Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης ;;;;;;;;

Ο Στρατός μας σε πολλά κομάτια θα έλεγα απέχει πολύ απο το να χαρακτηριστεί δυνατός αυτήν την στιγμή. Εκτός απο τις εξιδεικευμένες μοίρες και τους ανθρώπους που υπηρετούν σε αυτές, είναι όπως και ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας. Ανοργάνωτος, με ακατάλληλους ανθρώπους σε υψηλά πόστα, κομματοποιημένος, ρουσφετοφαγομένος και λοιπά.

Σαν μέτρο πέραν της προφανούς ηλιθιότητας του (αντιδημοκρατικό κλπ) θεωρώ οτι είναι και ανεφάρμοστο. Τα φανταράκια δεν είναι σαν τα ΜΑΤ. Την θητεία τους κάνουν. Είναι ο συμφοιτητής σου που τέλειωσε νωρίτερα, εσύ, ο ξάδελφός σου. Δεν έχει καμία όρεξη να βγεί και να χτυπάει διαδηλωτές, ούτε να τους φλομώνει στα δακρυγόνα. Δεν πληρώνετε για κάτι τέτοιο και δεν το επέλεξε.

Συμφωνώ με τον send για τα νερά. Είναι πολύ προτιμότερο απο το δακρυγόνο που ρίχνουν με την πρώτη ευκαιρία. Ούτε επικινδυνο για την ζωή είναι, και πιό αποτελεσματικό για την καταστολή των επεισοδίων. Πρέπει όμως να θέλεις να τα καταστείλεις πρώτα...

Από το 1974 και μετά ουδέποτε υπήρξε περίοδος που θα μπορούσε να θεωρηθεί ´Εκτάκτου ανάγκης´.
Τείνω νά πιστέψω πώς τέτοια άρθρα γράφονται για να ´τσεκάρουν´τίς προθέσεις τού κόσμου και τίς έντονες ή μή αντιδράσεις..
Η έξοδος τού Στρατού για να αντιμετωπίσει ´ταραξίες´ουσιαστικά αποτελεί βαρύτατη εκτροπή τού Πολιτεύματος.
Και η Αστυνομία οφείλει να κάνει την δουλειά της συλλαμβάνοντας μόνον,όταν απαιτείται,χωρίς φυσικά να υποκαθιστά την ´Δικαστική Εξουσία´τιμωρώντας τούς συλληφθέντες μέ βίαιη συμπεριφορά.
Η Αστυνομία δέν είναι Δικαστήριο..
Συλλαμβάνει,παραδίδει στίς Αρμόδιες Αρχές και τέρμα...
Υ.Γ.
Οι παλιότεροι θυμόμαστε τά Τ.Ε.Α. επίσης...
Ας μην αναφερθούμε καλύτερα πώς γινόταν η επιλογή και ποιά η δράση τους...........................

Ο Στρατός μας σε πολλά κομάτια θα έλεγα απέχει πολύ απο το να χαρακτηριστεί δυνατός αυτήν την στιγμή. Εκτός απο τις εξιδεικευμένες μοίρες και τους ανθρώπους που υπηρετούν σε αυτές, είναι όπως και ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας. Ανοργάνωτος, με ακατάλληλους ανθρώπους σε υψηλά πόστα, κομματοποιημένος, ρουσφετοφαγομένος και λοιπά.

Σαν μέτρο πέραν της προφανούς ηλιθιότητας του (αντιδημοκρατικό κλπ) θεωρώ οτι είναι και ανεφάρμοστο. Τα φανταράκια δεν είναι σαν τα ΜΑΤ. Την θητεία τους κάνουν. Είναι ο συμφοιτητής σου που τέλειωσε νωρίτερα, εσύ, ο ξάδελφός σου. Δεν έχει καμία όρεξη να βγεί και να χτυπάει διαδηλωτές, ούτε να τους φλομώνει στα δακρυγόνα. Δεν πληρώνετε για κάτι τέτοιο και δεν το επέλεξε.

