Streaming audio. So far, so no good...

Μήπως όμως τελικά ακούσαμε την απουσία του ΕΜΙ επειδή αφαιρέθηκαν από την αλυσίδα συσκευές που το δημιουργούν;
Όταν με το Χ μηχάνημα στην αλυσίδα ακούς θολά και με το Υ φεύγει αυτή η θολούρα, κάτι αφαίρεσες, δεν πρόσθεσες.

Αυτό δεν το κατάλαβα.
Η απομόνωση στον ενισχυτή γίνεται μηχανικά. Για ποιο λόγο κάτι που θα συνδέσω στον ενισχυτή θα επηρεάσει την ποιότητα αλλουνού; Δεν μιλάμε για συσκευές που στέλνουν ρεύμα στη γείωσή τους να υποθέσω...

Σύνδεση με Wi-Fi έχει δοκιμαστεί, είναι πιο εύκολο να γίνει έτσι πρακτικά παρά να τραβάς καλώδια και η ποιότητα ήταν χειρότερη από ότι πριν γίνει κάποια αλλαγή.
Έπαιζε δηλαδή πιο χάλια από τότε που έγραψα ότι το streaming παίζει χάλια! :ROFLMAO:
Για αυτό λοιπόν ξεκίνησα από το λιγότερο χάλια να ψάχνομαι για βελτιώσεις.
Υπάρχει τρόπος να καταλάβεις αν είναι η απουσία η παρουσία ΕΜΙ οπτική από το Esoteric η αν δεν υπάρχει δυνατότητα συνδεδεμένος με αναλογικές αλλά αποσυνδεδεμένα όλα τα αλλά μηχανήματα από τον ενισχυτή.
Όταν ακόλουθος συνδέσεις τις αναλογικές από το streamer στον ενισχυτή και ακούσεις διαφορά στην ποιότητα του Esoteric τότε ακούς επιπλέον θόρυβο. Δεν θα ακούσης τραχτερ να περνά πολύ ανεπαίσθητες αλλαγές ίσως και κάποιοι να μην τις αντιλαμβάνονται, όσο πιο εύκολα γίνονται αντιληπτές τόσο πιο πολύς ο θόρυβος.

Αν μηχανική απομόνωση εννοείς αποσύνδεση της συσκευής από τα καλώδια στον ενισχυτή τότε είναι μια χαρά και εγώ αυτό κάνω όταν δεν
ακούω από περίεργες συσκευές .

Δεν έπιασα μπαλιά.
Να το ξεμπλέξουμε λίγο;
Το Esoteric δεν έχει καμία δουλειά με το streaming.
Το streaming είναι μία τελείως ξεχωριστή αλυσίδα αναπαραγωγής, που ξεκινάει από ένα raspberry με gentoo και πάει στον ενισχυτή μέσω ενός Revolution DAC της Allo.

Η φιλοσοφία είναι ότι όταν η αλυσίδα του Streaming που είναι πολύ πιο φτηνή, πλησιάζει σε ήχο το Esoteric, θεωρούμε ότι πάμε προς το καλύτερο.

Δεν έπιασα μπαλιά.
Να το ξεμπλέξουμε λίγο;
Το Esoteric δεν έχει καμία δουλειά με το streaming.
Το streaming είναι μία τελείως ξεχωριστή αλυσίδα αναπαραγωγής, που ξεκινάει από ένα raspberry με gentoo και πάει στον ενισχυτή μέσω ενός Revolution DAC της Allo.

Η φιλοσοφία είναι ότι όταν η αλυσίδα του Streaming που είναι πολύ πιο φτηνή, πλησιάζει σε ήχο το Esoteric, θεωρούμε ότι πάμε προς το καλύτερο.

