Streaming με Raspberry

Περιπλέκονται τα πράγματα.
Μπορεί κάποιος να μας κάνει μια λίστα τι hardware χρειάζεται ; Έστω minimum hardware.
γιατί περιπλέκονται;Μιλάμε για Streaming με Raspberry. Streaming σημαίνει ότι το ρασπ μεταφερει τα δεδομένα σε κάποιο εξωτερικό DAC. Αν αρκεστείς στη σύνδεση USB δε χρειάζεται κάτι άλλο.

Εγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι σε έβαλε ο υπέρηχας να το ανοίξεις,για να μην καρφωθεί?🤪😀
Τες πάντων ωραίο νήμα για μας τους άσχετους.
Οπότε ρωτώ με την σειρά μου.

Αν δεν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ η ποιότητα ήχου,πρέπει να έχεις και εξωτερικό Ντακ ή το έχει ενσωματωμένο και έχει RCA εξόδους?
Με λίγα λόγια με ΕΝΑ κουτί κάνεις δουλίτσα?
Aν θες να κανεις "δουλιτσα" μπορεις , αν θες να κανεις "ΔΟΥΛΕΙΑ" οχι.

Επίσης μια ερώτηση που αναπόφευκτα έρχεται στο μυαλό μου (ισως και άλλων αναγνωστών)

Έτοιμα all in one (dac, pro,streamers) με αξιολογη απόδοση υπάρχουν τα εξής (ενδεικτικά αναφέρω κάποια ιεραρχημενα βαση τιμής)
1. Fosi s3 300,00 ευρώ
2. Wiim ultra 380,00 ευρώ
3. Bluesound node απο 890,00 ?
4. Eversolo a6 1.300,00 ευρώ
5. Κάποια της cambridge

Υποθέτω βεβαια οτι η σωστή σύγκριση πρέπει να ειναι με καθαρό streamer - digital transport, πόσα τέτοια υπάρχουν?

1. Keces ebravo στα 615,00 ευρώ
2. Eversolo T8 στα 1.380,00 ευρώ

Αρα μια λύση τυπου rpi με τα παντα όλα, τροφοδοτικά κουτιά κλπ χωρίς dac απλα σαν streamer ποσο βγαίνει σε κόστος

Και προσεγγιστικα απο αποδοση που βρίσκεται κοντα ή ξεπερνάει με άνεση?

Πχ φτάνει στα 500 ευρώ και παιζει όπως το eversolo t8?

Sorry για το μακροσκελές post και ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας

Υ.γ. Εαν ναι απλα πείτε μου ένας το τηλ του να κάνω μια μεταφορά με iris και να ξεμπερδευουμε χαχα

για καλυτερο ηχο χρειαζεσαι dac..τα dac στο rpi ειναι hat δηλαδη πλακετες που καρωνονται στα πιν του rpi..
υπαρχουν βασικα 2 ειδη
τα πιο φθηνα οπου τον χρονισμο τον αναλαμβανει ο επεξεργαστης του rpi.
πιο ακριβα που εχουν ξεχωριστo chip για να κανει τον χρονισμο στην ουσια reclocker..σ αυτη την κατηγορια εχουμε δυο δυνατοτητες σε hardware..ειτε 2 σε ενα οπως προειπαμε, ειτε 2 hat, το πρωτο reclocker μονο κ το δευτερο αμιγως dac..με σχδον μηδενικο jiitter..ετσι λενε. θα βρεις ορολογιες στο ψαξιμο οπως , master, slave, reclocker
γενικα εχω την αισθηση απ αυτα που διαβαζω οτι το πρωτοκολλο is2 ειναι καλυτερο..
αυτα γενικα για το is2..οσον αφορα τις εξοδους υπαρχουν hat με ψηφιακες εξοδους -οπτικη η ομοαξονικη - με αναλογικη εξοδο balanced η unbalanced υπαρχου adc , κ ο καταλογος δεν τελειωνει μεχρι κ πολυκαναλα ειδα
υγ χωρις hat η παιρνεις ηχο απο την αναλογικη εξοδο της πλακετας η απο εξοδο usb μεσω usb-dac..
προτιμοτερο κατ εμε ενα hat..λενε οτι το πρωτοκολο is2 ειναι καλυτερο του usb.ενα hat dac των 30-50 100 ευρω ειναι καλυτερο απο ενα usb-dac αντιστοιχης τιμης οπως λενε