Συμφωνώ με τον send για τα νερά. Είναι πολύ προτιμότερο απο το δακρυγόνο που ρίχνουν με την πρώτη ευκαιρία. Ούτε επικινδυνο για την ζωή είναι, και πιό αποτελεσματικό για την καταστολή των επεισοδίων. Πρέπει όμως να θέλεις να τα καταστείλεις πρώτα...

Συμφωνώ σε αρκετά που έγραψες... Όλα τα ΜΑΤ δεν βαράνε διαδηλωτές... το σωστό είναι ότι βαράνε μερικά ΜΑΤ και μερικοί διαδηλωτές. Να είμαστε αντικειμενικοί. Για τα νερά και εγώ είμαι σύμφωνος, από οτι ξέρω δεν δόθηκε εντολή γιατί δεν έχουμε κατάλληλους κρουνούς σύμφωνα με την Ε.Ε προς τέτοια χρησιμοποίηση (θα έπρεπε το νερό να τρέχει σαν του ντους και προς τα πάνω)αν όμως χρησιμοποιηθεί νερό θα έχουμε πολλούς τραυματίες... Όταν λένε για χρησιμοποίηση του στρατού μιλάνε για μόνιμους.

Προφανώς δεν βαράνε όλα τα ΜΑΤ διαδηλωτές. Και προφανώς η ένταση και η μεθοδολογία που ακολοθούν κάθε φορά δεν είναι δική τους έμπνευση αλλά απόφαση της ηγεσίας τους. Οι ίδιες μονάδες που κοιτούσαν την μία μέρα, η ίδιες στριμωχναν μέλη του ΔΣΑ και δημοσιογράφους μαζί με διαδηλωτές σε εισόδους πολυκατοικιών.

Το θέμα είναι οτι έχει χαθεί η μέση οδός. Ούτε το ένα άκρο ούτε το άλλο οδηγεί πουθενά. Η αστυνομία χάνει την αξιοπιστία της με αυτές τις πρακτικές και δικαίως. Έχει φτάσει σε σημείο να αμφισβητήται όχι μόνο η αποτελεσματικότητά της αλλα και τα ίδια τα κίνητρα των πράξεων της. Είναι πολλά τα μέτωπα στα οποία έχει εκτεθεί και τα επίπεδα της αποτυχίας της.

Re: Απάντηση: Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης ;;;;;;;;

Από το 1974 και μετά ουδέποτε υπήρξε περίοδος που θα μπορούσε να θεωρηθεί ´Εκτάκτου ανάγκης´.
Τείνω νά πιστέψω πώς τέτοια άρθρα γράφονται για να ´τσεκάρουν´τίς προθέσεις τού κόσμου και τίς έντονες ή μή αντιδράσεις..
Η έξοδος τού Στρατού για να αντιμετωπίσει ´ταραξίες´ουσιαστικά αποτελεί βαρύτατη εκτροπή τού Πολιτεύματος.
Και η Αστυνομία οφείλει να κάνει την δουλειά της συλλαμβάνοντας μόνον,όταν απαιτείται,χωρίς φυσικά να υποκαθιστά την ´Δικαστική Εξουσία´τιμωρώντας τούς συλληφθέντες μέ βίαιη συμπεριφορά.
Η Αστυνομία δέν είναι Δικαστήριο..
Συλλαμβάνει,παραδίδει στίς Αρμόδιες Αρχές και τέρμα...
Υ.Γ.
Οι παλιότεροι θυμόμαστε τά Τ.Ε.Α. επίσης...
Ας μην αναφερθούμε καλύτερα πώς γινόταν η επιλογή και ποιά η δράση τους...........................