Ναι αλλά ποιον ενισχυτή καταλήγει αυτόν που έχεις το Esoteric η άλλον? Ότι έγραψα αφορούσε αν το streaming συνδέεται στον ίδιο ενισχυτή με το Esoteric

Και τα δύο συνδέονται στον ίδιο ενισχυτή.
Αλλά πρακτικά όταν αλλάζεις πηγή η αποκοπή είναι μηχανική, όχι ψηφιακή.
Είτε με ρελέ είτε με selector.
Το μόνο που είναι κοινό είναι πρακτικά η γείωση του DAC

Το να βγάλω το RCA από πίσω δεν προσφέρει κάτι σε άλλες πηγές, το έχω δοκιμάσει πολλές φορές και κατά λάθος. :)

Και τα δύο συνδέονται στον ίδιο ενισχυτή.
Αλλά πρακτικά όταν αλλάζεις πηγή η αποκοπή είναι μηχανική, όχι ψηφιακή.
Είτε με ρελέ είτε με selector.
Το μόνο που είναι κοινό είναι πρακτικά η γείωση του DAC

Το να βγάλω το RCA από πίσω δεν προσφέρει κάτι σε άλλες πηγές, το έχω δοκιμάσει πολλές φορές και κατά λάθος. :)
Μηχανικός διακόπτης επιλογείς πηγής? Δεν ξέρω αν σε πιάνω, μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω.

Για λαμπάτο ενισχυτή μιλάς??

Last edited:
Τι σας έλεγα? Ο εξυπνάκιας..
Με αυτα που εχεις γραψει μεχρι τωρα και το μπρος πισω που εχεις κανει θα μπορουσα να σου προσαψω πολλους χαρακτηρισμους. Οποτε θα σε παρακαλουσα να προσεχεις τα λογια σου (ευγενικα το λεω). Κατα τα αλλα ειτε γραφεις μια φραση ειτε 10 στα ιδια λαθη καταληγεις οποτε σου ξαναπροτεινω να ανοιξεις λιγο την σκεψη σου και να προσπαθησεις να καταλαβεις αυτα που εχουν γραφτει μεχρι τωρα για το δικο σου οφελος . Αλλιως συνεχισε να ακους με toslink και wifi και να χαιρεσαι οτι ακους σωστα.

Παιδιά με προσοχή τους χαρακτηρισμούς και τις εκφράσεις προς τους συνομιλητές.

Μην σας χαλάσω το νήμα που έχει μέσα αρκετά ενδιαφέρουσα πληροφορία.

Απόλυτη αλήθεια δεν υπάρχει. Όλοι εκφράζουμε υποκειμενικές απόψεις. Όποιος πιστεύει το αντίθετο, πλανάται πλάνην οικτράν.

Διότι ξέρετε βαριέμαι να σβήνω και να καθαρίζω, απλά κλειδώνω το νήμα.

Ευχαριστώ.

il_fullxfull.6430667603_geyv~2.jpg

• Like
Reactions: bujinkan
Εγώ θα ήθελα να καταλάβω το εξής....

Αν υποθέσουμε ότι από το mode/router του παρόχου μαζί με την ψηφιακή πληροφορία προς το streamer μεταφέρεται και θόρυβος από το δίκτυο....

αν το streamer έχει ένα καλό clock και μπορεί να συνδεθεί με το dac μέσω οπτικής ίνας που παρέχει γαλβανική απομόνωση...

τι σημασία έχουν τα προηγούμενα της αλυσίδας? Αφού τον θόρυβο τον κόβεις με την οπτική ίνα και τον χρονισμό τον διορθώνει μια καλή υλοποίηση του streamer και του dac.

Έχω καταλάβει κάτι λάθος?

τι σημασία έχουν τα προηγούμενα της αλυσίδας? Αφού τον θόρυβο τον κόβεις με την οπτική ίνα και τον χρονισμό τον διορθώνει μια καλή υλοποίηση του streamer και του dac.

Καλά είναι αυτά στο θεωρητικό επίπεδο, αλλά στην πράξη μας ενδιαφέρει τι προκύπτει.

