όλες οι γυναίκες που κατάγονται από την Λέσβο,είναι ομοφυλόφιλες.

Άντε,και στην Φλώρινα (Φλωρινιώτης).

μα δεν έκανε κανείς το συνειρμό αυτό. Για εκείνους που έβγαλαν τον όρο, η λέξη πιθανόν να ήταν ένα μέρος από την αρχαιότητα που ούτε ήξεραν πώς είναι σήμερα. Πιθανόν δηλαδή να μην το έβλεπαν ως δηλωτικό σύγχρονης καταγωγής, τι να πω.
Χώρια που δεν περιορίζεται στις γυναίκες. Και ο Λέσβιος, ως Lesbian δηλώνεται, αγγλιστί.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Στο Πρωτοδικείο Αθηνών η χρήση των όρων «λεσβία» και «λεσ

Προφανώς δεν επελέγη ένα τοπωνύμιο τυχαίως. Χώρια που εάν ήταν να χρησιμοποιηθεί τοπωνύμιο για να δηλώσει την ιδιότητα αυτή, ξέρουμε πια πόλη θα είχε την επικρατέστερη υποψηφιότητα. Μέχρι και στους 300 λέγεται παρεμπιπτόντως. No offence.

Όπως και να το κάνουμε, αντιμετωπίζουμε μία λέξη που έχει επί αιώνα και βάλε καθιερωθεί στο παγκόσμιο λεξιλόγιο. Τώρα τους συνόμπε?

Μπά,όλα είναι θέμα προσπάθειας.
Οι ξένοι άλλως τε δεν δυσκολεύονται να πειστούν.
Κάποτε,λέγοντας Μακεδόνας το μυαλό πήγαινε σε κάποιον που κατοικούσε στην Βόρεια Ελλάδα.
Σήμερα;
 
The word lesbian dates back at least to 1732 and lesbianism appears in the 1870 Oxford English Dictionary meaning sexual orientation rather than a reference to Sappho and inhabitants of Lesbos. Lesbian as an adjective is in the 1890 Oxford English Dictionary and as a noun by 1925. Until the early twentieth century lesbian was interchangeable with Sapphist.[3]

http://en.wikipedia.org/wiki/Lesbian
 
Λεσβιακός ή Σαπφικός, μια φορά το πράμα από το νησί δεν φεύγει. Το Σαπφικός μου αρέσει πάντως περισσότερο. Το προτιμά και ο Εμπειρίκος. :flipout:
 
Επίσης, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τη χρήση όρου που κοντεύει να κλείσει 3 αιώνες? Ποιος κολοσσός της επιστήμης μας το σκέφτηκε?
 
Εγώ ξέρω ότι γιά χάρη της χρήσης του όρου (και μόνο) συρρέουν στο νησί χιλιάδες λεσβίες τουρίστριες απ'όλο τον κόσμο στο νησί (γίνεται κι ένα φεστιβάλ(?) νομίζω) και προφανώς αφήνουν και το ανάλογο συνάλλαγμα...

Αν έστω και γιά πλάκα το θέμα πάρει κάποιες διεθνείς διαστάσεις, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας καθώς θα μας πάρουν στο ψιλό σαν "έλληνες οι ονοματόφοβοι ή ονοματολάγνοι" ανάλογα με την περίπτωση, και κανείς δεν θα μας παίρνει στα σοβαρά..

Παρεμπιπτόντως, νομίζω "κασμάδες" (ή "γκασμάδες") λένε τους λήμνιους κι όχι τους λέσβιους (εκτός αν κάνω λάθος)
 
Απάντηση: Re: Στο Πρωτοδικείο Αθηνών η χρήση των όρων «λεσβία» και «λεσβιακή»

Επίσης, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τη χρήση όρου που κοντεύει να κλείσει 3 αιώνες? Ποιος κολοσσός της επιστήμης μας το σκέφτηκε?

Η επιτυχής διεκδίκηση (εξωδίκως) αποζημίωσης από κάποια μονή του Α. Όρους για γεγονός που συνετελέσθη πριν από πολύ περισσότερα χρόνια με δράστες κάποιους Καταλανούς, πως σου φαίνεται????:rolleyes::rolleyes: