Streaming με Raspberry

Έπαιξα με rasp 4+/2gb και moode για πάνω από χρόνο
Τροφοδοτικό γραμμικό ιδιοκατασκευή, dac ενα motu m4 audio interface.
Όλα μια χαρά, με βόλεψε πολύ το web interface γιατι όπως δούλευα στον υπολογιστή απλά άλλαζα παραθυρο και τέλος, χωρίς να χρειάζομαι κάποια ακόμη συσκεή για χειρισμό...

Οκ δε χρειάζεται να είσαι πυρηνικός φυσικός για να το στήσεις, όμως μια μικρή εξοικοίωση με linux ή έστω υπολογιστές γενικότερα τη θες....
(να μπορείς να κάνεις ένα ssh αν χρειαστεί και να μην περιμένεις πότε θα μπορέσει να έρθει ο κολλητός ο κομπιουτερας....)

Τελικά το απαρνήθηκα για ένα intel nuc με windows....
Όχι γιατί δεν έπαιζε καλά, όχι πως περίμενα το nuc να παίξει καλύτερα... αλλά απλά γιατί τα windows τα έπαιζαν όλα, ακόμα και λίστες στο youtube.... (ή σχεδόν όλα, ποτε δεν έπαιξε το tidal connect...)

Αν το προτείνω? ΝΑΙ, αν έχεις όρεξη για ενασχόληση.... ξεκινας χαλαρα με λίγα πράγματα και όσο γουστάρεις επενδύεις και χτίζεις, πολύ πιο "υγιές" από το "δοκιμάζω καλώδια για να βρω τη νιρβάνα"!!

• Like
Reactions: Tzimisce and Deneb
Μπορεί να παίζει καλά αλλά τελικά δεν είναι φθηνή λύση. Απ 'ότι βλέπω σε σποραδικά μηνύματα, κάνω μια σούμα και φτάνουμε άνετα το χιλιάρικο.
raspberry5 + hat + γραμμικό τροφοδοτικό + dac κλπ....

Μπορεί να παίζει καλά αλλά τελικά δεν είναι φθηνή λύση. Απ 'ότι βλέπω σε σποραδικά μηνύματα, κάνω μια σούμα και φτάνουμε άνετα το χιλιάρικο.
raspberry5 + hat + γραμμικό τροφοδοτικό + dac κλπ....

Εξαρτάται ποιος είναι ο στόχος σου.

Αν θέλεις απλά να στριμάρεις μουσική, και με 120-130€ κάνεις δουλειά:

80€ για το RPi: https://www.skroutz.gr/s/57342029/Raspberry-Pi-5-Barebone-Cortex-A76-2GB-DDR4.html
13€ για μια θήκη: https://www.skroutz.gr/s/48756652/R...9.html?product_id=190045006&sponsored=listing
2-3€ για μια ψύκτρα: https://www.skroutz.gr/s/50395410/Blue-Compatible-With-Raspberry-Pi-PSyktra-1tmch.html
15€ για το επίσημο τροφοδοτικό: https://www.skroutz.gr/s/50396697/R...y.html?product_id=220872650&sponsored=listing
5€ για μια micro SD: https://www.skroutz.gr/c/45/memory-...SD-UHS-I.html?order_by=pricevat&order_dir=asc

συν όσα δώσεις για κάποιο DAC ή digital interface HAT. Οι επιλογές είναι άπειρες, από ~10€ έως όσα θέλεις.. https://www.audiophonics.fr/en/dac-....html?orderby=price&orderway=asc&orderway=asc

Αν θέλω απλά να στριμάρω μουσική ανοίγω το bluetooth από το κινητό.....Δεν χρειάζεται κανένα raspberry. Αυτό θα κάνει ο απλός χρήστης.
Θέλω να πω, ότι θα θέλεις να βάλεις κανά software και θα αρχίσουν τα lag με 2GB ram.
Οποιος ασχοληθεί με τέτοιο σετ θεωρώ ότι θα θέλει κι έναν ήχο ποιοτικό. Δεν λέω τέλειο. Λέω ποιοτικό above average.
Αρα που φτάνουμε λέτε για κάπως ποιότητα; 500 ευρώ; Με usb με dac ή με hat και rca;

Όχι, καμία σχέση με ήχο Bluetooth, ειδικά αν δώσεις περίπου στο 100άρικο για DAC HAT.