Το θέμα είναι πως θα συλλάβουν έναν ταραξία; πως θα προστατεύσουν την σωματική τους ακεραιότητα; Σκέψου και τον ανθρώπινο παράγοντα... δουλεύουν 15 ώρες γιατί γίνονται επεισόδια, έχουν γυναίκα και παιδιά, τους βρίζουν και τους πετάνε μολότωφ κάτι αλητήριοι που σπάνε τα μαγαζιά του κοσμάκη! το Εν βρασμώ δεν υπολογίζετε; Δεν λέω για όλους, υπάρχουν και αστυνομικοί αλήτες. Στην Πάτρα επειδή μένω στο κέντρο είχα θέα στα γεγονότα με ανάγκασαν και εμένα να παραφυλάω το μαγαζί μου και να τρέχω να πάρω την γυναίκα μου απ την δουλειά της! Σας διαβεβαιώ ότι τους κουκουλοφόρους τους ''βούτηξαν απλοί πολίτες'' Ποιος τολμάει να τους κατηγορίσει; Αυτά που ειπώθηκαν περί χρυσής αυγής από πολιτικούς της Πάτρας είναι μπούρδες!

Προφανώς δεν βαράνε όλα τα ΜΑΤ διαδηλωτές. Και προφανώς η ένταση και η μεθοδολογία που ακολοθούν κάθε φορά δεν είναι δική τους έμπνευση αλλά απόφαση της ηγεσίας τους. Οι ίδιες μονάδες που κοιτούσαν την μία μέρα, η ίδιες στριμωχναν μέλη του ΔΣΑ και δημοσιογράφους μαζί με διαδηλωτές σε εισόδους πολυκατοικιών.

Το θέμα είναι οτι έχει χαθεί η μέση οδός. Ούτε το ένα άκρο ούτε το άλλο οδηγεί πουθενά. Η αστυνομία χάνει την αξιοπιστία της με αυτές τις πρακτικές και δικαίως. Έχει φτάσει σε σημείο να αμφισβητήται όχι μόνο η αποτελεσματικότητά της αλλα και τα ίδια τα κίνητρα των πράξεων της. Είναι πολλά τα μέτωπα στα οποία έχει εκτεθεί και τα επίπεδα της αποτυχίας της.

Ναι Alex φταίει η ηγεσία , πολύ σωστός! όσον αφορά τους δημοσιογράφους και τα μέλη της ΔΣΑ δεν έχουμε εικόνα... τόσοι δημοσιογράφοι δεν τράβηξε κανείς φωτογραφίες; Άλλο που δεν θα ήθελε ο ''κιτρινος τύπος''! Προσωπική μου γνώμη; τους είπαν να φύγουν γιατί θα επιτεθόντουσαν στους κουκουλοφόρους τα ματ και δεν θέλαν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένες εικόνες... Κάτι τέτοια πάντως κάνουν οι μεγάλες και σοβαρές χώρες και σταματούν τέτοιου είδους επεισόδια.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης ;;;;;;;;

Το θέμα είναι πως θα συλλάβουν έναν ταραξία; πως θα προστατεύσουν την σωματική τους ακεραιότητα; Σκέψου και τον ανθρώπινο παράγοντα... δουλεύουν 15 ώρες γιατί γίνονται επεισόδια, έχουν γυναίκα και παιδιά, τους βρίζουν και τους πετάνε μολότωφ κάτι αλητήριοι που σπάνε τα μαγαζιά του κοσμάκη! το Εν βρασμώ δεν υπολογίζετε; Δεν λέω για όλους, υπάρχουν και αστυνομικοί αλήτες. Στην Πάτρα επειδή μένω στο κέντρο είχα θέα στα γεγονότα με ανάγκασαν και εμένα να παραφυλάω το μαγαζί μου και να τρέχω να πάρω την γυναίκα μου απ την δουλειά της! Σας διαβεβαιώ ότι τους κουκουλοφόρους τους ''βούτηξαν απλοί πολίτες'' Ποιος τολμάει να τους κατηγορίσει; Αυτά που ειπώθηκαν περί χρυσής αυγής από πολιτικούς της Πάτρας είναι μπούρδες!