Είναι σαν να λες ότι τα monitor ηχεία παίζουν όλα το ίδιο, μέχρι να κοιτάξεις σπινοραμα, power response, και frequency response μεταξύ δύο παραπλησιων σε τιμή monitor, να λες ότι έχουν κομμένο και ραμμένο ενισχυτή για τα ίδια επάνω τους μέχρι να ανοίξεις κανένα και να γελάς από την ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί. Να λες ότι δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από την τροφοδοσία που έχει ένα μηχάνημα μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι και αυτό είναι στη λογική του χαμηλότερου δυνατού κόστους.

Ναι είναι πολύ καλύτερα τα σύγχρονα DACs στη διαχείριση του jitter και η άθλια διασύνδεση toslink προσφέρει γαλβανικη απομόνωση. Αλλά εάν αρχίσεις να παίζεις με αυτά βελτιώνοντας τα, προκύπτει διαφορά.
Υποτίθεται ότι με αυτή τη βελτίωση ασχολείται η κουβέντα εδώ. Αν αξίζει τον κόπο ή όχι, είναι άλλο θέμα.

Αν υποθέσουμε ότι από το mode/router του παρόχου μαζί με την ψηφιακή πληροφορία προς το streamer μεταφέρεται και θόρυβος από το δίκτυο....

αν το streamer έχει ένα καλό clock και μπορεί να συνδεθεί με το dac μέσω οπτικής ίνας που παρέχει γαλβανική απομόνωση...

Μια χαρά κατάλαβες, αλλά δεν μιλούμε για γαλβανική απομόνωση, αλλά για Ηλεκτρομαγνητική επαγωγή (ή απλώς ηλεκτρική επαγωγή) για να γίνει αυτό πρέπει να μην υπάρχει αγώγιμο υλικό από τον τελευταίο κρίκο που είναι το streamer η dac μέχρι τον ενισχυτή η προενισχυτή, μόνο σύνδεση με οπτική ίνα. Αλλιώς τα ΕΜΙ περνούν μέσο των άλλων καλωδίων.

Όχι, απλά:
1) Από ότι φαίνεται (ακουστικά) ακόμη και η απομόνωση, έστω με vlan από το υπόλοιπο δίκτυο ακούγεται. Γιατί μέσα στο δίκτυο, πέρα από την πληροφορία που θέλει το streamer, λαμβάνει και ένα σωρό άλλα σκουπίδια από τις συσκευές που "κουτσομπολεύουν" τριγύρω του. Αυτά τα πακέτα τα κάνει μεν drop γιατί είναι σκουπίδια για αυτό (θησαυρός για άλλες συσκευές) αλλά και πάλι επηρεάζουν από ότι φαίνεται ακουστικά το τελικό αποτέλεσμα. Θέλεις επειδή απασχολούν τη cpu; Θέλεις δημιουργούν θόρυβο; Δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις να το εξηγήσω, λέω τι ακούω (όχι μόνο εγώ).

2) Το raspberry των 50€ τι clock νομίζεις έχει; :) Για αυτό πιθανόν το clock του router έκανε δουλίτσα. Ίσως σε κάποιο καλύτερο streamer η διαφορά να ήταν μικρότερη, όμως και ο @Λάκης άκουσε διαφορά στο Α8 όταν έβαλε το Mikrotik επάνω.

3) Θεωρώ ότι περισσότερη φροντίδα σηκώνει το τέλος της αλυσίδας. Δηλαδή αν έχω ένα γραμμικό τροφοδοτικό, θα το βάλω στο τελευταίο switch, όχι στο modem του παρόχου. Ίσως να παίρνω και αυτό το "κάτι παραπάνω" αν αλλάξω όλα τα τροφοδοτικά με γραμμικά, αλλά το 90% που ήταν να πάρω το έχω πάρει ήδη.
Όταν όμως έχω 2-3 συσκευές με καλά clocks που κάνουν reclocking, αυτό ακούγεται.

Επαναλαμβάνω ότι πάω "ψαχτά", ακούω και μετά προσπαθώ να το εξηγήσω. Πιθανόν και άλλα πράγματα να ακούγονται, όπως τα καλώδια δικτύου αλλά για τον Α ή τον Β λόγο στο δικό μου σύστημα δεν ακούστηκε κάποια διαφορά.