αν τυχον λανθανω καπου ευπροσδεκτη η οποια διορθωση

Last edited:
Επίσης μια ερώτηση που αναπόφευκτα έρχεται στο μυαλό μου (ισως και άλλων αναγνωστών)

Έτοιμα all in one (dac, pro,streamers) με αξιολογη απόδοση υπάρχουν τα εξής (ενδεικτικά αναφέρω κάποια ιεραρχημενα βαση τιμής)
1. Fosi s3 300,00 ευρώ
2. Wiim ultra 380,00 ευρώ
3. Bluesound node απο 890,00 ?
4. Eversolo a6 1.300,00 ευρώ
5. Κάποια της cambridge

Υποθέτω βεβαια οτι η σωστή σύγκριση πρέπει να ειναι με καθαρό streamer - digital transport, πόσα τέτοια υπάρχουν?

1. Keces ebravo στα 615,00 ευρώ
2. Eversolo T8 στα 1.380,00 ευρώ

Αρα μια λύση τυπου rpi με τα παντα όλα, τροφοδοτικά κουτιά κλπ χωρίς dac απλα σαν streamer ποσο βγαίνει σε κόστος

Και προσεγγιστικα απο αποδοση που βρίσκεται κοντα ή ξεπερνάει με άνεση?

Πχ φτάνει στα 500 ευρώ και παιζει όπως το eversolo t8?

Sorry για το μακροσκελές post και ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας

Υ.γ. Εαν ναι απλα πείτε μου ένας το τηλ του να κάνω μια μεταφορά με iris και να ξεμπερδευουμε χαχα
Volumio rivo+
holo red
Υποθέτω και άλλα

Προσωπικά εμπειρία είχα με το wiim pro πριν πάω σε Raspberry custom image συμφορουμίτη και app.
Το οποίο wiim pro χρησιμοποιούσα σαν transort με εξωτερικό dac.
Αναφορικά με την εμπειρία του interface από κινητό παρόμοια και στο wiim και στο aether.
Δεν νομίζω ότι θα δυσκολευτεί΄κάποιος σε οποιοδήποτε από τα δύο.
To volumio που επίσης κατέβασα και δοκίμασα σε Raspberry με μπέρδεψε κάπως αλλά δεν συνάντησα εν τέλει δυσκολία.
Σε επίπεδο ήχου για εμένα σε ακουστικά με volumio preciso dac with sbooster, topping a50iii with p50 lps , hifiman edition xv ήταν σαφής υπερ του Raspberry με το image του συμφορουμίτη.
Ακόμη και στα απαίδευτα αυτιά μου, κυρίως το ένιωθα όταν ξανά έβαζα το wiim.
Όλα τα υπόλοιπα σταθερά.
Η μόνη διαφορά το Raspberry έπαιζε με usb και το wiim με οπτική γιατί δεν έχει usb.

Τώρα το κόστος εξαρτάται από ποια έκδοση θα βάλει ο καθένας, τι τροφοδοτικό, τι κάρτα, τι καλώδιο θα πάρει.

Ενδεικτικά για τιμές το μαγαζί που σε προωθεί η σελίδα του Raspberry

Στα 156

Κόστος λιγότερο ένα wiim pro αλλά όπως ανέφερα για εμένα καλύτερο σε απόδοση το Raspberry.

και φωτογραφία τους, αν και πλέον το wiim αναχώρησε για άλλο κάτοχο.

20260620_102347.jpg

• Like
Reactions: dimmanoukas
Περιπλέκονται τα πράγματα.
Μπορεί κάποιος να μας κάνει μια λίστα τι hardware χρειάζεται ; Έστω minimum hardware.
1. Αν έχεις εξωτερικό DAC χρειάζεσαι μόνο την πλακέτα του RPi
2. Αν δεν έχεις, κουμπώνεις κάτι σαν το παρακάτω πάνω στην πλακέτα του RPi και έχεις έτοιμο streamer με αναλογική έξοδο

(Βέβαια θα χρειαστεί και κάποιο κουτί)

1. Αν έχεις εξωτερικό DAC χρειάζεσαι μόνο την πλακέτα του RPi
2. Αν δεν έχεις, κουμπώνεις κάτι σαν το παρακάτω πάνω στην πλακέτα του RPi και έχεις έτοιμο streamer με αναλογική έξοδο

(Βέβαια θα χρειαστεί και κάποιο κουτί)

Αυτό μπαίνει και στο raspberry 4 και στο 5;