Είναι σάν να μέ ρωτάτε εάν ένας Γιατρός μπορεί να χειρουργήσει στίς 7 το πρωί έχοντας πιεί το προηγούμενο βράδυ δυό μπουκάλια ουίσκυ.Προφανώς και δέν θα θέλατε να πέσετε στά χέρια κάποιου ερασιτέχνη και επίορκου..
Η Αστυνομία οφείλει να είναι επαγγελματική και αχρωμάτιστη(οσο γίνεται αυτό)..
Θά δεχτώ την ακραία περίπτωση αυτοάμυνας.Την πολύ ακραία όμως.
Αλλά αφού πρώτα εφαρμοστούν όλοι οι κανόνες απεμπλοκής.
Η Αστυνομία οφείλει να αντέχει και το βρίσιμο ...Δεν μπορεί ο επαγγελματίας να το ´παίρνει προσωπικά´.Κινδυνευει να μετατραπεί σέ απλό μπράβο.
Είναι μέρος τής δουλειάς και αυτό.
Καί μήν ξεχνάμε πώς η Αστυνομία οφείλει να ασχολειται καί με τον Απλό Πολίτη .
Οχι μόνον μέ τίς διαδηλώσεις.
Και δεν αναφέρομαι στίς αναίτιες καταστροφές πού προκαλούνται απο κάποιους.
Ομως οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται όλες λές και οι διαδηλωτές είναι συλλήβδην ´μπαχαλάκηδες´.Γιατί η μεγάλη τους πλειοψηφία δέν είναι.

Αυτό ακριβώς που λέει ο Σπύρος. Με κάλυψε η τοποθέτησή του απολύτως.

Και για αυτά που λέω φωτογραφίες υπήρξαν και μάλιστα πολλές. Δημοσιεύτηκαν και αρκετές. Το ΕΨΙΛΟΝ είχε και πρωτοσελιδο μία απο αυτές.
Αλλά για το πόσο περνάνε μερικές φωτογραφίες στην δημοσιότητα θα σε παραπέμψω στην απόλυση του φωτογράφου που έβγαλε την φωτογραφία με τον αστυνομικό με το όπλο προτεταμένο.

Απο προσωπική εμπειρία, τα ΜΑΤ δεν συνιθίζουν να ενημερώνουν οτι θα κάνουν ντού και παρακαλούν τους διαδηλωτές/δημοσιογράφους/δικηγόρους/μη μπαχαλάκηδες να απομακρυνθούν. Η συνήθης τακτική που ακολουθούν είναι (α)διάκριτο ντού και όποιον πάρει ο χάρος. Αν μή τι άλλο αποφέυγουν να έρθουν σε επαφή με ταραξίες. Απο μακριά και αγαπημένοι...
Κοντινή σώμα με σώμα σύγκρουση "αναρχικών" - ΜΑΤ δεν είναι συχνό φαινόμενο να δείς. Ενώ σώμα με σώμα διαδηλωτών με ΜΑΤ (ψιλομονοπλευρο βέβαια) όσο νά ναι...

Με το συμπάθιο κάνετε ένα μικρό λάθος... οι αστυνομικοί έχουν και αυτοί δικαιώματα... εάν τους βρίσει κάποιος έχουν δικαίωμα να τον συλλάβουν(χωρίς βία βέβαια) και πίστεψτε με σε όλες τις ειρηνικές διαδηλώσεις τους βρίζουν ακατάπαυστα!(τουλάχιστον στην Πάτρα που ζω). Μέχρι σήμερα υπάρχει στο πολυκλαδικό λύκειο Πατρών πανό με άσχημο χαρακτηρισμό προς τους αστυνομικούς. Αλλά υπάρχει ''άσυλο''. Η διαφορά στο παράδειγμα με τον γιατρό είναι ότι ο γιατρός θα πιει 2 μπουκάλια γιατί έτσι γουστάρει γνωρίζοντας ότι την επομένη μέρα έχει χειρουργείο. Ο Αστυνομικός καλείτε τελευταία στιγμή να αντιμετωπίσει βάνδαλους και να αφήσει την οικογένεια του πίσω(μιλάω για κουκουλοφόρους).Έχετε ένα δίκιο για την βία μακάρι να μην υπάρχει απ την πλευρά της αστυνομίας παρά μόνο σε ακραία περίπτωση.
Αλλά μίλησα γι´ανθρώπινο παράγοντα... και ο καλύτερος(σε όλα τα επαγγέλματα) δεν αργεί να κάνει λάθη... και πόσο μάλλον χοντρά λαθη! δεν το χρησιμοποιώ άλλοθι, άλλα τι να κάνουμε ας είμαστε ρεαλιστές η ανθρώπινη φύση έχει και τα ελλατώματα της... -bye-