• Like
Reactions: superfly

Βασικά το μόνο καλό που έχει η toslink διασύνδεση είναι η πλήρης απομόνωση.

Μετά αρχίζουν τα προβλήματα..

Το s/pdif γενικότερα αναγκάζεται να ενσωματώσει το master clock στο ίδιο φυσικό μέσο που περνάνε και τα data (και διάφορα άλλα).

Στη συνέχεια από τη μεριά του δέκτη (στο dac) αυτός είναι υποχρεωμένος να εξάγει το master clock με απόλυτη επιτυχία, αν θέλει να το χρησιμοποιήσει για να οδηγήσει το dac chip.

Αυτό στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολο, καθότι εμπλέκονται PLLs κτλ. Γιαυτό οι πιο σοβαροί κατασκευαστές καταλήγουν να βάζουν FPGAs με buffering και asynchronous SRC ώστε να αξιοποιούν ως master clock που θα οδηγήσει το DAC chip σοβαρά ρολόγια, που υπάρχουν μέσα στη συσκευή DAC.

Αλλά και αυτό ακόμα έχει θέματα.. όπου υπάρχει ASRC πάντα κάτι χάνεις, σε σύγκριση με υλοποιήσεις που δεν έχουν ASRC.

Γιαυτό συνήθως μια σύνδεση USB καταλήγει να ακούγεται σημαντικά καλύτερα. Σε αυτή την περίπτωση τα master clocks του DAC καταλήγουν να χρονίζουν το streamer, οπότε όλα αυτά δουλεύουν σύγχρονα. Υπάρχει μόνο ένα clock domain, οπότε δεν χρειάζεται να γίνει πουθενά ASRC. Μόνο buffering και/ή reclocking, το οποίο από μόνο του δεν είναι πρόβλημα.

Έτσι όμως δεν έχει την ιδανική απομόνωση θορύβου που προσφέρει μια οπτική ίνα. Οπότε έχεις αυτό το θέμα να λύσεις.

Και επειδή η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η σωστή πρόληψη, φροντίζουμε όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας μέχρι το DAC να είναι όσο πιο "αθόρυβοι" γίνεται.

Οπότε βάζουμε γραμμικά τροφοδοτικά σε όσες συσκευές δικτύου μπορούμε, βάζουμε όσο πιο "ήσυχα" streamers μπορούμε, πειραματιζόμαστε με καλώδια που κάνουν και κάποιο φιλτράρισμα, κτλ κτλ.

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω από τα γραφόμενα του φίλου geopolitis,που πραγματικά τα γράφει (για μένα) απλά, αναλυτικά και κατανοητά , είναι ότι τελικά......
Αυτό που ακούμε στην αρχή μιας τέτοιου είδους εγκατάστασης,είναι (πρακτικά) μέτριος ήχος που χρήζει ΜΕΓΆΛΗΣ βελτίωσης.
Αν για κάθε αλλαγή έχουμε και ολοένα και καλύτερο ήχο,ο αρχικός είναι (καθ'υπερβολή) για κλάματα.
Εκτός και αν η κάθε βελτίωση είναι ελάχιστη και συνολικά ΌΛΑ αυτά μαζί,κάνουν μια ψιλοδιαφορά που αφορά εμάς τους βλαμμένους.😃
Η δική μου ερώτηση είναι αν αξίζει ο κόπος και το χρήμα.
Αν διαβασεις το νημα απ'την αρχη, αυτο ακριβως εχουμε επισημανει.
Οτι ειναι χαλια ο ηχος στριμινγκ χωρις φροντιδα.
Ναι, αξιζει να ασχοληθεις και το κοστος δεν ειναι απαγορευτικο.
Τωρα, αν εσενα που ακους απο ενα μινι συστημα δεν σ' ενδιαφερει να παιξει καλυτερα γιατι ουτως ή αλλως δεν προκειται
ν' ακουσεις διαφορες, ειναι αλλο θεμα.