Και τα 2GB RAM είναι more than enough για οποιοδήποτε λογισμικό streamer.
Υπερβολή είναι βασικά. Και με 1GB RAM όλα παίζουν άψογα.
Εδώ όλα έπαιζαν άψογα και με 512MB RAM.

Με 2GB RAM έχεις το 1GB και το 99% της υπολογιστικής ισχύς ενός RPI4 έτσι...

giphy.gif

Έχει πλάκα να μπουτάρεις ολόκληρο λειτουργικό συν το λογισμικό για το streaming σε μηχάνημα με 1GB RAM και να βλέπεις το 60% να είναι ελεύθερο.. :D

Αν θέλω απλά να στριμάρω μουσική ανοίγω το bluetooth από το κινητό.....Δεν χρειάζεται κανένα raspberry. Αυτό που κάνει ο απλός χρήστης.
Θέλω να πω, ότι θα θέλεις να βάλεις κανά software και θα αρχίσουν τα lag με 2GB ram.
Όποιος ασχολείται με τέτοιο σετ θεωρώ ότι θα θέλει κι έναν ήχο ποιοτικό. Δεν λέω τέλειο. Λέω ποιοτικό άνω του μέσου όρου.
Άρα που φτάνουμε λέτε για κάπως ποιότητα; 500 ευρώ; Με usb με dac ή με hat και rca;
Ποιοτικο και άνω του μέσου όρου δεν συμβαδίζει..
Τι θεωρείς άνω του μέσου όρου; Χρηματικά και ποιοτικά;

Ο Δημήτρης έδωσε έναν κατάλογο τιμών όπου φτιάχνεις ένα στριμερακι σχεδόν τσάμπα το οποίο είναι φουλ παραμετροποιησημο ανάλογα στο ποσό θες να ανέβεις σε ποιότητα υλικών, λειτουργιών και ηχητικής απόδοσης...

εγω θελω να τονισω μονο καποιες λεπτομερειες δια τα hat-dac σε οσους αγορασουν
υπαρχουν hat-dac που δουλευουν ως slave αποκλειστικα...εκει τον ρολο master -το ρολοι- τον εχει το rpi...ειτε to SoC -pri-4 -μεγαλο jiiter, , ειτε το τσιπ RP1 στο rpi-5 που ειναι πολυ καλυτερο., μικροτερο jiiter..
τα had-dac που δουλευουν κ ως master εχουν πανω τους κρυσταλλο για το ρολοι..εχουν δικο τους ρολοι, κ παρακαμπτουν το ρολοι του rpi.....ειναι προτιμοτερα..
μερικα, εχουν ψευδορολοι-χρησιμοποιουν pll αντι για κρυσταλλο
ολα αυτα εχουν να κανουν με το jiiter
καλον ειναι το dac-hat να εχει ελεγχο εντασης ηχου on hardware,,,εδω κ παλι υπαρχουν 2 τυποι..ειτε στο ψηφιακο σταδιο ειτε στο αναλογικο σταδιο...με την παρατηρηση οτι για καθε -6db χανεις 1 bit, στον ψηφιακο ελεγχο της εντασης...προτιμοτερο ελεγχος εντασης on hdw στο αναλογικο σταδιο..
βεβαια αυτα τα περι εντασεως παρακαμπτονται, αφηνεις την ενταση στο 100 τοις εκατο, κ την ελεγχεις με το ποτενσιομετρο του ενισχυτη..