Αν ο γιατρός πιεί δυό μπουκάλια είναι μιά ενσυνείδητη αντι-επαγγελματική πράξη και κινδυνευει η ζωή τού ασθενούς.
Εάν ο αστυνομικός δέν ακολουθήσει ολους τούς κανόνες απεμπλοκής οδηγείται επίσης σέ φαινόμενα δεκεμβρίου και αφαιρεί μιάν ανθρώπινη ζωή .(Αυτά όμως έχουν ήδη συζητηθεί εκτενώς σε άλλα threads και δεν χρειάζεται να επανέλθουμε.)
Πάντως επειδή εδώ συζητάμε με βάση ένα άρθρο περί Στρατού ή ´Εθνοφρουράς´η Ελλάδα (και οσοι έχουν γεννηθεί σε επαρχία τά πιό παλιά χρόνια)σέ παλιότερες εποχές εξόπλιζε πολίτες συγκεκριμένης κομματικής τοποθέτησης για να ´φυλάνε´τήν Υπαιθρο ,υποτίθεται.
Τα περίφημα Τ.Ε.Α.
Το τί ´φύλαγαν´βέβαια και ποιους κυνηγούσαν είναι μιά άλλη τραγική συζήτηση..
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να γυρίσει σέ τέτοιες εποχές.

Alex πίστεψε με τους ενημέρωσαν να απομακρυνθούν και στο λέω με σιγουριά γιατί είχα τελειώσει νωρίτερα την δουλειά μου και έβλεπα Τατιάνα(μην βαράτε μόνο αυτή είχε ζωντανή σύνδεση!) και μετά απο καμιά ώρα περίπου μαζέψαν τους δημοσιογράφους... άρα; όσο για την φωτογραφία την έχω δει. θα σου πώ 2 πράγματα... στην Γερμανία εάν απειλείτε αστυνομικός από μολότωφ έχει το δικαίωμα να σηκώσει όπλο. και δεύτερον ποιος ήταν ο σκοπός του; Εάν το έκανε γιατί κινδύνευε άμεσα με πρόθεση βέβαια να μην ρίξει έτσι; Μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν πάνω από 100 τραυματίες απ τα ματ! κάποιος έχασε μάτι και κάποιος ακρωτηριάστηκε. Το ότι δεν κάνουν ντου απ ευθείας ωφείλετε στ ότι αν κανουν θα πέσει το ξύλο της αρκούδας και αυτό θα χρησιμοποιηθεί απ τα ΜΜΕ κατά της αστυνομίας και κατά της εκάστοτε κυβέρνησης.

Να τον συλάβει? Να του κάνει μύνηση για εξύβριση εντάξει ναι, αλλα προβλέπεται σύλληψη? Θα ήθελα την γνώμη ενός απο τους νομικούς για το θέμα.

Κύριε Σπύρο αν επιτρέπεται να σας διορθώσω σε κάτι...