Εχω καποιες ερωτησεις σχετικα με το optimisation του network μου...

Το συστημα μου παρακατω και με bold κιτρινο ειναι το κομματι του network.

Audioquest Powerquest 2 powerstrip -> ifi ipower 2-> Bluesound Node Nano (transport) on isoacoustics mini-> supra zac toslink ->roksan attessa integrated/supra spc anniv edition power cable - (lan setup: Cosmote Router/VDSL- qed performance ethernet - ifi ipowerx ->netgear gs108e v3 switch on isoacoustics mini - supra cat 8 ethernet - ifi isilencer) -> (Qed xt40i+xt40i jumpers) ->Elac Carina BS243.4 on custom foam/solid wood stands ~ 1.8m listening distance

Ολα βρισκονται στο audioquest powerquest 2 σε φιλτραρισμενες πριζες εκτος του ενισχυτη(με το ενσωματωμενο dac) που ειναι σε high power.

Το καλωδιο απο το μοντεμ στο switch ειναι utp (qed performance ethernet 3m) για να μη μεταφερθει θορυβος μεσω γειωσης σε περιπτωση που ηταν θωρακισμενο (s/ftp) . Το switch ειναι τροφοδοτημενο απο το ifi i power x και το bluesound node nano απο το ifi i power 2.

Το switch το εχω θεσει σε low power mode και εχω περιορισει μεσω ρυθμισης QOS με rate limit και storm control τις 6 θυρες (2-7) που δεν χρησιμοποιουνται στο switch.

Απο το switch χρησιμοποιω θωρακισμενο καλωδιο supra cat 8 1m που καταληγει στο ifi i silencer το οποιο βρισκεται πανω στην rj45 θυρα του node nano.

To μοντεμ της cosmote vdsl δεν εχει after market τροφοδοτικο μιας και θεωρησα οτι το φιλτραρισμα απο το switch μεσω του δευτερου σταδιου magnetics και η ταυτοχρονη τροφοδοσια του απο το ifi i power x καθως και το isilencer στο τελος θα καθαρισει οτιδηποτε υπαρχει.

Το ερωτηματα ειναι αν εχει νοημα να αλλαξω το πρωτο καλωδιο ethernet , αν τελικα εχει νοημα να βαλω αλλο τροφοδοτικο στο μοντεμ, η αν εχει νοημα να βαλω γραμμικο τροφοδοτικο στο node nano και αν ναι με ποιο σκεπτικο. Αλλες ιδεες?

Επισης εχω συνδεδεμενο το node nano με audioquest red river rca αναλογικα στον attessa. Αλλα η συνδεση με οπτικη (η οπτικη ειναι optimised στο nano) ως transport μου δινει μεγαλυτερο stage και σημαντικα καλυτερο αερα καθως και μια πιο full αισθηση, ενω η αναλογικη συνδεση με το nano δινει καθαροτερα transients μια αισθηση blackness πιο μεγαλη αλλα πιο μικρο stage και λιγο αερα. Δεν μπορω να βρω ξεκαθαρο νικητη.

Last edited:
Στο streamer εγώ άκουσα μεγάλη διαφορά όταν του έβαλα γραμμικό τροφοδοτικό, αλλά η αλλαγή ήταν από το πακάκι του στο Shanti.
Για το ifi δεν γνωρίζω τι διαφορά θα κάνει, σίγουρα λιγότερη, θεωρώ ότι το ifi είναι καλύτερο από το "πάρε ένα πακάκι 5v".
Η Allo έχει και το Nirvana που είναι διακοπτικό μεν, αλλά λένε ότι είναι σχετικά κοντά στο Shanti σε ήχο (στη μισή τιμή όμως).
Αν το modem σου παίρνει 5V μπορείς να πάρεις ένα Shanti και να τροφοδοτήσεις και το modem και το node nano.
Για το modem όμως δεν ξέρω αν υπάρχει νόημα να του αλλάξεις το τροφοδοτικό.

• Like
Reactions: steadyshot