σταματω εδω, για κιτ με μονηρες hat., που επικοιμωνει μονο με i2s
υγ εαν σφαλλω , ας υπαρξει διορθωση, για να μην παρασυρω με ανακριβειες

Αν θέλω απλά να στριμάρω μουσική ανοίγω το bluetooth από το κινητό.....Δεν χρειάζεται κανένα raspberry. Αυτό θα κάνει ο απλός χρήστης.
Οποιος ασχοληθεί με τέτοιο σετ θεωρώ ότι θα θέλει κι έναν ήχο ποιοτικό. Δεν λέω τέλειο. Λέω ποιοτικό above average.
Αρα που φτάνουμε λέτε για κάπως ποιότητα; 500 ευρώ; Με usb με dac ή με hat και rca;
Εγώ παίζω με Raspberry Pi 4B, με 2GB RAM... Δεν έχω δει το παραμικρό lag ως τώρα. Ούτε στο λογισμικό του Tzimisce για streaming, ούτε παλιότερα που
του είχα βάλει OSMC και έπαιζα full-HD περιεχόμενο. Οπότε θέματα lag σε λογισμικό δεν θα παίξουν.

Αν με το above average εννοείς πάνω από το Wiim των 200-300 ευρώ, είμαστε ηδη πολύ πάνω από αυτό με το κόστος των 116 ευρώ που ανέφερε ο Δημήτρης
πιο πάνω, συν το κόστος του DAC. Η επιλογή του DAC θέλει λίγο ψάξιμο, αλλά υπάρχουν ένα σωρό options. Για να βοηθήσουμε πρέπει να μας πείς λίγα παραπάνω
για το σύστημα που θα μπεί αυτό το streamer. Παράδειγμα, έχεις εξωτερικό DAC ή θα χρειαστεί να κουμπώσεις DAC πάνω στο Pi;

Έχει πλάκα να μπουτάρεις ολόκληρο λειτουργικό συν το λογισμικό για το streaming σε μηχάνημα με 1GB RAM και να βλέπεις το 60% να είναι ελεύθερο.. :D

Ε, εντάξει, δεν είναι όλοι βλαμμένοι να στήνουν τον δικό τους kernel.
Νομίζω ότι το gentoo player θέλει RPI με 4GB για να γράψει το streaming software στη μνήμη.

Το σενάριο που το Λ.Σ. φορτώνει όλο το σύστημα στη RAM είναι advanced σενάριο, δεν θα κάνει ακουστή / σοβαρή διαφορά σε "νορμάλ" συστήματα, οπότε αν το χρειάζεσαι, το πληρώνεις.

Ο πιο πολύς κόσμος θα παίξει "συμβατικά", όπου οι απαιτήσεις είναι πενιχρές..

• Like
Reactions: Tzimisce
Καταλαβαίνω τι λέτε. Χρησιμοποιώ ήδη εδώ κι ένα χρόνο ένα raspberry4B με 2GB με μια καρτουλα 16GB με almalinux για μια πολυ απλή δουλειά χωρίς επεξεργαστικές απαιτήσεις και όντως κοιμάται. Το γνωρίζω.
Απλά δεν ξέρω σαν χρήση audio streamer κατά πόσο usage θα έχει.
Γενικά είμαι της άποψης να υπάρχει πάντα απόθεμα.

Ε, άλλαξε την κάρτα του με ένα volumio να δεις :P
Τσάμπα είναι.
Αν σου αρέσει η φιλοσοφία, πας παρακάτω.

Ε, άλλαξε την κάρτα του με ένα volumio να δεις :P
Τσάμπα είναι.
Αν σου αρέσει η φιλοσοφία, πας παρακάτω.
Οχι. Αν είναι θα πάρω άλλο. Δεν κουνιέται αυτό από εκεί που είναι.

Ναι αλλά θέλω και USB dac από οτι λέτε.

Ανάλογα τι θέλεις να στήσεις.
Μπορείς να βάλεις από USB ηχεία υπολογιστή μέχρι DAC χιλιάδων ευρώ.