Η Ελλάς δεν χρειάζεται την αστυνομία του τότε... ΑΛΛΑ χρειάζεται την παραγωγικότητα του τότε όσον αφορά τα δημόσια έργα! την μικρή εγκληματικότητα του τότε, την καλύτερη οικονομία του τότε, την στήριξη των αγροτών του τότε την λιγότερη ανεργία του τότε!! και τέλος πρότυπα του πιο παλαιού παρελθόντος(π.χ)!

Alex νομικός δεν είμαι αλλά ίσως πιάνεται σαν εξύβριση κατά της αρχής. Ας μας φωτίσει κάποιος νομικός. Πάντως εάν βρίσεις κάποιον αστυνόμο στα μούτρα του στο εξωτερικό, σίγουρα σε πάει μέσα! Και δεν μιλάω για χώρες της ''πλάκας''.

Κύριοι, η ώρα είναι περασμένες τρεις... και επειδή αύριο δεν θα ξυπνάω...:sleep: Καλή σας νύχτα.-bye-

Απάντηση: Re: Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης ;;;;;;;;

Κύριε Σπύρο αν επιτρέπεται να σας διορθώσω σε κάτι...

Η Ελλάς δεν χρειάζεται την αστυνομία του τότε... ΑΛΛΑ χρειάζεται την παραγωγικότητα του τότε όσον αφορά τα δημόσια έργα! την μικρή εγκληματικότητα του τότε, την καλύτερη οικονομία του τότε, την στήριξη των αγροτών του τότε την λιγότερη ανεργία του τότε!! και τέλος πρότυπα του πιο παλαιού παρελθόντος(π.χ)!

Η Κοινωνία έχει πλέον αλλάξει..
Σέ άλλα πρός το καλύτερο σέ άλλα πρός το χειρότερο.
Λείπουν όμως οι φρέσκιες προτάσεις ...
Η πραγματικότητα είναι πολύ πιό μπερδεμένη και μάς έχει ξεπεράσει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης ;;;;

Φίλε μου καθυστερημένος και βάρβαρος δεν είμαι, δικαίωμα σου να το πιστευεις. Με το σκεπτικό σου ότι μαζί με το 1% φταίει και το άλλο 99% τότε φταίει και το 100% των γιατρών επειδή μερικοί παιρνουν φακελάκια! φταίνε και οι διεφθαρμένοι εφοριακοί - πολεοδομία - γενικά οι δημ. υπάλληλοι - φταίνε και όλοι οι παπάδες και φταίω και εγώ γιατί 5 συνάδελφοι μου απ τον κύκλο μου κάνουν κακές κατασκεύες και αισχροκέρδια! Άσε τα είδαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα... πες μου τι δικαιώματα έχει ένας άνθρωπος που θα πάει και θα παρενοχλησει μικρά ανήλικα παιδιά! Εγώ προσωπικά εαν ήμουν αστυνομικός και έπιανα επ αυτοφώρο κάποιον που παρενοχλούσε μικρό παιδί θα του άλλαζα τα φώτα! και ας με λέγαν μερικοί καθυστερημένο και βάρβαρο! Υπάρχουν μεγαλύτερες πηγές εξουσίας που καταπατάνε τους νόμους όπως πολιτικοί δημοσιογράφοι κ.τ.λ αλλά κάνουμε τα στραβά μάτια. Νόμος δεν είναι πάντα δίκαιο και να ξέρεις για να υπάρχει δημοκρατία πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη!

Υ.Γ. Ζητώ Συγνώμη απ τους υπεύθυνους του Φόρουμ και τα μέλη του εάν τυχών τα μηνύματα μου φαίνονται ''σκληρά'' δεν έχω τέτοια διάθεση.:grinning-smiley-043

Φαίνεται πως τα γραπτά μου παρεξηγήθηκαν και ίσως δίκαια σε κάποιο βαθμό. Θα προσπαθήσω ξανά λοιπόν:
Πρίν μία βδομάδα έβρισα άσχημα κάποιον που μου πήρε θέση παρκαρίσματος. Σήμερα δεν νοιώθω περήφανος γι αυτό. Ήταν μια βάρβαρη συμπεριφορά από μέρους μου κι ας κόπτομαι υπέρ του πολιτισμού. Η σύγκρουση μεταξύ βαρβαρότητας και πολιτισμού είναι μία υπόθεση κατ αρχήν εσωτερική στον κάθε έναν μας. Και όλοι είμαστε ταυτόχρονα βάρβαροι και πολιτισμένοι. Όλες αυτές οι θέσεις οι στάσεις και συμπεριφορές του κάθε ενός από εμάς τσουβαλιάζονται σε ένα τσουβάλι και μπαίνουν σε μία τεράστια κοινωνική ζυγαριά. Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η ζυγαριά ακόμα και στις μέρες μας γέρνει συχνότερα προς την μεριά της βαρβαρότητας. Αυτό με τρομάζει και με ανησυχεί.

Οι αστυνόμοι δεν είναι έμποροι ούτε υπάλληλοι. Είναι λειτουργοί που επιβλέπουν την τήρηση των νόμων. Η διαφθορά στις τάξεις τους είναι παντελώς απαράδεκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Και ας πάψουμε να βιάζουμε συνεχώς τα μικρά παιδιά για να βρούμε επιχειρήματα υπέρ των απόψεών μας. Ένας αστυνόμος μπορεί να έχει ελάχιστη ή και καθόλου επαφή με τέτοια στοιχεία στα χρόνια της υπηρεσίας του. Έχει όμως πολύ περισσότερη επαφή με οργανωμένους πολίτες που διεκδικούν την ζωή τους και τα δικαιώματά τους. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, νεολαίοι. Και η πράξη δείχνει ότι συχνά τους αντιμετωπίζει με περισσή εμπάθεια, σαν εγκληματίες.

Και επιτέλους, όχι δεν δικαιούται κανείς αστυνομικός να βιαιοπραγήσει εναντίον και του χειρότερου εγκληματία απλά και μόνο για να τον "τιμωρήσει". Γιατί έτσι την μία μέρα θα "τιμωρήσει" αυτόν , την επόμενη κάποιον άλλον , την μεθεπόμενη κάποιον που θα διαπράξει τροχαία παράβαση και από κει και μετά οποιονδήποτε νομίζει ότι τον κοιτάζει στραβά...

Να τον συλάβει? Να του κάνει μύνηση για εξύβριση εντάξει ναι, αλλα προβλέπεται σύλληψη? Θα ήθελα την γνώμη ενός απο τους νομικούς για το θέμα.

Θεωρητικώς μόνο θα σου απαντήσω, πως στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα όχι μόνο υπάρχει η δυνατότητα, αλλά επιβάλλεται στα αστυνομικά όργανα από τον νόμο, να συλλάβουν δίχως ένταλμα τον δράστη και να τον οδηγήσουν "αμέσως" στον εισαγγελέα. Το ίδιο δικαίωμα έχει και κάθε πολίτης (citizen's arrest, κατά τους αγγλοσάξωνες).

Ασχέτως προς τα ανωτέρω, δεν νομίζω στις πορείες να συντρέχουν τόσο εύκολα οι προϋποθέσεις της εξύβρισης εναντίον του προσώπου δεδομένων αστυνομικών.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Στρατος για την αποκατασταση της Ταξης

Φαίνεται πως τα γραπτά μου παρεξηγήθηκαν και ίσως δίκαια σε κάποιο βαθμό. Θα προσπαθήσω ξανά λοιπόν:
Πρίν μία βδομάδα έβρισα άσχημα κάποιον που μου πήρε θέση παρκαρίσματος. Σήμερα δεν νοιώθω περήφανος γι αυτό. Ήταν μια βάρβαρη συμπεριφορά από μέρους μου κι ας κόπτομαι υπέρ του πολιτισμού. Η σύγκρουση μεταξύ βαρβαρότητας και πολιτισμού είναι μία υπόθεση κατ αρχήν εσωτερική στον κάθε έναν μας. Και όλοι είμαστε ταυτόχρονα βάρβαροι και πολιτισμένοι. Όλες αυτές οι θέσεις οι στάσεις και συμπεριφορές του κάθε ενός από εμάς τσουβαλιάζονται σε ένα τσουβάλι και μπαίνουν σε μία τεράστια κοινωνική ζυγαριά. Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η ζυγαριά ακόμα και στις μέρες μας γέρνει συχνότερα προς την μεριά της βαρβαρότητας. Αυτό με τρομάζει και με ανησυχεί.

Οι αστυνόμοι δεν είναι έμποροι ούτε υπάλληλοι. Είναι λειτουργοί που επιβλέπουν την τήρηση των νόμων. Η διαφθορά στις τάξεις τους είναι παντελώς απαράδεκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Και ας πάψουμε να βιάζουμε συνεχώς τα μικρά παιδιά για να βρούμε επιχειρήματα υπέρ των απόψεών μας. Ένας αστυνόμος μπορεί να έχει ελάχιστη ή και καθόλου επαφή με τέτοια στοιχεία στα χρόνια της υπηρεσίας του. Έχει όμως πολύ περισσότερη επαφή με οργανωμένους πολίτες που διεκδικούν την ζωή τους και τα δικαιώματά τους. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, νεολαίοι. Και η πράξη δείχνει ότι συχνά τους αντιμετωπίζει με περισσή εμπάθεια, σαν εγκληματίες.

Και επιτέλους, όχι δεν δικαιούται κανείς αστυνομικός να βιαιοπραγήσει εναντίον και του χειρότερου εγκληματία απλά και μόνο για να τον "τιμωρήσει". Γιατί έτσι την μία μέρα θα "τιμωρήσει" αυτόν , την επόμενη κάποιον άλλον , την μεθεπόμενη κάποιον που θα διαπράξει τροχαία παράβαση και από κει και μετά οποιονδήποτε νομίζει ότι τον κοιτάζει στραβά...

Πέραν των ανωτέρω, να προσθέσω πως κάνουμε τη συζήτηση -και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τους βιαστές και δηλώνουμε πως δεν τους αξίζει η προστασία του νόμου και δεν θα μας πείραζε να ´τους φέρονταν με τον αγριότερο τρόπο οι αστυνομικοί- πάντα εκ των υστέρων. Τουλάχιστον έχοντες μία λίγο-πολύ ολοκληρωμένη εικόνα του τι έχει συμβεί, του πώς ενήργησε ο δράστης, της έντασης του δόλου του, των τυχόν ιδιαιτεροτήτων του.
Όμως οι αστυνομικοί την ώρα εκτέλεσης των καθηκόντων τους, δεν έχουν παρά μία προσωπική εκτίμηση για όλα αυτά, πολλές φορές μία φευγαλέα εικόνα, πολλές φορές ούτε καν δική τους, αλλά εικόνα που τους μεταφέρθηκε εκ διηγήσεως. Δεν είναι λίγες οι φορές που καταδιώκεται και συλλαμβάνεται ακόμη και εντελώς άσχετο άτομο! Ακόμη και λόγω συνωνυμίας!
Για αυτό έχουν θεσπιστεί όλοι οι κανόνες που χαρακτηρίζουν τον νομικώς σύγχρονο πολιτισμό μας, για να ξεφύγουμε από την εν θερμώ κρίση, τον όχλο και τα λυντσαρίσματα.
Σίγουρα ο φταίχτης θα πρέπει να πληρώνει για ό,τι έχει κάνει. Όμως η λύση στο πρόβλημα ότι τελικώς κάποιες φορές φαίνεται να τη σκαπουλάρει για "τεχνικότητες" δεν είναι να πληρώνει ατάκα κι επιτόπου μόλις τον πιάνουμε, από αστυνομικούς παύλα δικαστές παύλα εκτελεστές της ποινής.